Sa cresti capsuni in propria gradina, nu e foarte complicat. Trebuie sa alegi momentul prielnic pentru a planta, sa ii oferi organismului vegetal lumina, apa si caldura necesara pentru a se dezvolta, sa stii exact ce ai de facut cand vine vorba de plantare si sa faci lucrari de intretinere in permanenta.
Daca te intereseaza cultivarea capsunilor, in continuare vrem sa iti vorbim de acest aspect si sa cuprindem cat mai multe informatii utile, pentru a-ti fi mai simplu sa obtii aceste fructe delicioase.
1. Cand se planteaza capsunii
Pentru a le merge bine plantelor tale, e necesar, in primul rand, sa stii cand e momentul sa le introduci in sol. Acest lucru se face in functie de soi, tipul de cultura, disponibilitatea pe care o ai si asa mai departe.
E foarte important sa tii cont si de anotimp.
Plantarea capsunilor primavara se face de la sfarstitul lui martie, pana la inceputul lunii aprilie. Se sapa gropi conice, se introduce rasadul, se batatoreste pamantul, se uda si se asteapta.
Vara, aceste plante se introduc in sol in lunile iunie-iulie. Aici de cele mai multe ori se folosesc stoloni de capsuni care au fost pastrati in depozite frigorifice.
Plantarea capsunilor toamna are loc de la inceputul lunii septembrie, pana pe la mijlocul lui octombrie.
2. Conditii pentru buna dezvoltare a capsunilor
Cand vine vorba de cum se cultiva capsunile, e foarte important sa ai in vedere cateva detalii care sa te ajute sa stii ce necesitati au aceste plante pentru a creste cat mai armonios si pentru a rodi cat mai bogat.
– Solul
Nu conteaza daca ai soiuri de capsuni remontante (care dau fructe de doua ori pe an), neremontate (un singur rod pe an) sau semi-remontate (cu fructificare indelungata), trebuie sa alegi cu atentie terenul pe care le cultivi.
Pentru a fi totul bine, e nevoie de un sol bogat, umed, bine afanat, care sa aiba un continut mare de materie organica. Daca in ultimii ani pe respectivul teren au fost cultivari cartofi, rosii, ardei sau vinete, pentru a fi totul in regula trebuie aplicat un insecticid care sa distruga eventualii daunatori.
Referitor la sol, si pH-ul acestuia este important, deoarece aciditatea mai ridicata poate fi benefica. Aceasta valoare e bine sa fie cuprinsa intre 5 si 7, de preferat 5.9-6.2.
Cand introduci in pamant stoloni capsuni remontanti sau alte tipuri, e nevoie de o groapa cu adancime de circa 30 cm. Totodata, terenul trebuie sa fie bine curatat si fertilizat cu gunoi sau ingrasaminte chimice.
– Lumina
Pentru a le merge bine, stoloni capsuni care rodesc tot anul sau rasadurile care fac 1-2 fructificari pe an au nevoie de locuri insorite. Se pot dezvolta frumos chiar si in semiumbra, dar nu total in lipsa soarelui.
– Temperatura
La capsuni cel mai bine le merge atunci cand temperaturile sunt intre 10 si 25 grade Celsius. Chiar daca valorile nu se integreaza in acest interval, trebuie sa ai grija macar ca ele sa nu fie tinute la temperaturi mai mici de 0 grade Celsius cand au floare, deoarece pot ingheta. Daca iernile sunt foarte geroase, gaseste o metoda de a le acoperi partea aeriana atunci cand sunt sub -15 grade Celsius.
3. Cum se planteaza capsunile
Sunt multe metode prin care poti sa obtii aceste fructe. Ti le vom prezenta acum si apoi vei face alegerea in functie de ce crezi ca e mai potrivit si simplu pentru tine.
– Pe sol
Plantarea capsunilor in acest mod este foarte simpla. In multe din gradini exista aceste fructe obtinute pur si simplu prin introducerea in pamant a unor rasaduri. Intre randuri trebuie sa existe o distanta de 30 cm, iar intre stoloni 20-25 cm. Daca vrei ca rezultatele sa fie cat mai rapide, poti sa acoperi cu un strat de paie cultura, pentru a favoriza umezeala.
– Pe folie
Multi opteaza pentru plantarea capsunilor pe folie, iar aceasta metoda e intalnita mai ales in cazul celor care vor aceste fructe pentru a le comercializa. In acest caz, sunt facute biloane late de 75 cm si inalte de 15 cm, care au intre ele o distanta de 50 cm. Pe aceste ridicaturi, se planteaza de regula cate doua randuri de capsuni, iar partea aeriana va creste si se va dezvolta pe folia asezata peste biloane, ceea ce insemana ca buruienile nu vor deranja cresterea si recoltarea se va face mult mai simplu.
– In solar
Daca vrei aceste fructe mai devreme, poti sa plantezi rasad de capsuni in solar. Aici temperaturile vor fi mai ridicate ca afara si planta se va dezvolta mai repede. Poti alege sa faci asta direct pe sol, in ghivece, pe suporti la inaltime etc., gasind cea mai buna metoda de a cultiva capsuni in solar.
– In ghiveci
Multe persoane aleg sa creasca si capsuni la ghiveci. Acestea au avantaje precum: pot fi mutate foarte simplu, ajuta la economisirea spatiului, pot fi plasate cu usurinta chiar si suspendate, in functie de locul de care dispui.
In ghivece poti sa cresti aceste plante chiar si din seminte, nu doar din rasaduri, daca ai timp si rabdare sa astepti. Conditiile necesare sunt aceleasi ca la orice alta metoda de plantare.
– Suspendat si vertical
Daca doresti cultivarea capsunilor pe verticala, ai si aceasta posibilitate, deoarece aceste plante nu sunt pretentioase din acest punct de vedere. Pentru asta, vei avea nevoie de recipiente, care sa permita iesirea la suprafata a partii aeriene, cum ar fi tevile de PVC in care pot face gauri.
Sunt si soiuri cataratoare, pe care le poti prinde de tot felul de obiecte pentru a se inalta, ghivece in care poti sa plasezi cultura de capsuni suspendata si asa mai departe. Ai multe solutii la indemana, trebuie doar sa o gasesti pe cea mai potrivita pentru tine.
4. Intretinerea capsunilor
In cultura capsunului, intretinerea plantei este foarte importanta, deoarece astfel ea creste, se dezvolta, da rod si poate fi inmultita apoi. Iata ce detalii trebuie sa urmaresti pentru a avea rezultatele dorite:
– Udatul
Udarea capsunilor este deosebit de importanta, deoarece ele se pot dezvolta bine doar atunci cand solul e suficient de umed. La acest capitol, cea mai buna metoda este picurarea. Vei avea nevoie de o instalatie speciala, dar nu e costisitoare si iti va usura mult munca.
Ingrijirea capsunilor din acest punct de vedere poate fi facuta si prin metoda clasica de a iriga, insa nu va fi nici pe departe la fel de simplu si eficient.
– Plivitul
Cultura capsunilor in gradina trebuie protejata de buruieni. Acestea trebuie eliminate de fiecare data cand apar, deoarece aceste plante sunt de mici dimensiuni si pot fi acaparate de buruieni. Smulge-le pe acestea din urma si asigura-te ca totul e in regula.
Poti si sa eviti aparitia acestor neplaceri, prin acoperirea terenului cu paie sau folie, sau cu solutii chimice.
– Prasitul
Daca ai o plantatie de capsuni direct pe sol, aceasta trebuie sa fie si prasita. Intre randuri poti sa recurgi la o metoda mecanica, insa intre plante e necesar sa actionezi manual. Mai raresti din ele daca e necesar, mai afanezi pamantul, mai elimini din buruieni, astfel incat sa ai apoi recolte de capsuni frumoase si gustoase.
– Fertilizarea
Nu conteaza ca ai soiuri de capsuni care rodesc tot anul sau tipuri care fac asta o data sau de doua ori, fertilizarea e importanta pentru o dezvoltare sanatoasa a plantei. Ea se face cu ajutorul unor solutii speciale, pe care le poti achizitiona de la farmaciile fitosanitare. Ele pot fi aplicate cu tot felul de aparate moderne, care iti pot usura munca.
– Repicarea
Unii mai recurg si la actiuni de repicare, pentru a valorifica la maxim intreaga productie, din astfel de actiuni rezultand plante care pot fi apoi plasate in alte locuri sau folosite la fortificare. Daca te intereseaza cand se repica stolonii de capsuni pentru fortificare, afla ca acest lucru se face in lunile iunie-iulie.
5. Soiuri de capsuni
Sunt mult mai multe tipuri de capsuni de cat te-ai fi gandit vreodata. Ele pot varia in multe feluri – dimensiuni, aroma, perioada de rodire, mod de crestere etc.
– Regina Elisabeta a II-a
Preferate in multe gradini, aceste soiuri de capsuni rodesc pe toata durata sezonului calduros si au fructe mari, rezistente atunci cand sunt transportate. Daca vremea e calduroasa, pot sa iti ofere fructe destul de repede in primavara, deoarece inmuguresc din timpul iernii.
– Temptation
Poti sa te bucuri de aroma acestor capsuni indiferent daca alegi sa le cultivi in sera sau in camp. Ele cresc in tufisuri compacte, au codite lungi si pot dezvolta destul de multe ramificatii, care le fac sa aiba dimensiuni mai mici dar fructe mai numeroase.
– Gigantella
Daca ai cumparat rasad de capsuni de acest tip, poti sa te astepti la o recolta cu fructe foarte mari. Ca rezultatele sa fie pe masura asteptarilor, planta are nevoie de multa apa, deci, ai grija sa fie irigata corespunzator.
Tufisurile cu aceste capsuni vor avea o inaltime de pana in 50 cm si un diametru de 50 cm. Frunzele vor fi verzi, ondulate.
– Ampelnaya
Vorbim acum de un soi de capsuni curgatoare. Acestea sunt plantate de regula in ghivece, avand si estetic un aspect foarte placut. Pentru a se dezvolta cat mai armonios, au nevoie de lumina. Sunt rezistente chiar si la -20 grade Celsius.
6. Boli si daunatori
Ca oricare alte plante, si capsunile pot suferi in urma unor boli care pot sa apara sau a unor daunatori. Iata cu ce probleme se pot confrunta ele cel mai des, cum se manifesta si cum le poti rezolva:
– Putregaiul umed
Aceasta afectiune apare la aceste fructe in timpul transportului/depozitarii. Ea se formeaza din cauza faptului ca vehiculele folosite pentru a duce recolta dintr-un punct in altul nu sunt suficient de bine aerisite. Initial, roadele vor parea lovire, apoi se vor umple de mucegai si de puncte negre. Raspandirea acestei boli la capsuni se face foarte rapid, motiv pentru care trebuie sa inlaturi fructele cu probleme, sa dezinfectezi bine totul, atat mijlocul de transport, cat si lazile folosite si sa mentii in parametri normali conditiile recomandate pentru a se pastra cat mai bine.
– Verticilioza
Printre bolile capsunului se numara si aceasta. Ea este cauzate de prezenta unei ciuperci in sol – Verticillium albo atrum. Efectele se vor observa rapid mai ales la culturile tinere, prin ofilirea si uscarea frunzelor si prin schimbarea culorii din verde in maro-inchis.
Aparitia acestei afectiuni e favorizata de temperaturile de ridicate, de peste 27 grade Celsius, de umiditatea solului in exces si de pH-ul acid. Aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul unor tratamente fungice si poate fi prevenita prin: rotatia culturilor, dezinfectarea solului, inlaturarea plantelor bolnave.
– Patarea rosie-purpurie
Aceasta afeciune este provocata tot de o ciuperca si anume Diplocarpon earliana. Ea se manifesta prin petele de pe frunze, care sunt de culoare rosie-purpurie. Pentru a-i preveni aparitia, se recomanda cosirea frunzelor dupa terminarea rodului si arderea lor.
Pentru a o trata in momentul in care apare, poti sa folosesti tratamente cu fungicide, pe care le gasesti in farmaciile fitosanitare. Specialistii de acolo iti vor spune exact ce ar putea fi potrivit.
7. Beneficiile consumului de capsuni
Multi cultiva si consuma capsuni si datorita beneficiilor pe care acestea le au, nu doar pentru ca sunt gustoase – intaresc imunitatea, previn aparitia ridurilor, ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, reduc nivelul de colesterol, scad inflamatiile, ajuta la sanatatea inimii, contribuie la eliminarea kilogramelor in plus etc.
Daca alegi sa consumi capsuni pentru beneficii sau gust, oricum te vei bucura de cele amintite mai sus. Ele sunt fructe care contin zahar natural, deci, sunt slab calorice.
Acestea sunt aspectele importante pe care trebuie sa le stii in legatura cu modul in care se cultiva aceste plante. Daca te gandesti sa faci totul ca la carte, nu uita ca util ti-ar putea fi un programator de irigatii si un sistem bine pus la punct, care sa ajute la udarea intr-un mod cat mai eficient, deoarece, in final, asta ajuta cu adevarat la o recolta bogata.
Lasa un comentariu
0 Comentariu