Cartoful e o planta intalnita foarte frecvent la noi in tara si nu numai. E originara din America de Sud si contine substante nutritive necesare pentru buna functionare a organismului. Se cultiva cu usurinta, poate fi recoltat atat manual, cat si mecanic, trebuie pastrat cu grija pentru a te bucura de recolta toata iarna si pentru a avea samanta in primavara.
Daca vrei sa afli mai multe detalii despre cartof, te afli unde trebuie, deoarece acest text cuprinde o multime de informatii legate de aceasta planta, pentru a intelege de unde provine, ce soiuri exista si care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a obtine o recolta bogata.
1. Date generale
Cartoful este o planta erbacee cultivata peste tot in lume, in peste 120 de tari. E originara din America de Sud, din zona Muntilor Anzi, locul in care astazi se afla tari ca Peru, Chile, Ecuador si Columbia. Numele de “cartof” folosit in tara la noi provine din germana, de la cuvantul “Kartoffel”.
Aceasta planta are la suprafata tulpini pe care vei regasi frunze verzi si flori albe sau violet, iar in pamant dezvolta tuberculi ce pot avea forma ovala, rotunda sau alungita si diverse culori. Contine o multime de substante nutritive, precum: amidon, vitamina C, proteine, fibre si potasiu.
In tara la noi vei intalni mai multe soiuri, unii prefera chiar si cultivarea cartofului dulce, nu doar a celui alb sau rosu.
2. Soiuri
Unele persoane prefera sa consume si sa manance cartofi albi, altii rosii, mov, galbeni etc. Sunt o multime de variante pe care le poti cultiva in propria gradina, iar pe cele mai populare ti le vom prezenta in cele ce urmeaza:
– Rustic
Un astfel de cartof e caracterizat prin tuberculi ovali, tufa bogata in frunze, rezistenta buna la mana si la alte boli. Are un continut de amidon de 16.5%, e de culoare galbena atat la coaja, cat si la pulpa si ca productivitate vei obtine cam 75 de tone la un hectar.
– Roclas
Astfel de soiuri de cartofi sunt recomandate pentru persoanele care vor sa consume aceste plante mai timpuriu. In acest caz, coaja e galbena, la fel ca si pulpa, iar continutul de amidon e de 17%. Cartofii Roclas sunt ovali, cu frunze multiple, avand o tufa bogata. Ei sunt rezistenti la boli, iar productia e de aproximativ 65 de tone la un hectar.
– Gared
Soiul acesta e unul tarziu, care se consuma spre sfarsitul toamnei si inceputul iernii. Tuberculii obtinuti din tufa bogata sunt de culoare rosie la exterior, iar in interior, pulpa este galbena. Nu va trebui sa te ingrijorezi cu privire la mana la cartofi in acest caz, deoarece sunt rezistenti la astfel de probleme. Contin 20% amidon si au o capacitatea de productie de 55 de tone la un hectar.
– Orleans
In acest caz vorbim de un cartofi dulci. Ei se formeaza sub un tufis ce poate avea si 2 metri in diametru. Rodul in acest caz e de culoare portocalie, iar gustul e unul dulceag. Are o forma alungita si coaja roz.
– Vitelotte
Acest soi este deosebit mai ales prin culoare, deoarece e mov atat la exterior, cat si la interior. E bogat in antioxidanti, are forma ovala, alungita si gust asemanator ca oricare alt cartof.
3. Clasificari
Pentru a diferentia intre anumite tipuri de cartofi, exista o clasificare a acestora, in functie de anumite aspecte:
– dupa perioada de vegetatie
Aici avem soiuri de cartofi extratimpurii (au o perioada de vegetatie de pana in 90 de zile; soiuri reprezentative – Rivera, Vaneta, Borodyanka, Rosalind), semitimpurii (vor fi gata de consum in 90-110 zile; soiuri reprezentative – Amicii, Tentant, Nativ), semitarzii (perioada de vegetatie intre 110 si 130 de zile; soiuri reprezentative – Coval, Luiza, Albioana, Productiv) si tarzii (vor forma tuberculi gata de consum in peste 130 de zile; soiuri reprezentative – Gared, Sinteza, Matveevsky, Picasso).
– dupa calitatea tuberculilor
In acest caz, avem la dispozitie 4 clase: A – sunt cei mai apreciati cartofi, deoarece nu sunt foarte fainosi, nu se sfarama cand trebuie fierti si au o consistenta mai tare (Cumidava, Tampa, Rozal); B – pot sa crape putin la fierbere, dar nu se sfarama, sunt foarte putin fainosi (Claudiu, Zamolxis, Luiza); C – constanta acestora e una mai redusa, fapt pentru care crapa mereu la fierbere si au tuberculi destul de fainosi (Nemere, Titus, Muresan); D – cei mai putin doriti, deoarece sunt foarte fainosi, nu sunt potriviti pentru fierbere, sunt de folos atunci cand se doreste obtinerea amidonului.
– dupa modul de utilizare
La aceasta categorie avem 4 tipuri de cartofi: de masa – au un continut de amidon de 14-17% si multe proteine (Impala, Artemis, Roclas); industriali – 20-25% amidon si fierb foarte repede (Ruxandra, Gared); furajeri – continut mare de amidon si proteine (Lorch, Woltmann, Korenevsky); micsti – pot fi utilizati atat pentru a gati hrana, cat si pentru furaje sau producere de amidon (Castrum, Brasovia).
4. Conditii pentru o buna dezvoltare
Inainte de a sti cand se planteaza cartofii e bine sa te informezi cu privire la conditiile necesare pentru o buna crestere a acestora, pentru a te asigura de faptul ca nu muncesti in zadar.
– Solul
Pentru a dezvolta o radacina sanatoasa, care sa duca la un rod bogat, e recomandat ca pamantul in care faci astfel de plantatii sa fie unul fertil in ceea ce priveste materia organica, bine drenat si afanat, luto-nisipos, lutos sau nisipos. Nu e o planta foarte pretentioasa din acest punct de vedere, preferand un sol cu un pH cuprins intre 4.5 si 7.6.
– Temperatura
Cand vorbim de plantare de cartofi, acesta nu are nevoie de conditii prea deosebite cand ne referim la temperatura. Ii va merge foarte bine in intervalul 15-25 de grade Celsius, dar poate fi afectat de valori mai mici de 7 grade Celsius sau mai mari de 30 de grade Celsius. Cel mai rau pentru cultura cartofului e sa fie expusa la temperaturi de sub 0 grade, deoarece atunci va ingheta si daunele sunt ireversibile.
– Lumina
Pentru a dezvolta cat mai frumos un tubercul de cartof, si lumina e importanta. Aceasta planta iubeste soarele si are nevoie de cel putin 6 ore din lumina acestuia zilnic. Asadar, alege pentru ea locuri prielnice din acest punct de vedere.
5. Plantarea
Atunci cand vrei sa incepi plantarea cartofilor pe randuri, trebuie sa te asiguri de faptul ca temperatura solului este cea potrivita. Aceasta trebuie sa fie de cel putin 10 grade Celsius la o adancime de vreo 10 cm.
De regula, perioada cand se pun cartofii incepe in jurul datei de 15 martie. Pentru a trece propriu-zis la treaba, ai nevoie de cartofi incoltiti, care vor fi plasati cu mugurii in sus.
Pe terenul pe care doresti sa te ocupi de plantarea cartofilor se fac santuri de 10-15 cm, in care se introduc tuberculii incoltiti, la o distanta de circa 30 cm intre ei. Apoi, totul se acopera cu pamant, pentru a se forma musuroaie.
Daca nu vrei sa te ocupi manual de tot, poti folosi pentru cultura cartofului si tehnologie noua prezenta pe diverse utilaje agricole. Cu ajutorul acesteia, gropile vor fi sapate mult mai usor, cartofii vor fi plantati rapid si acoperirea lor cu pamant se va face in cel mai scurt timp.
6. Lucrari de ingrijire
Ca orice cultura, si cea de cartofi necesita realizarea unor actiuni care ajuta la o buna dezvoltare a plantei.
– Erbicidarea
Daca te intrebi când se erbicideaza cartofii, alfa ca aceasta este una dintre lucrarile care se executa la inceput, avand drept scop eliminarea buruienilor care ar putea duce la pereclitarea bunei cresteri. Trebuie sa cumperi si sa folosesti erbicid pentru cartofi cam la o luna dupa ce i-ai plantat, in functie de cum au fost temperaturile si precipitatiile.
Soutia aplicata in aceasta etapa se cumpara de la farmaciile fitosanitare si va avea drept scop distrugerea buruienilor deja rasarite si prevenirea aparitiei altelor noi.
– Prasirea
Daca nu vrei sa aplici substante chimice pentru a distruge buruienile si pentru a preveni aparitia unora din bolile cartofului ce pot fi cauzate de acestea, poti sa prasesti culturile. Trebuie sa faci asta in momentul in care lastarii au cam 10-12 cm si apoi dupa inca 2-3 saptamani, cand se musuroiesc plantele. E o actiune benefica si pentru a afana pamantul.
– Irigarea
Daca ai ghinionul de a nu avea parte de ploaie suficienta in perioda in care plantezi si astepti sa creasca aceste plante, trebuie sa te ocupi de irigarea lor. Ea se face prima data la 10-15 zile de la rasarirea primelor tulpini si apoi dupa alte inca 10-20 de zile. Cel mai simplu poti sa te asiguri ca vor avea parte de o irigare corespunzatoare folosind un sistem bine pus la punct, eventual cu un programator de irigatii, insa nu prin aspersie.
– Stropirea
E important sa folosesti solutii speciale pentru diverse boli si pentru anumiti daunatori, daca vrei o recolta bogata. In acest sens, schema de tratament la cartofi presupune urmatoarele: stropirea cu solutii pentru buruieni anuale in perioada de plantare si germinare; aplicarea de tratamente pentru buruieni monocotiledonate anuale si perene, in momentul rasaririi si dezvoltarii lastarilor; folosirea unor tratamente chimice pentru mana, de la inceputul perioadei de dezvoltare a tuberculului, pana in apropierea recoltarii si folosirea tratamentelor pentru gandacii de colorado, de cand porneste formarea de tuberculi pana la dezvoltare, dupa caz.
Adesea se poate apela si la un fertilizator, daca se doreste dezvoltarea mai rapida a culturilor. Acesta se aplica inainte de plantare, cand se pregateste terenul sau in momentul in care incep sa se dezvolte frunzele.
Asadar, ai aflat cand se stropesc cartofii de mana, dar si pentru buruieni sau gandaci, acum, ce iti mai ramane de facut e sa cumperi pentaoxid de azot, Alverde, Stratos Ultra sau alte solutii, dupa cum e necesar pentru cultura pe care o dezvolti.
– Rotatia culturii
Pentru ca stim ca e important sa afli cat mai multe curiozitati din lumea plantelor, vrem sa iti spunem cate ceva si despre rotatia culturilor. De ea depinde cat de mare va fi la final productivitatea.
In ceea ce priveste cartofii, trebuie sa stii in primul rand ca nu se recomanda sa ii plantezi anual pe acelasi teren, ci sa alegi locuri diferite, pentru a nu avea probleme cu diverse boli. Cu toate acestea, multe persoane nu tin cont de asta si folosesc acelasi teren timp de 3-4 ani. Totodata, nu ii pozitiona aproape de rosii, vinete sau ardei, deoarece daunatorii acestora pot afecta si cartofii.
Pentru o buna dezvoltare, poti sa alegi sa faci astfel de culturi in urma unora de floarea-soarelui, radacinoase, trifoi, porumb, varza sau plante bulboase.
7. Recoltarea
Daca te intrebi cand se scot cartofii, afla ca recoltarea acestora incepe de regula pe la finele lunii august si se poate extinde pana spre sfarsitul lui septembrie, in functi de soiul plantat.
Sunt mai multe metode prin care poti scoate din pamant cartoful. Cea mai veche, si in ultima vreme mai putin folosita, e cea manuala, in care cu ajutorul unui instument agricol precum sapa, furca sau harletul poti sapa pamantul pentru a extrage rodul. E o varianta pe care multe persoane o folosesc atunci cand vor sa obtina o cantiate redusa, pentru consum de moment. Poti sa extragi astfel si toata recolta, insa, va fi o actiune de lunga durata, si obositoare.
Multe persoane fac acest lucru cu ajutorul unor utilaje care sunt puse in miscare cu ajutorul unor animale precum caii. In spatele acestora se instaleaza o sapa speciala, apoi cu ajutorul ei se scot la suprafata cartofii.
Metodele mai moderne de obtinere a recoltei presupun folosirea unei motosape, care e operata de om sau a unor utilaje de mare tonaj, daca e vorba de o cultura mai extinsa.
8. Sortarea
Dupa ce ai adus acasa recolta, ea trebuie inmpartita, in asa fel incat sa te asiguri ca ai pus deoparte samanta de cartofi pentru anul care vine, dar ca ai pastrat si pentru mancare.
Pentru a face aceasta repartizare, e nevoie de trei recipiente diferite in care sa imparti totul dupa cum urmeaza: cartofi de samanta, care trebuie sa arate foarte bine, sa aiba dimensiuni medii si sa fie cat mai sanatosi; de masa, in care se plaseaza roadele cele mai mari si frumoase, pe care sa le folosesti la gatit, si pentru animale, care sunt mai deteriorati, taiati la procesul de extragere din sol si asa mai departe.
9. Pastrarea
Cultivarea cartofului se termina cu pastrarea legumelor in diverse lorcuri. Poti alege pentru asta sa ii ingropi in pamant sau sa ii tii in beci ori in alte incaperi racoroase. Astfel, ii vei avea pentru consum, dar si pentru alte activitati, dar in primavara vei avea si cartofi incoltiti, pe care ii vei folosi ca samanta.
Lasa un comentariu
0 Comentariu