Cele mai bune cositori rotative

Am modificat articolul ultima data pe: 25.03.25

 

Cea mai buna cositoare rotativa – Recomandarile noastre pentru 2025

 

Cositul este procedeul prin care se va recolta materialul vegetal de pe o bucata de teren, in vederea utilizarii acestuia pentru procesare, vanzare ori pentru consumul animalelor. Cositorile rotative sunt masinariile special gandite pentru a servi la acesta sarcina, iar pe piata veti putea gasi modele mai mari sau mai mici, cu diverse designuri si tehnologii. In vederea acestui ghid de cumparaturi cu recomandari, am cautat sa selectam cele mai bune, dar si mai accesibile, ustensile, iar pe locul unu in topul nostru am ales Majar CG90, ce imbina o tehnologie solida si eficienta cu nevoie mica de putere, intre 15 si 25 CP, toate acestea la unul din cele mai avantajoase preturi. Are 90 de centimetri ca latime de lucru, potrivita pentru majoritatea tractoarelor, iar ca inaltime de taiere, poate fi reglata intre 5 si 12 centimetri de sol, mai sus decat multe alte modele, ceea ce este impresionant, chiar daca inaltimea minima este destul de ridicata. Pe un loc secund am ales Majar TAM150ELVF, care cere pana in 30 de cai-putere si se prinde in fata tractorului, lucrand pe o latime de 150 de centimetri, care contribuie la economisirea de carburant.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Majar CG90
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Constructia solida, dar si compacta, minimizeaza nevoia de spatiu de stocare. In plus, pretul produsului respectiv ramane un factor critic de alegere, fiind relativ redus in comparatie cu alte modele. Poate fi operata de cele mai multe tractoare (cere cel putin 15-25 cai putere), iar cele 1000 de rotatii pe minut ale lamelor o fac potrivita pentru gazon si ierburi moi.

Latimea sa de lucru, de 90 de centimetri, este destul de redusa, ceea ce inseamna ca, la cosirea unei parcele, s-ar putea sa fie nevoie de multe drumuri, ceea ce creste consumul.

Per total, modelul acesta este optim pentru sarcini ce implica terenuri mici (sub 1 hectar, orientativ), folosind tractoare ultrausoare, de consum redus si motorizari modeste.

A 2-A OPTIUNE!

Majar TAM140ELFV
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Motorul ofera o turatie maxima de 2800 de rotatii pe minut, pentru o taiere eficienta. Puteti regla inaltimea de taiere de la 2,5 la 10,5 centimetri, in functie de nevoie, iar evacuarea laterala lasa resturile vegetale in randuri usor de cules.

Sistemul de prindere in fata necesita sisteme de transmisie a puterii tractorului in partea frontala. Unele modele de tractor mai vechi nu sunt echipate cu asa ceva, ceea ce inseamna ca utilajul nu va putea fi folosit de catre acestea.

La latimea de lucru de 150 centimetri, modelul acestea permite o taiere rapida a suprafetelor, fara multe intoarceri. Pe de-a intregul, ofera performante ridicate, acestea justificand pretul relativ mare al cositorii.

A 3-a Optiune!

Majar TAM120EL
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Ca si modelul sau mai mare, TAM140ELFV, ofera performante foarte bune si reglaje a inaltimii de taiere de la 2,5 la 10,5 centimetri, iar lamele, trei la numar, ating 2800 de rotatii pe minute, ceea ce eficientizeaza considerabil puterea de taiere.

Se livreaza fara limitator de cuplu, un element de dorit, care insa va trebui achizitionat separat.

Este un model recomandabil pentru tractoarele usoare cu prindere la spate, evacuarea laterala eliminand eficient materialul cosit in randuri. Calitatea ridicata rezulta intr-un pret usor ridicat, insa nu descurajant.

 

 

Modele recomandate in 2025

 

 

Majar CG90

 

Cositoarea compacta de la Majar pe care o vom descrie in randurile care urmeaza se situeaza in topurile cumparatorilor pe acest an, iar dupa ce am analizat-o atent, si noi am inclus-o pe o lista cu cele mai bune cositori rotative ale momentului.

Latimea sa de lucru este de 90 centimetri, medie, iar puterea pe care o cere de la tractoare se afla intre 15 si 25 de cai-putere, prin urmare si vehiculele usoare o vor opera eficient.

Modelul este destinat sarcinilor usoare, cu ierburi fine, data fiind rotatia lamelor, de 1000 RPM. Gama de inaltimi de taiere la care se poate regla este intre 5 si 12 centimetri. Lamele sale sunt retractabile, in vederea protejarii in timpul transportului, iar priza de forta necesara este cea standard (540 de rotatii pe minut). Evacuarea se face prin spate.

 

Avantaje:

Este o cositoare rotativa ieftina si buna: pretul sau este printre cele mai accesibile de pe piata.

Este un model foarte eficient in taierea ierburilor usoare, precum gazonul.

Poate opera pana la inaltimi de 12 centimetri (maximum).

Este foarte fiabila si rezistenta, datorita constructiei simple.

 

Dezavantaje:

Nu se recomanda utilizarii pe suprafete mari, in regim intens, la taierea ierburilor dure (buruieni, semi-lemnoase).

 

 

 

 

Majar TAM150ELVF

 

In functie de sarcinile pe care le veti efectua, la utilizarea acestui model de cositoare s-ar putea sa va trebuiasca tractoare cu puteri intre 15 si 30 CP.

Latimea de lucru a modelului TAM150ELVF este unul din punctele sale forte; la 150 centimetri, va putea fi utilizata pentru a termina rapid de cosit parcelele, limitand astfel si numarul de drumuri, prin urmare si consumul de combustibil. La 180 kilograme, este relativ grea, insa include in total trei lame, fiecare din acestea atingand 2800 de rotatii pe minut, una din cele mai ridicate viteze, optime pentru buruieni si ierburi tari.

Ca inaltime de taiere, aceasta se poate regla de la 2,5 la 10,5 centimetri. Evacuarea este laterala, ierburile fiind aruncate in randuri usor de adunat. Se livreaza cu roti speciale pentru un transport sigur.

 

Avantaje:

Ofera o latime de lucru destul de mare (150 centimetri).

Include trei lame care lucreaza concomitent pentru o taiere eficienta.

Se poate regla de la 2,5 centimetri de sol – una din cele mai mici inaltimi minime de pe piata.

Evacueaza resturile lateral, pentru a fi adunate mai usor.

 

Dezavantaje:

Se ataseaza frontal, nu toate tractoarele avand priza de putere in fata.

 

 

 

 

Majar TAM120EL

 

Modelul cu trei lame prezentat aici se prinde in spatele tractorului, desi el seamana cu alte modele Majar cu prindere in fata. Latimea sa de lucru este medie, 120 centimetri, iar de la motorizarea vehiculelor, cere intre 12 si 20 de cai putere.

Se livreaza fara limitator de cuplu si suport pentru roti, care vor trebui cumparate separat, iar regimul de functionare al lamelor se face cu doua curele, a caror tensiune se poate regla. Viteaza lamelor este un avantaj atractiv al cositorii, ea mergand pana la 2800 de rotatii pe minut, pe o priza de forta standard.

Evacuarea este laterala, resturile vegetale taiate fiind eliminate in mod ordonat si usor de adunat dupa aceeas. Greutatea totala a instalatiei este de 152 kilograme. I se pot adauga, ca accesorii, si kituri de mulcire, limitatorul de cuplu despre care am vorbit si lame de schimb, in cazul in care cele cu care a fost livrat s-au tocit.

 

Avantaje:

Ofera reglaje a inaltimii de la 2,5 la 10,5 centimetri.

I se poate adauga un kit de mulcire, pentru lucrarea respectiva.

Cele trei lame pot prinde 2800 de rotatii pe minut, foarte util in taierea ierburilor dure.

Se prinde in spate si este operata sigur, lamele fiind acoperite complet de carcasa.

 

Dezavantaje:

Nu este livrata cu limitator de cuplu si suport pentru roti.

 

 

 

 

Majar TDM 100

 

Majar TDM100 este o cositoare rotativa, la un pret bun, cu o singura lama, aceasta incluzand doua parti taietoare, ca la o elice. Asta inseamna ca nu include mecanisme foarte complexe, prin urmare intretinerea sa fiind minima.

Bratul rotii pivotante este ranforsat, iar utilizatorul va putea opta pentru evacuarea fie laterala, fie prin spate, a resturilor vegetale taiate. Include o roata libera de transmisie si cardan, iar turatia lamelor este de 1040 de rotatii pe minut, potrivita sarcinilor usoare pe ierburi moi. Inaltimea minima de taiere este foarte joasa – 2,5 centimetri – in timp ce cea maxima este relativ mica – 9 centimetri. Latimea de lucru maxima este de 100 centimetri.

La cele 110 kilograme ale sale, poate fi operata si de tractoare usoare si ultrausoare, puterea recomandata osciland intre 12 si 20 de cai-putere, in functie de duritatea ierburilor pe care doriti sa le taiati.

 

Avantaje:

Sistemul simplu de taiere, cu o lama, necesita putina intretinere.

Puteti selecta intre evacuarea laterala sau prin spate.

Este un model usor, ce poate fi pus in functiune de tractoare de 12 cai putere.

Inaltimea minima de taiere este foarte avantajoasa pentru amatorii de gazon (2,5 centimetri).

 

Dezavantaje:

Turatia maxima de 1040 RPM este mai putin adecvata pentru taiatul ierburilor dure.

 

 

 

 

Majar 627.075

 

Un model mai performant, ce include in total sase cutite montate pe trei discuri rotative, este acesta, care se recomanda tractoarelor de cel putin 26 cai putere ca motorizare. Cu o latime de lucru de 130 centimetri, ea se situeaza in grupul cositorilor medii.

Unul din avantajele sale cele mai notabile este ca, stand in lateralul tractorului, va putea fi reglata in unghi, pentru atunci cand cositi pe panta, fie la deal, fie la vale de tractor, pana la 45 de grade in fiecare directie. Modelele din seria respectiva pot beneficia si de sistem hidraulic de ridicare (desi acesta nu include asa ceva).

Include mecanism de securitate care opreste operarea in caz e urgenta, iar turatia maxima a cutitelor este de 3000 de rotatii pe minute, una din cele mai mari de pe piata. Producatorul specifica si rata maxima de lucru, orientativa, de 2 hectare agricole pe ora, astfel ajutandu-va in estimarea timpului in care veti termina o parcela data.

 

Avantaje:

Cutitele cu disc rotativ taie extrem de curat plantele, fara a deteriora tulpina.

Poate fi utilizata si pe iarba aplatizata.

Rata de lucru oferita este de pana la 2 hectare pe ora.

Se poate opera si in panta, la 45 de grade in sus sau in jos fata de planul tractorului.

 

Dezavantaje:

La 260 de kilograme, necesita motorizari de cel putin 26 cai putere.

 

 

Cum alegi o cositoare rotativa buna

 

Ghidul cumparatorului

Automatizarea cositului este un factor care a usurat considerabil munca in agricultura. Indiferent daca adunati lucerna de pe propria cultura ori ierburile de pe un teren viran, o cositoare rotativa, la un pret bun, va deveni solutia optima pentru efectuarea sarcinii. Daca va intrebati de ce li se spune rotative, raspunsul sta in faptul ca lamele se rotesc in jurul unui ax, ca la o elice. Toate aceste echipamente sunt, asadar, puse in miscare de un motor, anume de motorul tractorului care le transporta. In ceea ce priveste elementele care difera de la model la model, ele vor fi dezbatute si analizate in randurile ce urmeaza, pentru a va ajuta sa intelegeti cum se alege modelul potrivit:

 

 

Latimea de lucru: alegerea fiecarui instrument agricol trebuie sa fie efectuata in raport cu ce nevoi are fermierul in legatura cu suprafetele pe care lucreaza. Cu cat acestea vor fi mai mari, cu atat tractoarele, combinele si ustensilele aferente vor trebui sa aiba capacitati ridicate.

Suficiente pareri despre cele mai bune cositori rotative spun ca ustensilele prea mici duc la suprasolicitare, iar cele prea mari (comparativ cu nevoile) costa prea mult.

Dimensiunea principala este latimea de lucru, adica ce fasie de ierburi va taia cositoare. Pentru parcele mici, latimi de circa 100 de centimetri sunt suficiente, insa pentru parcele mari, cositori de 150-200 centimetri ar fi indicate.

 

Inaltime de taiere: diverse culturi vor avea nevoi diferite, la urma urmei nu doriti sa lasati cioturi de ierburi prea inalte, atunci cand recoltati material vegetal de valoare, ori, in cazul gazonului, daca nu il taiati scurt, rezultatul nu va fi intocmai estetic. Asadar, o plaja de intaltimi de taiere cat mai ampla ar fi de preferat.

La marea majoritate a cositorilor din comert, inaltimea maxima rar depaseste 10-12 centimetri si rar coboara sub 3 centimetri, intrucat este greu sa se apropie lamele de sol, fara sa se loveasa de pietre. Exista si modele care au inaltimea de taiere fixa, aceasta fiind medie (de regula 3-5 centimetri).

 

Putere ceruta: cositorile mai mari si mai performante vor necesita putere in plus de la motorul tractorului. In descrierile lor, nu veti intalni doar un prag minim de putere, cum ar fi 15 cai-putere, ci de regula doua valori, de exemplu 15-30 CP. Asta deoarece nu toate soiurile de ierburi sunt la fel de rezistente. Gazonul, de exemplu, nu opune asa de multa rezistenta precum ierburile inalte de camp. Prin urmare, cea mai buna cositoare rotativa trebuie sa fie aleasa pe masura plantelor cu care va lucra.

Trebuie luat in calcul si tractorul: un tractor mai greu, cu un motor slab, s-ar putea sa aiba probleme in manevrarea unor cositori, in comparatie cu un tractor mai puternic. Asadar, este mereu mai bine sa aveti un tractor care sa se apropie de valoarea maxima recomandata de motorizare de catre producatorul cositorii.

 

Evacuare: laterala ori prin spate. Acest factor se refera la directia in care vor fi lasate resturile vegetale taiate dupa ce a trecut cositoarea rotativa.

La evacuarea laterala, lamele vor arunca printr-un tub resturile intr-o parte, acestea ramanand adunate intr-un rand si fiind mai usor de strans dupa aceea. Pe de alta parte, evacuarea prin spate implica taierea si lasarea resturilor in urma tractorului, ceea ce inseamna ca ele vor fi usor mai imprastiate si mai greu de adunat, insa tehnologia cositorilor respective este mai simpla.

La unele modele – si aici putem mentiona ca exemplu Majar TDM100 – veti putea selecta din cele doua tipuri de evacuare, ceea ce este foarte folositor pentru unii fermieri.

 

Rotatie (priza de putere si lamele proprii): majoritatea tractoarelor (cel putin cele usoare si medii) ofera o turatie la priza de putere standard, de 540 de rotatii pe minut. Prin urmare, cele mai multe modele de ustensile agricole (cu unele exceptii) vor fi proiectate pentru a opera in parametri optimi, atunci cand sunt cuplate la o astfel de priza.

Exista si tractoare ce ofera 1000 de rotatii pe minut (in speciale modele mai puternice de 100 de cai putere), insa, de regula, veti putea selecta si la acestea turatia standard. In ceea ce priveste rotatia lamelor, exista cositori a caror elice ori discuri se rotesc cu 1000 de rotatii pe minut, ori altele care ofera chiar si 2500-3000 de rotatii pe minut.

Teoretic, vitezele mai mari sunt indeosebi de eficiente la taierea ierburilor mai puternice (buruieni, plante semi-lemnoase), in timp ce o turatie scazuta prezinta eficienta in taierea materialului vegetal mai firav (gazon, iarburi).

 

Sisteme de siguranta: sisteme de oprire imediata si de activare a lamelor doar in pozitia de lucru sunt foarte importante in special atunci cand in preajma utilajului se afla alte persoane. Astfel, se reduc considerabil riscurile de accidentari, care sunt prezente in special atunci cand piese taioase care se invart repede se afla in vecinatate. De asemenea, functii de oprire atunci cand un obiect strain si tare se prinde in lame, sunt de dorit. Astfel, auto-oprirea va proteja instalatia impotriva deteriorarii si suprasolicitarii.

 

Sistemul de ridicare si coborare: poate fi manual sau hidraulic. De preferat este cel hidraulic, operabil automat de pe panoul de control al tractorului. Este cel mai sigur, intrucat nu va fi nevoie sa se afle vreo persoana in preajma cositorii.

Daca sunteti hotarati sa cumparati cositori rotative la preturi bune, atunci sistemel manuale de ridicare si coborare sunt pentru dumneavoastra, intrucat acestea sunt mai simple si, prin urmare, relativ accesibile ca pret. Totodata, modelele mai mari vor fi, in multe cazuri, operate hidraulic, data fiind greutatea lor ridicata.

Accesorii: producatorii de cositori rotative isi proiecteaza unele modele pentru a putea fi completate cu diverse accesorii. Limitatoarele de cuplu, care controleaza regimul (cuplul) de operare sunt un exemplu de astfel de piese. Roata libera este o alta componenta de acest gen. In alte oferte sunt prezente lame de schimb, in cazul in care unele dintre cele incluse in cositoare se deterioreaza, sau roti pentru controlul inaltimii de lucru (cum este la Majar GC90).

Acum ca ati citit ghidul nostru de cumparaturi, sunteti mai pregatiti sa achizitionati cea mai buna cositoare rotativa pentru nevoile pe care le aveti pe ferma sau la locul de munca. In a doua jumatate a paginii, prezentam mai pe larg modelele care s-au vandut cel mai bine in anul curent, cu recomandarile noastre in frunte. Nu am facut rabat de la obiectivitate, incluzand si eventualele elemente dezavantajoase ale fiecarui model. Totodata, dupa cum v-ati obisnuit, incurajam comenzile online, din acest motiv alaturand fiecarei descriere si cate un link rapid care sa va conduca la paginile de unde puteti efectua o achizitie:

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu