Cele mai bune pluguri

Am modificat articolul ultima data pe: 24.07.24

 

Cel mai bun plug – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Aratul este, probabil, cea mai importanta lucrare a solului, in vederea pregatirii sale pentru insamantare. Alegerea unui plug este, asadar, un pas care necesita anumite cunostinte, atat in ceea ce priveste modul in care lucreaza uneltele acestea, cat si referitor la nevoile si posibilitatile fiecaruia. Avem la dispozitie, in oferta pietei, un numar mare de produse, pentru motocultoare la tractoare de mare tonaj, asadar a fost greu sa alegem modelele recomandate pentru anul curent. In urma procesului de selectie, putem spune ca Majar RHM32AC10 ofera cel mai atractiv raport pret-calitate, modelul fiind reversibil, operat prin sistem hidraulic si foarte eficient pentru fermierii mici si mijlocii, ce dispun de tractoare cu puteri intre 17 si 35 cai-putere sau mai mult. O a doua recomandare, pentru posesorii de motocultoare, este Majar BTBR7AC, un plug reversibil, cu eleron, capabil sa intoarca brazde la adancimi de pana la 18 centimetri, suficient pentru gradinile si culturile agricultorilor la scara redusa.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Majar RHM32AC10
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Poate fi intors prin intermediul unui sistem hidraulic, automat, ceea ce este extrem de util, data fiind greutatea de 101 kilograme a sa. In plus, adancimea brazdarului este de 25 centimetri, mai mult decat cea a multor modele concurente.

Data fiind instalatia hidraulica si performantele, pretul acestui plug este considerabil peste cele ale altor modele pentru tractoare mici si motocultoare. In plus, necesita conectarea la priza de putere a tractorului.

Puteti sa ii atasati si diverse accesorii, precum antetrupitele sau cutite aditionale. Astfel, precizia si eficienta acestui model reversibil vor permite lucrari rapide, ce justifica investitia in echipament.

A 2-A OPTIUNE!

Majar BTBR7AC
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Necesitand o putere de transport si operare minima intre 6 si 8 cai-putere, aproape orice posesor de motocultor sau tractor mic va putea sa il puna la munca. Cu un pret avantajos, ii veti putea spori eficienta, atasand antetrupite optionale.

Se adreseaza doar nevoilor agricultorilor mici, ce cresc culturi care nu cer brazde foarte adanci, limita adancimii acestui plug fiind de 18 centimetri.

Cu un pret avantajos si cu posibilitatea atasarii a diverse accesorii, de la antetrupite la roti de transport, modelul prezentat aici va raspunde cu brio dorintelor pasionatilor de agricultura la scara redusa.

A 3-a Optiune!

Majar BTQT6AC
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

La doar 22 de kilograme, este unul din cele mai usoare pluguri de pe piata. Asta inseamna ca puterea minima ceruta pentru operarea sa poate porni de la 4 cai-putere, ceea ce este atragator daca aveti un motocultor mic.

Pentru unele motocultoare, s-ar putea sa aveti nevoie de o piesa de legatura aditionala, care se poate achizitiona separat, contra-cost, de la firmele de echipament agricol.

Pentru agricultura hobby, fara pretentii, acest produs se adreseaza pasionatilor ce au culturi ce cer brazde de pana la cinsprezece centimetri adancime. In plus, ii puteti spori eficienta, atasandu-i antetrupite, cutite aditionale si roti de transport.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Majar RHM32AC10

 

Pentru posesorii de tractoare cu puteri mici si medii (intre 17 si 35 cai putere), modelul pe care il recomandam aici se afla printre cele mai bune pluguri pe care le puteti gasi pe piata in acest moment. Este reversibil, cu retur hidraulic, instalatia de miscare fiind pusa in miscare de priza de putere a tractorului la care este atasat.

Prinderea de vehicul este in trei puncte, standard, iar adancimea la care ara pamantul este de pana la 25 de centimetri, controlabila daca atasati si o roata pentru adancime, achizitionata separat. Distanta dintre rotile vehiculului, recomandata de producator, ar trebui sa fie de aproximativ 75-76 centimetri.

Fiind un model performant, pentru tractoare, plugul respectiv cantareste si el destul de mult, 101 kilograme. Ca accesorii, i se mai pot atasa o pereche de antetrupite, cutite aditionale, un kit de transformare hidraulica si roata pentru controlul adancimii de lucru. In ceea ce priveste dezavantajele, putem mentiona pretul sau ridicat, justificat de prezenta sistemului hidraulic si a dimensiunilor mari.

 

Avantaje:

Include sistem hidraulic de controlare a intoarcerii plugului.

Poate ara pana la adancimi de 25 centimetri, mai mult decat alte pluguri usoare.

I se pot atasa numeroase accesorii: antetrupite, cutite aditionale si roata pentru controlul adancimii.

Se potriveste cu aproape toate tractoarele usoare de pana in 35 cai putere ca motorizare.

 

Dezavantaje:

Este considerabil mai scump decat alte pluguri pe o singura brazda.

 

 

 

 

Majar BTBR7AC

 

Daca aveti de efectuat araturi usoare, de gradina, la adancimi de pana la 18 centimetri si sunteti posesorul / posesoarea unui motocultor de puteri de 6-8 cai-putere, acest model va raspunde foarte bine nevoilor dumneavoastra.

Cantareste 30 de kilograme, include eleron, iar la nevoie, i se poate atasa o pereche de antetrupite, pentru intoarcerea completa a brazdei. Totodata, i se poate atasa un set de roti de transport, precum si o pereche de cutite, ce faciliteaza penetrarea solului intarit.

Sistemul se prinde de vehicul cu surub, insa la nevoie s-ar putea sa cumparati si o piesa de legatura, in functie de modelul motocultorului pe care il aveti. Acest factor poate descuraja unii cumparatori, insa per total, raportul pret-calitate al acestui model este destul de atractiv, din acest motiv el fiind inclus pe lista noastra de recomandari pentru anul curent.

 

Avantaje:

Structura sa este ranforsata, complet conectata prin nituri si suruburi, ceea ce permite o viata lunga pentru produs si o intretinere usoara.

Face fata cu usurinta sarcinilor de efectuare a araturilor putin adanci (maximum 18 centimetri).

I se pot atasa cutite, antetrupite si roti pentru transport.

Are nevoie de puteri reduse, de 6-8 cai putere.

 

Dezavantaje:

La unele modele de motocultor, s-ar putea sa aveti nevoie de o piesa de prindere aditionala pentru a atasa plugul acesta.

 

 

 

 

Majar BTQT6AC

 

Un produs de foarta buna calitate, calibrat pentru araturi de pana la 15 centimetri adancime (optime pentru gradinarit), este Majar BTQT6. Modelul este reversibil, cu demi-tur (o jumatate de rotatie, la 180 de grade, stanga-dreapta), de o greutate foarte redusa, la doar 22 de kilograme.

Datorita acestei greutati mici, puterea minima pentru motocultoarele ce ii pot fi atasate porneste foarte jos – de la 4 cai-putere – plaja recomandata de motorizari mergand pana la 14 cai-putere. Daca doriti sa imbunatatiti calitatea lucrarilor, dar si usurinta de folosire a modelului, ii veti putea atasa plugului o serie de accesorii: antetrupitele vor intoarce complet brazdele, cutitele drepte vor taia mai eficient solul, un set de roti de transport ce dezpovareaza motocultorul, ori, in cazul in care este necesar, o piesa de legatura pentru anumite modele de vehicule.

Pentru posesorii de gradini si terenuri mici, putem spune ca modelul prezentat aici este foarte recomandabil, atat ca functionare, cat si ca dimensiune si greutate, ambele permitand o stocare usoara a produsului si utilizarea in tandem cu motocultoare modeste.

 

Avantaje:

Este foarte usor (22 de kilograme), prin urmare poate si sa fie operat de motocultoare de 4 cai-putere.

I se pot atasa antetrupite, roti de transport si cutite drepte.

Este calibrat pentru araturi de gradina, de pana la 15 centimetri adancime.

Incape usor in locurile de stocare precum soproanele si magaziile, avand sub 80 de centimetri lungime si 45 latime.


Dezavantaje:

Cei ce au nevoie de brazde medii (20-25 centimetri) nu vor avea multa utilitate pentru acest motiv. In plus, s-ar putea sa aveti nevoie de o piesa separata pentru prindere, la anumite modele de motocultor.

 

 

 

 

Majar SBS32AC10

 

Plugul pe care il vedeti aici este de tip bisoc, cu doua brazdare ce lucreaza in tandem, pentru o intoarcere mai usoara a brazdelor grele. Ca putere, se recomanda tractoarelor usoare si medii, plaja recomandata de motorizari situandu-se de la 30 la 50 de cai putere. Produsul este destul de greu, prin urmare: 110 kilograme.

Prinderea de vehicul este standard, in trei puncte, pentru o buna stabilitate si functionalitate. In ceea ce priveste adancimea maxima la care veti putea efectua aratura cu acest plug agricol, maximul este de 25 centimetri, iar ca accesorii separate, veti putea atasa cutite drepte, dar si antetrupite, imbunatatind astfel lucrarile de arat considerabil.

In ceea ce priveste roata pentru controlul adancimii, vestea buna este ca plugul o are inclusa in pret. Ca distanta optima intre rotile tractorului, se recomanda valori de la 90 la 120 centimetri.

 

Avantaje:

Include roata de reglare a adancimii.

Poate efectua araturi putin adanci, pana la cele standard, de 25 centimetri.

Nu necesita conectare la priza de putere a tractorului.

Recomanda distante intre roti de la 90 la 120 centimetri, potrivindu-se cu tractoarele mici si medii.

 

Dezavantaje:

Este destul de greu (110 kilograme), prin urmare va fi dificil sa il atasati fara ajutor.

 

 

 

 

Majar BTSM7AC

 

Un plug simplu, cu eleron inclus, cu o greutate extrem de redusa, potrivit chiar si cu cele mai usoare si slabe motocultoare, este acest model de la Majar. In ceea ce priveste plaja de puteri recomandate, ea porneste de la trei cai-putere si merge pana la 8 cai putere.

Ca adancime de arat, poate opera pana la 18 centimetri, insa lucreaza optim la 15 centimetri adancime. Include eleron, insa nu include si antetrupite, acestea trebuind cumparate separat si atasate de plug. Tot separat mai puteti opta si pentru cutite drepte (ca si in cazul altor modele de la Majar), dar si de piesa de legatura care ar putea sa fie necesara la unele tipuri de motocultoare.

Fiind atat de usor, instalarea sa va fi executata fara efort, iar totodata povara asupra motocultoarelor va fi foarte mica, la modelele mai puternice eficienta fiind foarte buna.

 

Avantaje:

Este foarte usor, ceea ce inseamna ca va fi instalat fara efort (14 kilograme).

I se pot atasa antetrupite si cutite drepte.

Cere puteri foarte mici de la motocultoare (de la 3 la 8 cai putere, recomandate).

Poate opera pana la adancimi de 18 centimetri.

 

Dezavantaje:

Poate avea nevoie de piese aditionale de conectare, la unele motocultoare.

 

 

 

 

Majar BTSM6AC

 

Un alt model de plug, la un pret bun, de la Majar, cu o greutate extrem de redusa (12 kilograme) este prezentat aici, optim pentru araturile de suprafata, adresate gradinilor. Adancimea de lucru a brazdarului este de 15 centimetri, printre cele mai mici, prin urmare acest echipament agricol este adresat doar lucrarilor hobby, cu motocultorul.

Ca puteri recomandate, acestea incep de la 3 cai-putere, pana la 8 cai-putere. Nu sunt incluse antetrupite pentru acest plug, insa ca si in cazul altor modele Majar, le veti putea cumpara separat si instala cu usurinta.

Tot astfel puteti opta si pentru cutitele drepte, iar piesa separata de legatura ar putea fi necesara pentru prinderea de anumite tipuri de motocultor. Per total, este un produs foarte util gradinarilor care cauta sa efectueze aratura eficienta de suprafata.

 

Avantaje:

Este foarte bun pentru lucrarile hobby, la adancimi mici (15 centimetri).

Poate fi pus in functiune chiar si cu motocultoare ce detin motorizari de 3 cai putere.

I se pot adauga antetrupite si cutite drepte.

Poate fi pastrat cu usurinta, intr-un hambar, transportul fiind totodata usor (12 kilograme).

 

Dezavantaje:

Ofera o adancime de lucru foarte mica (15 centimetri).

 

 

 

 

ROTAKT PLUGARATROTAKT

 

Acest plug, ieftin si bun, de la Rotakt este extrem de simplu in modul in care este construit, semanand cu plugurile vechi ce erau trase de animale. Are o singura brazda, iar dimensiunea tijei este de 12 x 37 x 450 milimetri, prinzandu-se cu surub de orice motocultor. In ceea ce priveste cererile de putere, puteti sa il utilizati cu orice model de astfel de vehicul, chiar si 2-3 cai-putere fiind suficienti pentru el.

Lucreaza la adancimi de 20 centimetri, insa ca forma nu este foarte sofisticat, lipsindu-i trupitele si cutitele. Calitatea lucrarii de aratura, asadar, nu va fi foarte buna, insa trebuie sa tineti minte ca acesta este un produs de buget, pentru lucrari hobby nepretentioase.

Daca aveti astfel de nevoi, atunci plugul va fi o optiune de luat in considerare. Se potriveste atat cu motocultoarele Rotakt, cat si cu alte modele.

 

Avantaje:

Are unul din cele mai reduse preturi de pe piata.

Se poate atasa de orice motocultor.

Este gandit pentru lucrarile hobby, fara pretentii.

Fiind cu o constructie simpla, necesita putina intretinere.

 

Dezavantaje:

Nu are trupite sau cutite, prin urmare nu efectueaza o lucrare foarte eficienta.

 

Cum alegi un plug bun

 

Ghidul cumparatorului

Plugul este una din cele mai vechi inventii ale omenirii, reprezentari ale unor forme primitive ale sale aparand prima oara in Egiptul antic, trase de bovine, desi vechimea acestui instrument este mult mai mare. Cu trecerea secolelor, eficienta sa a sporit, iar astazi puteti gasi pluguri de camp pentru tractoare de mare putere, ce lucreaza uneori peste zece brazde deodata. In ghidul de fata, insa, va vom sfatui cum sa alegeti un plug, la un pret bun, pentru nevoi mici si medii. Desi produsele prezentate vor semana in ceea ce priveste multe aspecte, exista factori de alegere importanti, ce vor trebui luati in considerare, in momentul cumpararii. Sa incepem cu cei mai importanti:

 

Vehiculul care va opera plugul: nu mai utilizeaza nimeni cai sau boi pentru arat, decat rareori, mai mult de dragul hobby-ului sau a nostalgiei. Doua vehicule sunt astazi folosite pentru arat: motocultoarele si tractoarele.

Primele sunt mici, cu doua sau trei roti, adesea, atasabile unei remorci sau ghidate cu ajutorul unui ghidon, utilizatorul mergand in urma sa. Ca motorizare, sunt slabe, oferind de la 3-4 pana la peste 18 cai putere, in functie de model. Dupa cum era de asteptat, plugurile pentru aceste ustensile sunt de capacitate redusa, in ceea ce priveste adancimile de lucru, iar greutatea lor va trebui sa fie cat mai mica, pentru a nu forta motoarele de mica capacitate.

Modelele pentru tractor cer, desigur, mai multa putere, fiind totodata mai grele. La plugurile avansate, sistemele hidraulice pot urca, cobori si intoarce cadrul cu cormane, in aceste cazuri fiind necesara conectarea la priza de putere a tractorului. Si in privinta acestei categorii de pluguri, unele pot necesita tractoare mici, de pana in 40 cai putere, in timp ce modelele mari, ce opereaza pe multiple randuri deodata, vor impune atasarea la vehicule de mare capacitate (peste 200 de cai putere, in unele cazuri), care sa le poata transporta si trage cu eficienta rezonabila.

 

Reversibil sau nu: un plug care se poate intoarce va eficientiza lucrarea, intrucat el va sta pe o singura parte a vehiculului. Daca plugul nu este reversibil, cand ajungeti la capatul parcelei si intoarceti tractorul sau motocultorul, pentru a merge in celalalt sens, un spatiu considerabil va ramane intre cele doua brazde intoarse. Schimband pozitia plugului de pe stanga pe dreapta si invers, veti intoarce brazda langa brazda, maximizand astfel suprafata de teren arata.

Nu toate instrumentele de pe piata sunt reversibile, insa marea majoritate da, multe pareri despre cele mai bune pluguri spunand ca acest element ar trebui sa fie unul din cele mai importante, atunci cand va ganditi sa analizati ofertele din comert!

 

Trupita si antetrupita: in structura unui plug, trupita si antetrupita reprezinta partile care rastoarna brazda la final, intorcand complet solul si astfel oferind cele mai bune conditii pentru pregatirea unei culturi sanatoase.

In ceea ce priveste antetrupitele, aceste componente ce eficientizeaza la maximum plugul, ele pot sau nu sa faca parte din produsul cumparat. Intrucat sunt de dorit, veti putea sa le cumparati separat si sa le atasati, contra-cost, binenteles, la cele mai multe modele de pluguri la preturi bune.

 

Adancime de lucru: aratura se poate efectua la diverse adancimi, insa fiecare model de plug are o limita de adancime la care poate lucra. Araturile superficiale au loc pana la adancimi de 20 de centimetri, insa cele mai des intalnite, optime pentru majoritatea culturilor, au loc la 20-25 centimetri adancime.

Tot ceea ce depaseste aceasta adancime este numita aratura adanca, iar acestea sunt efectuate de pluguri grele, cu multiple brazdare, destinate tractoarelor puternice. Pentru majoritatea culturilor de gradina, adancimi de pana in 20 de centimetri sunt suficiente, iar plugurile care ofera mai mult decat atat sunt binevenite.

Fireste, cu cat adancimea maxima va fi mai mare, cu atat ustensila va avea mai mult in greutate, prin urmare necesitand motorizari mai puternice pentru a fi pusa la treaba.

 

Sistem hidraulic: la modelele mai mari si mai performante, cum este Majar RHM32AC10, putem intalni sisteme hidraulice de ridicare, coborare si intoarcere a plugului, acestea fiind puse in functiune de priza de putere a tractorului de care va fi atasata ustensila.

Modelele mai mici nu dispun de astfel de sisteme, intrucat pot fi reglate manual. O instalatie hidraulica este destul de importanta, asadar, iar asta se va reflecta in pretul de achizitie, dar si in banii dati pe mentenanta in timp.

La modelele mari, ce lucreaza pe randuri multiple si care se potrivesc pe tractoare puternice, sistemele de reglare hidraulica vor fi mult mai complexe, permitand o precizie si eficienta ridicate.

 

Distanta intre roti: pentru a asigura o aratura optima in ceea ce priveste management-ul suprafetei de sol, brazdele vor trebui intoarse una langa alta, fara sa existe spatiu intre randuri.

Am discutat mai sus despre importanta reversibilitatii plugului de pe o parte pe alta, pentru a optimiza atat modul in care se ara, cat si combustibilul consumat. Insa si distanta dintre rotile vehiculului este o dimensiune ce trebuie luata in calcul. De exemplu, daca distanta dintre rotile motocultorului sau tractorului este mai mare decat latimea de lucru a plugului, va ramane spatiu intre randuri. Daca este prea mica, se vor suprapune brazdele.

Ambele situatii sunt de evitat, iar din acest motiv ar fi bine ca distanta specificata in descrierea plugului ales sa fie cat mai apropiata de cea dintre rotile vehiculului dumneavoastra. Astfel, veti efectua cele mai bune araturi, cu un consum optim de combustibil.

 

Roata pentru controlul adancimii: fermierii care cauta cel mai bun plug pentru nevoile lor s-ar putea sa fie destul de exigenti in ceea ce priveste reglarea fina a adancimii brazdelor. Din acest motiv, accesoriile numite rotile de reglare pentru adancime sunt uneori de dorit, ele mergand pe sol si impiedicand cormanele sa intre prea adanc.

Unele modele de pe piata ofera acest element, insa la cele mai multe, el este absent si va trebui achizitionat in mod separat. La cele mai simple pluguri, cum este Rotakt PLUGARATROTAKT, rotile nici nu vor putea fi prinse, acest produs fiind asemanator cu cele de tractiune animala, chiar daca este destinat atasarii pe motocultoare.Sistem de prindere: veti observa, in descrierile tuturor echipamentelor agricole, si informatii despre modul in care ele se vor atasa de tractoarele si motocultoarele care le vor actiona. Totul se limiteaza, aici, la cat de mare si de performant este produsul: plugurile usoare (sub 30 de kilograme) vor fi atasabile printr-un sistem simplu, cu surub, pe cand cele mai performante (cum este Majar RHM32AC10, pe care l-am amintit in repetate randuri), necesita o prindere in trei puncte, specifica tractoarelor agricole.

Nu trebuie sa uitati si de atasarea sistemului hidraulic, in acest caz, la priza de putere a vehiculului respectiv. In plus, la unele pluguri simple, s-ar putea sa fie nevoie si de un accesoriu de prindere cumparat separat, pentru unele modele de motocultoare. Putem oferi ca exemplu modelul Majar BTQT6AC, in aceasta privinta.

Cu asta, am incheiat listarea principalelor criterii de alegere pentru plugurile destinate agriculturii la scara medie si mica. Urmeaza sa prezentam mai pe larg cele mai bine cotate modele de pe piata, in randurile de mai jos, oferind cititorilor si link-uri pentru o plasare usoara a comenzilor online:

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu