Cele mai bune freze agricole

Am modificat articolul ultima data pe: 24.06.24

Cea mai buna freza agricola – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Frezele sunt masini care pregatesc solul in vederea altor lucrari agricole, frezarea fiind una dintre primele procedee prin care se pregateste o parcela. Cu ajutorul lor, se pot marunti bulgarii, veti putea aerisi solul si toate acestea vor duce la culturi mai bogate si mai sanatoase. In ceea ce priveste recomandarile pentru anul curent, suntem de parere ca cel mai bun model, la un pret foarte convenabil, ar fi Majar 619.982 –B35 – are o latime de lucru de 105 centimetri, iar puterea minima recomandata este de 15 cai putere. Aceste specificatii il fac potrivit pentru parcele mici si viticultura, unde spatiul dintre randurile de vie este restrans. Majar 619.091-B35, o alta recomandare, este usor mai accesibila, iar latimea sa de lucru este de 165 centimetri, acest model fiind creat pentru tractoarele cu puteri de macar 35 cai putere. Este o freza ce imbina intr-o maniera foarte atractiva pretul si functionalitatea.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Majar 619.982 –B35
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Se potriveste foarte bine nevoilor viticultorilor, data fiind latimea de lucru de 105 centimetri, optima pentru spatiile dintre randuri de vie. In plus, necesita si putina putere, doar 15 CP, ceea ce inseamna ca si cele mai mici tractorase o pot actiona.

Pe parcele mari, latimea de lucru mica a produsului poate duce la efectuarea a mai multor intoarceri, ceea ce creste timpul necesar frezarii, dar si consumul de carburant pentru tractorul cu care o utilizati.

Fiabilitatea ridicata a modelului acesta se vede atat in functionalitate (reglaje pentru adancime, dezaxare de 20 centimetri si angrenaj protejat impotriva prafului si particulelor, cu baie de ulei proprie), cat si in design (pozitia cutitelor ofera o eficienta deosebita in lucrare). Per total, un produs ce merita sa fie in multe topuri de vanzari.

A 2-A OPTIUNE!

Majar 619.091-B35
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Se situeaza in gama medie de produse, ca latime de lucru si pret. Freza de aici este o optiune potrivita pentru marea majoritate a cumparatorilor, cei cu parcele mici, dar si medii (pana in 3-4 hectare pe zi).

Necesita macar 30 de cai putere de la tractorul care o va utiliza. Poate sa nu para mult, insa posesorii de micro-tractoare s-ar putea sa fie dezavantajati de aceasta cerinta, mai ales daca solul se dovedeste a fi deosebit de dur.

Produsul de aici nu face rabat de la calitate in niciun fel, fiind creat dupa abordarea „one size fits all”, adica aceea de a fi potrivit pentru toate sarcinile: legumicultura, pomicultura ori viticultura. Toate calitatile sale sunt livrate si la un pret destul de convenabil.

A 3-a Optiune!

Majar 619.100-B55
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Echipamentul acesta este pentru nevoi relativ ridicate, anume sarcini de peste 5-8 hectare pe zi, cu tractoare de peste 50 de cai-putere. Fermierii medii si mari sunt publicul-tinta pentru acest produs. In plus, dezaxarea merge pana la 40 centimetri, una din cele mai bune valori de pe piata.

Nu poate fi utilizata cu tractoare usoare si ultra-usoare (sub 50 de cai-putere), intrucat isi pierde din eficienta si duce la un consum ridicat.

Freza se afla la capatul superior al ofertelor pentru tractoare medii, destinata utilizatorilor cu terenuri pe masura. Chiar daca pretul ei este ridicat, justificarea sa vine din capacitatea ridicata si din masurile de protectie impotriva defectiunilor.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Majar 619.982 –B35

 

Freza rotativa pe care o prezentam aici se adreseaza in special viticultorilor, desi poate fi folosita foarte bine si pentru parcele de legume, ori, de ce nu, prin livezi. Ca latime de lucru are 105 centimetri, iar puterea minima pe care o cere de la un tractor este doar 15 cai putere.

In ceea ce priveste constructia echipamentului, puteti fi siguri ca nu s-a facut rabat de la calitate, angrenajul cu lant fiind protejat de un capac special, iar baia de ulei asigura lubrifiere constanta a acestuia. Evacuarea este prin spate, iar nivelul solului dupa frezare poate fi reglat prin ajustarea hotei.

Are in total 24 de cutite de inalta calitate, iar adancimea de frezare se poate ajusta prin intermediul patinelor laterale.

 

Avantaje:

Se potriveste foarte bine nevoilor viticultorilor si posesorilor de gradini.

Include patine pentru reglarea adancimii de lucru, cu pana la 18 centimetri.

Angrenajul cu lant are propria baie de ulei, pentru lubrifiere constanta.

Cere doar 15 cai putere de la tractoare, prin urmare o puteti folosi si cu vehicule foarte mici.

 

Dezavantaje:

Pe parcele mari de peste doua hectare, produsul se poate sa fie ineficient.

 

 

 

 

Majar 619.091-B35

 

Daca este sa alegem cele mai bune freze agricole, un bun criteriu de selectie este posibilitatea de a se mula pe cat mai multe nevoi. Astfel, exista freze mari, freze mici si medii, aceasta de aici fiind una medie. Are o latime de 165 de centimetri, iar puterea minima ceruta de la tractor este de 30 de cai putere.

Prezinta toate avantajele cu care ne-am obisnuit de la firma Majar: dezaxare adecvata, de pana la 25 de centimetri, reglarea adancimii de lucru de pana la 18 centimetri si o hota prin care se niveleaza solul in urma tractorului.

Include 28 de cutite, ce se invart la 231 de rotatii pe minut, iar diametrul rotorului este de 42 milimetri. Per total, toate aceste specificatii fac din modelul de aici o solutie potrivita pentru marea majoritate a cumparatorilor.

 

Avantaje:

La 165 de centimetri ca latime de lucru, face fata cerintelor marii majoritati de fermieri.

Include baie de ulei pentru lantul de transmisie.

Designul cutitelor, in spira, permite un consum redus de combustibil.

Echilibrul pret-calitate este avantajos.

 

Dezavantaje:

Posesorii de mini-tractoare (sub 30 de cai putere) nu vor putea utiliza eficient acest produs.

 

 

 

 

Majar 619.100-B55

 

Aici descriem un model de freza agricola pentru utilizatorii care au terenuri mai mari de lucrat, orientativ circa 4-5 hectare pe zi. Adancimea de lucru pe care o ofera produsul este de 205 centimetri, dezaxarea laterala merge pana la 40 centimetri, iar reglarea adancimii de lucru prin ajustarea patinelor laterale are loc de la zero pana la 20 de centimetri.

Dupa cum era de asteptat, un produs de capacitate ridicata se va comercializa si la un pret mai mare, acesta fiind dezavantajul principal al produsului. Pentru o protectie eficienta impotriva prafului, lantul ce angreneaza cutitele este echipat cu capac si cu propria baie de ulei, iar forma celor 40 de cutie, elicoidale, duce la o reducere a consumului de carburant, pe termen lung.

Evacuarea se face prin spate, iar hota poate fi reglata pe inaltime, pentru a pastra nivelul dorit al bulgarilor ce raman in urma frezei.

 

Avantaje:

La 205 centimetri ca latime de lucru si 20 centimetri adancime de frezare, se adreseaza utilizatorilor cu nevoi medii si ridicate, in ceea ce priveste dimensiunea terenurilor.

Designul angrenajului si al cutitelor permite o economisire de carburant de 10 la suta, comparativ cu alte modele similare ca latime.

Are o dezaxare de pana la 40 de centimetri, printre cele mai ridicate de pe piata.

La 280 de rotatii pe minut, este extrem de eficienta in maruntirea bulgarilor de pamant.

 

Dezavantaje:

Nu se adreseaza nevoilor mai modeste, adica fermierilor mici ce dispun de tractoare usoare si ultra-usoare (cere cel putin 50 de cai putere).

 

 

 

 

Majar RDM105

 

Cel ce cauta o freza agricola, la un pret bun, pentru tractoare ultrausoare si usoare, va fi foarte atras de produsul pe care il descriem aici. In special viticultorii vor fi incantati de latimea de lucru redusa, potrivita spatiilor dintre randurile de vie: aceasta este de doar 105 centimetri.

Ca motorizare, cere intre 12 si 35 de cai-putere, in functie de duritatea solului ce necesita frezare. I se poate atasa separat si un limitator de cuplu, pentru optimizarea eficientei, iar adancimea de lucru este de 25 de centimetri, mai ridicata decat la alte modele concurente. Evacuarea se face prin spate, iar pentru nivelarea bulgarilor ce raman in urma tractorului, trebuie doar sa ajustati hota echipata cu lant si carlig.

Atat cadrul de prindere, cat si transmisia sunt dezaxabile, pana la 33 de centimetri, ceea ce inseamna ca puteti sa o utilizati si pe randuri inguste, de pana in 72 de centimetri latime.

 

Avantaje:

Ofera una din cele mai mari adancimi de lucru, de pana la 25 de centimetri.

Prin dezaxarea de 33 de centimetri, poate face fata si frezarii randurilor de vie inguste (72 centimetri).

Poate fi trasa si de tractoare de 12 cai-putere, unul din cele mai joase praguri minime de motorizare de pe piata.

Are o rezistenta crescuta impotriva socurilor, fiind destinata sarcinilor grele, cu sol bolovanos.

 

Dezavantaje:

Este ineficienta in frezarea la scara mare (peste 2-3 hectare pe zi), datorita dimensiunilor mici.

 

 

 

 

ProGarden BT-X65

 

Daca doriti o freza agricola, ieftina si buna, pentru motocultoare de pana in 8 cai-putere, iata unul din modurile cele mai cautate din piata din aceasta categorie. Produsul prezentat aici are o latime de lucru de 65 de centimetri, iar la 40 de kg este si foarte usoara.

Per total, toate avantajele acestui produs tintesc spre agricultorii hobby care cauta sa lucreze gradini mici pe care sa cultive legume, flori si alte plante asemanatoare.

Este creata pentru modelul de motocultor ProGarden BT 330, are 10 cutite, iar evacuarea este prin spate. Intretinerea frezei este usoara, iar pretul la care se comercializeaza este greu de concurat.

 

Avantaje:

Se adreseaza iubitorilor de agricultura si horticultura hobby, pe suprafete mici (sub 1 hectar pe zi).

Necesita putina putere pentru operare (circa 8 cai putere).

Latimea de lucru o face foarte potrivita pentru viticultori (65 de centimetri).

Pretul sau este printre cele mai reduse de pe piata.

 

Dezavantaje:

Fermierii care isi duc traiul din agricultura s-ar putea sa considere modelul acesta cam slab, orientandu-se catre produsele pentru tractoare.

 

 

Cum alegi o freza agricola buna

 

Ghidul cumparatorului

Frezele agricole sunt folosite pentru pregatirea terenului in vederea urmatoarelor culturi ale solului. Atunci cand doriti sa plantati o cultura, frezarea este una din primele lucrari de efectuat. Prin acest procedeu, micile buruieni vor fi scoase sau taiate, iar solul va fi maruntit si aerisit. Frezele contin piese in miscare, prin urmare va fi nevoie de un vehicul motorizat pentru a le actiona. Mai jos, prezentam o serie de freze agricole disponibile, iar pe piata puteti gasi cate o freza, la un pret bun, care sa se potriveasca cu orice nevoi sau buzunare.Tractor/motocultor: primul lucru trebuie sa tineti cont este cu ce fel de vehicul veti utiliza cu freza respectiva. Asadar, aveti posibilitatea de a utiliza un motocultor sau un tractor cu freza aleasa. Desigur, tractoarele sunt mai puternice decat motocultoarele, prin urmare si frezele destinate acestora vor fi mai grele, necesitand de regula intre 20 si 35 de cai putere.

Exista si modele foarte mari pentru suprafete vaste. Ele au latimea de lucru peste 5 metri, iar motorizarea indicata este una puternica, in unele cazuri de peste 100 de cai putere. Frezele pentru motocultoare sunt adesea mici, cu o latime de lucru de sub 150 cm, iar puterea pe care o necesita este specifica acestor vehicule, de regula nefiind nevoie de mai mult de 15 cai putere pentru a le pune in functiune.

 

Latime de lucru: o freza agricola, la un pret bun, trebui sa va ofere posibilitatea de a termina lucrarea terenului dumneavoastra in cat mai putin timp posibil. Asadar, numarul de drumuri efectuate cu tractorul sau motocultorul trebuie sa fie minim, iar latimea de lucru este esentiala pentru a face cat mai putine intoarceri pe o parcela.

Daca un produs are o latime mai mare, de exemplu 200 de centimetri, atunci va fi nevoie de un numar de doua ori mai mic de intoarceri, comparativ cu un model de freza care are latimea 100 de centimetri. Desigur, luand in calcul si puterea vehiculul, este important sa tineti cont ca o freza mult prea lata s-ar putea sa fie greu de tras. Asadar, cautati un echilibru intre latimea de lucru si puterea necesara pentru operarea eficienta a echipamentului agricol.

 

Putere necesara actionarii: fiecare model din comert va specifica o plaja de puteri cu care va lucra eficient. De exemplu, produsul Majar 619.982-B35 cere o putere minima de 15 cai putere, pe cand produsul Majar 619.091-B35 cere macar 30 de cai putere.

Daca utilizati un vehicul mai slab decat cel specificat, s-ar putea ca acesta sa nu poata trage freza. In caz contrar, un vehicul prea puternic s-ar putea potrivi cu o freza mai mare si mai grea, care va reduce numarul de drumuri pe o parcela. Asadar, puterea specificata de producator este orientativa, dar si direct proportionala cu latimea de lucru a produsului respectiv.

Unele produse au specificate o putere minima si o putere maxima, prin urmare depinde si cat de tare este solul sau cat de puternice sunt buruienile ce au crescut pe acesta. Un sol tare necesita mai multa putere pentru a fi sfaramat, iar in aceste cazuri va va trebui un tractor/vehicul mai mare.

 

Adancimea de lucru: cele mai multe pareri despre cele mai bune freze agricole atrag atentia asupra adancimii de lucru, in special in relatia cu tipul de culturi sau de soluri la care lucrati.

Exista culturi care necesita o adancime de lucru mai mare – de exemplu 20 de centimetri – pe cand altele se impaca bine cu un sol lucrat ceva mai superficial (10 centimetri). Adancimea de lucru depinde atat de greutatea dispozitivului, cat si de marimea cutitelor. In paleta noastra de produse, prezentam produse care pot lucra la adancimi intre 10 si 20 de centimetri, rar mai mult.

Reglarea adancimi ce face prin ajustarea unor patine speciale care aluneca pe sol timpul rularii, dupa cum se vede la modelul Majar 619.982-B35.

 

Directia de evacuare a resturilor: in timp ce efectuati frezarea, resturile vegetale ale buruienilor scoase din sol vor ramane in urma tractorului. In functie de ce model ati ales, puteti beneficia de freze agricole, la preturi bune, cu evacuare prin spate sau laterala.

Evacuare prin spate este mai simpla, specifica modelelor de buget, in timp ce evacuarea laterala necesita un mecanism special, astfel preturile modelelor respective fiind mai ridicate. Unele modele mai rare pot permite selectarea intre evacuarea laterala sau cea in urma.

 

Numar de cutite: daca va uitati la modelele de pe piata, veti putea observa ca in descrierile lor apare si numarul de cutite. Dupa cum era de asteptat, acesta este direct proportional cu latimea de lucru, insa un numar peste medie poate insemna un sol mai afanat si o calitate mai buna a lucrarii.

Exista si un dezavantaj in avea multe cutite – ele se pot strica mai multe deodata, caz in care trebuie inlocuite, ceea ce costa bani. Orientativ, pentru o latime de lucru de 100 de centimetri, frezele au circa 20 de cutite, pe cand la modelele de 2 metri numarul acestora va fi de circa 40.Dezaxarea: tine de posibilitatea de a muta cutitele dintr-o parte in alta, astfel controland latimea de lucru. Aceasta functie este foarte utila cand doriti sa ocoliti plantele din cultura, frezand doar solul dintre randuri. Dezaxarea poate varia, unele modele lucrand suprafete mici, de circa 20 de centimetri, iar altele valori mai mari – chiar si de 50 de centimetri. Dupa cum era de asteptat, valori de dezaxare ample sunt, de obicei, prezente la produsele cu latime de lucru foarte mare.

Sunteti acum destul de bine informati cu referire la modul in care puteti alege cea mai buna freza agricola pentru nevoile dumneavoastra. Dupa cum ne stiti formatul, in partea a doua urmeaza sa descriem pe larg cateva din modelele pe care le recomandam cu caldura. Ne vom actualiza oferta frecvent, in special cand apar modele noi pe piata, asa ca merita sa treceti din cand in cand pentru a vedea ce am mai adaugat. Spor la cumparaturi si va mai asteptam!

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu