Cele mai bune grape cu discuri

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Mecanica Ceahlau GD 5.2

 

Am decis sa iti prezentam cea mai buna grapa cu discuri tractata oferita de Mecanica Ceahlau in cadrul acestui top de produse, mai ales ca utilajul este proiectat pentru orice tip de sol si se preteaza pentru utilizarea in conditii dificile.

Va permite lucrari de dezmiristire, distrugerea radacinilor buruienilor, incorporarea gunoiului de grajd ca ingrasamant si maruntirea superficiala a terenului, prin intermediul unui tavalug cu bare zimtate atasat. Lucreaza cu tractoare mari, pe baza unui necesar de putere de 180-210CP si incorporeaza 48 de discuri cu margine crestata, distribuite pe baterii in “X”.

Pe baza diametrului acestora, de 660mm, putem intui ca intra la categoria grea, asigurand o adancime de lucru de 12-18cm. In acelasi timp, latimea mare, de 5.2m, ii permite o productivitate ridicata, estimata la 2.5-4.2ha/h, in raport cu o viteza de deplasare de 6-12Km/h. Are cilindru cu actionare hidraulica pentru pozitiile de lucru si transport, permite reglarea adancimii de discuire din tavalug, iar unghiul de atac poate varia de la 0 la 24 de grade, asigurand posibilitati extinse de adaptare la teren.

 

Avantaje:

Grapa de capacitate extinsa, cu latime de cultivare de peste 5m.

Dotata cu tavalug si sistem hidraulic de tractare, eficiente in utilizarea pe miristi, ogor.

Ofera o adancime de lucru pana la 18cm, pe baza discurilor mari, crestate.

Permite reglaj de adancime si orientare a discurilor, pentru faramitarea eficienta a bulgarilor.

Una dintre cele mai bune grape cu discuri tractate din comert.

 

Dezavantaje:

Costul acestui utilaj este unul relativ ridicat.

 

 

 

 

Bufer BDHC 28

 

Aceasta grapa cu discuri purtata de la Bufer se recomanda pentru o cultivare intensiva si in cazul suprafetelor extinse de teren ce trebuie administrate dupa aratura. Este un produs performant, cu sistem de prindere usor de ridicat(are centrul de greutate situat in apropierea tractorului) si distanta mare intre discuri, elemente ce incurajeaza o mai rapida finalizare a sarcinilor.

Desi ofera o latime de lucru de 350cm, este echipata cu baterii dispuse in “V”, care vor uniformiza cel mai eficient solul maruntit. Necesarul de putere la intrebuintare este de 130CP, deci ai nevoie de un tractor cat se poate de nou si de performant.

Cele 28 de discuri au margini crestate, fara a risca sa se impotmoleasca, asta in cazul in care te intrebai care este cea mai buna grapa cu discuri independente pe care o poti cumpara. Adancimea maxima de lucru confirma utilizarea heavy duty si este de 25cm, discurile avand diametrul de 51cm. Are atasat un tavalug hidraulic, amortizoare de cauciuc, patina laterala – toate fiind optiuni care iti permit reglaje de adancime. La nevoie, poti opta si pentru discuri de 560mm.

 

Avantaje:

Model adecvat pentru utilizare heavy duty – cu adancime de lucru de 25cm.

Sistem de cuplare purtat, ce permite o mai echilibrata prindere de tractor.

Latimea de lucru este de 3.5m.

Se pot efectua reglaje eficiente ale parametrilor de functionare, pe baza tavalugului hidraulic si a patinei laterale.

 

Dezavantaje:

Necesita conectarea la un tractor cu motor ultra-performant pentru rezultate optime.

 

 

 

 

Mecanica Ceahlau Magnum 4

 

Magnum 4 se incadreaza in categoria grapelor cu discuri independente si se recomanda atat in lucrari de pregatire a patului germinativ, cat si pentru dezmiristire. Se realizeaza compatibilitatea cu tractorul pe baza unui necesar de putere mentionat la 140-160CP, utilajul avand si o masa considerabila, de 2290Kg.

Include 32 de discuri si va oferi o latime de lucru de 4m. Desi diametrul discurilor este de 510mm, nu e considerata o grapa adecvata pentru adancimi mari, intrucat permite lamelor sa ajunga pana la 4-15cm in sol. In orice caz, indicele de viteza si cel de productivitate sunt buni, permitand deplasarea cu 10-15Km/h si prelucrarea a 3-3.4ha de teren pe ora.

In mod firesc, viteza mare de operare determina un randament ridicat, iar celelalte componente confirma fiabilitatea. Protectia la suprasarcina rezulta pe baza celor 4 piese cauciucate ce fixeaza discurile de cadru. Se evita formarea crestelor, cu ajutorul deflectorilor laterali, iar tavalugul cu lame zimtate marunteste foarte eficient solul.

 

Avantaje:

Va efectua discuirea pe o latime maxima de 4m.

Permite o productivitate buna, de pana la 3.5ha/h.

Include piese de protectie pentru a evita suprasolicitarea discurilor, facute din cauciuc.

Utila pentur o nivelare eficienta si in prepararea patului germinativ, avand si tavalug incorporat.

 

Dezavantaje:

Adancimea de lucru este limitata, deci nerecomandata pentru soluri dificile sau dupa defrisari.

 

 

 

 

Bufer BDHC 24

 

Daca ai nevoie de o grapa heavy duty si vrei s-o procuri la un pret cat se poate de avantajos, va trebui sa te orientezi catre aceasta oferta de la Bufer. Utilajul este echipat cu tavalug hidraulic(tip colivie) si are sistem de prindere purtat, necesitand pana la 110CP ca sa poata fi usor tractat sau ridicat de tractor.

Include baterii in “V”care au atasate discuri cu diametre de 510mm, pana la 24 de astfel de piese. Cu ajutorul acestora, va penetra solul pana la maxim 25cm adancime, semn ca se folseste chiar si pentru a suplini aratura de toamna in anumite circumstante.

O latime totala de lucru de 300cm va fi administrata la o singura trecere, iar discurile, fiind independente, nu prezinta riscul de a se bloca sau impotmoli in sol. Ca absorbante de soc, include amortizoare cauciucate, iar pentru reglajul adancimii de penetrare are si patina laterala. Cu un raport optim pret-calitate, acest dispozitiv se numara printre cele mai rentabile din comertul online.

 

Avantaje:

Grapa cu discuri ieftina si buna.

Se preteaza la intrebuintare heavy duty, cu o adancime de discuire de pana la 25cm.

Are baterii (in \”V\”) care favorizeaza nivelarea eficienta a solului, alaturi de tavalugul hidraulic.

Dotata cu functii de siguranta si reglaj, cum ar fi patina laterala si amortizoarele.

 

Dezavantaje:

La suprafete foarte mari, productivitatea poate fi numai una moderata(latime de trecere de 3m).

 

 

 

 

Mecanica Ceahlau Magnum 3

 

Cei care cauta grape cu discuri romanesti la un pret bun vor aprecia modelul Magnum 3 produs de Mecanica Ceahlau. Modelul integreaza discuri independente si le foloseste pentru a pregati prealabil patul germinativ sau in prelucrarea miristilor. Ca s-o atasezi la tractor, necesarul de putere va fi de maxim 130CP, iar sistemul de tip purtat.

Lucreaza cu o latime de 3m, pe care o prelucreaza utilizand cele 24 de discuri integrate, care au diametrul de 510mm. Adancimea de discuire va fi de 4-15cm, adectava in procedee conventionale, dar nu pentru afanarea terenului dupa defrisare, de exemplu.

Productivitatea de aproape 3ha/h rezulta pe baza unei viteze maxime de deplasare de 15Km/h, iar nivelarea eficienta se face si datorita unor organe elastice care pregatesc solul, inainte sa treaca peste acesta tavalugul atasat. Reglajul pentru adancimea de lucru se va realiza mecanic.

 

Avantaje:

Grapa din productia romaneasca disponibila la un pret moderat.

Are productivitate de pana la 3ha/h, caci lucreaza cu viteza ridicata de deplasare.

Ofera posibilitati de reglaj pentru adancime.

Are discuri independente, evitandu-se impotmolirea in sol.

 

Dezavantaje:

Lucreaza doar pana la 15cm adancime.

 

 

 

 

Cum aleg o grapa cu discuri buna

 

Ghidul cumparatorului

Pentru un fermier incepator, sa cunoasca unele pareri despre cele mai bune grape cu discuri, inainte sa isi cumpere un utilaj sau altul, constituie un punct de plecare foarte util si obligatoriu. In cateva cuvinte, vom incerca sa explicam pentru orice cititor care este scopul acestui tip de masina agricola si ce caracteristici trebuie analizate, inainte de achizitie, pentru ca viitorul utilizator sa fie multumit de prestatia produsului.

Utilitatea: Grapa reprezinta un utilaj agricol care are rolul de a marunti pamantul si bulgarii mari ce au fost rascoliti la aratura. In acelasi timp, in functie de conformatia dispozitivului, poate avea rolul de afanare si nivelare.

Alteori va faramita crusta de sprafata(se formeaza in unele conditii pe ogoare) sau va grapa pasuni si brazde deja semanate, aerand solul pentru ca samanta, in timp ce incolteste, sa beneficieze de cele mai optime conditii de dezvoltare.

Nu in ultimul rand, cu ajutorul acestei masini agricole poti amesteca solul cu ingrasamant sau chiar sa ingropi anumite tipuri de seminte.

Principalul scop al modelelor cu discuri este acela de a pregati solul inainte de procesul de semanare. O utilitate suplimentara o are pentru a grapa terenul intre randuri de pomi fructiferi sau vita de vie.

 

Destinatia: Dupa cum spuneam la parametrul anterior, aceste modele pot fi repartizate in: grape de livada, dispozitive pentru afanarea solului in plantatiile de vita de vie, grape de cultura(folosite pe ogor/camp) si modele heavy duty – recomandate pentru destelenire(pe sol foarte umed sau dupa o defrisare).

Daca producatorul nu ofera aceasta informatie, poti diferentia intre respectivele modele prin adancimea maxima de lucru.

Astfel, in conditiile cele mai dificile de functionare, cele heavy duty asigura intre 15 si 20cm adancime de discuire(uneori poate mai mult), in timp ce restul de 3 categorii vor permite afanare si nivelare pana la 10 – 15cm.

 

Modul de atasare la tractor: Iata cele mai notabile modalitati de cuplare:

Modelul tractat presupune un cadru cu roti ce sustine bateriile cu discuri si trebuie cuplat la sursa de energie, in urma tractorului. Include un sistem ce permite reglarea de pozitie(ridicarea discurilor cand tractorul se deplaseaza pe sosea, ridicarea rotilor cand acesta este pe ogor).

Din moment ce, pentru a fi transportat, acesta trebuie ridicat, include un mecanism de ridicare/coborare, bazat pe rotile tractorului. Acest sistem de prindere va limita adancimea de lucru, iar de aici rezulta faptul ca dispozitivele tractate sunt mai potrivite pentru pregatirea ogorului inainte de semanarea cerealelor, la nivelarea araturii si in general pentru lucru pe camp.

Modelele purtate si semipurtate nu sunt echipate cu vreun sistem de rulare, deci vor fi ridicate si coborate cu ajutorul mecanismului de suspendare pe care deja tractorul il are. Asta ofera posibilitatea de a ajunge la adancimi mai mari de 15 cm, ceea ce inseamna ca respectivul utilaj va putea lucra cu soluri dificile si in conditii grele.

Modelul dezaxabil este proiectat pentru grapatul in livezi. Este o varianta purtata care va oferi adancimi maxime de lucru de 10-15cm. Lucreaza doar pe intervalul dintre pomii fructiferi sau pe cel dintre randurile de vita de vie.

 

Caracteristicile discurilor: Inainte de a descoperi unde gasesc grape cu disc la preturi bune altii, e indicat sa analizezi si cele mai importante parti componente, iar din acest punct de vedere, te vei orienta sa afli forma, greutatea si numarul discurilor, dar si tiparul de distributie al bateriilor pe care discurile sunt prinse.

Ca forma, acestea sunt mereu concave si au fie muchie neteda, fie margine crestata. Cele din urma sunt mai eficiente, intrucat este redus efectul de patinare in sol. Se mai considera aici diametrul, grosimea(intre 4.5 si 7mm), unghiul de ascutire pe care il are muchia(intre 10 si 20+ grade) si raza de curbura(500-700mm).

In functie de diametru, iti poti da seama daca analizezi categoria grape cu discuri grele(600-850mm), mijlocii(450-600mm) sau grape cu discuri usoare(350-450mm). Mai mult, greutatea se stabileste si in functie de indicele G0 care va reveni pe fiecare disc.

Produsele foarte grele au sanse mai mari sa ajunga adanc in sol; uneori pot inlocui si aratura de toamna, dar asta numai in anumite conditii. Cu cat mai mare este numarul de discurii, cu atat mai extinsa va fi latimea de lucru si cu atat creste si productivitatea. E important sa mizezi mereu pe varianta cu discuri independente, intrucat acestea nu au sanse de a se infunda in sol, periclitand procesul de discuire.

In functie de dispunerea bateriilor, un astfel de utilaj poate fi: grapa cu discuri in “V” sau in “X”. Primul model va lasa solul foarte bine netezit, dar va avea o latime de lucru limitata. A doua categorie poate garanta ca proceseaza o suprafata mai extinsa deodata, insa agricultorii spun ca aduna pamantul pe mijloc la trecere.

Caracteristicile tractorului: Dupa regula “nu lua niciodata mai mult decat poti duce”, va trebui sa adaptezi greutatea, marimea si caracteristicile in functie de ce tractor detii(de exemplu, grape cu discuri pentru tractoare mici se folosesc mai mult pe suprafete limitate si necesita un output mai scazut de putere).

Este foarte util sa stii ca fiecare producator iti spune care este necesarul de putere, mentionat in cai putere, deci comparabil cu cel oferit de motorul tractorului. Grapa va fi echipata cu tavalug(niveleaza mai bine terenul deja parcurs), iar in indicatiile date de furnizor afli direct puterea totala, pe baza careia inclusiv tavalugul incorporat poate fi utilizat in siguranta.

 

Caracteristicile de lucru: Desi au mai fost mentionate de cateva ori in paragrafele precedente, latimea si adancimea de cultivare sunt cele mai notabile aspecte la acest capitol si le vei alege in functie de ce tip de teren urmeaza sa prelucrezi si de bugetul de care dispui(spre exemplu, modelele care proceseaza cate 5m de brazda se vand mai costisitor decat cele care lucreaza cu numai 3m deodata).

Pentru unele utilaje vei mai putea cuantifica productivitatea, exprimata in hectari procesati pe ora(ha/h) sau viteza de lucru(in km/h). In aceasta privinta, datele mentionate de producator sunt estimative.

Daca a sosit momentul sa aratam cititorilor nostri inclusiv unde gasesc grapa cu discuri la un pret bun, putem sa exemplificam prin cateva exemple ce se comercializeaza direct online. Un astfel de produs nu este o investitie prea scazuta, deci toata achizitia trebuie privita cu seriozitate, asa ca am ales modelele in functie de capabilitati, raport cost-calitate si disponibilitatea la procurarea prin comanda de pe Internet.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu