O gradina verde si curata, moale, pe care sa iti fie drag sa pasesti descult – toate acestea pot fi obtinute daca alegi optiunea de insamantare gazon pe spatiul verde din jurul casei. In acest ghid gasesti informatii cumplete despre plantare gazon, intretinere gazon, fertilizare gazon si asa mai departe.
Poate ca ti se pare simplu procesul de insamantare gazon, dar pentru ca intretinerea sa sa fie simpla, iar aspectul frumos, este obligatoriu sa tii cont de unii pasi de lucru. In continuare, un ghid concis cu informatii care te vor ajuta sa ai o gradina ca in filme.
Insamantare gazon – cum?
Poate ca te gandesti ca tot ce ai de facut este sa cumperi niste seminte de gazon de la primul magazin de bricolaj, dar nu e suficient. Specialistii spun ca e nevoie si de un pic de rabdare si de respectarea catorva pasi de lucru.
Odata ce ai ales zona pentru plantare, se imprastie un strat de ingrasamant natural sau de pamant negru, peste care se pune un strat subtire de nisip. Acesta se niveleaza bine cu grebla, dupa care se imprastie seminte de iarba, cat mai uniform.
Dupa cum vezi, cum se pune gazonul nu e foarte complicat, dar acum trebuie sa il si protejezi. Cel mai bine faci asta cu paie, care se imprastie pe toata suprafata plantata, intr-un strat subtire. Apoi se uda din abundenta, dar cu presiune mica, pentru a se preveni imprastierea semintelor din zona unde au fost aruncate.
Udarea se face periodic, insa se evita excesul de apa, care ar putea determina putrezirea semintelor.
In cat timp rasare gazonul?
Dupa ce am vazut cum se planteaza gazonul, sa vedem si cat dureaza pana observi primele rezultate. Ei bine, daca insamantarea a avut loc primavara, germinarea are loc in cateva zile, iar intr-o saptamana covorul de gazon ar trebui sa se indeseasca cu 50 – 70%.
Plantarea gazonului primavara
Este cea mai buna varianta pentru gazonul care este plantat prima oara. Asigura-te ca ai un strat de pamant nisipos la suprafata, dar tine cont si de caracteristicile terenului. Daca vrei sa te bucuri cat mai repede de o curte frumoasa, apeleaza la gazon pentru sezonul rece, care creste incepand din martie. Nu exagera; gazonul pentru sezonul cald este mai potrivit pentru zonele de campie, unde temperaturile cresc mult, dar el poate fi plantat abia cand temperaturile au depasit 10 – 15 grade.
Cea mai buna perioada pentru semanarea gazonului este intre 15 martie si 15 aprilie. O patura de gazon cu o densitate buna este cea mai buna solutie care sa te scape de buruieni; dupa o plantare adecvata si o eventuala reinsamantare gazon, utilizarea unui erbicid pentru gazon devine inutila.
Prima tundere a gazonului se face numai dupa ce plantele au radacini bine infipte in sol, altminteri exista riscul sa smulgi firele delicate.
Cum se intretine gazonul?
Nu e suficient sa plantezi cu grija gazonul, ca apoi sa te bucuri de el tot restul anului. Ca sa ai o curte care arata bine, e obligatoriu sa te ocupi si de intretinerea acestuia.
- Udarea gazonului este esentiala in special in zonele de campie, foarte calduroase si secetoase, in care nici un fel de iarba nu rezista verde si proaspata fara sa fie udata la timp. Udarea trebuie facuta dimineata pe racoare sau seara, dupa apus. Apa trebuie sa ajunga pana la radacinile plantelor, ceea ce inseamna ca timpul de irigare este de 15 – 20 minute.
- Stropirea se face, ideal, o data la 2 – 3 zile, dar trebuie sa te orientezi si dupa cat e de cald. Stropirea prea frecventa determina putrezirea radacinilor. Pe de alta parte, in primele 4 saptamani dupa plantare, irigarea se face zilnic, astfel incat solul sa fie mereu umed.
- Un gazon ingrijit, frumos si mai ales moale se mentine astfel prin tundere regulata. Atunci cand gazonul este lasat sa creasca de capul lui, firele se ingalbenesc, devin mai subtiri, iar buruienile gasesc loc sa creasca si sa se inmulteasca. Pentru un tuns de calitate ai nevoie de o masina de tuns gazonul, un trimmer si o foarfeca de iarba.
Este nevoie de fertilizarea gazonului?
Ca sa poti fertiliza adecvat gazonul este obligatoriu sa stii mai intai ce fel de gazon ai. In general nu dai gres daca optezi pentru un fertilizator universal, dar poti obtine rezultate mai bune daca utilizezi un fertilizator personalizat pentru tipul tau de gazon.
Excesul de fertilizatori distruge solul, astfel ca vei distruge gazonul pe o perioada de mai multi ani. In plus, datorita apei de ploaie, vei polua si gazonul vecinilor.
Daca scopul tau este sa ai un gazon cat mai frumos, specialistii recomanda fertilizarea de 4 – 6 ori pe an: in martie, aprilie, iunie, august, septembrie si octombrie. Desi in mod normal se recomanda evitarea fertilizarii in mijlocul verii, in primul an de la insamantare se prefera aplicarea acestor tratamente suplimentare.
Detalii despre tunderea gazonului
Esentiala pentru un gazon frumos si sanatos, tunderea este un proces care trebuie sa respecte unele reguli. De pilda, niciodata nu se taie mai mult de o treime din inaltimea firelor de iarba, altminteri acestea isi vor pierde vitalitatea.
In perioadele de crestere rapida poate fi nevoie de tundere o data pe saptamana; in perioadele cu crestere mai lenta, tunderea gazonului se poate face doar de 3 ori pe luna.
Tunsul se realizeaza numai cand si iarba, si solul sunt uscate. Gazonul tanar, abia plantat, se tunde abia cand a ajuns la o inaltime de 10 cm, altminteri exista riscul sa il smulgi. Desigur, tunsul se adapteaza si in functie de tipul de gazon pe care il detii, caci nevoile sunt diferite in functie de specie.
Scarificarea gazonului
Scarificarea gazonului este o manevra stresanta pentru suprafata cultivata, insa indepartarea resturilor de iarba care se acumuleaza este esentiala pentru ca apa si lumina sa patrunda cu usurinta in sol. Scarificarea se face de 2 ori pe an, primavara si toamna; niciodata nu se realizeaza acest proces in sezonul rece sau cald.
Grebla este solutia cea mai potrivita in cazul unor suprafete mici de pamant; in cazul unor zone mari, o masina de scarificare poate fi o investitie interesanta. Iar daca toate aceste manevre ti se par prea complicate, pentru zone mici de gradina poti apela la petice de gazon artificial.
Lasa un comentariu
0 Comentariu