Delicioasele si hranitoarele castane comestibile, coapte corect in cuptor, farmeca pe loc pe oricine le gusta. Putini stiu insa ca copacii in care cresc se dezvolta spontan la noi in tara, iar plantatiile se pot infiinta doar in anumite zone ale Romaniei. Iata ce alte secrete ascunde castanul comestibil si cum se cultiva corect.
Specific zonei Maramuresului si Gorjului, castanul comestibil este un copac foarte generos si productiv, care poate fi insa cultivat cu succes doar intr-un areal limitat. Pregatirea terenului este simpla, inmultirea se face prin puieti de trei ani, intretinerea si fertilizarea nu pun nici ele mari probleme, iar recolta poate aduce intre 4 si 10tone de castane la hectar. Afla din acest ghid unde si cum se pot pune bazele unei culturi productive de castan.
Soiuri de castan comestibil
Cunoscut sub denumirea stiintifica de Castanea Sativa, castanul comestibil este prezent pe teritoriul Romaniei sub forma de cultura infiintata de om sau cu dezvoltare spontana, cu mai multe soiuri prolifice, printre care se numara: Mara, Maraval, Prigoria, Tismana, Romval, Hobita, Polovraci, Precoce Migoule, gureni si Iza.
Se recomanda utilizarea de 2 sau 3 soiuri intr-o plantatie, pentru a asigura astfel o polenizare cat mai eficienta, ce creste adesea productivitatea.
Particularitati de sol si conditii climatice
In Romania, culturile de castan comestibil se dezvolta cel mai bine in zona Maramures – Gorj, castanul preferand versantii nordici, mai putini expusi la seceta, dar si la vant puternic. Reprezinta o solutie foarte buna pentru folosirea terenurilor in panta si se dezvolta cel mai bine in semi-umbra, fiind sensibil la arsita si seceta.
Prefera solul ceva mai acid (pH 4.8 pana la 6.5), fara calcar activ, bine drenat, cu textura usoara, in care panza freatica se afla la o adancime de minim 4 – 5m.
Rezista destul de bine la inghet in perioada de repaus vegetativ, insa este mai sensibil in primii doi ani de la plantare si daca inghetul survine brusc, majoritatea soiurilor de castani comestibili preferand toamnele lungi si blande.
Cultura de castan comestibil – inmultire
Castanul se poate inmulti prin seminte, caz in care castanele se planteaza toamna, iar plantele rasar o data cu venirea primaverii. Puietii se inalta in medie cu 25 – 30cm pe an si pot fi comercializati dupa varsta de 3 ani, cand au deja minim 1m inaltime.
Vanzarea puietilor de castan comestibil este una dintre modalitatile prin care aceste culturi sunt capitalizate. In medie poti cumpara un castan comestibil cu pret de 10 – 25RON in functie de cantitate.
Tinand cont ca pentru un hectar de plantatie ai nevoie de aproximativ 100 de puieti cumparati, de preferinta, de la o pepiniera de castani comestibili, investitia pentru infiintarea unei astfel de culturi ajunge pana la 500euro/hectar pentru materialul vegetal.
Pregatirea terenului pentru cultura de castan comestibil
Castanele pe care le gasesti in magazine provin atat din copacii care cresc spontan prin paduri, cat si din culturile de castan comestibil. Acestea din urma necesita atat lucrari periodice de intretinere, cat si o pregatire atenta a terenului inainte de plantare care include:
- eliminarea vegetatiei lemnoase de la suprafata si din subsol
- fertilizarea cu combinatie de fosfor (100kg/ha), potasiu (80kg/ha), gunoi de grajd (40kg/ha)
- tratamente pentru boli si daunatori cantonati in sol
- aratura la adancimea de 30 – 35cm
- discuirea pe doua directii de plantare
Plantarea castanilor comestibili
Specialistii recomanda plantarea puietilor in lunile de toamna, pentru a profita de repausul vegetativ. Incadrarea pe teren se face astfel incat intre randuri sa ramana o distanta de 9metri, iar intre plante de 8m. Puietii se planteaza in gropi de 40 x 40 x 40cm, dupa:
- fasonare – indepartarea radacinilor moarte si scurtarea celor sanatoase la 20 – 22cm
- mocirlire – crearea unui amestec de gunoi de grajd, pamant galben si apa, cu consistenta cremoasa, similara smantanii, in care se introduce radacina castanului pentru a se adapta mai usor la sol.
Intretinerea terenului
Pentru a oferi castanilor cele mai bune conditii, se recomanda ca spatiul dintre copaci sa fie cultivat cu iarba, de preferinta din soiul Lolium perenne. Iarba se coseste cand atinge inaltimea de 5 – 10cm si se lasa pe sol, pentru a forma un strat natural de mulci care mentine umiditatea in pamant in perioadele caniculare si hraneste solul cu nutrienti.
Fertilizarea si irigarea plantatiilor de castan
Desi castanii crescuti spontan se descurca foarte bine si fara fertilizare, in cazul plantatiilor se foloseste aceasta masura pentru a creste productivitatea de castane, dar si pentru a proteja mai bine copacii de boli si daunatori.
Schema clasica de fertilizare pentru cultura de castan comestibil include 60kg/ha de azot, 80kg/ha de fosfor si 80kg/ha potasiu si se completeaza cu irigare prin picurare sau microaspersie in zonele/anii in care precipitatiile nu asigura minimul de 700mm/an.
Boli, daunatori si tratamente la castanul comestibil
Pe lista bolilor care afecteaza acest copac se numara cancerul scoartei, boala albastra, patarea bruna a frunzelor, rugina, iar dintre daunatori, cei mai activi sunt: gargarita fructelor, molia miniera, care afecteaza frunza de castan, cicadele si viespea castanului, pentru care se aplica tratamente caracteristice.
Taierile de intretinere in culturile de castan comestibil
O particularitate importanta a castanului este pozitionarea mugurilor de rod in zona superioara a crengilor, care face ca taierile sa nu vizeze, in cazul lor, scurtarea lastarilor. In plus, coroana castanului este in mod natural destul de bine aerisita, ceea ce face ca taierile sa se orienteze in special catre eliminarea crengilor batrane, uscate, bolnave, lacome sau afectate de ger. Se foloseste foarfeca de gradina pentru crengile subtiri si drujba, pentru crengi mai groase.
Culegerea castanelor comestibile
Castanele comestibile se recolteaza intre mijlocul lunii septembrie si cel al unii octombrie, copacul dand semne ca este pregatit de recoltare cand incep sa ii cada frunzele. Recoltarea se realizeaza prin scuturarea mecanica sau manuala a copacilor, cea mai dificila parte fiind insa indepartarea invelisului tepos in care sunt imbracate.
In magazine vei gasi castane comestibile cu pret mediu de 15RON pe kg, nu chiar un produs de lux, insa mai putin popular decat alte gustari de acest tip pentru ca nu toata lumea stie cum se coc castanele corect.
Daca vrei sa gusti cele mai bune castane comestibile, coapte cum trebuie, te sfatuim sa mergi la Baia Mare in septembrie, cand are loc Sarbatoarea Castanelor, eveniment organizat inca din anul 1992.
Lasa un comentariu
0 Comentariu