Cum cultivi salcamul japonez

Am modificat articolul ultima data pe: 25.03.25

 

Daca stai la casa si ai si o bucata de gradina, cu siguranta iti vei dori sa plantezi arbori, flori, arbusti, care sa iti confere umbra si intimitate, dar si o imagine placuta, diferit colorata, iar salcamul japonez poate fi o optiune buna pentru tine.

 

Cu siguranta ai trecut pe langa gradini ce aveau arbori in floare, o adevarata cascada inflorita, frumos colorata si te-ai indragostit de acest peisaj de vis. In acest articol vei gasi informatii despre salcam, pentru a putea sa iti plantezi in gradina si sa te desfeti cu frumusetea acestuia.

Sunt multi arbori si arbusti japonezi cunoscuti si la noi, care se dezvolta usor si frumos, printre cele mai cunoscute fiind salcamul. In Romania mai are si alte denumiri precum Glicina sau Wisteria si este comod de plantat si intretinut, oferind un aspect deosebit gradinii.

De unde provine si denumirea stiintifica

Salcamul japonez sau Sophora japonica, dupa denumirea stiintifica, se incadreaza in larga familie a foioaselor. Acest arbore provine din Asia (China, Coreea, Japonia) si a prins foarte bine si in Romania, fiind un arbore frumos si puternic. Il mai poti intalni si sub denumirea de Styphnolobium japonicum. 

 

Unde poti intalni acest arbore?

Putem spune ca este un salcam ornamental, ce se preteaza atat pentru parcuri, cat si pentru gradini. Desi este un arbore de foioase, nu prea se intalneste in sectorul forestier, dar il poti vedea utilizat pentru protectie, sub forma unor perdele forestiere sau pentru aliniamente.

Deoarece are o radacina foarte puternica, poti sa folosesti un salcam japonez pentru a intari terenul degradat, avand si un rol foarte important pentru fixarea solurilor ce sunt nisipoase si a azotului din sol.

In plus, cand infloresc salcamii atrag albinele, fiind si o specie melifera, asa ca, daca ai stupi poti sa plantezi, pentru a avea o productie buna de miere, intre 300 – 350 de kilograme de pe un hectar.  

 

Cand se planteaza salcamul?

Daca esti amator sa iti faci gradina mai frumoasa, trebuie sa stii cand se planteaza salcamul, pentru a avea succes in demersul tau. Desi specialistii sustin ca un salcam japonez poate creste pe orice tip de sol, pentru a fi sigur de rezultate, alege un sol fertil sau adauga ingrasamant natural la baza acestuia. 

Pentru a avea flori, cauta pentru plantare salcam un loc insorit, la loc umbrit, chiar daca se dezvolta si creste frumos, este posibil sa nu infloreasca. Salcamul japonez se planteaza primavara sau toamna. 

Poate fi plantat din seminte sau puieti, dar este mai sigur sa optezi pentru plantele mici, avand mai multe sanse de reusita. Se face o groapa in care sa intre radacina, ca si adancime, dar de 2 – 3 ori mai lata. Pentru a avea o asezare frumoasa in spatiu cand cresc, este indicat ca intre acestia sa fie o distanta de 5 m.

Cum se intretine?

Primavara poti sa pui la baza unui salcam japonez un strat de ingrasamant natural, precum si resturi vegetale, care au rolul de a retine apa si impiedica aparitia buruienilor. Daca zona in care ai plantat un salcam, copac, este secetoasa, atunci il poti uda periodic pentru a se dezvolta frumos.

La finalul iernii, salcamul japonez se tunde, pentru ca vara, atunci cand infloreste salcamul (in lunile iulie – august), sa ai parte de o perdea de flori. De asemenea, trebuie sa stii ca este foarte sensibil la boli, dar poti sa impiedici acest lucru folosind diverse fungicide si insecticide, pe care le gasesti in comert. 

 

Cat de repede creste salcamul?

Cu siguranta ca esti interesat de cat de repede creste salcamul, pentru a avea aspectul dorit al gradinii tale. Pentru a ajunge la perioada de inflorire, atunci cand ofera o adevarata cascada de flori, salcamul are nevoie de 6 ani de viata. 

La varsta maturitatii ajunge mult mai tarziu, dupa 20 – 25 de ani, fiind un copac cu viata lunga, de care te poti bucura. 

 

Alte informatii despre salcamul japonez

La maturitate, un arbore de acest tip poate ajunge si la 10 metri inaltime, dar sunt si variante medii, de 2-4 metri. Au o scoarta neteda, placuta la atingere, ce are la inceput o culoare verde inchis, iar mai tarziu este de un cenusiu-galbui. Coroana este rotunda, cu ramuri fara spini, si se poate taia frumos in diferite forme, pentru a se incadra in peisaj. Varianta medie poate fi si curgatoare, imbracand frumos locul unde este plantata. 

Poti sa recunosti arborele si dupa frunze de salcam, deoarece au o forma cazatoare, cu margini netede, la baza rotunjite si cu varf mai ascutit, Sunt rezistente la atacul insectelor si au o culoare verde inchis pe fata, lucioase, iar pe spate sunt usor albastrui. 

De regula, florile, sub forma de ciorchine, sunt albe sau alb verzui, decorative si foarte puternic mirositoare, avand o perioada de inflorire intre 7 si 8 zile. Poti gasi, de asemenea, si salcam mov sau roz, care se va incadra foarte frumos in aspectul gradinii tale. 

Un salcam chinezesc sau japonez are si fructe, care arata precum niste pastai, lungi de 5-10cm, carnoase. 

Daca ai o parcela mai larga plantata cu salcami japonezi, mai ales pentru a produce miere, si zona este mai secetoasa, poti sa ii uzi folosind o pompa de apa, pentru a avea o productie mare. 

La ce pret ii poti gasi?

Daca te-am convins si deja vrei sa iti faci in gradina un loc mai atragator, trebuie sa cunosti si costurile pe care le implica. Astfel, daca dai o cautare dupa: salcam japonez pret, vei vedea ca poti gasi de la 30 lei la ghiveci cu o inaltime a plantei de 70 – 80 cm, la 200 lei sau chiar mai mult, daca este deja cu radacinile formate si ai mai multe sanse sa se prinda. 

Un salcam roz, mov, alb, pletos, se va incadra foarte frumos in gradina ta, formand o perdea naturala de frunze si flori, care iti va oferi intimitate si un miros imbatator pe timpul verii, o oaza de liniste si de frumusete, unde poti sa te simti relaxat si in comuniune cu natura. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu