Cum cultivam ridichea neagra

Am modificat articolul ultima data pe: 04.10.24

 

Ridichea neagra se cultiva la noi in tara in gradini si in camp. Ea se seamana in perioada de primavara sau vara, au nevoie de o temperatura de 5 grade Celsius in sol, si de un pamant reavan. Se recolteaza prin smulgere, cand radacinile sunt suficient de mari pentru a fi consumate.

 

Ridichea e o planta care nu e consumata foarte mult la noi in tara, dar e apreciata pentru faptul ca poate fi folosita pentru sirop de ridiche neagra, salata, amestec cu miere etc. Are o multime de beneficii si nu e greu de cultivat.  

 

Ridichie neagra – Denumiri si origini

Planta aceasta are denumirea stiintifica de Paphanus sativus var. niger. Ea e numita in termeni populari ridiche neagra (pentru ca asa ii este culoarea la exterior) sau de iarna (pentru ca poate fi pastrata pentru aceasta perioada).

Pentru prima data, ridichi se pare ca s-au cultivat in China (1883). Aceste radacinoase au ajuns in Europa prin anul 1935. 

Ridichea neagra – descriere

In ceea ce priveste modul in care arata aceasta planta, cea mai importanta parte a ei este radacina. Ea poate avea un diametru cuprins intre 8 si 10 cm si e acea parte de ridichie neagra care de regula se consuma. La interior este alba, la exterior neagra. 

Referitor la gust, acesta e unul iute, asemanator cu hreanul. Textura e una ferma, crocanta. 

Daca vorbim de frunzele de ridichie neagra, acestea sunt dispuse cate 4-8 pe rozeta. Ele sunt de culoare verde inchis si au prezenti pe suprafata lor peri mai aspri.

Tulpina la aceasta planta e una in forma cilindrica, cu perisori aspri si ea. Poate atinge o inaltime de 1 metru. 

Ridichea neagră face si flori. Acestea sunt de culoare alba si infloresc in lunile mai-septembrie. La ea sunt prezente si fructe. Acestea, la maturitate, cand fac seminte, sunt utilizate in scopul de a obtine noi plante pe viitor. 

 

Ridichii – conditii de crestere

Daca vrei sa cultivi aceasta radacinoasa in propria ta gradina, pentru a avea ridiche neagra de salata sau pentru a o folosi in siropuri si alte astfel de tratamente naturiste, iata la ce trebuie sa ai grija:

  • Temperatura

Pentru a-i merge bine, aceasta radacinoasa trebuie semanata si crescuta la anumite temperaturi. Semintele se plaseaza in pamant atunci cand temperaturile sunt mai mari de 5 grade Celsius. Germinarea are loc in 29 de zile, iar pentru a se intampla e nevoie de 15-20 grade Celsius. 

Pentru a creste si a se dezvolta cat mai frumos, planta are nevoie de temperaturi cuprinse intre 10 si 37 grade Celsius. Rezista si la frig destul de bine, insa pana la – 2 grade Celsius.

  • Solul

Pentru a obtine un suc de ridichie neagra cat mai calitativ, planta trebuie sa se dezvolte intr-un sol prielnic. pH-ul acestuia trebuie sa fie intre 6 si 7 in mod ideal, dar e in regula si daca e intre 5.3 si 8.3.

Pamantul in care isi infinge radacinile ar trebuie sa fie unul cat mai fertil, bine drenat, luto-nisipos.

  • Lumina

Cand vorbim de ridichii negre, acestea iubesc lumina. Au nevoie de ea pentru mai bine de 14 ore pe zi, asadar, plaseaza-le in locuri cat mai luminoase.

  • Umiditatea

Daca vrei un sirop ridiche neagra cu un gust cat mai prietenos, asigura-te de faptul ca planta este cultivata intr-un loc in care solul e reavan. Ai grija sa o uzi cand e seceta, deoarece aceasta poate duce la iutirea radacinoasei, ceea ce nu iti doresti.

 

Cum se cultiva ridichea neagra

Pentru a avea o ridichie frumoasa si buna la gust, trebuie sa respecti conditiile amintite mai sus. Insa, vrem sa-ti spunem putin si de cum anume se face plantarea propriu-zisa. 

Daca folosesti rasaduri, acestea se planteaza in lunile iunie-august, la adancimi de circa 2 cm, cu distanta intre de 20-25 cm. 

In cazul in care vrei sa obtii ridichi din seminte, acestea se introduc in pamant la distanta de 12-15 cm si se acopera cu pamant, in lunile de primavara, spre sfarsit. Poti folosi pentru asta o semanatoare manuala care sa iti usureze munca.

 

Ridichea neagra – beneficii

Daca e vorba de ridiche neagra, proprietati multe are aceasta, iar aici amintim faptul ca e: diuretica, detoxifianta, antiinflamatoare si un bun activator pentru metabolism. Acestea fiind zise, nu conteaza daca vei consuma ridiche rasa, neagra, sirop, suc sau salata, iata de ce beneficii te poti bucura:

  • ajuta la mentinerea functiilor hepatice, deoarece are o multime de vitamine si minerale;
  • contribuie la reglarea colesterolului, pentru ca ajuta la o buna circulatie a sangelui;
  • poate fluidiza secretiile bronsice, fiind un bun ajutor in cazul celor care sufera de infectii respiratorii;
  • are efect diuretic, contribuind la eliminarea pietrelor de la rinichi si din vezica biliara;
  • creste capacitatea de concentrare;
  • imbunatateste memoria;
  • ajuta la sanatatea pielii;
  • previne caderea parului.

Ridichie neagra – modalitati de consum

In ceea ce priveste felul in care poti consuma aceasta planta, cel mai frecvent oamenii mananca salata de ridiche neagra. O modalitate prin care o poti prepara e urmatoarea: amesteci ridichie neagra cu mar, ambele rase pe razatoare, adaugi o ceapa tocata marunt, 3 linguri de ulei, putin otet de mere, sare si piper. Va iesi un adevarat deliciu. 

Oamenii consuma des ridiche neagra cu miere, mai ales atunci cand au probleme cu infectiile respiratorii. Aici e vorba de un sirop pe care il poti obtine in felul urmator: iei o ridichie, o scobesti in mijloc, apoi, in interior, torni miere. Lasi totul asa pana a doua zi, apoi consuma 1 lingurita din acel sirop de ridiche neagra obtinut, de 4-5 ori pe zi. 

 

Ridichea este fara doar si poate o radacinoasa excelenta, usor de cultivat, care iti va aduce numai beneficii. Daca nu ai o gradina in care sa o cresti tu, te poti bucura de aceleasi proprietati si daca o cumperi din piata sau de la supermarket. Ceea ce conteaza cu adevarat e sa o consumi in mod regulat.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu