Cultura de Afin Siberian

Am modificat articolul ultima data pe: 24.06.24

 

Afinul produce unele dintre cele mai apreciate si mai sanatoase fructe din lume; continutul lor bogat in saruri minerale, antociani, acizi, vitaminele C, A, B1, B2 si E fiind doar unul dintre motivele pentru care consumatorii le indragesc. Pentru afine de cultura se recomanda sa alegi un soi de afin cu port inalt, cum e varianta de afin siberian, cu fructe mai mari decat cele salbatice.

 

Atunci cand vine vorba de afine, pret de vanzare este suficient de tentant incat sa inspire la infiintarea unei culturi de afini. Tot ce e important sa stii in legatura cu acest subiect poti gasi in continuare, in articolul nostru.

 

Ce conditii de mediu sunt necesare pentru cultura de afine?

Daca vrei sa infiintezi o plantatie de afine de succes, e indicat sa te asiguri ca zona geografica in care te afli ii poate furniza arbustului de afin de cultura conditiile de mediu care ii priesc. Cand vorbim despre un afin siberian, acesta prefera o clima mai racoroasa si umeda, cu temperaturi intre 18 si cel mult 30 grade Celsius. 

Canicula si uscaciunea afecteaza calitatea fructelor, de aceea afinele obtinute in zone mai inalte, cu nopti racoroase, sunt adesea mai aromate. In special soiurile nordice – de pilda cel de afin canadian, au nevoie de nopti lungi si racoroase in perioada maturarii fructelor. 

Afinul este rezistent la inghet, pana la temperaturi de -36 grade Celsius in perioada sa de repaos. Pe de alta parte, daca doresti o productie mare de la plantatia ta de Lonicera, ar trebui sa te asiguri ca ea este perfect insorita; semiumbra nu e avantajoasa pentru aceasta specie.

Cultura de afine are nevoie de umiditate constanta in sol, nesuportand nici uscaciunea, nici excesul. De cele mai multe ori, productii ridicate de afin siberian se obtin in conditiile unui sistem de irigare bine ajustat.

Solul optim pentru cele mai bune soiuri de afine este unul acid, bine drenat si bogat in materie organica. 

Pregatirea solului

Pentru infiintarea unei culturi de afin siberian sau apartinand unei alte specii poate fii necesara acidifierea solului cu sulf. Ulterior, sulful pulbere se aplica in doza de intretinere in fiecare an, in cantitate diferita in functie de tipul solului. 

 

Infiintarea culturii de afin

Inainte de a planta afinul de cultura este important sa stabilesti care este modul in care vei face recoltarea: manual, sau mecanizat? Pentru o plantatie de afine recoltata mecanizat este obligatorie respectarea unor distante standard intre arbusti: 3.5 m intre randuri si 1.5 m intre plantele de pe acelasi rand.

Plantarea afinului se poate face in gropi individuale sau pe randuri sapate pe intreaga lungime a parcelei. In gropile de plantare de pe cuprinsul unei plantatii de afine se adauga turba acida, rumegus descompus de conifere, gunoi de grajd putrezit sau compost descompus. Gunoiul de grajd este in mod deosebit util, insa scade pH-ul, deci e important sa nu fie folosit in exces. Groapa de plantare trebuie sa aiba 40 x 40 x 40 cm, aceasta fiind dimensiunea radacinilor arbustului. 

In cazul afinului siberian, plantarea se recomanda in primele 10 zile ale lui noiembrie; alternativa este primavara, la inceput de martie. 

 

Formarea tufelor

Pentru obtinerea unor tufe viguroase, dupa plantare ele se scurteaza la 3 – 4 muguri, ceea ce determina aparitia de noi tulpini, chiar de la baza. In al doilea an, aceste noi tulpini se scurteaza la o treime sau la jumatate, astfel incat sa fie stimulate sa se ramifice. In anii 2 si 3 se suprima ramurile la jumatate dintre tulpinile noi, astfel incat productia sa se obtina etajat si sa se coaca concomitent. 

 

Irigarea plantatiei

Apa este foarte importanta pentru cultura de afin, de aceea un sistem de irigatie este necesar fie ca vorbim despre aspersiune, micro- sau macrojet, picurare sau alt sistem. Cantitatea de apa difera in functie de etapa de dezvoltare a plantei; necesarul anual de precipitatii este calculat la 700 – 800 mm. 

Cazul particular al afinului siberian este de multe ori pe placul cultivatorului, caci soiul rustic rezista mult mai bine la variatiile de umiditate, radacina ajungand pana la o adancime de 50 cm – un pic mai mult decat la alte sortimente.

Taieri de intretinere si fructificare

Taierile regulate sunt cele care sporesc productivitatea, caci tufele mature trebuie sa contina cel mult 70% tulpini multianuale, maxim 20% tulpini tinere cu diametrul mai mic de 2.5 cm si maxim 20% tulpini mature de 2.5 cm grosime. 

Odata ce cultura a ajuns la o varsta de 4 sau 5 ani, se indeparteaza anual minim 2 dintre tulpinile batrane, care par slab dezvoltate sau nu au muguri de rod, ramurile neproductive sau imbatranite, mai ales cele din centrul tufei. Se suprima ramurile incalcite, lipsite de vigoare, cele care fac fructe mici sau tulpinile partial rupte. 

Unele voci spun ca in cazul particular al afinului siberian, se recomanda ca tufele sa nu fie taiate in primii 6 – 8 ani dupa plantare, fiind lasata sa creasca liber cu pana la 6 tulpini principale. Asadar, lasa foarfeca pentru taierea viei deoparte. Sau foloseste-o doar pentru a indeparta crengutele devitalizate. 

 

Recoltarea

Se considera ca este momentul optim pentru recoltare atunci cand fructele au culoare albastru – mov; perioada e conservare este, in acest caz, mai mare. Culesul poate dura pana la 4 – 7 saptamani, in 2 – 3 reprize la unele soiuri si 6 – 9 treceri la altele, cu maturare mai lenta. 

Depozitate in spatii frigorifice, fructele rezista 3 – 4 saptamani fara sa se deprecieze. Conditiile optime de pastrare sunt, conform unora dintre specialisti, -0.5 – 0 grade Celsius, cu o umiditate relativa de 90% a aerului. 

Productia variaza in functie de multi factori, dar in mod normal te poti astepta la un minim de 4 t/ha si un maxim de pana la 10 t/ha. 

In cazul afinului siberian, prelucrarea fructelor se poate face si ca suc, gem sau bauturi racoritoare; o alta utilizare este cea de colorant pentru industria alimentara.

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

Cip.

April 22, 2022 at 11:01 am

Salut, cunoaște cineva un ghid de îngrijire a afinului siberian in România pt toata perioada anului ?
Mil puteți trimite va rog.

Respuesta