Cum ingrijim gardenia

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Desi este o planta de apartament mai sensibila la mediu si necesita o ingrijire mai atenta fata de alte flori, gardenia iti rasplateste eforturile oferind frumusete si parfum, intr-o frumoasa combinatie de verde cu flori albe.

 

Daca te-ai indragostit de aceasta frumoasa planta si vrei sa poti profita oricand de parfumul si delicatetea ei, poti sa te opresti la acest articol in care vei gasi informatii despre ingrijire gardenia, precum si cateva secrete ce te vor ajuta sa ai flori din mai pana in noiembrie.

 

Informatii generale despre gardenia

Gardenia este o planta ce face parte din familia Rubiaceae, ce vine din Japonia, China, Taiwan. Este ornamentala si, avand frunze verzi si lucioase, o poti folosi si in loc de plante de apartament fara flori. Frunzele asigura un fundal perfect pentru florile alb – crem, bogate, cu un parfum puternic. Gardenia poate ajunge la o inaltime de 1m. 

Specii

Sunt mai multe specii de gardenia si iti prezentam in continuare cateva varietati:

Gardenia jasminoides – este cea mai intalnita in apartamente, dar poate fi crescuta si in gradina, ajungand la o inaltime de 45 – 50 cm. Frunzele acestei specii de gardenie sunt verde inchis, cu aspect lucios si are flori albe, foarte parfumate;

Gardenia thunbergia – este sub forma de arbust ce provine din Africa de Sud, are un aspect compact, cu frunze verzi, lungi (aproximativ de 15 cm) si flori alb – crem, parfumate, ce apar toamna. 

 

Conditii de mediu propice

Daca vrei sa plantezi flori care rezista iarna afara, poti sa alegi gardenia de gradina (Gardenia jasminoides Keims-Hardy) care suporta si temperaturi de pana la -15 grade C. 

In general, gardenia de interior are nevoie de temperaturi mai ridicate, de aproximativ 23 – 25 grade C vara pe timpul zilei, 14 – 18 grade C pe timpul noptii, iar iarna 10 – 15 grade C pentru perioada de repaus. 

De asemenea, este o planta care are nevoie de lumina, dar indirect, asa ca trebuie ferita de razele directe ale soarelui. In caz ca primavara observi ca radacina apare la suprafata ghiveciului sau iese prin gaurile de drenaj, este bine sa o muti intr-un vas mai mare. 

 

Ce tip de pamant sa folosesti

Gardenia are o floare deosebita si placuta si iti doresti sa mentii planta inflorita cat mai mult timp. Astfel, solul este foarte important pentru sanatatea plantei si trebuie sa aiba un pH usor acid. 

Poti sa folosesti in ghiveci amestecuri de pamant de flori si turba in cantitati egale, turba acida combinata cu pamant de rasinoase in raport de 1 la 1 etc. De asemenea, fertilizarea este importanta si se recomanda ca lunar, din primavara pana in iunie, sa folosesti ingrasaminte speciale pentru gardenia sau pentru rasinoase. 

Daca ai flori de iarna in ghiveci, foloseste ingrasaminte la 2 sau 3 saptamani, in martie si septembrie. In caz ca temperaturile scad mai mult de -15 grade, ghivecele trebuie aduse in interior. 

 

Cum se uda

Daca tot vorbim despre gardenia ingrijire, nu putem sa nu ne referim la modul in care trebuie sa o uzi si ce sa folosesti. Deoarece este foarte sensibila la calcar, nu poti folosi apa direct de la robinet, mai ales in zonele unde apa este dura. Cel mai indicat este sa ai apa de ploaie, dar daca nu ai cum sa o colectezi, poti sa folosesti apa fiarta si racita.

In perioada primavara – toamna pamantul in care este gardenia trebuie sa fie reavan, substratul nu trebuie sa fie uscat, si se uda cu regularitate. Iarna in schimb, se uda mai rar, intre doua udari succesive substratul trebuie sa fie uscat. 

Inmultirea

Cel mai adesea inmultirea gardeniei se face prin butasi, in perioada ianuarie – martie. Din vlastarele tinere si viguroase se iau butasi de 8 cm, care se planteaza intr-un amestec de turba cu nisip, in parti egale. Butasii trebuie feriti de actiunea directa a razelor de soare si mediul trebuie sa fie umed in permanenta. Noile plante vor ajunge la maturitate si vor inflori dupa aproximativ 2 – 3 ani. 

 

Cateva sfaturi utile

Mai jos iti oferim o serie de sfaturi de care poti tine seama daca vrei sa ai o gardenia inflorita, sanatoase si viguroasa.

  • Pentru a creste aciditatea apei cu care vei uda gardenia poti sa adaugi cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie;
  • In perioada de inflorire, umiditatea trebuie sa fie ridicata, deoarece, daca aerul este uscat, exista riscul ca bobocii sa cada fara sa se mai deschida;
  • Poti sa pulverizezi pe planta apa, la temperatura camerei, dar incearca sa nu dai direct pe flori sau pe boboci, care pot fi afectati;
  • Dupa inflorire, o data pe an, poti sa muti floarea in alt ghiveci mai mare;
  • Gardenia este o floare careia nu ii plac schimbarile, asa ca, incerca sa nu o muti des, dar sa o asezi intr-un loc aerisit, fara curenti de aer si sa nu fie expusa la schimbari bruste de temperatura;
  • Pentru a avea tot timpul flori, taie-le pe cele care sunt uscate;
  • Chiar daca are nevoie de pamant reavan si umiditate ridicata, nu se recomanda apa in exces, care sa balteasca, deoarece poate afecta radacinile;
  • Daca vrei sa ii dai o anumita forma arbustului, se recomanda taierea in primavara, poti sa folosesti foarfeci de crengi;
  • In caz ca ai ghivece cu gardenia, pe timpul verii le poti scoate afara, intr-un loc semiumbrit, pe terasa, pe balcon etc.
  • Daca observi ca frunzele au tendinta de a se ingalbeni – albi la varf, poate sa insemne ca apa nu este suficient de acida sau ca ai udat planta in exces;
  • La o temperatura prea ridicata si aer uscat, este posibil ca planta sa nu infloreasca.
  • Perioada de repaus pe timpul iernii este foarte importanta pentru a inflori frumos si bogat in anul urmator;
  • Nu are nevoie de vas cu rezerva de apa.

 

Acum ca ai aflat cum sa intretii si sa ingrijesti gardenia, te poti apuca de gradinarit si in scurta vreme de vei putea bucura de florile minunate si parfumate ale acestei plante. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu