Drujba este un instrument utilizat frecvent pentru gradinarit sau exploatare forestiera. Cu toate acestea, este necesar sa ai o indemanare deosebita si o tehnica buna pentru a putea face fata fara riscuri, care de altfel nu sunt deloc de neglijat. Vei afla cele mai importante lucruri despre utilizarea acestui tip de dispozitiv in siguranta citind acest articol.
Cand vrei sa-ti aranjezi livada ori gradina, sau cand ai nevoie sa-ti tai si sa adapostesti lemnele de foc, nu este foarte placut sa fii la cheremul altora, pe care sa-i si platesti cu bani grei, cand poti face chiar tu ce trebuie, cu motofierastraul potrivit. Iata insa cateva masuri de protectie, care te vor ajuta sa stai departe de intamplari nefericite.
Principalele cauze ale accidentelor
Dintre toate lucrarile forestiere, taierea este cea mai cruciala etapa; cele mai grave accidente si chiar fatale apar in aceasta faza. Cauzele principale sunt caderea de la inaltime, o distanta de siguranta insuficienta, trunchiuri de copaci care se desprind sau crengi care cad, un loc de retragere prea stramt, precum si nepregatirea corespunzatoare a unei cai de acces.
Analiza riscurilor arata ca proximitatea operatorilor si dificultatea de a evalua reactiile mecanice ale lemnului sunt in special generatoare de accident, datorita lipsei vizibilitatii asupra unor ramuri, tensiunea lemnului, reculul de lant, pivotarea trunchiului sau a ramurii, lucrul in tandem in acelasi perimetru etc. De multe ori, cauza poate fi alegerea unei abordari nepotrivite de taiere, de multe ori in urma unei examinari insuficiente a arborelui care trebuie taiat. Multe dintre aceste cauze pot fi eliminate sau cel putin reduse printr-o pregatire prealabila.
Echipament de protectie adecvat
In ultimii ani, imbracamintea si incaltamintea forestiere au evoluat si s-au imbunatatit simtitor in ceea ce priveste confortul utilizatorului. De asemenea, pretul acestor echipamente de inalta calitate devine accesibil chiar si pentru un profan.
Echipamentul complet include o casca de protectie cu viziera, pentru a-ti proteja in egala masura capul, fata si ochii, o geaca de padure sau un tricou vizibil si respirabil, pentru a putea fi observat cu usurinta, pantaloni rezistenti la taieturi, pantofi cu invelis protector si o pereche de manusi antiderapante.
Prin combinarea acestor piese moderne cu elemente de vestimentatie tehnica bune, confortul de lucru tinde sa ajunga la perfectiune. Nu uita sa adaugi o pereche de casti, care sa iti apere urechile de zgomotul facut de dispozitivul de lucru.
Calitatea materialului
Prima regula de siguranta este utilizarea echipamentelor adecvate si bine intretinute. Fortarea unei drujbe care nu este suficient de puternica sau care este slab ascutita pentru a taia un copac devine rapid periculoasa. De asemenea, taierea lemnului cu un ferastrau circular ale carui elemente de protectie nu functioneaza corect se poate transforma intr-o drama. Echipamentul cu puterea potrivita si in stare buna de functionare este o prima conditie pentru a lucra minimizand pericolul.
Verificarea drujbei
Inainte de a folosi drujba, este esentiala o verificare prealabila temeinica. In primul rand, filtrul de aer trebuie vizualizat, ridicand capacul dispozitivului. Daca este prea murdar, va trebui sa il cureti cu alcool. Nivelul de curatenie al acestui filtru este esential, de aceea este foarte important sa il verifici inainte de orice utilizare.
Apoi controleaza nivelul uleiului. Pentru a face acest lucru, vei porni drujba. In mod normal, ar trebui sa raspandeasca cateva picaturi de unsoare pe lant, altfel va trebui sa adaugi putin ulei. Acest lucru se realizeaza prin consultarea si respectarea stricta a instructiunilor de utilizare a uneltei.
Drujba este facuta sa taie, si sa taie bine
Un lant bine ascutit reduce riscul accidentelor si creste considerabil placerea la locul de munca. Din nefericire, nu este nevoie decat de cateva fire de nisip, pamant sau pietricele pentru a transforma motoferastraul intr-un instrument ineficient sau aproape.
Echipamentele simple de ascutit (cum ar fi discuri, pile sau unelte speciale achizitionate din magazinele de feronerie) pot rezolva aceste probleme relativ rapid. Cu toate acestea, sunt necesare abilitati minimale pentru a efectua o simpla ascutire.
Pornirea motoferastraului
Daca pornesti drujba pentru prima data, va trebui sa-ti amintesti urmatoarele reguli si actiuni. Inainte de a initia functionarea dispozitivului, trebuie sa blochezi frana de lant impingand-o inainte. Intrucat lantul este elementul principal in cea mai mare parte din lucrari, acesta nu trebuie sa fie niciodată asezat pe sol sau sa intre in contact cu acesta in timp ce drujba este in stare de functionare. Pentru a manevra in mod corespunzator dispozitivul, trebuie sa il tii cu ambele maini si sa apesi ferm piciorul drept pe manerul din spate.
Dupa indepartarea capacelor de protectie, poti porni masina folosind demarorul. Frana de lant poate fi eliberata atunci cand incepi sa tai. Pentru a face acest lucru, vei trage manerul cu mana stanga. Poate parea redundant, dar totusi trebuie precizat ca utilizarea unei drujbe in interiorul unei camere este riscanta si nu este recomandata. Daca este absolut necesar sa faci acest lucru, ventileaza camera cat mai mult posibil inainte si in timpul taierii.
Cum se tine corect drujba
Daca te intrebi cum se taie cu drujba, iata abordarea corecta: tine drujba ferm cu ambele maini, cu degetul mare si celelalte degete bine fixate in jurul celor doua manere. Prinde manerul din spate (accelerator) cu mana dreapta, iar manerul din fata cu mana stanga, chiar daca esti stangaci. O aderenta buna te va ajuta sa mentii un control mai bun asupra drujbei in caz de recul sau reactie neasteptata. Mentine extremitatile de care apuci dispozitivul uscate, curate si ferite de ulei si combustibil, pentru a tine ferastarul sub control si a impiedica alunecarea acestuia.
Manevrarea drujbei
Asigura-te ca unealta ta, fie ea si cea mai buna drujba Micul Padurar este pozitionata intotdeauna la un nivel mai mic decat cel al umerilor. Chiar daca ai impresia ca te descurci bine cu motoferastraul si peste acest nivel, vei pierde in scurt timp din precizie si rezistenta si s-ar putea intampla un accident nefericit. De fapt, cu cat inaltimea aparatului este mai mare, cu atat este mai putin posibila este prinderea acestuia in caz de cadere.
Cand tai, utilizeaza mijlocul lantului si nu capetele acestuia, altfel risti ca unealta ta sa fie impinsa inapoi si apoi sa pierzi controlul asupra ei. De asemenea, este foarte important sa nu fumezi si sa nu te apropii cu vreun material inflamabil in timpul taierii.
Spre deosebire de taierea unui trunchi, toaletarea arborilor genereaza un timp de lucru semnificativ. Precizia taierii cu drujba mica pentru crengi conditioneaza siguranta operatiunilor de modelare a coroanei. Ori de câte ori este posibil, tehnica recomandata este reducerea sarcinii incepand de la capete. Se pot produce accidente in timpul fazelor de separare a ramurilor cu diametre mari