Cel mai bun erbicid

Am modificat articolul ultima data pe: 18.05.24

 

Erbicide – Opinii si Recenzii in 2024

 

Buruienile invadeaza orice spatiu si, daca vrei sa ai o gradina frumoasa, un gazon perfect, culturi bogate, trebuie sa gasesti o solutie sa le inlaturi, cea mai comoda si mai la indemana fiind utilizarea unui erbicid. Acesta trebuie sa fie adaptat pe ceea ce ai nevoie, in functie de tipul de cultura, de tipul de buruieni, de modul de actionare etc. si gasesti informatiile mai jos. In caz ca vrei un erbicid cu actiune totala, dar nu mai ai timp sa studiezi oferta poti sa mergi pe Adama Taifun 360 SL, la flacoane de 1l, eficient si practic. Pentru culturile de porumb poti achizitiona Bayer fm-52, cu actiune rapida. 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Adama Taifun 360 SL
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Un flacon de un litru de erbicid total, care se dozeaza 3 - 5 l, combinat cu o cantitate cuprinsa intre 150 - 400 litri de apa pentru un hectar, in functie de tipul de cultura, ce se foloseste in perioada postemergenta, pentru a inlatura toate plantele si pentru a curata terenul.

Stropirea se face doar terestru, cu echipament ce are duze speciale, pentru o deriva minima a picaturilor.

La un pret bun, acest erbicid total te va ajuta sa cureti terenul de buruieni, eficient si practic.

A 2-A OPTIUNE!

Bayer fm-52
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un erbicid dedicat culturilor de porumb, atat pentru buruieni anuale, cat si perene, ce are o actiune foarte rapida, in numai doua ore dupa stropire, plantele murind in 7 - 20 de zile, tratamentul este postemergent, cand plantele au deja frunze, nu este influentat de ploi, avand o buna aderenta si o capacitate marita de a patrunde atat prin frunze, cat si prin radacina, doza contine un litru de solutie.

Fiind un produs foarte eficient, ce inlatura rapid buruienile, are si un pret mai ridicat decat alte variante ce sunt prezentate.

Vei putea avea grija de culturile de porumb eficient si sigur, pentru a asigura o productie de invidiat.

A 3-a Optiune!

Nufarm Prodate Redox
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest erbicid se comercializeaza in doze de 1 l, ce se dizolva in 300 l de apa si ajunge pentru a stropi o suprafata de 1 hectar, aplicandu-se postemergent, cand graul este la primul internod si porumbul are 4 - 6 frunze, ce se absorbe prin frunze si radacini, avand o eficienta buna.

Pentru a avea performante bune in starpirea buruienilor, este necesar ca temperatura sa fie peste 15 grade C.

Un produs cu bune calitati de distugere a buruienilor pentru gazon, culturi de grau sau de porumb.

 

 

Pareri despre cele mai bune erbicide

 

Consulta lista de mai jos, unde gasesti produse diverse, impartite pe anumite categorii, ceea ce iti permite sa gasesti usor erbicidul de care ai nevoie. 

 

Erbicid total

 

Adama Taifun 360 SL

 

Daca ai nevoie de un erbicid ieftin si bun, poti sa te opresti la acest produs, ce se poate achizitiona in flacon de 1 l, foarte eficient si practic.

Este un erbicid total ce se recomanda a se aplica in postemergenta, fiind foarte usor si rapid absorbit de plante. Dupa o perioada de 4 – 14 zile se pot vedea si efectele stropirii cu acest erbicid.

Se aplica atat pentru plantele perene, cat si pentru cele anuale. Doza de 3 – 5 l se amesteca cu 150 – 400 l de apa la hectar, in functie de tipul de teren. Pentru o aplicare corecta se utilizeaza echipament terestru, ce este dotat cu duze speciale ce au ca scop directionarea picaturilor. Nu se recomanda stropirea pe timp de ploaie sau pe vant. 

 

 

Kwizda Austria SAF-78

 

Este un erbicid total, universal, pe care il poti alica la aproape orice fel de cultura, pentru a inlatura pe termen lung buruienile si pentru a pregati terenul de urmatoarea insamantare. 

Se aplica cand plantele sunt in faza de crestere, inlaturand atat buruienile anuale si perene, cat si arbustii sau alte plante lemnoase. Are efect de distrugere inclusiv asupra radacinii.

Pentru a avea o eficienta maxima se recomanda diluarea intr-un volum mai redus de apa, 100 – 500 l apa la hectar, si se vor evita zilele in care este posibil sa ploua in urmatoarele 4 – 6 ore. Are capacitate de 1 l. Ca si erbicid de cartofi, spre exemplu, se folosesc 2 l la hectar. 

 

 

Erbicid de porumb

 

Bayer fm-52

 

Acest erbicid de porumb ajuta la combaterea mai multor tipuri de buruieni ce se intalnesc in cadrul acestor culturi, atat cele anuale, cat si cele perene.

Se recomanda stropirea cu erbicid postemergent, cand deja plantele au aparut si au 2 – 4 frunze. Foarte eficient, se absoarbe atat prin frunze, cat si prin radacina, la numai doua ore dupa aplicare, planta este stopata din crestere in 1 – 3 zile si moare dupa 7 – 20 de zile.

In caz ca dupa stropire au loc precipitatii, dupa o perioada de cel putin 2 ore de la aplicare, acestea nu afecteaza actiunea erbicidului. Se comercializeaza in recipiente de 1l, avand in compozitie foramsulfuron 22 in dispersie de ulei. 

 

 

Erbicid de gazon

 

Nufarm Prodate Redox

 

Un erbicid gazon te va ajuta sa ai o peluza frumoasa si ingijita, fiind mai usor de intretinut, iar acest produs poate fi aplicat atat pentru gazon, cat si pentru alte culturi, precum grau si porumb. 

Doza de 1l se dilueaza intr-o cantitate de 300 l de apa si este suficienta pentru a acoperi un hectar. Se aplica diferit in functie de fiecare cultura, ca si erbicidul de grau, pana in perioada de formare a primului internod, iar pentru porumb, cand acesta are 4 – 6 frunze. 

Se aplica prin stropire si, in plus, este un erbicid la un pret bun. Pentru a avea rezultate optime se aplica cand temperatura este peste 15 grade C si are nevoie de conditii de umiditate corespunzatoare. 

 

 

Erbicid Pantera

 

Chemtura Pantera 40EC

 

Acest erbicid Pantera actioneaza la nivelul frunzelor si se absoarbe in intreaga planta, astfel intr-un termen de 14 – 21 de zile de la aplicare, buruienile mor. Odata ce produsul se usuca pe planta, ploile nu mai afecteaza puterea lui de absorbtie.

Se aplica dupa ce buruiana a aparut si are o gama larga de utilizari. Este un bun erbicid in ceapa, ardei, rosii, castraveti, soia, cartofi, sfecla de zahar, pentru vita de vie, rapita, floarea soarelui, lucerna, dar si pentru pepinierele silvice. 

Nu afecteaza activitatea de rotatie a culturilor, dupa aplicare se poate semana la 24 de ore. Buruienile trebuie sa aiba o inaltime de peste 10 cm pentru a fi eficient erbicidul. Dilutia cu apa este diferita in functie de modul de aplicare (terestru sau aerian) si de cultura, intre 50 – 300 l de apa la hectar. Doza are un litru de erbicid. 

 

 

Erbicid Stomp

 

Basf Stomp Aqua 1l

 

Cu un spectru larg de utilizare, acest erbicid Stomp te va ajuta sa ai culturi bune de vita de vie, porumb, grau, orz, ardei, rosii, vinete, usturoi. 

Este, de asemenea, un erbicid pentru cartofi foarte eficient si trebuie sa respecti indicatiile date de producator pentru prepararea substantei, pentru a avea cele mai bune rezultate (la cartofi 2 – 4 l la hectar). In cazul legumelor pe care le transplantezi ca si rasaduri, este bine sa le stropesti cu 1 – 3 zile inainte de mutare.

Pentru a avea rezultate optime terenul trebuie pregatit bine, maruntit, pentru a nu avea bulgari, si sa aiba o umiditate corespunzatoare. Pe timp de seceta acesta substanta nu se va evapora si, odata cu revenirea ploilor, se activeaza. Doza contine o cantitate de 1l.  

 

 

Erbicid Sencor

 

Bayer Sencor Liquid 600 SC

 

Cu siguranta ca un erbicid la pret bun poate fi de interes pentru tine, daca lucrezi in sectorul agricol sau ai o mica gradina, iar acesta este unul selectiv, ce se adreseaza unei game largi de culturi. 

Un erbicid Sencor iti poate fi de folos pentru a combate buruienile din culturile de cartofi, de soia, de tomate transplantate si de tomate semanate direct.

Pentru a stropi un hectar ai nevoie de o solutie formata din 500 ml erbicid la 300 l de apa.

Poate fi aplicat atat inainte de a rasari buruienile, cat si cand acestea au deja frunze, cea de-a doua cale, postemergent, fiind recomandata deoarece are actiune atat asupra frunzelor, cat si a radacinilor. Se achizitioneaza in cantitati de 100 ml. 

 

 

Erbicid Pulsar

 

Basf Pulsar 40

 

Acest produs, erbicid Pulsar, se recomanda pentru culturile de lucerna, floarea soarelui si soia, fiind un tip selectiv doar pentru anumite tipuri de buruieni ce se intalnesc des in aceste culturi.

Foloseste substanta activa imazamox si este absorbit de plante la nivelul frunzelor si radacinilor.

Dupa aplicare, in intervalul de 7 – 14 zile, buruienile vizate se usuca si mor. Pentru o eficienta optima, acest erbicid se aplica in perioada postemergenta, cand plantele au iesit deja si au 2 – 4 frunze. 

Producatorul recomanda o doza de 0,75 – 1l/h in functie de cultura, iar lucerna este bine sa o stropesti in primul an, cand buruienile au iesit deja, iar din al doilea an in perioada de repaus a vegetatiei. Se achizitioneaza in doze de 1l. 

 

 

Erbicid Radial

 

Solarex Impex Radial Extra 1l

 

Daca ai nevoie de un erbicid de porumb pentru a-ti proteja culturile, poti sa alegi acest produs, ce are ca si substanta activa nicosulfuronul. 

Acest erbicid Radial se aplica postemergent si are o eficienta maxima in perioada de crestere optima a buruienilor, cand vor absorbi usor o cantitate mare. Nu trebuie sa ploua 4 – 5 ore dupa ce ai stropit. Pentru ca porumbul sa nu fie afectat, se recomanda stropirea in stadiul 2 de crestere al acestuia.

Pentru a indeparta corect buruienile, se face o stropire timpurie si intr-o singura faza, pentru cele care sunt anuale si cresc din seminte (0,8 l/ h); pentru cele perene, erbicidarea se face mai tarziu (10 – 25 cm lungimea plantei) cu o cantitate mai mare (1 – 1,5 l/h) si eventual se repeta, daca este cazul. Se achizitioneaza in cantitatea de 1l si are o dilutie, in functie de buruieni, de 200 – 400 l de apa la hectar. 

 

 

Erbicid preemergent

 

Syngenta Dual Gold 960EC

 

Este un erbicid preemergent care se recomanda inainte de a rasari buruienile, ajuns pe sol va forma o pelicula ce impiedica buruienile sa mai apara. Acesta ramane activ in stratul superior al solului si nu isi pierde calitatile la precipitatii mici.

Acest erbicid Dual Gold are o arie foarte larga de utilizare, putand fi folosit atat la pomi fructiferi, la cereale (porumb), cat si la legume (ardei, vinete, varza, ceapa, cartofi, morcov, tomate etc.), fructe (capsuni, pepene verde).

Se poate folosi si inainte de semanat, daca este seceta. Pentru a avea o eficienta maxima, se recomanda o pregatire atenta a solului, sa fie maruntit bine, fara bulgari. Se aplica cu ajutorul pompei de spate. Este ambalat la 1 l si contine S-metolachlor 960 g/l, ca si substanta activa. Citeste pe ambalaj care este concentratia optima pentru fiecare tip de cultura. 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Odata cu modernizarea agriculturii, au aparut si erbicidele, care sunt de mare ajutor pentru culturi curate, fara buruieni care afecteaza cresterea plantelor, nemaifiind necesara activitatea de plivire manuala, foarte obositoare si consumatoare de timp. Pe piata gasesti diferite tipuri de erbicide la preturi bune, care te vor ajuta in munca ta.

Pentru a gasi usor cel mai bun erbicid pentru culturile pe care le detii, trebuie sa ai in vedere cateva carateristici, precum: 

Momentul aplicarii: in functie de acest criteriu, ai doua variante:

Preemergente – acestea se aplica pe sol inainte de a cultiva si au rol de prevenire a cresterii buruienilor. Trebuie sa citesti cu atentie indicatiile oferite de producator, deoarece incorporarea poate sa difere de la un tip la altul. 

Substanta se va absorbi inainte de germinare, prevenind astfel deteriorea culturilor. Dupa aplicare, este recomandat sa se marunteasca din nou solul si sa se niveleze. Daca sunt substante volatile, acestea trebuie bine incorporate pentru a nu polua prin evaporarea substantei active. De asemenea, pentru a fi bine absorbite, este necesar ca solul sa fie uscat.

Postemergente – acestea mai poarta denumirea si de contact, deoarece se dau dupa ce buruienile au aparut deja. Cu cat frunzele sunt mai mari, cu atat este mai buna absorbtia.

 

Dupa anotimp: daca vrei sa stropesti in perioada de stagnare a vegetatiei, de la finalul iernii pana primavara devreme, atunci se recomanda produsele preemergente. 

In primavara, cand buruienile incep sa se dezvolte si sa creasca, este util sa folosesti produse postemergente, care se absorb prin frunze si radacini, avand un mare grad de eradicare.

 

Modul de actiune: si aici ai mai multe variante:

Actiune totala: acestea se recomanda pentru a pregati terenul intre culturi, pe alei si trotuare, pe miriste, avand rolul de a distruge toate plantele, atat anuale, cat si perene. Rezultatele apar destul de repede, in 5 – 7 zile, in functie de tipul utilizat.

Actiune selectiva: conform unor pareri despre cele mai bune erbicide se recomanda cele cu actiune selectiva, care pot fi utilizate in gradini, pe campuri, la vie, pentru intretinerea gazonului etc. Ele nu afecteaza plantele ce sunt cultivate, avand un efect de distrugere doar asupra buruienilor, dar trebuie sa fii atent sa alegi in functie de ceea ce ai nevoie (tipul de cultura, tipul de daunatori).

Astfel, una dintre cele mai dese intrebari  este ce ierbicid pentru pir pot folosi? Pirul este foarte daunator pentru culturi, fiind intalnit atat pe campuri, in vie, cat si in gradinile de legume si poate fi inlaturat cu ajutorul unor erbicide selective, care au efect doar asupra acestuia, spre exemplu: Pulsar R 40, Rekord Max ™ etc.

Pentru gazon, o solutie buna poate fi si ingrasamantul cu erbicid care are un efect indelungat, asigurand nutrientii necesari pentru iarba si inlaturarea buruienilor.

 

Cantitate: in functie de suprafata de teren pe care o ai de stropit, vei alege si cantitatea de erbicid pe care o vei achizitiona. 

Dozajul este diferit de la tip la tip si trebuie sa citesti cu atentie indicatiile producatorului, pentru a vedea pe fiecare tip de cultura ce cantitate este necesara, ce cantitate de apa pe suprafata.

Pentru gradini si peluze, poti sa optezi pentru cantitati mai mici, de la 100 la 500 – 600 ml, care sa fie suficiente pentru suprafete de 300 – 500 m. Pentru un hectar, in general se foloseste o cantitate de 1 – 2 l, fiind mai avantajos sa cumperi doze mai mari.

Poti gasi si la cantitati de 5l, 10l, 20l sau mai mult, in functie de necesitati. 

Producator: Erbicidele, desi au la baza substante toxice, sunt produse sigure si nu afecteaza recolta, daca sunt urmarite cu atentie toate indicatiile date de producator.

Din acest motiv, este foarte important sa iti alegi cu grija produsul si sa te asiguri ca ai la indemana si la vedere toate indicatiile de care ai nevoie: cum se stropeste, care este dozajul in functie de fiecare tip de cultura in parte, pentru ce suprafete se recomanda etc.

De asemenea, producatorii care sunt responsabili si au grija sa ofere cele mai bune produse clientilor vor veni cu o serie de omologari si avize, pentru a certifica ca respecta toate normele impuse, pentru a avea o recolta la un grad optim de siguranta. 

Astfel, poti alege un erbicid Stomp, producatorul (Basf) avand mai multe inovatii in domeniu, precum protectia substantelor active in capsule microscopice, ce aduc mai multe avantaje, printre care clatire usoara, fara a ramane reziduri, cantitate mica la hectar, siguranta in manipulare. 

Pentru porumb, cartofi, tomate poti sa alegi Titus erbicid, (de la DuPont) de tip selectiv, omologat in Romania. Mai sunt si alte branduri cunoscute, pe care te poti baza, precum: Bayer, Adama, Nufarm, Syngenta, Sharda etc. 

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cand se da cu erbicid in vie?

Pentru vita de vie se pot folosi atat erbicide preemergente, inainte de a rasari buruienile, cat si postemergente, cand plantele au deja peste 10 cm. Daca te intrebi ce erbicid se foloseste la vita de vie poti sa te orientezi catre Erbicid Pantera 40 EC, Glifotim, Goal 4F, etc. Important este sa repartizezi cat mai uniform erbicidul folosit si sa eviti contactul cu frunzele de pe butuci.

La 20 l apa, cat erbicid punem?

Dozarea erbicidului in apa este diferita in functie de mai multi factori si este specificata de fiecare producator in parte pe eticheta produsului, cel mai adesea fiind in jur de 200 – 400 ml la 20l apa.

 

Exista erbicid ecologic?

Cel mai la indemana erbicid ecologia este mulciul viu, care ajuta terenul cu substante nutritive si impiedica aparitia buruienilor.

 

Cand se da cu erbicid total?

Daca ai achizitionat unul dintre cele mai bune erbicide totale, trebuie sa fii atent cum il folosesti, pentru a nu compromite culturile. Se poate aplica primavara, pentru a pregati terenul, sau toamna, pentru a elimina complet toata vegetatia ramasa dupa o cultura. 

 

Cat erbicid intra la un hectar?

Cantitatea de erbicid la hectar tine de mai multi factori, precum tipul de cultura, modul de aplicare si, de obicei, este specificata in clar de fiecare producator in parte. Spre exemplu, la erbicid Equip pentru porumb se folosesc intre 1,5 – 2,5 l la hectar.

 

Ce erbicid se foloseste la capsuni?

Pentru a avea o buna recolta la capsuni, trebuie facut din timp un plan pentru a combate buruienile ce pot sufoca culturile, cel mai adesea fiind necesar un erbicid pentru pir, care este frecvent intalnit. Astfel, imediat ce ai pregatit terenul, se aplica un erbicid total, pe toata parcela, iar dupa o perioada de 7 – 10 zile se pot incepe lucrarile la teren si se planteaza. Se aplica erbicide preemergente si, daca este cazul, in perioada de vegetatie se trece si la o stropire postemergenta.  

 

De ce este erbicidul atat de periculos?

Substantele ce intra in componenta erbicidelor sunt foarte toxice si au un efect negativ asupra lucratorilor, daca acestia nu respecta instructiunile de utilizare si intra in contact cu solutia.  De asemenea, folosite in exces, pot avea efecte negative asupra solului si culturilor. 

 

 

 

Cum se da cu erbicid

 

Pe piata poti gasi usor erbicide ieftine si bune care sa te ajute sa ai grija de culturile tale. Fie ca ai o mica gradina, fie un teren agricol unde pui diferite produse, stropirea la timp si in cantitatile necesare vor avea efecte bune si te vor ajuta sa eviti munca grea de smulgere a buruienilor care pot sufoca plantele. De asemenea, un erbicid de gazon te ajuta sa iti mentii peluza cu un aspect ingrijit si placut. 

Inainte de achizitionare este important sa vezi exact ce ai nevoie, fie un produs cu spectru larg de folosire, fie unul dedicat, spre exemplu erbicid pentru fasole, si sa respecti intocmai indicatiile date de producator in ceea ce priveste dozajul si modul de stropire.

Flacolul se agita bine inainte de utilizare, apoi se toarna peste o cantitate de apa potrivita. Se amesteca din nou pana obtii o solutie omogena. Trebuie sa fii foarte atent atunci cand pregatesti solutia si cand stropesti pentru a nu intra in contact cu aceasta, sa fii echipat corespunzator. 

Nu se recomanda stropirea cu erbicide in zilele cu vant. De asemenea, nu lasa animalele in zona unde ai stropit. Daca iti mai ramane in doza, vezi care sunt conditiile de depozitare. 

Poti opta si pentru ingrasamant gazon cu ierbicid, sau mai corect erbicid, care are dublu rol, atat de a starpi buruienile, cat si de a hrani solul cu nutrienti. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu