Cum plantezi si ingrijesti gutuiul japonez

Am modificat articolul ultima data pe: 08.11.24

 

Gutuiul japonez este un arbust decorativ, care are flori frumoase, dar care ofera in acelasi timp si un fruct comestibil, bogat in vitamina C. El este usor de ingrijit, deoarece trebuie doar tuns si nu e pretentios cand vine vorba de conditiile de mediu. Sunt o multime de metode prin care il poti inmulti si trebuie sa actionezi la timp cand vine vorba de boli si daunatori.

 

Sunt multe informatii utile pe care e bine sa le stii cu privire la gutuiul japonez. Pe unele dintre cele mai importante ti le prezentam in cele ce urmeaza.

 

Generalitati

Cunoscut dupa denumirea stiintifica de Chaenomeles japonica, gutuiul japonez este un arbust care isi trage radacinile din tari precum Japonia si China. El este considerat a fi o planta decorativa, avand in acest sens flori de culoare rosie, roz inchis sau albe

Aceasta planta creste in tufa si are o inaltime de 1-2 metri. Ramurile sunt prevazute cu ghimpi, motiv pentru care trebuie actionat cu grija asupra lui. Daca te intrebi ce frunze de gutui are, ei bine, acestea sunt lat-lanceolate, lucioase, de culoare verde-roscat. In ceea ce priveste florile, au un diametru de 2.5-4 cm si sunt grupate cate 2-3. 

Pe langa faptul ca te poti bucura de flori de gutui care au scop decorativ, aceasta planta face si fructe. Ele sunt asemanatoare cu cele de la un moșmon japonez, in sensul ca sunt micute, cu diametru de 3-4 cm, galbene, acrisoare si foarte aromate. Da, cand vorbim de gutui japonez, fructe bune si foarte sanatoase pot fi consumate, acestea fiind foarte bogate in vitamina C. 

Se recolteaza in spre finalul lunii octombrie si poate fi utilizat pentru a face gemuri, dulceata si alte bunatati. Insa, daca vrei sa ai parte de la gutuiul japonez de beneficii cat mai multe, consuma fructele ca atare.

Conditii pentru o buna dezvoltare

Gutuiul de acest tip e intalnit tot mai frecvent prin curtile oamenilor si este o planta care nu necesita o grija deosebita. In primul rand este foarte rezistenta la tot felul de factori, iar aici ne referim la: ger, seceta, umbra, fum sau altitudini inalte.

Daca vrei sa plantezi un gutui japonez in asa fel incat sa se dezvolte cat mai armonios, iata ce trebuie sa stii:

  • se adapteaza foarte bine la toate conditiile legate de lumina, mai exact, va creste armonios si in soare direct, si in umbra si in semiumbra;
  • este foarte rezistent in ceea ce priveste cantitatea de apa de care are nevoie, in sensul ca trebuie udat doar primavara, cand incepe perioada vegetativa;
  • nu este foarte pretentios cand vine vorba de substratul folosit, dar prefera totusi solurile cu pH neutru sau alcalin;
  • nu necesita aplicarea de fertilizanti;
  • este foarte rezistent la ger, mai ales daca a fost plantat de cel putin 2-3 ani;
  • rezista foarte bine si la canicula;
  • nu este afectat de gazele date de tevile de esapament, motiv pentru care il putem intalni mai ales cand vine vorba de borduri stradale.

Daca te-ai convins ca e planta pe care o cauti, poti obtine pentru un gutui japonez un pret rezonabil apeland la magazinele online care comercializeaza astfel de produse.

 

Ingrijirea gutuiului

Referitor la ingrijirea gutuiul japonez, acesta are nevoie de taiere. Aceasta se realizeaza dupa ce planta a trecut de perioada de inflorire, mai exact la inceputul verii. De ce se executa astfel de lucrari? Pentru  a se ajunge la forma si dimensiunile dorite pentru un gutui japonez.

Daca doresti, poti sa tai chiar foarte mult din planta, deoarece chiar daca vor ramane doar vreo 20 cm din ea, tot se va dezvolta frumos.

In cazul in care nu te pricepi la astfel de activitati, poti contacta o companie care se ocupa de astfel de lucrari, cum ar fi Gutuiul de Aur, Kreativ Alpin, Pom-Fructifer etc. Daca te intereseaza pentru astfel de servicii de toaletat gutui un pret, ia legatura direct cu firmele care le ofera.

 

Inmultirea unui gutui japonez

Acest arbust, care are fructe asemanatoare cu cele ale unui mosmon japonez, poate fi inmultit prin mai multe metode. 

  • seminte – e o varianta care va lua destul de mult timp. Acestea se recolteaza in timpul toamnei, se stratifica pentru 1-2 luni, apoi se seamana primavara. Inmultirea prin aceasta metoda se face foarte rar, de obicei de catre specialisti, mai mult pentru ameliorarea speciilor.
  • butasi – operatiunea aceasta se face in lunile iunie-iulie. Pentru a avea succes, butasi trebuie lasati la inradacinat intr-un recipient in care exista o solutie cu hormoni speciali.
  • marcotaj – aici e nevoie de musuroirea plantei, la baza, in primavara, apoi vei observa ca toamna din ea se pot separa alte plante care au radacina.
  • drajonare – aceasta actiune presupune separarea tufei. Ea se executa in toamna tarziu sau primavara devreme, avand mare grija sa nu deteriorezi radacinile.
  • altoire – aceasta metoda necesita folosirea unor radacini care s-au obtinut din butasi (Atentie, nu din seminte!). Operatiunea are loc iarna. 

Boli si daunatori

Daca vei cauta pe Internet imagini cu gutui japonezi, vei putea observa uneori ca acestia nu arata prea sanatosi. Acest lucru se intampla din cauza daptului ca planta Chaenomeles japonica este afectata de boli si daunatori. 

Frecvent, frunza de gutui si nu numai poate fi afectata de focul bacterian (se usuca florile si au o culoare bruna negricioasa, fructele se innegresc, arbustii arata ca si cum ar fi arsi de foc) sau patarea bruna a frunzelor si fructelor (apar pe frunze pete galben-crem, cad fructele, lemnul se matureaza). 

Astfel de probleme pot fi rezolvate cu tratamente de la farmaciile fitosanitare, dar, daca problema e una foarte avansata, vor trebui chiar si distrusi lastarii afectati.

Referitor la daunatori, cel mai des, un gutui japonez se poate confrunta cu paduchele de San Jose. Aceasta insecta poate usca in cativa ani arbustiul, motiv pentru care trebuie sa o indepartezi la timp, cu ajutorul insecticidelor speciale.

 

Daca te-ai hotarat sa plantezi langa gardul gradinii sau in alte locuri un gutui japonez, acum stii exact ce ai de facut pentru a-ti fi bine. E important sa fii cat mai informat/a.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu