Sparanghel? Un deliciu, atata timp cat stii cum sa il prepari. Desi foarte popular in Romania pentru o perioada, in prezent culturile de sparanghel sunt ca inexistente, in timp ce cererea pe piata creste constant. Te poti bucura de propria cultura, chiar la tine in gradina.
Cand vine vorba despre sparanghel – cultivare, specialistii iti vor spune ca poti face asta la tine in gradina, pentru consumul propriu, cu bataie minima de cap, sau la scara larga, “in camp”. In continuare, cateva informatii despre preferintele acestei plante, ingrijire si recoltare.
Sparanghel cultivare – factori ecologici
Sparanghelul nu e o planta foarte pretentioasa, insa prefera solurile fertile si bine drenate. Terenurile cu panza freatica de suprafata nu sunt deloc potrivite, excesul de umiditate facand sa putrezeasca radacinile.
Solurile lutoase, luto-argiloase si luto-nisipoase sunt cele mai potrivite pentru cultivarea de sparanghel verde. Atunci cand vine vorba despre sparanghel alb, el se obtine prin etiolare, un mod de cultivare special care il priveaza de lumina.
Desi excesul de umiditate din sol determina putrezirea partii subterane, totusi sparanghelul are o toleranta mica fata de episoadele de seceta. Cultura de sparanghel are nevoie de irigare atunci cand vremea este torida si foarte uscata.
In ceea ce priveste temperatura de cultivare, partea subterana ingheata la temperaturi mai mici de -5 grade Celsius. Rizomii si radacina pot fi protejate prin musuroire sau bilonare. Partea supraterana a plantei de sparangel este afectata la temperaturi mai mici de -1 grad Celsius, in timp ce temperatura optima de crestere este intre 15 si 30 grade Celsius.
In ceea ce priveste pH-ul solului potrivit pentru cultivare sparanghel, ideal ar trebui ca acesta sa fie cuprins intre 6.5 – 7.5.
Sparanghel cultivare – Infiintarea culturii
Daca vrei sa inveti cum se cultiva sparanghelul, trebuie sa stii ca o cultura se poate pastra intre 10 si 15 ani, planta fiind considerata perena; dupa aceasta perioada, cultura trebuie reinfiintata pe o alta suprafata de teren.
Foarte potrivite pentru cultivarea sparanghelului sunt solurile pe care au fost cultivate rosii, vinete, ardei, varza, conopida, mazare, fasole, castravete sau dovleac.
Pentru infiintarea unei culturi se folosesc puieti de sparanghel produsi in pepiniera; ei au varsta de 1 – 2 ani si trebuie sa detina minim 3 muguri intregi pentru un randament maxim.
1 hectar de cultura de sparanghel necesita in jur de 16.000 puieti; solul se ara la o adancime de 35 – 50 cm, iar sparanghelul este plantat in general in luna aprilie, cand este protejat impotriva episoadelor de inghet, rare la aceasta data.
Intre randurile cu sparanghel se lasa o distanta de 1.5 – 1.7 m; intre plantele de pe acelasi rand se llasa 30 – 50 cm. Deasupra mugurilor plantelor se aseaza aproximativ 25 cm sol.
Sparanghel cultivare – Ingrijirea culturii
Cand e vorba despre sparanghel, cultura poate fi fertilizata cu anumite produse specifice; desigur, daca e vorba despre o cultura pentru uz personal, probabil ca vei dori sa eviti ingrasamintele de sinteza.
- Bilonarea este necesara doar in cazul sparanghelului alb.
- Mulcirea se realizeaza primavara, cu folie alb – negru.
- Irigarea se face prin picurare sau prin aspersie.
Recoltarea lastarilor se face incepand cu anul al treilea de cultivare. Initial, ea se realizeaza o data la 3 zile, dupa care se poate ajunge la recoltare zilnica.
Sparanghel cultivare – obtinerea materialului saditor
Atunci cand vine vorba despre cultivare sparanghel si pret, cea mai ispititoare varianta este reprezentata de folosirea de seminte de sparanghel. Insa procesul dureaza in acest caz mai mult, iar cultura rezultata este adeseori neuniforma. In general, folosirea semintelor este rezervata obtinerii de puieti care vor fi apoi transplantati in vederea unei noi culturi.
Producerea puietilor se realizeaza in ferme specializate, unele dintre ele consacrate si recunoscute pe plan international, caci calitatea culturii viitoare depinde foarte mult de calitatea puietilor obtinuti.
Recoltarea puietilor se face la 12 luni pentru cei destinati profesionistilor sau la 18 – 24 luni in cazul celor destinati amatorilor. Productia de puieti de calitate este de 150 – 200.000 bucati/hectar.
Sparanghel – beneficii
De cand Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru cultivarea sparanghelului, acesta a capatat denumirea de “hrana regilor”. Insa aceasta denumire i se potriveste de doua ori, caci beneficiile consumului de sparanghel merita amintite.
- O portie de sparanghel are numai 40 calorii, nu contine colesterol sau grasimi, in schimb ofera 288 mg potasiu si 3 g fibre; este considerat unul dintre cele mai bune produse din lume atunci cand vine vorba despre detoxifiere.
- Continutul mare de glutation face ca pielea sa ramana tanara, iar organismul sa fie protejat impotriva efectelor radicalilor libere.
- Folatii au proprietati anticancerigene, dar sunt eficienti si ca antiinflamatoare naturale, ameliorand durerile si reducand riscul de boala cardiovasculara.
- Vitamina K este prezenta in cantitate mare in sparanghel; cresterea densitatii osoase contribuie la prevenirea osteoporozei si a osteoartritei. Mai mult, vitamina K ajuta la depunerea intraosoasa a calciului, exact acolo unde este nevoie de el.
- Inulina se gaseste in sparanghel si are numeroase efecte benefice, caci favorizeaza dezvoltarea bacteriilor bune din organism.
- Considerat a fi un veritabil cocktail de antioxidanti si fibre, sparanghelul pare sa fie eficient si in prevenirea infectiilor urinare sau a calculilor renali. Asadar, daca vrei sa fii sanatos, pune-ti cizmele de cauciuc si iesi in gradina… sau in supermarket!
Sparanghel – utilizare
In primul rand trebuie sa stii cum se curata sparanghelul. Pentru asta, apuci tija de baza, care e mai groasa si mai fibroasa, si indoi tulpina pana cand se rupe. Poti folosi tija frageda ca “masura” pentru restul buchetului. Resturile nu se arunca, ci se pot folosi pentru o supa crema de legume.
In ceea ce priveste gatitul, exista o multime de optiuni delicioase. El poate fi blansat – se pune timp de 2 – 3 minute in apa clocotita cu sare, dupa care se transfera in apa cu gheata pentru a-si pastra culoarea.
Poate fi gatit la abur sau poate fi sotat in tigaie, eventual cu un pic de unt.
Daca iti place sparanghelul crocant, il poti prepara foarte simplu la cuptor, cu un pic de ulei de masline. Il poti perpeli pe gratar sau il poti servi cu sos. Daca te induri – avand in vedere pretul – il poti folosi si pentru o placinta delicioasa.
Lasa un comentariu
0 Comentariu