Ce trebuie sa stii despre zmeura

Am modificat articolul ultima data pe: 24.06.24

 

Iti place foarte mult zmeura si ai dori sa afli mai multe lucruri despre ea, despre cum se cultiva si prin ce etape trece inainte de a ajunge la tine in farfurie ori in pahar? Vrei sa afli ce produse pot fi facute din acest fruct? Daca te intereseaza aceste aspecte sau, poate, ai oportunitatea de a incepe o afacere, afla cateva lucruri esentiale, specifice acestui tip de cultura, din acest articol. 

 

Zmeura este un fruct dulce-acrisor care provine de la un arbust peren si tufos, facand parte din familia Rosaceae, care poate creste spontan, dar care se cultiva si la nivel de sera, in tara noastra. Micul fruct va putea fi consumat ca atare sau folosit in alte scopuri, iar frunzele pot fi folosite, si ele, pentru diferite ceaiuri. Totusi, cum ajungi de la un sambure pana la intregul drajon si, in cele din urma, la rezultatul final atat de dorit de public? Iata cateva informatii esentiale. 

 

Soiuri de zmeura

Exista multiple tipuri de zmeura care se pot folosi pentru cultura, cel mai popular fiind sortimentul de zmeur Polka, care are un ciclu de fructificare ce se desfasoara vara si toamna, care rezista la ger si are o productivitate ridicata, astfel ca devine profitabil relativ repede. 

Sortimentul Willamette poate produce fructe usor mai mici decat primul, putandu-se cultiva foarte bine in tara noastra, avand o rezistenta medie la vreme potrivnica, in special ger, si la boli. 

Soiul Noma este mai spinos, cu o maturare mijlocie ca si perioada, de la finalul lunii iunie spre iulie, cu fructe mai mici. 

Alte soiuri cunoscute si apreciate sunt Veten, Citria (extratimpuriu), Heritage, Opal si Latham. 

Pregatirea terenului pentru plantare

Terenul necesar plantarii unor butasi de zmeura este luminos, de preferinta deluros, cu orientare spre sud, pentru ca fructele sa se coaca repede. Prea multa umiditate, vanturi puternice sau inghetul pot afecta productia din anul urmator, ideal fiind pamantul bine drenat, fertil si usor de procesat, si nu cel lutos, argilos ori care retine apa. 

Se recomanda cumpararea unor butasi din pepiniere oficiale, cu autorizatie, pentru a se evita propagarea unor culturi usor atacate de boli ori care nu se aclimatizeaza asa cum trebuie, pentru terenuri mai mari fiind necesar un test pe o portiune mai mica pentru minimum un an. Si testele la nivelul solului sunt importante, deoarece zmeura are nevoie de un teren cu humus, echilibrat, unde compozitia solului este usor acidica, cu pH-ul intre 5.5 si 6.5. 

Se erbicideaza, pentru ca buruienile sa nu inaduseasca cultura, si va fi necesara o aratura mai adanca, la 50 cm. Zmeurul se va dezvolta bine pe teren in care au fost anterior culturi de cereale paioase si legume (orz, ovaz, grau, secara), neavand rezultate bune pe un pamant unde au fost in ani precedenti parcele cu rosii sau cartofi, de exemplu. 

 

Cand se planteaza zmeura

Lunile ideale pentru plantare de zmeura sunt octombrie si noiembrie, adica toamna, dar este posibila si plantarea primavara, cand temperaturile nocturne nu mai ajung la valori negative, insa (in martie si aprilie). 

 

Cum se planteaza zmeura

Cultura de zmeura se va plasa la distante diferite, in functie de soi. In general, se recomanda intre 50 cm si 1 metru intre butasi si intre 2.5 si 3 metri intre un rand si altul. Adancimea preferata pentru introducere este de 20 cm, avand grija ca radacinile sa fie intinse in mai multe parti, putand realiza gropi mai adanci, adaugand si pamant afanat care ajuta la dezvoltarea si intinderea radacinilor, pe masura ce cresc. 

Daca nu vor cadea precipitatii in primele 10 zile dupa ce se planteaza drajoni de zmeura, se va recurge la folosirea aspersoarelor. Mai apoi, nu mai este necesara interventia pana in primavara la soiurile plantate toamna. 

Pentru sustinerea arbustilor va fi necesara construirea de stalpi de lemn cu spalier cu sarma sau un gard fructifer. 

Cum se curata zmeura

Pentru raritul zmeurei este necesara o cultura cu o durata de cel putin doi ani, unde tulpinile deja roditoare pot fi indepartate si folosite pentru inmultire. Taiatul si curatatul se realizeaza primavara, la cateva luni dupa plantare, cand butasii de zmeura pot fi scurtati pana la inaltimea de un metru. 

Daca te intereseaza mai multe despre cand si cum se taie zmeura, afla ca o curatare de acest fel va fi realizata la plantarea rasadului, cand lastarii pot ajunge la doar 50 cm. Vara pot fi taiate ramurile ingalbenite, care sunt bolnave, arzandu-se la capat, pentru ca restul plantei sa nu fie afectat, existand si alte modalitati de curatare pentru a incuraja inmultirea si o productie mare de fructe. 

Toamna se recurge la indepartarea partilor bolnave sau rupte, reegalizand distantele dintre tufe pentru a se incuraja o buna circulatie a aerului.  

 

Intretinerea culturii de zmeura

Fertilizarea este cel mai important aspect cand vine vorba de astfel de culturi, putand fi realizata cu azot, potasiu, magneziu, minerale amestecate sau materii organice (in special gunoi de grajd, aplicat o data la doi ani la baza solului). In vederea tinerii sub control a buruienilor pot fi avute in vedere erbicidarile, incepand cu al doilea an de la plantare. 

Irigarea este importanta, deoarece zmeura de campie are radacini mici ce nu vor absorbi umezeala din sol, fiind necesara udarea cu aspersor ori prin picurare. 

 

Boli si daunatori

Printre cei mai comuni daunatori ai acestor plante de deal se numara viermii zmeurului, gargarita zmeurului, rugina, fainarea si putregaiul cenusiu, care vor fi combatute prin realizarea de tratamente fitosanitare efectuate la anumite perioade de timp, in conformitate cu indicatiile date de producatorii solutiilor alese. 

 

Inmultire

Poate avea loc prin marcote (ingroparea unei portiuni de ramuri in pamant toamna), existand  inmultirea zmeurei prin butasi de radacina care se scot toamna din pamant si se vor planta primavara, prin drajoni recoltati in sezoanele intermediare sau prin butasi verzi (din varfurile crescute). 

Fructificarea zmeurei

Culturile pot fi fructificate pentru consum uman in stare naturala, zmeurele fiind apreciate in stare proaspata, putandu-se si conserva in dulceturi, gemuri sau compoturi, putandu-se face si sirop de zmeura pentru iarna, la tara existand si retete de vin de zmeura sau alte bauturi alcoolice (zmeurata). 

Alternativ, culturile bogate pot fi vandute mai departe in vederea procesarii industriale care va rezulta in xilitol extras din zmeura, acesta folosindu-se pentru tratamente impotriva cariilor dentare, ori in alte scopuri.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu