Dafin – iata un condiment pe care il cunosti din copilarie, cand celebrele foi de dafin erau adaugate de mama sau de bunica in tocanite si sarmale. Dafinul este si in prezent unul dintre cele mai populare condimente – dar stiai ca il poti cultiva chiar tu?
Dafinul este o planta de origine orientala, cunoscuta si sub denumirea de laur, planta folosita in trecut pentru invingatorilor la ceremoniile destinate recunoasterii meritelor. Dar aceste frunze de laur, cunoscute ca si foaie de dafin, sunt in prezent folosite mai ales la gatit. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre posibilitatea de a cultiva tu insuti un pui de dafin…sau mai multi.
Cateva informatii despre dafin
Dafinul poarta denumirea stiintifica de Laurus nobilis si este un arvbust care creste in voie in toate zonele mediteraneene. Arbustul este usor de recunoscut pentru forma caracteristica a frunzelor, usor ondulate pe margini, dar si pentru faptul ca isi pastreaza “haina verde” pe toata perioada anului.
Atunci cand creste in zona sa de origine sau in alte zone cu clima favorabila, dafinul se dezvolta mult, putand ajunge la inaltimea de 18 metri. In aceste zone ale Globului, cand se vorbeste despre ingrijire dafin, se iau in calcul inclusiv tunderi care permit modelarea coroanei.
Dafin – conditii de plantare
Dafinul poate fi crescut foarte bine si in ghivece de dimensiuni mari, unde poate fi ingrijit astfel incat sa capete un pretuit aspect decorativ. In ciuda originilor sale exotice, el nu este pretentios si se ingrijeste destul de usor.
Cel mai bun loc pentru amplasarea ghiveciului este o zona cu soare abundent, dar el va supravietui si la semiumbra sau la umbra. Totusi, in absenta soarelui, este foarte posibil ca cresterea sa fie incetinita sau chiar sa stagneze.
Temperatura este parametrul fizic la care arbustul de dafin este cel mai sensibil. Daca ne gandim la dafinul – ingrijire ca la carte, el are nevoie de o temperatura de 27 – 30 de grade pentru a se simti “ca acasa”. Rezistenta sa la ger este cvasi-inexistenta, astfel ca daca nu este protejat peste iarna, risca sa isi piarda ramurile.
In ceea ce priveste solul, prefera un substrat nisipos, fertil si mai ales foarte bine drenat. Avand in vedere ca transplantarea nu se recomanda a fi facuta mai des de o data la 3 – 4 ani, e bine sa alegi un ghiveci care sa ii poata satisface nevoile pe o perioada mai lunga de timp.
Pentru ca substratul sa ii furnizeze elementele nutritive dorite, specialistul recomanda inlocuirea partiala a pamantului de suprafata.
Dafin – modelarea coroanei
Nu e greu sa gasesti dafin de vanzare, insa daca iti doresti sa te bucuri de un arbust cu valoare decorativa, trebuie sa fii pregatit sa ii modelezi coroana. Taierile se fac numai primavara si toamna; dupa varsta de 3 – 4 ani se recomanda taierea ramurilor amplasate in partea de jos a tulpinii.
Daca vrei sa obtii o coroana rotunda, se recomanda un tratament dur: pastrarea ramurilor din partea de sus a coronamentului, cu ruperea frunzelor astfel incat sa ramana cel mult cate 3 pe fiecare ramurica. “Coafarea” se face in etape, timp de aproximativ 2 ani, pentru a obtine rezultatul dorit.
De asemenea, pentru un spect rotund al coroanei, trebuie tinuta sub control si tendinta naturala de crestere a arbustului pe verticala: dupa ce a ajuns deja la aproximativ 1.5 metri inaltime, poti sa ii tai varful, lucru care il incurajeaza sa dezvolte ramuri laterale, mici.
Dafin – Ingrijire
Dupa cum am spus si anterior, dafinul nu este o planta pretentioasa, dar ca orice alta specie vegetala are nevoie de anumite conditii ca sa se dezvolte in voie si sa arate sanatos si viguros.
Udarea dafinului trebuie sa fie abundenta in zilele foarte calde, dar trebuie insotita de un drenaj excelent, caci stagnarea apei in substrat determina putrezirea rapida a radacinilor. Un strat de nisip de 10 cm este o conditie obligatorie, care functioneaza asemenei unei zone tampon pentru eliminarea excesului de lichid.
Fertilizarea cu produse sintetice lichide se poate realiza o data la 2 saptamani, dar la schimbarea periodica a pamantului si a ghiveciului, e bine sa se foloseasca si compost pentru imbogatirea substratului.
Pe timp de iarna, locul dafinului trebuie schimbat, iar ghiveciul adus la interior. O camera racoroasa, cu lumina indirecta si udare rara vor stagna temporar cresterea.
Dafin – recoltarea frunzelor
Daca e vorba despre recoltarea frunzelor de dafin, ea se poate face oricand, insa specialistii au indicatii clare pentru aceasta: daca doresti o productie de calitate, opreste-te la frunzele de doi ani, care au o aroma mai puternica, si recolteaza-le in luna august. Uscarea trebuie facuta lent si departe de lumina soarelui, pentru ca aroma intensa sa se pastreze.
Cum se inmulteste dafinul?
Daca e vorba despre dafin – inmultire, aceasta se realizeaza cel mai adesea prin butasi si lastari, la final de vara. Inradacinarea este dificil, pretentioasa si de durata, dafinul fiind din acest punct de vedere foarte pretentios.
O alternativa este inmultirea prin seminte si prin marcotaj, dar nici acestea nu sunt nici simple, nici garantate, cresterea fiind mult mai lenta de aceasta data. Semintele sunt foarte dure, asadar se recomanda tinerea lor in apa timp de minim 24 ore, optim 48 ore inainte de semanat.
Conditiile de mediu optime pentru inmultirea dafinului sunt o temperatura atmosferica de 22 – 24 grade Celsius, 25 – 27 grade Celsius in substrat si o umiditate atmosferica de 85 – 90%. Avand in vedere dificultatile legate de inmultire, multa lume prefera sa cumpere dafin de la cele mai mari sere, decat sa se chinuie cu inmultirea lor acasa.
Lasa un comentariu
0 Comentariu