Gradina Vesela
  • Motocultor Diesel
  • Motocultor Honda
  • Motocultor Ruris
    • 8 instructiuni de utilizare pentru motocultoarele Ruris
    • 9 pasi ca sa pornesti un motocultor Ruris
  • 8 aspecte importante despre motocultoare
  • Branduri de motocultoare
  • Motosape
  • Motocultoare

Gradina Vesela

  • Motocultor Diesel
  • Motocultor Honda
  • Motocultor Ruris
    • 8 instructiuni de utilizare pentru motocultoarele Ruris
    • 9 pasi ca sa pornesti un motocultor Ruris
  • 8 aspecte importante despre motocultoare
  • Branduri de motocultoare
  • Motosape
  • Motocultoare

Gradina Vesela

Cel mai bun motocultor

by Echipa GradinaVesela Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21
Am modificat articolul ultima data pe: 08.03.21

 

Motocultoare – Opinii si Recenzii in 2021

 

Te-ai hotarat sa cumperi un motocultor performant pentru a putea folosi terenul agricol la intregul sa potential? Este probabil una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua, mai ales daca stii si cum sa alegi modelul potrivit din oferta variata disponibila online. Ruris DAC 7000ACC2 este, de exemplu, genul de utilaj pe care te poti baza pentru a lucra terenuri de pana la 10.000mp, cu sol cu grad diferit de dificultate, atunci cand bugetul iti impune sa alegi cu grija. Pentru cei care doresc un model livrat impreuna cu plug de bilonat propunem ca alternativa MediaLine MS 7100 CF.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Ruris DAC 7000ACC2
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Varianta semi-profesionala conceputa pentru a putea lucra eficient suprafete de teren de pana la 10.000mp, cu motor de 7CP, freze cu latime de pana la 83cm si adancime de lucru peste medie, de pana la 29cm. Este un model cu greutate mai mare decat a altor optiuni, ceea ce ii ofera aderenta buna si productivitate sporita pe terenuri dificile.

Instalarea nu este tocmai facila pentru cei mai putin familiarizati cu mecanica, dar poate fi dusa la bun sfarsit cu ajutorul indicatiilor din manualul tehnic.

Iti recomandam acest model daca vrei sa poti ara usor terenul agricol, indiferent de tipul de sol cu care ai de-a face.

Afla detalii
Cel mai bun pret

A 2-A OPTIUNE!

MediaLine MS 7100 CF
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Model de motocultor din categoria variantelor profesionale, cu transmisie cu ambreiaj in baie de ulei si pinioane, plus priza de putere care permite transformarea dispozitivului intr-unul multifunctional, ce poate rezolva majoritatea sarcinilor agricole. Este livrat impreuna cu plug de bilonat si rarita fixa si pune la dispozitie o putere de 7CP, gestionabila cu doua viteze de inaintare si una de marsarier.

Din cauza caracteristicilor tehnice peste medie, si pretul acestui utilaj depaseste semnificativ alte modele disponibile in magazine.

Versiune recomandata pentru terenuri de 5.000 pana la 10.000mp, care poate folosi o varietate de accesorii utile.

Afla detalii
Cel mai bun pret

A 3-a Optiune!

HONDA F560 K7 SE
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Motocultor cu priza de putere care permite utilizarea ca utilaj multifunctional, acoperind majoritatea proceselor de intretinere a solului si culturilor. Pune la dispozitie 6 viteze pentru inaintare si 2 pentru marsarier, care iti simplifica mult traseul, mai ales in zone ale terenului unde intoarcerilor sunt dificile, iar frezele sale pot patrunde pana la 30cm in sol.

Motocultor cu priza de putere care permite utilizarea ca utilaj multifunctional, acoperind majoritatea proceselor de intretinere a solului si culturilor. Pune la dispozitie 6 viteze pentru inaintare si 2 pentru marsarier, care iti simplifica mult traseul, mai ales in zone ale terenului unde intoarcerilor sunt dificile, iar frezele sale pot patrunde pana la 30cm in sol.

Optiune tehnica de tip hobby, cu posibilitatea de utilizare cu accesorii multiple si adaptare facila a latimii si inaltimii de lucru.

Afla detalii
Cel mai bun pret

 

 

Pareri despre cele mai bune motocultoare

 

Pentru cei care doresc sa inlocuiasca uneltele manuale sau automate, dar ceva mai simple, din gospodarie, cu un motocultor la pret bun, dar nu stiu exact ce sa aleaga, am selectat cateva modele de calitate, prezentate in detaliu in randurile de mai jos.  

 

Motocultor Ruris

 

Ruris DAC 7000ACC2

 

Daca ai nevoie de un model performant, dar bugetul iti cam limiteaza alegerile, iti propunem sa analizezi cu atentie acest motocultor Ruris, cu motor in 4 timpi, de 7CP, cu alimentare pe benzina, productivitate de 1000mp pe ora, care presupune un consum mediu de 1litru pentru acelasi interval de timp de lucru.

Iti pune la dispozitie doua viteze de inaintare plus marsarier, pentru a te deplasa usor pe teren, iar frezele pot patrunde in sol pana la 29cm adancime, cu o latime de lucru reglabila cuprinsa intre 53 si 83cm, suficient de mare pentru a aborda usor suprafete de 5.000 pana la 10.000mp.

Este un model semi-profesional, cu greutate de 80kg, care ii ofera stabilitate si aderenta buna pe sol, deci il vei putea folosi si pe pamant ceva mai dificil de abordat. Este livrat impreuna cu un set de accesorii de baza care include plug, roti din cauciuc pentru suprafata uscata si relativ dreapta si roti metalice pentru solul mai greu de strabatut. Iti atragem insa atentia ca rotile metalice nu sunt insotite de manicot si ca trebuie sa acorzi atentie deosebita alimentarii cu ulei, pentru ca senzorul de protectie impiedica functonarea la o cantitate insuficienta.

 

 

Ruris DAC 6000K

 

Pentru cei orientati catre motocultoare ieftine si bune am inclus in lista de produse un alt model de la Ruris, de data aceasta cu motor de 6.5CP si fara priza de putere. In practica, acest detaliu tehnic inseamna ca nu vei putea atasa accesorii activate prin aceasta componenta, insa lista celor pe care le poti folosi este destul de generoasa: remorca cu capacitate de pana la 500kg, rarita, plug cu o brazda, accesoriu pentru scos cartofi etc.

Este un utilaj potrivit pentru tine daca iti este suficienta o latime a frezelor de pana la 83cm, iar terenul pe care intentionezi sa il lucrezi are cel mult 10.000mp. Nu este foarte pretentios in ceea ce priveste calitatea solului, pentru ca are o greutate de 80kg, destul de mare pentru a avea stabilitate si aderenta buna, plus forta mai mare de strapungere a pamantului, chiar si argilos sau dur.

Pe de alta parte, este ceva mai dificil de montat decat alte versiuni, deci asigura-te ca ai suficiente informatii pe aceasta tema inainte de a-l cumpara. Nu este livrat impreuna cu accesorii.

 

 

 

 

Motocultor profesional

 

MediaLine MS 7100 CF

 

Te atrage mai curand ideea unui motocultor profesional, prevazut cu priza de putere care permite asocierea de accesorii utile si mult mai variate? In aceasta categorie se incadreaza si MediaLine MS 7100 CF cu putere de 7CP, la care poti atasa aproape orice dispozitiv, incepand cu clasica rarita si terminand cu pompa de apa.

Este o varianta cu transmisie incadrata in cutie de fonta, cu pinioane si ambreiaj in baie de ulei, care ofera un randament superior al transformarii puterii motorului in actiunea mecanica de care ai nevoie. Din punct de vedere functional iti putem spune ca ghidonul se regleaza pe inaltime, pentru mai mult confort in timpul folosirii, si are, suplimentar, o trusa de scule utila pentru reparatii si reglaje.

In pachetul de livrare vei primi impreuna cu motocultorul si un plug de bilonat, profesional, plus suport pentru freze, iar pentru folosire eficienta dispozitivul include oprire de siguranta si sistem care impiedica pornirea accidentala. Te vei descurca deci usor cu el, chiar daca esti la primul tau motocultor.

 

 

 

Motocultor Honda

 

HONDA F560 K7 SE 

 

Pentru ca nu toti cei care au teren agricol au nevoie de utilajele cele mai puternice, am inclus in lista noastra de produse si acest motocultor Honda, din categoria hobby, cu motor de 4.8CP si viteza de turatie de 3600rpm, care il recomanda pentru suprafete de teren de pana la 5.000mp.

Desi este un model de uz casnic, include priza de putere care iti permite sa il folosesti impreuna cu o varietate de accesorii eficiente: coasa frontala, freze laterale, lama buldozer, freza pentru zapada, plug reversibil pentru arat, rarita, semanatoare, cultivator pentru legume, scarificator de gazon etc. Acestea nu sunt incluse in pachetul de livrare, insa pot fi cumparate optional din oferta producatorului Honda, in functie de necesitati si buget.

Ofera o adancime de lucru cuprinsa intre 15 si 30cm si o latime a frezelor de 30 pana la 80cm, plus 6 viteze de inaintare si marsarier, care permit adaptarea rapida la cerintele terenului si culturii. Are insa o greutate mai mica decat a altor modele, deci atentie pe solul dur sau argilos.

 

 

 

Motocultor diesel

 

Magla 6HP (178F) 

 

Daca terenul pe care vrei sa il cultivi are dimensiuni mari sau solul este in mod special unul dificil, fie ca structura naturala, fie din cauza lipsei de cultivare in ultimii ani, s-ar putea sa te intelegi mai bine cu un motocultor diesel.

Cu consum mai redus decat alternativele pe benzina, un model precum Magla 6HP iti va permite o solicitare mai intensa, asigurand aderenta si stabilitate superioara datorita greutatii de 105kg, seminifcativ mai care decat a alternativelor pe benzina. Motorul este un versiune in 4 timpi, cu putere de 6CP, iar transmisia este de tip profesional, cu cutie de viteza si pinioane in baie de ulei.

Forta motorului va fi asadar transmisa eficient catre accesoriile mecanice si poate fi gestionata pe trei niveluri de viteza, doua inainte si una in marsarier. Latimea de lucru este si ea peste medie, de 105cm, ceea ce inseamna ca vei parcurge mai repede suprafata de lucru.

 

 

 

Motocultor O-Mac

 

O-Mac 1350-S Diesel

 

Cu acest model de motocultor O-Mac intram in zona versiunilor profesionale de putere ridicata, concepute pentru a putea ara, semana, prasi etc. suprafete de teren de peste 10.000mp. O-Mac 1350-S este pus in functiune de un motor de 12CP, alimentat cu motorina, deci cu consum redus si eficienta superioara.

Include rezervor de 5.5litri, pentru a putea lucra cu cat mai putine opriri pentru reincarcare, si iti ofera o latime a frezelor de 70 pana la 150cm, asadar vei acoperi destul de repede intreaga suprafata a terenului. Nici confortul tau nu este neglijat, manerul oferind posibilitatea de reglare pe inaltime si lateral, astfel incat sa il fixezi in cea mai buna pozitie.

Are o greutate de 198kg, dubla fata de multe alte modele profesionale pe benzina, care ii asigura stabilitate si aderenta foarte buna pe sol, chiar si atunci cand pamantul este tare, pietros sau cleios si opune rezistenta. Lucreaza cu 2 viteze de inaintare si 1 in marsarier, iar motorul include senzor de ulei pentru protectie.

 

 

 

Motocultor Rotakt

 

Rotakt RO 100S

 

Plugul reversibil te ajuta sa ari mai usor terenul agricol. Iata de ce utilajele care il includ, cum este acest motocultor Rotakt sunt apreciate mai ales in cazul suprafetelor intinse, de pana la 10.000mp. 

Pentru ca este un model profesional cu cutie de viteza si priza de putere, ai posibilitatea de a adapta usor viteza de inaintare sau de marsarier, precum si tipul de accesoriu folosit pentru a lucra pamantul. La acest capitol ai de ales intre prasitoare, scarificator, rarita, plug de bilonat si multe alte dispozitive ajutatoare, care nu sunt insa incluse in pachetul de livrare.

Lucreaza pe o latime de pana la 105cm, iar frezele patrund in sol pana la adancimea de 30cm, usor de reglat dupa tipul culturii vizate. Il vei primi impreuna cu trusa de scule, pentru montajul accesoriilor si intretinere, si include, in plus, far de lucru pentru orele in care lumina naturala nu mai este suficienta.

 

 

 

Motocultor BCS

 

BCS 740 Power Safe HONDA GX390

 

Cutie de viteza cu pinioane, cu 3 trepte pentru inaintare si 3 pentru marsarier, frane cu comanda independenta si un motor puternic Honda GX390, de 11.7CP, sunt doar cateva dintre caracteristicile tehnice care iti spun ca ai de-a face cu un utilaj pus pe treaba.

Acest motocultor GBS face parte dintre optiunile recomandate pentru gradinile care depasesc 10.000mp, indiferent de calitatea sau gradul de pregatire anterioara a terenului. Include priza de putere, cu angrenaj in baie de ulei si o viteza de rotatie de 990rpm, care iti permite sa lucrezi eficent cu orice accesoriu iti doresti, incepand cu clasica prasitoare si terminand cu coasa, plug reversibil, freza de zapada sau remorca.

Functioneaza cu motor pe benzina, insa poti opta si pentru alternativa cu motorina, daca consideri ca se potriveste mai bine cerintelor de exploatare. Lucreaza cu o latime a frezelor de doar 80cm, care se poate dovedi un inconvenient pentru cei care doresc eficienta maxima.

 

 

 

Motocultor Loncin

 

Loncin LC1200 

 

Cu motor de 8CP si latime maxima de lucru de 110cm, LC1200 este un motocultor Loncin foarte atragator ca echilibru intre pret si specificatii. Potrivit pentru cei care trebuie sa intretina terenuri cultivate, de pana la 10.000mp, este o versiune cu caracteristici profesionale care include priza de putere si transmisie cu cutie de viteze si ambreiaj in baie de ulei.

Este asadar un utilaj care va utiliza eficient puterea generata de combustibil (consum de 0.45l/h), cu posibilitatea de reglare a vitezei de lucru si de folosirea a tuturor accesoriilor de care ai nevoie, pentru a pregati solul si a asigura dezvoltarea sanatoasa a culturilor.

Greutatea de 96kg il ajuta sa mentina o aderenta buna pe sol, chiar si in zonele in care pamantul opune rezistenta lamelor, iar designul cu roata frontala te ajuta sa il transporti facil in ciuda tonajului impresionant. Ghidonul permite reglarea pe inaltime si in lateral, astfel incat sa ai control cat mai bun asupra utilajului, iar la capitolul trepte de viteza ai la dispozitie trei pentru inaintare si una pentru marsarier.

 

 

 

Motocultor electric

 

HECHT 730

 

Ai pe langa casa o suprafata mica de teren, de pana la 500 – 1000mp si vrei sa o poti cultiva cu legume si zarzavaturi? Iti va fi cu siguranta de ajutor un motocultor electric, mic, eficient si usor de folosit, cum este aceasta versiune de la Hecht.

Cele patru freze care te ajuta sa lucrezi solul sunt puse in miscare de un motor de 750W sau 1CP, iar utilajul lucreaza cu o singura viteza, deci nu iti trebuie cunostinte avansate legate de folosirea sa. Pur si simplu il pornesti si incepi treaba. Sistemul electric elimina de asemenea necesitatea curatarii filtrelor si a bujiilor, implicata de alternativele cu motor termic.

Acest motocultor electric lucreaza cu o latime de 32cm, potrivita pentru gradini de dimensiuni reduse. Are o greutate de 8kg si format compact, care il fac foarte usor de transportat si depozitat. Tine insa cont de faptul ca greutatea redusa poate insemna o eficienta mai scazuta pe soluri dure, argiloase, sau care nu au mai fost ingrijite de mult timp, deci daca ai de-a face cu un teren batatorit, in care introduci cu greu un harlet clasic, s-ar putea sa te descurci mai greu cu el.

 

 

 

Accesorii motocultor 

 

Remorca motocultor

 

Rotakt REM400 

 

Printre numeroasele accesorii de motocultor pe care le poti achizitiona pentru a-ti simplifica munca se numara si remorca. Motiv pentru care iti propunem, dintre optiunile disponibile, aceasta versiune de la Rotakt cu capacitate de 353litri, care poate suporta o greutate maxima de pana la 400kg, compatibila cu utilajele dotate cu motor de cel putin 5.5CP.

Aceasta remorca de motocultor este prevazuta cu sistem de franare mecanic, cu actionare la mana si picior, suspensie pe foi de arc si basculare pe spate, pentru descarcarea mai facila a continutului. Rotile sunt pneumatice, reducand eficient socurile mecanice determinate de deplasarea pe teren accidentat, iar designul include scaun confortabil, plus o cutie in care poti depozita scule. Remorca este livrate demontata.

 

 

 

Plug motocultor

 

Rotakt

 

Pentru ca cele mai multe motocultoare sunt livrate fara accesoriile necesare activitatilor agricole, primul pas dupa achizitionarea sa este sa il dotezi cu toate dispozitivele necesare. In topul listei se afla si un model de plug pentru motocultor, cum este cel de la Rotakt, care sa te ajute s arealizezi usor brazdele pentru insamantat.

Modelul propus de noi este o versiune cu o brazda, pe care il poti folosi atat pentru primul arat, cat si pentru afanarea solului sau intoarcerea brazdelor dupa imprastierea de ingrasaminte. Se monteaza usor, fiind compatibil atat cu motocultoarele Rotakt, cat si cu alte versiuni disponibile in magazine.

 

 

 

 

Roti motocultor

 

Ruris 400 TS 103 

 

Daca ai nevoie de mai multa aderenta pe sol, iti recomandam sa iei in considerare un set de roti pentru motocultor, din categoria celor metalice, cum este pachetul Ruris 400 TS 103. Cu structura realizata din trei cercuri, cu spatii care permit evacuarea eficienta a pamantului, pentru a evita acumularea, acest set adauga utilajului tau 8kg si o modalitate simpla de a asigura stabilitatea pe sol dificil.

In pachetul de livrare primesti doua roti, 2 manicoti si 8 suruburi pentru montaj, deci tot ce ai nevoie pentru a le instala si a le testa direct. Le poti folosi pentru modelele de motocultor marca Ruris din seria DAC variantele 6500K si 7009K, dar si din colectia Ruris, versiunile 7088, 7099, 731K, 701KS si 751KS.

 

 

 

Cositoare motocultor

 

O-mac 6425580093480

 

Daca detii un motocultor Apollo 750 sau LC75, ori modelul O-mac 750, si cauti un accesoriu care sa te ajute sa colectezi usor fanul de pe camp, iti propunem aceasta versiune de cositoare pentru motocultor, conceputa special pentru a fi compatibila cu utilajele mentionate anterior.

Dispozitivul are o latime totala de 1m, cu latime de lucru de 80cm, iar la categoria inaltime de cosire iti putem spune ca permite reglarea pana la nivelul de 6cm. Aceasta cositoare rotativa de motocultor se instaleaza usor si te va ajuta sa cosesti eficient suprafete mari de teren, fara a depune efort fizic.

 

 

 

 

Prasitoare motocultor

 

AgroPro 10108488

 

Distrugerea buruienilor de pe suprafetele cultivate este una dintre cele mai solicitante lucrari agricole, pe care o prasitoare pentru motocultor o poate insa transforma intr-o rutina simpla, cu eficienta crescuta. Acest model de prasitoare de la AgroPro este o versiune pentru utilizare semi-profesionala, cu lame puternice si rezistente, usor de instalat pe utilaj, prin intermediul bucsei cu lungimea de 7.5cm.

Poti regla latimea de lucru intre 42 si 63cm, in functie de caracteristicile culturilor si spatiul dintre straturi, iar ca adancime, lamele pot ajunge pana la 30cm, suficient pentru a scoate buruienile din radacini si a reduce gradul de reaparitie.

 

 

 

Freza motocultor

 

Progarden BT-X65

 

Motocultoarele sunt dispozitive gandite cu rol multifunctional, mai restrans sau mai larg, in functie de caracteristicile fiecarui model. Pentru a le putea folosi la intreaga lor valoare ai nevoie sa le completezi cu accesorii compatibile, cum este, de exemplu, aceasta freza de motocultor Progarden BT-X65, destinata persoanelor care au achizitionat modelul BT330 al marcii.

Dispozitivul are o latime de lucru de 65cm, potrivita pentru suprafete de dimensiuni medii, si permite setarea adancimii de sapare a solului in intervalul 10 – 25cm, in functie de scopul procedurii. Este o versiune semiprofesionala, tractata, usor de montat si folosit, cu lame rezistente.

 

 

 

Rarita motocultor

 

AgroPro 10108482

 

Dupa cum spune si denumirea, ai nevoie de o rarita pentru motocultor daca vrei sa mai raresti plantele din cultura, pentru a te asigura ca au suficient spatiu pentru a se dezvolta cum trebuie si a primi suficienta lumina solara.

Acest model de la AgroPro permite stabilirea latimii de trecere pe 8 trepte, in intervalul 19 – 44cm, astfel incat sa poti delimita usor suprafata pe care consideri ca trebuie sa o lasi libera intre rasaduri. Patrunde in sol pana la o adancime de 20cm, iar lamele au o lungime de 50cm. Este un accesoriu simplu, dar foarte util, care iti economiseste mult timp, si te ajuta sa ingrjiesti culturile astfel incat sa obtii cea mai buna recolta.

 

 

 

Lama zapada motocultor

 

ProGarden 51300BTB5

 

Pentru cei care au in dotare un utilaj ProGraden BT330 si doresc sa il poata folosi si iarna pentru a indeparta usor zapada de pe alei sau terenul din jurul casei, am inclus in lista de propuneri si aceasta lama de zapada pentru motocultor. Are o latime de trecere de 65cm si include lame cu forma spiralata pentru spargerea bucatilor compacte de omat si indepartarea mai facila a zapezii intarite.

Se monteaza usor pe motocultor si, desi presupune o investitie destul de mare, te va ajuta foarte mult daca ai nevoie de acces in zone mai izolate, in timpul iernii.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Un motocultor ieftin si bun este utilajul de care ai nevoie pentru a lucra eficient gradina si a ingriji culturile de cereale, legume sau zarzavat si chiar straturile de flori sau zonele cu pomi. Alegerea unui model potrivit, atat ca performante, cat si va buget poate fi adesea dificila pentru ca oferta este variata si uneori mai greu de evaluat corect.

Iata cateva dintre criteriile pe care este bine sa le ai in vedere daca planuiesti sa cumperi un motocultor de calitate pentru gospodaria ta.


Benzina sau motorina: Pentru cei care cauta motocultoare la preturi bune, pentru terenuri de dimensiuni mici si medii (1000 – 5000mp) recomandam ca optiune un model pe benzina. Aceste utilaje sunt mai accesibile la pret si mai silentioase, nu intampina aceleasi dificultati la pornirea in zilele cu temperaturi negative, ca cele pe motorina, si sunt mai usor de manevrat, datorita nivelului mai mic de vibratii la nivelul volanului.

In plus, dimensiunile reduse asigura depozitarea facila. Sunt insa mai putin potrivite pentru terenuri intinse, de peste 5000mp, solul dur, dificil de prelucrat, iar sistemul de racire cu aer impune realizarea periodica de pauze pentru protectia motorului.

Un motocultor diesel este in schimb solutia potrivita pentru sarcini grele de lucru (sol argilos, dur, neprelucrat de mult timp) si suprafete mari (peste 5000mp). Sunt de obicei mai grele, ceea ce le ofera aderenta mai buna pe sol, consuma mai putin combustibil si asigura o forta de tractiune mai mare, care iti permite sa lucrezi eficient si la viteze mici si la inaintarea rapida.

Aceste versiuni sunt mai putin expuse la defectiuni datorita sistemului de functionare simplificat, iar racirea cu apa asigura o mentinere mai eficienta a temperaturii la nivelul motorului. Costa insa ceva mai mult, diferenta pe care o poti recupera din exploatare, daca il vei folosi frecvent. Mai trebuie sa stii ca functioneaza cel mai bine la putere maxima, in relanti putand suferi defectiuni.

Exista si motocultoare electrice, compacte si usor de folosit. Aceste versiuni sunt insa recomandate pentru terenul nisipos, afanat, usor de lucrat, si suprafete mici, de pana la 200 – 300mp.

 

Hobby, semi-profesional sau profesional: Desi te-ai putea astepta ca puterea sa fie principalul criteriu care diferentiaza cele trei categorii, mai importante sunt de fapt tipul de transmisie, parametrii de lucru (latime si adancime) si marimea terenului pentru care este recomandat produsul.

Poti opta astfel pentru un motocultor, la un pret bun, din categoria hobby, prevazut cu transmisie de tip melc – roata melcata sau curea, si lant, cu eficienta mai redusa a transmiterii puterii motorului catre accesorii, dar suficienta pentru suprafete de 1000 pana la 5000mp. Aceste versiuni vor avea cel mai adesea o latime de lucru de 80 pana la 90cm, iar frezele vor patrunde in sol pana la cel mult 20cm. Ti le recomandam daca gradina ta este de marime medie sau mica, iar pamantul pe care il lucrezi este nisipos si usor de abordat. In caz contrat, este bine sa arunci o privire la urmatorul nivel.

Optiunile de tip semi-profesional includ transmisie cu cutie de viteze ceea ce inseamna deja ca poti lucra in ritmuri diferite, adaptate la cerintele terenului. Latimea frezelor poate atinge in acest caz si 100cm, permitand acoperirea mai rapida a suprafetelor de pana la 10.000mp, ai de asemenea posibilitatea de a gestiona mai eficient utilizarea accesoriilor, iar frezele vor sapa in sol pana la 22cm.

Cele mai bune motocultoare pentru lucrari complexe, pe suprafete de peste 10.000mp, cu sol dur, cleios, batatorit sunt versiunile din categoria profesionala. Vorbim deja despre transmisie prin ambreiaj, care foloseste pinioane conice, cu eficienta superioara de utilizare a puterii motorului si deci un consum mai redus de combustibil pe unitate de efort mecanic.

Structura este gandita pentru folosire intensiva, cu cutite fixate pe bara hexagonala, pentru mai multa rezistenta, iar latimea frezelor ajunge in acest caz si pana la 150cm, pentru a putea lucra mai rapid terenuri de dimensiuni mari. Adancimea de sapare este si ea superioara, de pana la 30cm. Este bine sa stii ca aceste modele sunt si semnificativ mai grele si mai mari decat restul, kilogramele in plus contribuind la o aderenta sporita si eficienta ridicata pe terenuri dificile pentru alte versiuni.

 

Puterea: Acest parametru influenteaza capacitatea motocultorului de a sapa solul, a cara greutatea remorcii, forta cu care arunca zapada cand il folosesti ca freza de iarna etc. In general, pe un teren obisnuit, fara probleme prea mari de structura si prelucrare, te poti descurca usor cu un model de 6.5 pana la 8CP, in functie de suprafata. Cu cat solul este mai problematic, cu atat e bine sa cauti o unealta mai puternica.

Versiunile pot ajunge pana la 15CP in categoria optiunilor profesionale, acestea fiind insa utile pentru exploatari intinse si utilizare intensiva.

 

Adaptabilitate: Numeroase pareri despre cele mai bune motocultoare recomanda modelele cu cel putin 2 viteze de inaintare si una de marsarier, cea din urma fiind esentiala pentru iesirea facila din colturi si de pe trasee finalizate cu gard langa care intoarcerea se face mai dificil. La fel de important este si sa poti ajusta usor si rapid inaltimea si latimea de sapare, dupa necesitati.

Ghidonul reglabil este un avantaj care iti asigura atat confortul, cat si siguranta in deplasare, pentru ca permite ajustarea la inaltimea utilizatorului pentru o manevrare cat mai stabila si mai facila.

Accesorii: Lista accesoriilor este bogata, acoperind cam tot ce ai putea folosi pentru a-ti intretine gospodaria. De la plug, freza, rarita, prasitoare, dispozitiv de scos cartofi si cositoare si pana la banala remorca, sau, in unele cazuri pompa de apa, freza de zapada etc. 

Putine produse sunt livrate impreuna cu unul sau mai multe astfel de accesorii, deci ai grija cand compari mai multe oferte, pentru ca si aceste elemente ridica pretul destul de mult.

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

La ce se foloseste un plug reversibil la motocultor?

Daca esti hotarat sa cumperi cel mai bun motocultor pentru gospodaria ta, iti recomandam sa cauti o versiune cu plug reversibil. Acest accesoriu permite rotirea la 180 de grade atunci cand ajungi cu utilajul in zona de intoarcere. Poti astfel continua aratul prin crearea unei noi brazde, langa cea abia realizata, fara a intoarce peste spatiul lucrat.

Ce inseamna motocultor cu priza de putere?

Motocultorul cu priza de putere include o componenta speciala care permite transmiterea puterii motorului catre accesorii precum freze, coase rotative, lame pentru zapada etc. ale caror elemente constitutive necesita alimentare cu energie pentru a se misca.

 

Cat costa un motocultor profi?

Cele mai multe modele de motocultor profesional costa intre 4000 si 10000lei, insa vei gasi si versiuni mai accesibile la pret, incepand de la 1400 – 1500lei, si respectiv, variante premium, de peste 25000lei, cu motor puternic si accesorii incluse in pret.

 

 

 

Cum se lucreaza cu un motocultor

 

Datorita accesoriilor multiple pe care le poti folosi, motocultorul este un utilaj minune cand vine vorba despre cultivarea terenurilor agricole. Pentru a putea beneficia cat mai bine de avantajele oferite de un astfel de aparat si a-l pastra in conditii optime de functionare pentru mult timp, e bine sa stii cateva lucruri simple despre folosirea sa corecta.

 

Verifica si curata suprafata de lucru

Chiar daca ai cumpara un motocultor puternic si greu, cu accesorii de calitate, asta nu inseamna ca nu are nevoie de putina protectie. Pietrele, bucatile metalice sau de sticla ramase prin pamant pot deteriora lamele plugului, frezei, raritei etc., deci incearca sa te asiguri ca nu le expui la socuri mecanice de acest tip si curata terenul inainte de a incepe sa lucrezi. Tot problematice sunt si plantele cu radacini mari si extinse.

Protejeaza motorul

Poti proteja motorul si prelungi durata sa de viata printr-un gest foarte simplu care presupune verificarea nivelului de ulei inainte de fiecare utilizare.

 

Lucreaza pamantul pe uscat

Desi putina apa poate face solul mai moale, il va determina de asemenea si sa se lipeasca de lame, ingreunand deplasarea si formand bucati mare de pamant, care se vor solidifica si vor avea nevoie mai tarziu de maruntire. Asteapta deci cateva zile dupa ploaie, pentru ca terenul sa se zvante, inainte de a intra pe el cu motocultorul.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

CUPRINS

  • Tabel comparativ
  • Pareri despre cele mai bune motocultoare
  • Motocultor Ruris
  • Motocultor profesional
  • Motocultor Honda
  • Motocultor diesel
  • Motocultor O-Mac
  • Motocultor Rotakt
  • Motocultor BCS
  • Motocultor Loncin
  • Motocultor electric
  • Accesorii motocultor 
  • Ghid de cumparare
  • Intrebari frecvente 
  • Cum se lucreaza cu un motocultor


Sitemap
Termeni si Conditii

Proiectele Noastre

Gradinavesela.ro foloseste cookies pentru a va putea oferi o experienta optima atunci cand navigati pe site-ul nostru. Continuarea navigarii constituie acceptul d-voastra .Accept Reject Mai mult detalii
Politica de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz