Cele mai bune ingrasaminte foliare

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

Cel mai bun ingrasamant foliar – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Ingrasamintele foliare, administrate pe frunzele plantelor, reprezinta o solutie eficienta pentru asigurarea unei recolte bogate in anul respectiv. Insa agricultura este o stiinta destul de complexa, iar administrarea acestor substante trebuie facuta cu atentie, respectand indicatiile producatorului, dar si pe cele ale specialistilor din domeniu. Am evaluat cat mai multe din cele mai bine vandute si eficiente ingrasaminte foliare disponibile in comert in anul acesta, iar ca recomandari, am ales Cropmax INGB3, un produs destinat culturilor variate, de la legumicultura si pomicultura, la flori si arbusti, protejand eficient impotriva virozelor, in acelasi timp folosind substante naturale pentru stimularea cresterii plantelor. Raspunde, asadar, foarte bine nevoilor agriculturilor. Iubitorilor de legumicultura ce doresc un ingrasamant foliar mai accesibil, le putem da ca o a doua recomandare AlgaSanBa 0101, ce promite sporuri de pana la 25 la suta pentru culturile de legume, inclusiv in agricultura ecologica – un avantaj foarte atractiv in zilele noastre!

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

CropMax INGB3
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Un produs de calitate superioara CropMax INGB3 poate fi utilizat pentru aproape orice fel de culturi, crescand calitatea recoltei. Este compatibil cu pesticidele si cu alti fertilizanti, iar componenta sa este 100% naturala.

Pentru unii cumparatori, recipientul de 1 litru primit poate fi cam piparat ca pret, acestia preferand alte produse mai accesibile. In plus, exista agricultori care doresc produse autohtone in locul celor straine.

Acest ingrasamant foliar olandez garanteaza o crestere vizibila a recoltelor, iar compatibilitatea cu aproape orice cultura si cu alte substante ii justifica pozitia pe piata si pretul relativ ridicat.

A 2-A OPTIUNE!

AlgaSanBa
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Un produs autohton, AlgaSanBa se adreseaza culturilor de legume, promitand cresteri ale recoltelor intre 15 si 25 la suta. Include numeroase specii de alge si bacterii ce sunt benefice cresterii si dezvoltarii organismelor vegetale.

Acest ingrasamant foliar se adreseaza doar legumicultorilor, alte produse putand fi folosite si pentru livezi, floricultura ori culturi intinse de cereale. Este, prin urmare, un produs destul de nisat.

Cei ce doresc sa stimuleze economia romaneasca de aditivi pentru agricultura vor fi foarte atrasi de produsul in discutie si de proprietatile sale, precum si de pretul foarte atractiv la care poate fi cumparat.

A 3-a Optiune!

Microcat F
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Produsul este unul universal: atat cei cu culturi de legume, precum si cei care cresc pomi fructiferi ori cereale, il pot aplica cu incredere pentru sporirea recoltelor si pentru rezistenta la daunatori.

In ciuda calitatilor sale de produs universal, exista produse nisate care pot fi mai adecvate unei anumite specii ori unor anumite tipuri de plante. Alegerea depinde de nevoile fiecarui utilizator.

Cu un raport calitate-pret destul de bun, sortimentul poate fi o optiune foarte potrivita pentru cei ce au gradini cu mai multe tipuri de culturi si care doresc o singura solutie pentru stimularea cresterii lor.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Cropmax INGB3

 

Cropmax INGB3 se afla printre cele mai bune ingrasaminte foliare ale momentului. Este 100% natural si poate fi folosit cu orice pesticide. In schimb, nu aveti voie sa il folositi la temperaturi foarte scazute, recomandandu-se 2-3 tratamente in timpul perioadei de vegetatie.

Pentru pomii fructiferi si vita de vie, se va intrerupe tratamentul in timpul polenizarii. Daca toate indicatiile sunt urmarite, productia va creste cu pana la o treime, iar fructele ori legumele vor fi mai mari si mai frumoase. Se recomanda la culturi cu nivel scazut de azot, fosfor si potasiu si pentru soluri care sunt insuficient aerate.

Poate fi utilizata pentru livezi (pomicultura), legume, alte fructe (capsuni, zmeura), vita de vie, arbusti si flori, atat in aer liber cat si la culturile de sera. Pe langa azot, fosfor si potasiu, contine si microelemente precum manganul, cuprul, borul, zincul, dar si stimulatori vegetali de crestere.

 

Avantaje:

Se poate folosi pentru o gama larga de domenii: livezi, legume, fructe, flori si arbusti.

Include atat macroelemente (N, P,K), cat si microelemente (Cu, Mn, B, Zn) si stimulatori de crestere (auxine, giberelina, citochinina).

Poate fi utilizat si in aer liber, dar si in sere.

Nu prezinta contraindicatii in ceea ce priveste utilizarea impreuna cu pesticide.

 

Dezavantaje:

Producatorul nu a inclus cerealele in gama de culturi in care poate fi utilizat.

 

 

 

 

AlgaSanBa 0101

 

Pentru cei care doresc un ingrasamant foliar, la un pret bun, special creat pentru culturile de legume, le putem recomanda AlgaSanBa. Particularitatea notabila a acestui produs este includerea algelor si a bacteriilor bogate in aminoacizi si proteine, ce stimuleaza cresterea plantelor, ducand la recolte cu pana la 25% mai mari, precum si plante mai sanatoase.

In plus, utilizarea acestui produs poate duce si la o nevoie cu pana la 30% mai mica a ingrasamintelor chimice. Este sporita si rezistenta la boli si daunatori, iar in ceea ce priveste contraindicatiile, apa cu care veti dilua produsul nu trebuie sa contina clor, acesta ucigand algele si bacteriile incluse in formula produsului.

Nu se va aplica in conditii de temperatura mai mare de 25 de grade si vant puternic. Se recomanda culturilor de legume de tot felul, dar si de fructe. Pe langa bacterii si alge, contine si macro- si microelementele necesare oricarei plante ca sa creasca.

 

Avantaje:

Algele si bacteriile incluse (5 specii diferite in total) ofera posibilitati sporite de crestere si dezvoltare pentru planta.

Utilizand produsul, veti putea reduce cantitatea de ingrasaminte chimice cu pana la 30%.

Contribuie la dezvoltarea si rezistenta culturilor, avand aminoacizi si microelemente.

Sporeste si calitatea solului, bacteriile fixatoare de azot fiind responsabile pentru aceasta.

 

Dezavantaje:

Utilizarea de apa cu clor sau de preparate antibacteriene va neutraliza calitatile acestui produs.

 

 

 

 

Microcat Iron F

 

Microcat Iron se adreseaza in primul rand completarii nevoilor de fier a culturilor, acest element intrand in 8% din componenta produsului. Pe langa acesta, mai contine si Azot, precum si aminoacizi liberi si acizi organici, acestia fiind niste biostimulatori foarte eficienti.

Se poate utiliza in legumicultura, in culturile de cereale si plante tehnice, pentru plantele ornamentale, in pepiniere, in livezile de pomi fructiferi, in vii si in culturile hidroponice, bineinteles, fiecare context avand specificatiile sale de dilutie si administrare. Se aplica foliar. In ceea ce priveste eventualele contraindicatii, nu se recomanda amestecarea ingrasamantului cu uleiuri, cu produse ce contin cupru ori sulf, ori cu produse care au reactie alcalina.

Desi se comercializeaza in bidoane de 1 litru, in comert mai pot fi gasite si recipente mai mici, pentru cei care au gradini reduse ori care vor doar sa testeze acest ingrasamant pentru a-i evalua eficienta.

 

Avantaje:

Pune accent pe corectarea aportului de fier in organismul vegetal, de care multe plante duc lipsa, mai ales dupa iernile foarte reci.

Se poate utiliza universal, pe toate culturile.

Este disponibil in recipiente de diverse volume, pentru orice nevoie.

Aminoacizii si acizii organici inclusi au rol de biostimulatori, crescand energia culturii pe care au fost aplicati.

 

Dezavantaje:

Se recomanda evitarea combinarii cu produse cu reactie alcalina si a celor cu sulf si cuprice.

 

 

 

 

AURORA OTMAR-100

 

In cazul acestui ingrasamant foliar, ieftin si bun, pretul foarte accesibil este explicat si de marimea redusa a recipinetului in care este comercializat (doar 100 de mililitri). Substanta este foarte concentrata, continand atat macroelemente (azot, fosfor si potasiu) si microelemente (magneziu, mangan, zinc, sulf, bor, calciu, cobalt, cupru si fier), precum si biostimulatori extrasi din plante (vitamine, aminoacizi, amidon, vitamine si proteine).

Toate acestea stimuleaza activitatea celulara, diviziunea celulelor, o mai buna absorbtie a elementelor nutritive si a apei. Astfel, plantele din cultura vor creste mai mult si vor fi mai rezistente, iar recoltele vor putea creste cu intre 10 si 40 la suta, in functie de planta, de conditiile pedoclimatice si de numarul de aplicari ale ingrasamantului.

Se recomanda aplicarea la temperaturi intre 10 si 27 de grade Celsius, iar substanta este compatibila cu majoritatea pesticidelor si ierbicidelor. Este universal, putand fi aplicat la fructe, flori, pomi, arbusti, cereale, legume si conifere.

 

Avantaje:

Se poate cumpara la preturi foarte scazute.

Este universal, aplicabil pe orice cultura, daca se respecta conditiile de aplicare.

Biostimulatorii completeaza si sporesc efectele elementelor continute.

Nu prezinta restrictii de utilizare in combinatie cu pesticide sau ierbicide.

 

Dezavantaje:

Chiar daca este concentrat, pentru suprafete mari veti avea nevoie de cantitati ridicate de ingrasamant.

 

 

 

 

OMEX BIO 20

 

Livrat in bidoane de 20 de litri, ingrasamantul foliar prezentat aici se bazeaza pe o formula bio care asigura suportul nutritional necesar plantelor. Azotul, fosforul si potasiul in proportie de 20-20-20 sunt principalele elemente din formula, la care se adauga oligoelemente (magneziu, zinc, bor, fier) si un extract de alge de mare, ce actioneaza ca biostimulator pentru cresterea partilor vegetative ale plantei.

In plus, auxina si citochinina incluse vor spori sansele culturii de a se regenera dupa seceta sau inghet. Se utilizeaza pentru culturi de cereale in special, precum si pentru rapita, sfecla de zahar, cartof, vita de vie, livezi de pomi fructiferi si legule, fiecare tip de cultura necesitand un anumit dozaj, precum si o anumita perioada de administrare.

In ceea ce priveste compatibilitatea, poate fi utilizat impreuna cu pesticidele, insa producatorul nu garanteaza eficacitatea in cazul in care apar factori neasteptati, precum calitatea apei, conditii meteorologice extreme ori atacuri foarte puternice ale daunatorilor.

 

Avantaje:

Se potriveste culturilor mari, fiind livrat in bidoane de 20 de litri.

Contine macroelemente, microelemente si biostimulatori, inclusiv extract de alge, util pentru accelerarea metabolica.

Poate fi utilizat cu cele mai multe tipuri de plante cultivate, inclusiv rapita.

Raportul pret-cantitate este foarte avantajos.

 

Dezavantaje:

Posesorii de gradini mici si medii probabil vor prefera ingrasamintele comercializate in recipiente mai mici.

 

 

 

 

Cum aleg un ingrasamant foliar bun

 

Ghidul cumparatorului

Prin utilizarea de ingrasaminte foliare (adica aplicate pe suprafata plantei, indeosebi pe frunze, in mod opus ingrasamintelor aplicate in sol), ingredientele active vor putea fi absorbite foarte eficient de catre planta, ceea ce va spori recolta si va duce la plante mai sanatoase si mai rezistente in fata virozelor si diversilor daunatori.

Utilizarea de ingrasaminte este esentiala pentru cei ce doresc sa faca bani frumosi din agricultura, insa, dupa cum se stie, atentie trebuie oferita atat modului in care substantele acestea se administreaza, cat si efectelor pe care le ofera, mai ales cand se iau in calcul speciile de plante crescute si ce alte substante vor mai fi administrate culturilor. Mai jos, vom explica cum sa alegeti ingrasamantul cel mai potrivit nevoilor pe care le aveti:

 

 

Domeniul de utilizare: fireste, primul lucru pe care trebuie sa il luati in calcul, atunci cand cautati ingrasaminte foliare la preturi bune, este domeniul in care acesta va putea fi utilizat: clasificarea culturilor se poate face in legumicultura, pomicultura, floricultura, cereale si chiar si arbusti ornamentali.

In legumicultura putem intalni legumele de tot felul, cerealele includ graul, porumbul, orzul, ovazul si alte plante inrudite, pomicultura se axeaza in principal pe pomii fructiferi, dar si pe alte tipuri de pomi ce ofera diverse avantaje, iar floricultura ornamentala are si ea propriile cerinte de crestere, fara importanta nutritiva pentru om.

Orice ingrasamint de pe piata va fi creat pentru a raspunde cat mai bine caracteristicilor speciilor care fac parte din categoria respectiva, cu trasaturile lor proprii si cu nevoile lor biologice specifice. In descrierea fiecarui ingrasamint foliar, veti observa specificarea domeniilor de utilizare, insa acesta este doar un prim punct de plecare in procesul de alegere al produsului optim.

 

Speciile la care se foloseste: desi in primul rand, se mentioneaza domeniul de utilizare, in descrierea oricarui ingrasamant foliar, la un pret bun, se specifica si caror tipuri de plante se adreseza formula.

De exemplu, la produsul Cropmax, tomatele, castravetii si vinetele sunt trecute pentru un anumit regim de tratament, la dozajul de 1000 de mililitri pe hectar. Concomitent, acelasi produs specifica un alt tratament pentru mazare, telina, ceapa, salata si usturoi, cu dozajul la 500 de militri pe hectar.

Chiar daca toate speciile mentionate sunt clasificate sub domeniul legumiculturii, puteti observa modul diferit in care vor fi administrate substantele. Inginerii chimisti care au lucrat la crearea acestor ingrasaminte au analizat si testat in mod repetat efectele asupra culturilor experimentale, iar in urma rezultatelor au fost scrise indicatii clare referitoare la cum puteti obtine beneficii maxime de pe urma produselor respective.

 

Compozitie: multe pareri despre cele mai bune ingrasaminte foliare vor mentiona efectele substantelor din compozitie, insa in putine cazuri vi se vor explica rolurile pe care le are fiecare componenta chimica in parte.

Elementele principale din sol, cu un rol esential pentru dezvoltarea plantelor, sunt potasiul (notat cu K in tabelul periodic), calciul (Ca) si magneziul (Mg), azotul (N), fosforul (P) si sulful (S). Toate acestea sunt esentiale pentru functionarea sanatoasa a celulelor vegetale, pentru crearea de enzime, pentru stimularea fotosintezei si pentru un metabolism eficient in organismul plantei.

Azotul face parte din clorofila, substanta necesara fotosintezei. Fosforul este esential pentru ADN si ARN, ce asigura fondul genetic si toate procesele din organism. Potasiul reguleaza metabolismul si sporeste rezistenta la conditii vitrege. Calciul este necesar pentru peretii celulelor, fosforul pentru maturarea plantei, iar magneziul are roluri importante pentru generarea enzimelor necesare functionarii organismului vegetal.

Pe langa aceste elemente, se mai pot intalni si diverse alte substante la produsele de pe piata, precum algele in cazul lui AlgaSanBa sau biostimulatorii (diversi acizi sau bacterii) la Omex Bio 20.

 

 

Dozaj: si aici este vorba de atentie oferita etichetei. Cand alegeti un ingrasamant foliar, sa nu cadeti in capcana de a crede ca un recipient mai mare (de exemplu, 2 litri) va putea asigura nevoile unei suprafete mai ample de cultura.

Dozarea este cheia: un produs mai concentrat, diluat cum trebuie (adica potrivit indicatiilor de pe peticheta) va asigura nevoile nutritive ale unei culturi, chiar daca sticluta in care este livrat este mai mica decat cele in care sunt livrate alte produse. In plus, dozajul este specificat si in functie de plantele pe care le tratati, unele specii (cu nevoi nutritive ridicate) cerand o concentrare mai mare decat altele.

Mai mult decat atat, sa nu credeti ca stropirea mai ampla cu ingrasamant va duce la recolte si mai mari! Supradozarea cu elemente, indiferent daca este vorba de azot, potasiu, calciu, magneziu, ori altele, va avea efecte nocive asupra recoltelor!

 

Cantitate/pret: desigur, daca ati luat in calcul dozajul, si ati estimat de cat ingrasamant aveti nevoie pentru cultura pe care o cresteti, puteti acum compara raportul cantitate/pret ale produselor de pe piata. Daca sunteti constransi de buget, ingrasamintele mai ieftine va vor fi mai pe plac, in caz contrar puteti foarte bine sa alegeti un produs mai scump.

Prin urmare, mai ales cand aveti de tratat suprafete vaste, cum sunt cele de cereale, va trebui sa efectuati estimari clare asupra cantitatii de ingrasamant necesare si dupa aceea sa alegeti un produs care sa se incadreze cat mai bine in bugetul dumneavoastra. De exemplu, pentru Microcat Iron, platiti de la cateva sub 50 de RON pentru cantitatile de 1 litru, pana la peste 250 de RON pentru bidoanele mari, de 20 de litri. Observati ca pretul proportional scade pe masura ce creste marimea bidonului.

Alte produse, precum Aurora Otmar, se livreaza in sticlute mici (100 mililitri), la preturi foarte reduse (in jurul a 10 RON) – atentie, insa, ca in toate cazurile trebuie sa calculati si concentrarea, atunci cand faceti calculul costurilor totale pentru culturile pe care le ingrijiti.

 

Compatibilitate cu alte produse: de regula, nu veti intalni ingrasaminte care sa fie incompatibile cu substante precum pesticidele, de asemenea necesare pentru recolte bogate.

In cazurile in care vreun producator specifica contraindicatii (de exemplu, cu un ierbicid ori cum alte ingrasaminte), va trebui sa le respectati cu strictete, pentru a nu periclita cultura. Din acest motiv, vom specifica pentru fiecare din produsele prezentate si eventualele reguli de utilizare in ceea ce priveste combinatia cu alte substante.

 

 

Toxicitate: daca ati gasit cel mai bun ingrasamant foliar pentru plantele pe care le aveti in grija, uitati-va pe eticheta sau cutie pentru a vedea ce grad de toxicitate este specificat. Daca este catalogat cu asa ceva, va trebui sa luati masuri pentru utilizarea si stocarea sa in conditii de maxima siguranta, pentru a preveni accidentele sau intoxicarea.

Nu uitati sa verificati si legislatia in ceea ce priveste limitele admise la hectar pentru elementele de ingrasaminte, pentru a nu le depasi in cultura dumneavoastra!

Mai jos, prezentam mai pe larg cateva din recomandarile noastre de ingrasaminte foliare, din oferta anului curent. Vom incerca sa fim cat mai detaliati, mentionand atat punctele forte ale substantelor in cauza, cat si eventualele dezavantaje pe care le pot avea pentru unii utilizatori:

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu