Cel mai bun programator de irigatii

Am modificat articolul ultima data pe: 18.05.24

 

Programatoare de irigatii – Opinii si Recenzii in 2024

 

Cand vrei sa treci de la paparude la agricultura moderna, incearca sa gasesti programatorul de irigatii care se potriveste sistemului tau. Noi iti recomandam produsul Hunter X-Core XC401E. Acesta poate fi instalat afara, avand carcasa si capac de protectie, foloseste un cadran cu functii explicit si controleaza pana la 4 electrovalve ce pot fi setate pentru a functiona independent, pe o durata de 4 ore. Include si o functie de diagnostic pentru identificarea problemelor si are memorie protejata in caz de intrerupere a alimentarii, iar pentru eficienta este prevazut cu ajustare sezoniera si este compatibil cu un senzor de umiditate. Pentru optiuni diferite, poti sa achizitionezi Irritrol IR-PROG-0006

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Hunter XC401E
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Prin conectarea la 4 electrovalve ai posibilitatea de a iriga o suprafata intinsa in mod diferentiat, in raport cu nevoile plantelor si calitatea solului, prin programe separate. Pe deasupra, beneficiaza de ajustare sezoniera, iar printre dispozitivele prevazute cu functii si ecran, este unul dintre cele mai usor de setat si folosit.

Nu poti sa-l utilizezi la distanta de casa, pentru ca ai nevoie de acces la o retea de curent, iar pretul este destul de consistent, fiind un aparat folosit de profesionisti.

Daca ai nevoie de un programator automat, cu functii utile, eficient in gestionarea mai multor zone, capabil sa economiseasca resurse si cu o interfata usor de inteles, e o alegere inteleapta.

A 2-A OPTIUNE!

Irritrol IR-PROG-0006
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Are autonomie mare, folosind baterii alcaline de 9 V, ceea ce-l face util in zonele fara acces la reteaua de curent, iar durata extinsa a celor doua programe de udare, intre 1 minut si 10 ore, impreuna cu posibilitatea de a folosi un calendar indelungat, il fac potrivit pentru persoanele care petrec mai putin timp in teren.

Chiar daca este prevazut cu functie de memorie non-volatila, led de avertizare asupra nivelului bateriei, exista posibilitatea ca acesta sa inceteze sa functioneze in intervale lungi de timp, ramas neverificat.

Cand ai nevoie de un controler fiabil, cu autonomie mare, care sa incorporeze functiile de programare destinate agriculturii intensive, acest produs este o optiune pe care sa o ai in minte.

A 3-a Optiune!

Cartek CKHCT311
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Programatorul se distinge prin usurinta cu care poate fi utilizat si intretinut, pentru ca incorporeaza un ecran LCD cu afisaj clar, se monteaza la robinet si furtun, si functioneaza pe baza de baterii comune, AA, iar functiile iti permit sa efectuezi udarea ciclica pe perioade indelungate.

Este un produs destinat gradinilor de vara, ce nu rezista la temperaturi negative si este conceput pentru utilizarea in spatii cultivate cu flori sau plante care nu necesita ingrijire diferentiata.

Daca nu tii neaparat sa folosesti cele mai avansate tehnologii si nu esti pregatit sa faci investitii prea mari pentru o gradina estivala de flori sau legume, acesta este produsul pe care il cauti.

 

 

Pareri despre cele mai bune programatoare de irigatii

 

Nu este nevoie sa deschizi tab dupa tab si sa citesti o documentatie abundenta ca sa poti gasi pareri despre cele mai bune programatoare de irigatii si informatii referitoare la produsele atractive de pe piata. Iata o lista de recomadari din care poti alege:

 

Programator irigatii Hunter

 

Hunter X-Core XC401E

 

Cand esti decis sa achizitionezi un programator de irigatii Hunter, modelul X-Core XC401E este printre cele la care sa te gandesti. Este un dispozitiv potrivit pentru montajul la exterior, avand o carcasa rezistenta si capacitate de functionare intre -18 si 66 de grade, iar transformatorul incorporat este ferit de intemperii. 

Programatorul poate controla pana la 4 valve cu solenoid, dintre care 3 simultan, si este dotat cu senzor de ploaie Hunter Click, pentru a putea regla inteligent irigatia. Are un numar de 3 programe independente care pot intra in operare de pana la 12 ori pe zi, iar durata maxima a unui program este de 4 ore. In plus, dispune de un program test, pentru a putea face un diagnostic rapid atunci cand se impune. Un avantaj indicutabil consta in posibilitatea de ajustare procentuala pentru nevoile fluctuante sezoniere, intr-un interval de 10 pana la 150%.

Alimentarea se face prin conectare la retea, iar pentru evitarea posibilelor probleme legate de aceasta, este inzestrat cu protectie automata in caz de scurt-circuit, ca si cu memorie non-volatila, care iti garanteaza revenirea la selectiile efectuate inainte de scoaterea fortata din uz. 

 

 

Hunter PCC1201E

 

Pentru cei care au o suprafata mai mare de irigat si un teren sau plante variate,  o solutie este un programator de irigatii Hunter pentru mai multe zone. Modelul PCC1201E este un astfel de produs, capabil sa gestioneze un numar maxim de 15 electrovalve si pana la 12 zone de irigare. Programatorul nemodular este conceput pentru a comanda 3 solenoizi in acelasi timp si dispune de 3 programe ce pot fi implementate de pana la 12 ori pe zi, cu 4 porniri pe program. Pentru a putea evalua sistemul, poti apela la programul de testare. 

Timpul maxim de irigare pentru o zona irigata este de pana la 6 ore, ceea ce iti asigura conditii optime inclusiv la debit redus. Dispune, ca si alte programatoare Hunter, de un senzor Miniclick de ploaie care il face sa gestioneze eficient rezervele de apa. Te poti baza, de asemenea, pe reglajul sezonier, care permite ajustarea debitului cu 10-150%.

Alimentarea se face la orice intrare de retea cu 220V-240 V, iar iesirea transformatorului este de 24 de volti. Pentru protectie, echipamentul are atat sistem de oprire la scurt-circuit, cat si memorie non-volatila, care iti inregistreaza setarile si le pastreaza chiar si dupa ce curentul a fost intreruot. Carcasa este compatibila cu montajul la exterior, avand capac de inchidere, iar functionarea este normala si in conditii neprielnice (-18 – 66 de grade Celsius). 

 

 

Hunter NODE100VALVEB

 

Cei care isi doresc un programator independent, pentru zonele greu accesibile sau indepartate, in care nu te poti folosi de accesul la reteaua electrica, se pot gandi la achizitia unui dispozitiv de control pe valva. Cei de la Hunter dispun de modelul NODE100VALVEB, compatibil cu solenoizi de 9 V. Acesta functioneaza cu baterie si este un model imbunatatit al unui dispozitiv mai vechi, SVC.

Programatorul controleaza o singura electrovana, care este inclusa in pachet, asa incat nu trebuie sa-ti faci griji in privinta compatibilitatii. Are dimensiuni reduse, asemanatoare cu cele ale unui apometru, fiind usor de amplasat in sistemul de irigare si foarte rezistent in orice conditii de vreme (este incusiv rezistent la scufundare permanenta, cu protectie IP68). Iti ofera 3 tipuri de programe si un numar de 4 porniri pe program, respectiv un total de 12 porniri pe zi. Poate fi folosit si in cazul gradinilor ce necesita irigare indelungta cu debit cazut, avand o durata de functionare pe zona de udare idelungata, de 6 ore. 

Beneficiezi, cu acest produs, atat de sistemul de protectie la scurt-circuit, de functia de memorie non-volatila, dar si de posibilitatea de a regla udarea plantelor in functie de sezon, cu crestere a cantitatii de 10 pana la 150%. Pornirea manuala, cu apasare de buton, necesita interventia ta minima. 

 

 

Hunter I-Core IC601PL

 

Pentru agricultorii care isi doresc un sistem de irigatie cat mai flexibil, care sa le permita extinderea sau restrangerea zonelor irigate fara mari cheltuieli, solutia cea mai la indemana ar putea fi un programator modular, asa cum este modelul propus de Hunter, I-Core IC601PL. Acesta functioneaza, fara a necesita modificari, pentru pana la 6 zone distincte de irigare, dar poate fi extins, prin adaugarea de module ICM, pana la 30 de zone. Capacitatea de conectare simultana este de 5 solenoizi, si iti pune la dispozitie 4 programe de desfasurare optima a irigatiei, cu posibilitate de ajustare sezoniera.

Un avantaj important al acestui sistem este durata extinsa de functionare si capacitatea de repornire frecventa. Astfel, primele 3 programe disponibile pot fi declansate de pana la 8 ori, iar cel din urma de 16 ori, astfel incat o zona sa poata fi irigata pana la 12 ore pe zi. 

Ca si majoritatea produselor de irigatie Hunter se porneste usor, cu o pasare de buton, beneficiaza de functie de testare si este un programator compatibil cu senzorii de umiditate Hunter Click. Memoria non-volatila, ca si protectia in caz de scurt-circuit, se va dovedi extrem de valoroasa in contextul in care ai la dispozitie posibilitati complexe de programare. 

 

 

 

Programator irigatii 2 zone

 

Irritrol IR-PROG-0006

 

Daca autonomia si controlul flexibil al zonelor de irigare sunt intre prioritati, un programator autonom, ce functioneaza cu baterie alcalina de 9 V, iti va fi destul de util. Modelul produs de Irritrol este un programator de irigatii pentru 2 zone, usor de montat si cu o oferta mare de functii si optiuni. Unitatea electronica este prevazuta cu capac rabatabil, pentru protectia ecranului LCD, si are incorporat led indicator, care avertizeaza in legatura cu starea bateriei. Pentru orice evenimente ce implica suprasarcina sau scurt-circuit, ai la dispozitie o siguranta electronica resetabila, ce readuce valorile electrice la normal. Pe langa asta, carcasa este impermeabila, asa incat e foarte potrivita pentru amplasare la exterior.

Dispozitivul de programare are posibilitatea de a aplica doua programe de stropire independente unul de celalat si 3 timpi de pornire distincte pentru aceste programe. Ca sa poti efectua irigatii pe perioade indelungate, beneficiind de autonomia aparatului, poti folosi atat optiunile de calendar si intervalele de 14 zile, cat si optiunea de selectare a zilelor de irigare. In ce priveste reglajele sezoniere, produsul beneficiaza de o flexibilitate crescuta, cu o variatie cuprinsa intre 10 si 200%.

Intervalele minim si maxim de udare se pot regla intre 1 minut si 10 ore, fiind astfel un dispozitiv potrivit pentru o gama larga de culturi si debite de irigatie. Deoarece sunt programe ce ruleaza independent, oprirea stropirii se efectueaza independent, pe fiecare zona in parte. Intrucat include programare de functii pe durate indelungate, acest programator functioneaza prin pornire manuala, dar si semi-automata sau automata. 

 

 

Rain Bird WPX-2

 

Gradinarii si agricultorii care opteaza pentru un regulator de irigare autonom se pot indrepta catre produsele brandului Rain Bird, producator recunoscut pentru sistemele de irigatii, cu o experienta in domeniu de peste 80 de ani. Un model de programator de irigatii pentru 2 zone este WPX-2. Se alimenteaza cu baterie de 9 V si se monteaza la exterior. Carcasa este conceputa pentru a proteja echipamentul chiar si in conditii neprielnice de submersie in apa sau la temperaturi de -20 si pana la 70 de grade C, asa ca poti sa montezi aparatul in cutia pentru electrovalve. 

Pentru ca zonele de irigare sa se bucure de stropirea adecvata, programatorul executa independent programele: timpii de start, durata operarii si zilele in care se executa pot fi setate pentru fiecare zona in parte. Poti seta pana la 6 timpi diferiti pentru declansarea fiecarei electrovane. In cazul in care nu vrei sa programezi diferit cele doua zone de irigare, o functie de copiere automata va desemna programul ales de tine si pentru a doua zona. Cu memorie non-volatila, acest dispozitiv poate sa pastreze in memorie pe termen nedefinit setarile pe care le faci (pentru un secol, spun producatorii). 

Ca sa imbunatatesti eficienta programatorului, poti folosi un senzor de ploaie care sa intrerupa functionarea unei electrovalve sau a tuturor. Pentru cazul in care doresti actionarea manuala a programatorului, un buton separat iti asigura acest lucru. Vei putea sa vizualizezi pe ecranul LCD setarile operate, pentru a evita orice confuzie. 

 

 

Stocker 25026

 

In cazul in care esti interesat de un programator pentru doua zone dar nu ai nevoie de sisteme complexe, ci de un dispozitiv cat mai simplu si fiabil, care sa faca fata unei utilizari gospodaresti, te poti opri la un un produs cu programare manuala, cum este Stocker 25026. Pe langa pretul accesibil, un astfel de programator nu necesita alimentare cu acumulatori sau la retea. 

Programatorul e constituit din doua timer-e cu setare manuala, care actioneaza distinct pntru doua zone de gradina, fara sa interfereze intre ele. Poti ajusta atat startul acestora, cat si timpul de irigare, dupa cum o cere situatia din teren. Timerul acestui programator va inchide automat fluxul de irigare atunci cand este atinsa limita de timp, care se intinde intre un minim de 5 minute si un maxim de doua ore. 

In ce priveste compatibilitatea acestui dispozitiv, el poate fi utilizat prin cuplare la adaptori cu dimensiunile de 1 si ¾ inci. Cu ajutorul lui, vei putea sa utilizezi o singura sursa de apa, un robinet standard, pentru a uda doua zone ale gradinii intr-un mod diferit si folosind un singur produs. 

 

 

 

Programator irigatii gradina

 

Cartek CKHCT311

 

Printre produsele care iti pot usura ingrijirea spatiului cu flori, a gazonului sau straturilor de legume de langa casa, un programator de irigatii pentru gradina este printre cele mai utile si discrete. Asa este si modelul Cartek, conceput pentru spatiul domestic, care se alimenteaza cu apa printr-un conector ¾ cu adaptor ½ inclus in pachet. Trebuie sa retii ca programatorul va functiona daca il conectezi la o sursa de apa cu presiune de 1,5 pana la 8 bari, dar nu este potrivit pentru rezervoare cu apa prin cadere. Cu alte cuvinte, vei avea nevoie de pompa sau un robient cu apa curenta. 

Programatorul poate fi montat si in exterior, avand un grad de protectie IP 44. Trebuie sa tii insa cont ca acest aparat nu poate fi expus la temperaturi negative, este potrivit pentru vreme calda, cu pana la 55 de grade. Este inzestrat cu display LCD, cu afisaj clar al tipurilor de comenzi pe care le poti seta, iar temporizarea poate fi efectuata atat automat, cat si manual, o cerinta frecventa printre persoanele mai varstnice. 

Durata maxima a unui ciclu de irigare este de 300 de minute, iar ciclul de stropire pe care il poti utiliza in programare atinge de la o ora pana la 23 de ore si continua in zile, de la 1 si pana la 15 zile. Poti sa selectezi zilele saptamanii si ora exacta a inceperii unui ciclu. Alimentarea acestui programator se face foarte simplu, cu doua baterii alcaline de tip AA, de 1,5 V, usor de achizitionat. Selectarea zilelor saptamanii si setarea exacta a orei si durata fiecarui ciclu de udare.

 

 

EvoTools 679020

 

Persoanele care vor sa isi usureze munca in gradina, dar cauta programatoare de irigatii ieftine si bune, pe cat posibil mai simple, fara sa le dea prea mult de furca, pot opta pentru o varianta simplificta, de timer cu selectie de program, cum este cel de la Evo Tools. Modelul 679020 este un programator manual, cu care te poti descurca intr-o gradina de flori sau de legume care nu necesita programe complexe. Cu ajutorul acestui timer poti seta timpul de udare pentru un interval de timp de pana la doua ore, dupa care acesta se va inchide automat. In felul acesta nu trebuie sa supraveghezi personal udarea straturilor, facand si economie de apa. Timerul poate fi setat in trepte de cate 15 minute, in functie de necesarul de apa pe care il estimezi. 

Utilizarea este foarte simpla: tot ce trebuie sa faci este sa intorci cursorul pe cadran pana la durata dorita. Pentru a putea fi conectat corect la robinet si la furtunul de irigare, programatorul vine gata prevazut cu adaptoare de ¾ inci si 1 inci. In general furtunurile de gradina si robinetele standard au chiar aceste dimensiuni, asa ca nu ai de ce sa te ostenesti cautand alte accesorii. 

Datorita faptului ca se actioneaza manual, timer-ul nu are nevoie nici de alimentare la sursa si nici de baterii. Tot ce trebuie sa faci este sa-l instalezi si sa-l setezi. Constructia sa simpla il face potrivit pentru utilizarea la exterior. Nu e bine sa il expui la temperaturi sub -5 grade, in schimb functioneaza bine pe vreme caniculara, la temperaturi de pana la 60 de grade C. Daca ai de gand sa-l conectezi la o pompa, evita presiunile mari; functionarea sa este corespunzatoare la presiuni de pana la 5 bari. Nu uita sa il conectezi pe sensul de curgere corect. 

 

 

Rain Bird ESP-Me

 

Nu toti au in spatele casei o gradina mica, de aceea proprietarii care au gazon, gradina de flori, straturi cu legume sau toate acestea, pe o suprafata mare, ar putea fi interesati de un programator de irigatii pentru gradina Rain Bird ESP-Me, un produs modular ce poate fi adaptat, cu modulele de extensie, pentru sisteme de la 4 pana la 22 de statii, si care e compatibil inclusiv cu modulul WI-FI LNK, un accesoriu plug-in cu ajutorul caruia utilizatorii se pot conecta la sistem de pe internet, pe telefoanele iOS si Android. 

Cu un ecran LCD mare, comenzi si programe explicite pe suprafata unui cadran si o carcasa protectoare, modelul se numara printre cele mai flexibile solutii de irigatie, cu specificatia ca se alimenteaza la reteaua de curent electric. Acesta ofera 4 programe si numeroase functii. Programele presetate permit udarea zilnica, in zile pare sau impare, sau ciclic. Functionarea statiilor are o durata minima de 1 minut si una maxima de 6 ore, si poate fi intrerupta de un senzor de ploaie.

Printre functii se numara: memoria non-volatila, controlul manual, ajustarea sezoniera a irigatiilor (cu un procent cuprins intre 5 si 200%), functie de autodiagnosticare in cazul defectionilor la cablurile electrice sau la una dintre statii cu continuarea functionarii statiilor functionale, oprirea totala a irigatiei cu functia Permanent Day Off. Alte setari sunt destinate celor care intretin si instaleaza programatorul, cum ar fi legatura cu valvele in timpul instalarii sau setarea unui program propriu. 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Poti fi sigur ca ai gasit cel mai bun programator de irigatii daca indeplineste toate standardele pe care le ai in minte, iar aceasta lista poate fi sistematizata cu usurinta atunci cand urmzei sfaturile noastre. Iata ce trebuie sa ai in vedere:

Tipul de programator: Cel mai simplu si, in acelasi timp, cel mai accesibil ca pret, este un programator mecanic. In cazul acestui produs, modul de folosire este simplu, iar alimentarea se face cu baterie. Poti sa utilizezi un temporizator care functioneaza pentru intervale de 1 sau 2 minute si pana la doua ore, dar de fiecare data va trebui sa fii prezent pentru a-l activa. De aceea acest tip depinde in cea mai mare masura de prezenta ta in teren.

Alte modele sunt mai complexe, fiind electronice, cu control digital, si functioneaza ca centre de control al irigatiilor. Acest tip este mai costisitor, in comparatie cu modelele mecanice, dar beneficiezi de un sistem automatizat. Poti seta timpul de udare si intervalele dintre ele si uneori integreaza, pe langa timerul performant, un total de functii de pana la 16. 

Cele mai bune programatoare de irigatii au inclusiv wi-fi sau bluetooth, pentru a putea fi controlate de la distanta, precum si cu senzori care sa te ajute in prestabilirea debitului si frecventei, raportat la conditiile de afara si chiar la sezon. Unele modele pot fi programate in asa fel incat sa respecte particularitatile unui teren inegal. Este drept, pretul programatoarelor digitale este mai ridicat, si au o instalare complexa. 

 

Compatibilitate: Un element esential in achizitia unui programator de irigatii este compatibilitatea cu statiile de irigare si cu valvele. 

Pentru a putea fi compatibil, un progrmator de irigatii  trebuie sa dispuna de o capacitate de conectare mai mare sau egala cu cea a numarului de statii pe care ti-ai propus sa le controlezi. Acest control se exercita prin intermediul electrovalvelor, care opresc sau pornesc fluxul de apa catre o anumita zona. De aceea, un programator de irigatii, la un pret bun, este capabil sa controleze un numar mare de valve. Pentru a fi compatibile, identifica tipul de solenoizi care alimenteaza electric valvele. De obicei, acestea functioneaza cu 9 sau 24 de volti, asa ca aceasta valoare va stabili gradul de compatibilitate. 

 

Programe utile: Un programator de irigatii ieftin si bun dispune de un numar limitat de programe, dar cele mai complexe iti ofera un numar mai mare de programe pe care le poti folosi. Acestea sunt constituite din diverse combinatii de setari ce se refera la timpul de irigare, frecventa si presiune. 

Programele se potrivesc cu diverse tipuri de cultura, teren sau clima, iar suprafetele mari ar putea sa aiba nevoie de dispozitive cu mai multe programe, pentru ca tu sa poti acoperi toate cerintele cu un singur aparat. Programatoarele accesibile au mai putine programe, dar, fiindca sunt potrivite mai ales pentru terenuri mici sau medii, nu necesita o complexitate operationala prea mare. 

 

Durata irigarii: Printre caracteristicile ce definesc un programator, fie el manual sau digital, se numara posibilitatea de a fixa durata irigarii. Poti alege, in functie de modelul achizitionat, o irigare de la unul sau doua minute si pana la 4 sau chiar 6 ore. Cu cat durata de irigare poate fi extinsa mai mult, cu atat te vei afla mai mult in avantaj: poti transporta mai multa apa in sol, indiferent de debitul sistemului. 

Necesitatea unei marje temporale mari este data de conditiile diferite de irigare pentru diverse culturi, dar si de sistemele diferite de irigare. In cazul unui sistem cu picurare, de exemplu, este posibil sa ai nevoie de reprize succesive de udare, care sa alcatuiasca pana la 12 ore de eliberare a apei in debit redus. 

Alti factori, precum conditiile meteorologice, tipul de sol, stadiul culturilor sau gradul de evapotranspiratie, sunt de luat in calcul atunci cand alcatuiesti programul de irigatie. 

 

Mod si loc de montare: In alegerea programatorului de irigatie, un rol important il are si felul in care acesta poate fi montat. Modelele tipice se incadreaza de obicei in doua categorii mari, si anume cele care pot fi montate la interior si cele care sunt inzestrate pentru montaj la exterior. 

Poti gasi programatoare de irigatii, la preturi bune, destinate instalarii la interior, in asa fel incat sa ai acces la ele chiar din casa sau de pe terasa; nu trebuie sa mergi in gradina ca sa poti incepe irigarea, iar conditiile nefavorabile nu le afecteaza. Pe de alta parte, vei avea nevoie de o magazie sau de un mic sopron daca nu ai cum sa le montezi in casa.

Programatoarele de exterior sunt rezistente in conditii neprielnice si au transformatorul in interiorul carcasei, pentru a fi protejat. Functionand cu acumulator, acestea nu mai ai nevoie de cabluri intinse.  

Design si functii utile: Vei constata ca un element important in alegerea programatorului este accesul facil la functiile sale, de aceea e indicat sa alegi un dispozitiv dotat cu un panou usor de folosit, cu butoane rezistente si afisaj usor de inteles.

Printre functii este de dorit sa le regasesti pe cea de oprire automata sau de memorie non-volatila. In cazul in care apar precipitatiile, un senzor de detectie a ploii care declanseaza oprirea automata este folositor. Nu doar ca economisesti apa, dar poti preveni supra-saturarea stratului de cultura cu apa. 

Memoria non-volatila iti garanteaza revenirea la setarile pe care le-ai facut inainte de o cadere de tensiune sau de epuizarea bateriilor. 

 

Pentru ca ai parcurs sfaturile noastre, cu rabdare, te invitam sa citesti si randurile de mai jos, din care vei afla care sunt cele mai dese nelamuriri si cum poti sa eficientizezi irigarea gradinii. 

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat de des se uda florile de gradina?

De obicei este bine sa tii cont de necesitatile fiecarei plante. De pilda, cele ajunse la maturitate au nevoie de mai multa apa. Cu toate acestea, daca irigarea florilor de gradina se face corect, fiecare va absorbi suficient. Udarea se face cel putin o data pe saptamana, cel mai indicat de doua ori, cu apa din abundenta. 

 

Cat de frecvent trebuie udate plantele leguminoase?

Incearca sa nu le uzi zilnic cu cantitati mici de apa, pentru ca in felul acesta e posibil ca umezeala sa nu patrunda pana la radacina. Este preferabil sa uzi plantele leguminoase la un interval de 2-5 zile. In felul acesta nu vor avea apa in exces si nici nu vor muri insetate. In cazul in care nu ai suficiente resurse, iriga leguminoasele macar o data pe saptamana. 

La ce suprafata e necesar programatorul de irigatii si cand pot uda manual gradina?

Cel mai bine este sa folosesti un sistem de irigatii cu programator atunci cand ai de udat suprafete ce depasesc cateva sute de metri patrati. Daca pentru suprafete de talia unui apartament poti incerca sa aplici metode manuale, la suprafete mai mari udarea manuala ti-ar lua destul de mult timp si risca sa fie ineficienta. De aceea, cateva aspersoare sau furtunuri cu picurare te pot scuti de efort si pot fi utilizate impreuna cu un programator.  

 

 

 

3 sfaturi ca sa irigi eficient gradina

 

Pentru ca orice situatie care nu este prielnica plantelor se poate transforma in pierdere si utilizarea improprie a irigatiilor te poate aduce in acelasi punct, iata cateva sfaturi scurte, dar consistente pentru o irigare eficienta.

Foloseste rata precipitatiilor

Aceasta se refera la cantitatea de apa ce este distribuita pe o anumita suprafata. Exista formule gata pregatite pentru acest tip de calcul, care ar trebui sa tina cont de diversi factori, cum ar fi numarul de litri/minut sau ora pe care un cap de aspersor il debiteaza, distanta dintre aceste aspersoare si design-ul lor, precum si rotatia executata de capul aspersor. Dar poti folosi rata medie pe care o da producatorul pentru a o ajusta cu ajutorul testelor in teren si, socotind pierderile de apa cauzate de evapotranspiratie, sa reprogramezi corespunzator ciclul de irigatie. 

 

Programeaza corect aspersoarele

Poti sa faci economie cu adevarat si sa imbunatatesti eficienta irigatiei daca folosesti reglajele de care dispui. Acest sfat se aplica in cazurile in care terenul si optiunile sistemului de irigatie iti permit sa efectuezi ajustari. Cu un programator de irigatii la pret bun, ai posibilitatea de a uda gradina pentru 2, 5 sau 45 de minute, in zile fixate de tine din timp. Gradul de umezeala va fi corespunzator si nu vei risipi apa. 

Utilizeaza senzori de umezeala

Acesti senzori sunt foarte utili cand trebuie sa ai la indemana date certe cucare sa poti programa sistemul de irigatie. Ca sa poti avea eficienta garantata, adapteaza nivelul de umiditate pe care il vei folosi ca standard la tipul de sol si umezeala caracteristica zonei. In felul acesta poti utiliza praguri de umezeala corelate cu gradul de evaporare.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu