Cea mai buna scara din aluminiu

Am modificat articolul ultima data pe: 29.04.25

 

Scari din aluminiu – Opinii si Recenzii in 2025

 

Pentru ca nu toate zonele la care trebuie sa ajungi se afla la nivelul inaltimii tale, ai nevoie cu siguranta de o scara in locuinta, indiferent daca locuiesti la casa sau la bloc. Oferta pietei include o varietate de optiuni, de la versiuni mici, cu doua sau trei trepte, si pana la modele mari, cu lungime de pana la 10m. Pentru cei care cauta un format semi-profesional, rezistent si de calitate, recomandam ca optiune, varianta SDGroup SDG3X7, din trei tronsoane, cu inaltime de 4.23m, ideala pentru interior. Daca ai nevoie de o versiune ceva mai mare, iti propunem ca alternativa SDGroup SDG3X11AL, cu 33 de trepte.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

SDGroup SDG3X7
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Versiune cu trei tronsoane care permite folosirea atat in format simplu, cat si dublu, in A sau Y inversat, oferind un nivel ridicat de adaptabilitate pentru o varietate de utilizari. Asigura sustinerea pana la o inaltime de 4.23m si poate suporta pana la 150kg, fiind dotata cu chingide siguranta si mansoane pentru aderenta.

In formatul strans, ocupa aproape 2m, fiind o versiunea prea mare pentru locuintele sau birourile de mici dimensiuni.

Model de scara din categoria celor de uz universal, recomandat atat pentru folosire in locuinte, cat si pentru birouri sau depozite, cu structura rezistenta si usor de manevrat.  

A 2-A OPTIUNE!

SDGroup SDG3X11AL
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o varianta de scara recomandata pentru situatiile in care este necesara depasirea inaltimii de 5 – 6m, oferind o structura cu trei tronsoane si un total de 33 de trepte, care te ridica pana la nivelul de 7.24m. Include suporti aderenti pentru picioare si sistem de fixare cu chingi.

Conform relatarilor clientilor, pe podele foarte lucioase nu are intotdeauna cea mai buna stabilitate.

Face parte din categoria versiunilor cu inaltime mare, recomandate pentru profesionisti si cei care au nevoie sa ajunga la niveluri de peste 7 metri pentru a-si intretine si renova gospodaria.

A 3-a Optiune!

Bisonte scara telescopica STR1020
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Iti recomandam aceasta scara daca esti in cautarea unui model usor de folosit si depozitat, potrivit pentru locuinta. Este o versiune telescopica, care se desface si se strange usor, permitand adaptarea la o varietate de inaltimi intermediare intre cea minima, de 69cm si cea maxima, de 2m.

Poate fi folosita doar ca scara simpla, avand nevoie de o suprafata verticala de sprijin, si necesita blocarea si deblocarea separata a fiecarei trepte, pentru a obtine lungimea dorita.

Este o varianta cu mobilitate ridicata, care ocupa spatiu redus, ideala pentru reparatiile si amenajarile din interiorul casei.

 

 

Pareri despre cele mai bune scari din aluminiu

Versiunile confectionate din acest material sunt usoare, rezistente si disponibile in modele concepute special pentru a fi usor de folosit si transportat. Printre variantele de scari din aluminiu, la preturi bune, disponibile in magazinele online si apreciate de cei care le-au incercat deja, se numara si exemplele de mai jos.

 

 

Scara aluminiu 3 tronsoane:

 

SDGroup SDG3X7 

 

Pentru cei care au nevoie de acces la inaltime, pentru diverse proiecte casnice, recomandam ca optiune aceasta scara din aluminiu, cu trei tronsoane, care ofera o lungime maxima de 4.23m. Face parte din categoria versiunilor duble, care pot fi folosite si ca scara simpla, prin extinderea sau suprapunerea tronsoanelor.

Datorita segmentului extensibil, permite de asemenea utilizarea ca scara cu profil Y intors, pentru situatiile in care ai nevoi de mai multa inaltime. Fiecare tronson include cate 7 trepte, cu latime standard de 43cm. Picioarele sunt acoperite cu mansoane antiderapante si, tot pentru siguranta in folosire, structura include chingi de sustinere.

Poate suporta pana la 150kg, facand parte din randul modelelor universale, tip IA, care pot fi utilizate atat pentru lucrari cu profil casnic, cat si la nivel profesional. Cantareste 9kg, fiind relativ usor de manevrat, ocupa, in format restrans, o lungime de 189cm, si este potrivita pentru birouri, locuinte sau depozite.

 

 

Scara aluminiu 3×11:

 

SDGroup SDG3X11AL 

 

Din categoria modelelor multifunctionale iti propunem o scara din aluminiu 3×11 care iti ofera o inaltime de lucru de pana la 6.36m, extinsa la maximum recomandat, sau 7.24m, adaugand inaltimea ta, cu mana ridicata. Este ideala pentru curatatul copacilor, amplasarea instalatiei de Craciun, repararea acoperisuilor si alte activitati casnice.

Poate fi folosita ca scara dubla, in format A sau Y intors, si ca versiune simpla, sprijinita de perete. Prevede chingi pentru delimitarea gradului maxim de deschidere, in varianta cu doua tronsoane pe sol, si capace cu manson din plastic, pentru aderenta. Iti atragem insa atentia ca, unii clienti mentioneaza dificultati in obtinerea unei bune stabilitati de suprafete foarte lucioase.

Latimea scarii este de 47cm, iar greutatea maxima pentru care se asigura folosirea in conditii optime este de 150kg. Produsul in sine cantareste 16kg, un nivel mediu pentru o varianta cu trei tronsoane de cate 11 trepte.

 

 

Scara telescopica aluminiu:

 

Bisonte scara telescopica STR1020 

 

Daca vrei sa cumperi o scara telescopica din aluminiu, cu structura rezistenta si format adaptabil, usor de transportat si depozitat, iti recomandam ca varianta acest model de la Bisonte.

Se extinde pana la inaltimea maxima de 2m, ceea ce o face ideala pentru lucrarile de interior, indiferent daca vrei sa dai cu var in apartamen, sau sa ai la indemana o solutie potrivita pentru a ajunge la rafturile montate foarte sus. Atunci cand o strangi pana la nivelul minim se transforma intr-un produs cu lungimea de 69 cm si latimea de 47cm, usor de amplasat in debara sau pe balcon.

Face parte dintre versiunile cu caracteristici profesionale, fiind conceputa pentru a suporta pana la 150kg si este un model simplu, cu urcare pe o singura parte si structura dintr-un tronson, cu 7 trepte. Cantareste doar 5kg, deci va fi foarte facil de manevrat si amplasat acolo unde ai nevoie de ea. Picioarele de sustinere sunt prevazute cu mansoane care previn alunecarea.

 

 

Scara aluminiu 3×9:

 

SDGroup SDG3x9ECO 

 

Ideala pentru proiectele care presupun lucrul la case cu un etaj, acest model de scara culisanta sau extensibila iti pune la dispozitie o lungime totala de 5.30m, in formatul simplu, sprijinit de perete. Structura este prevazuta cu stabilizator cu mansoane, care previn alunecarea pe suprafetele netede sau ude, si asigura stabilitate in timpul folosirii.

In formatul dublu, cu cel de-al treilea tronson extins suplimentar, structura din aluminiu ajunge pana 3.72m, asigurand acces pana la o inaltime estimata de 4.41m, atunci cand cineva se afla pe ea, cu mana intinsa. Poate fi de asemenea utilizata si ca model de tip A, cel de-al treilea tronson putand fi extras si depozitat separat, daca nu este necesar.

Stabilitatea este asigurata atat de chingile din poliester, care mentin distanta optima intre tronsoane in varianta cu profil A sau Y inversat, cat si de baza prevazuta cu strat exterior aderent, ce are rolul de a permite amplasarea sigura pe pardoseli netede. Este o asadar o scara din aluminiu 3×9, usor de adaptat atat pentru uz casnic, cat si profesional.

 

 

Scara aluminiu 3 trepte:

 

SDGroup DD2X3 

 

Mai ales in mediul casnic, dar uneori, chiar si in cel profesional, se face simtita necesitatea unui produs rezistent si usor de manevrat, care sa permita ridicarea nivelului de acces pe verticala doar cu cateva zeci de centimetri. Pentru aceste situatii specifice iti recomandam un model de scara din aluminiu cu 3 trepte, pliabil, cu urcare pe ambele parti.

Structura este formata din doua tronsoane, fiecare cu lungimea de 0.7m, cu trepte late (8 cm) si profilat,e care previn alunecarea, chiar si atunci cand scara este umeda. In formatul deschis, cu contur tip A, atinge inaltimea maxima de 0.6m, masurata la treapta superioara a carei suprafata de sustinere este dublata.

Elementele de siguranta includ chingi din poliester, amplasate la jumatatea inaltimii, care asigura forma stabila a scarii, si mansoane din plastic, care acopera capatul inferior al picioarelor, oferind aderenta buna pe pardoseala. Cantareste doar 2.5kg, si poate sustine in siguranta pana la 125kg.

 

 

Scara aluminiu 3 tronsoane 14 trepte:

 

Krause Monto Triblio 3×14 

 

Daca nu ai auzit pana acum de Krause este bine sa stii ca sub acest brand gasesti produse de calitate, concepute in general pentru uz profesional. Din aceasta categorie face parte si acest model de scara din aluminiu, cu 3tronsoane si 14 trepte, care, in formatul complet extins, te ajuta sa ajungi la inaltimi de peste 10m.

Inaltimea maxima de lucru este de 10.9m, cu o portanta de maxim 150kg si articulatii si profile de ghidare, realizate din otel, pentru rezistenta optima. Este considerata o varianta multifunctionala, pentru ca poate fi utilizata atat ca scara simpla, cu doua sau trei tronsoane culisante, dupa necesitati, cat si scara dubla A sau Y intors.

Este dotata cu chingi rezistente de siguranta, gheare de prindere robuste, trepte profilate pentru prevenirea alunecarii si traversa de dimensiuni mari, pentru mai multa stabilitate. Iti atragem insa atentia ca are o greutate de 31.5kg, deci este bine sa evaluezi cu grija necesarul de lungime, raportat la gradul de mobilitate.

 

       

Scara aluminiu multifunctionala:

 

SDGroup sdg4x3m

 

Din clasa modelelor multifunctionale iti propunem o scara pliabila din aluminiu, cu structura articulata si o varietate de moduri de utilizare. Poate fi folosita ca varianta simpla, sprijinita de perete, ca optiune dubla, in forma de A, sau ca varianta de tip schela, cu latura superioara orizontala, pe care se poata sta sau circula.

Are latimea de 0.3m si lungimea de 3.3m care, datorita sistemului cu balamale, este integral la dispozitia ta, neavand nevoie de segmente suprapuse. Cantareste cu aproximatie 13kg si poate sustine pana la 150kg, fiind conceputa ca solutie profesionala de lucru.

In varianta stransa are lungimea de 0.9m, fiind usor de transportat si depozitat, iar in ceea ce priveste elementele de siguranta, iti putem spune ca scara este prevazuta cu traversa cu capete acoperite cu manson aderent, la ambele extreme, prevenind alunecarea. Este dotata, in plus, cu platforma metalica ce poate fi utilizata in formatul de schela, pentru a asigura o suprafata compacta si confortabila de lucru.

 

 

Ghid de cumparare

 

O scara din aluminiu, la un pret bun, moderna si rezistenta, se numara printre  uneltele esentiale, atat pentru uzul casnic, cat mai ales pentru mesterii care se ocupa de amenajari interioare si exterioare, instalatii electrice sau reparatii si renovari.

Rolul acestui ghid este acela de a te ajuta sa gasesti, mai usor, modelul potrivit pentru nevoile tale, tinand cont de elemente tehnice importante precum: inaltimea scarii, greutatea, modul de functionare, diverse sisteme de siguranta etc.

 

 

Tip constructiv: Dupa design, scarile se impart in versiuni simple, duble sau multifunctionale. 

Versiunile simple sunt cele care au nevoie de o suprafata de sprijin si care, o data instalate, pot fi folosite pe o singura parte. Au greutatea cea mai mica, raportat la inaltimea de lucru oferita, si pot fi compuse dintr-un singur tronson sau mai multe. Numarul de trepte oferit de o scara din aluminiu, ieftina si buna, din aceasta categorie, variaza intre 3 si 20, iar inaltimea intre 0.6 si 6m.

Variantele duble pot avea forma de A sau de Y intors, caz in care una dintre laturi se prelungeste suplimentar pentru a extinde inaltimea accesibila. Ofera o stabilitate mai buna si permit folosirea in zone in care nu este disponibila o suprafata verticala, ce poate fi folosita ca suport. Cele in forma de A ajung la inaltimi de pana la 6 – 7m, in timp ce optiunile Y pot atinge si 10m, in versiunile profesionale.

Cele mai bune scari din aluminiu, din punctul de vedere al adaptabilitatii, sunt cele cu articulatie. Structura lor permite folosirea ca scara simpla, dubla – in format A, si in plus ca schela cu segment orizontal, care permite stationarea mai confortabila in timpul unor activitati care presupun mai multe ore petrecute in acelasi loc (montarea ferestrelor, vopsire, chituire, reparatii instalatii electrice etc.).

Scara din aluminiu multifunctionala este cea mai adaptabila, dar si ca mai scumpa, la acelasi nivel de calitate si inaltime si in aceasta categorie sunt incluse modelele cu mai multe tronsoane care pot trece dintr-un format in altul (din simple in duble sau invers, din invers in schela cu tronson orizontal etc.).

 

Mod de functionare: Modul de functionare se refera la sistemul care asigura desfasurarea scarii pana la inaltimea maxima sau pentru a fi trecuta dintr-o forma in alta. Vorbim aici despre variante extensibile, telescopice si articulate.

Versiunile extensibile permit desfasurarea in cascada a tronsoanelor incluse in structura. Pot avea 2 – 3 tronsoane pe verticala, care se retrag unul langa altul, se strang usor si permit transportul si depozitarea mai facila.

Modelele telescopice au acelasi scop, de a permite extinderea si restrangerea pe verticala, pentru a facilita acces la o inaltime mai mare, cu un produs care nu ocupa mult spatiu, atunci cand nu este folosit. De data aceasta, tevile laterale ale tronsoanelor se retrag interiorul segmentelor de mai jos, rezultand un produs mult mai compact decat in varianta extensibila. Fiecare treapta necesita insa, in acest caz, blocarea si deblocarea manuala.

 

 

In randul optiunilor cu articulatii vei gasi scari din aluminiu, ieftine si bune, ale caror tronsoane sunt legate prin articulatii, de regula realizate din otel, pentru a oferi rezistenta cat mai buna. Datorita acestui sistem de prindere, fiecare tronson poate fi rotit in jurul celor vecine la aproape 360 de grade, permitand asezarea si blocarea in pozitia dorita. Depozitarea necesita indoirea tronsoanelor, unul peste celalat, motiv pentru care mai sunt numite si pliabile. 

 

Inaltimea de lucru: Lungimea de care ai nevoie depinde de formatul scarii. De exemplu, in cazul celor simple, care se sprijina de perete, specialistii iti recomanda sa nu urci pe antepenultima treapta sau mai sus de ea. In cazul versiunilor duble, cu baza largita de sustinere, limita este data de penultima treapta.

Astfel, cu o scara din aluminiu, la pret bun, din categoria modelelor simple, cu urcare pe o singura parte, care are inaltimea de 4.25m poti ajunge pana la un nivel maxim de 5m. In acest caz ultima treapta pe care poti aseza piciorul se afla la aproximativ 3.35m. 

In cazul unei versiuni duble, ai nevoie de o scara cu inaltimea de 4.25m pentru a lucra la un nivel de 5.50m, ultima treapta pe care ar trebui sa urci fiind la 3.70m de sol.

 

Greutate admisa: Cele mai multe pareri despre cele mai bune scari din aluminiu recomanda analizarea cu atentie a greutatii admise. In functie de greutate, scarile se clasifica in tip III (pana la 90kg), cu design economic, pentru utilizare usoara, tip II (pana la 100 – 105kg), cu format basic, pentru proiecte standard, si tip I (pana la 115kg), concepute sa faca fata la cele mai multe dintre proiectele casnice. Pentru uz profesional exista modele tip IA (130 – 140kg) si tip IAA (pana la 170kg), realizate pentru cele mai solicitate taskuri.

Orientativ, iti putem spune ca o foaie de placaj cantareste in medie 30kg, o trusa completa cu unelte poate ajunge pana la 10 – 15kg, un ventilator de tavan poate avea intre 8 si 12kg etc. Nu uita ca la toate aceste valori  trebuie sa adaugi in primul rand greutatea ta.

 

Elemente de siguranta: Scarile care trec de inaltimea medie sau sunt concepute pentru a sustine greutati mai mari ori pe perioade mai lungi de timp, sunt prevazute cu traverse sau picioare dublate. In toate cazurile, picioarele trebuie sa fie prevazute cu mansoane din plastic sau cauciuc, care sa asigure aderenta.

 

 

De asemenea, orice scara dubla din aluminiu necesita chingi, care sa limiteze unghiul la care se pot indeparta cele doua laturi in timp ce lucrezi. Pentru siguranta sporita in folosire, iti recomandam sa cauti optiuni cu trepte profilate, care previn alunecarea. Daca stii ca nu ai un echilibru foarte bun, alege versiuni cu trepte mai late (dimensiunile variaza intre 30 si 80mm). 

Pentru proiectele desfasurate pe terenuri cu denivelari sau in panta, producatorii ofera modele cu functie de egalizare, care permite adaptarea la o astfel de suprafata de sprijin. 

 

  

 

Intrebari frecvente

 

Cand e clar ca am nevoie de o scara din aluminiu pentru gospodarie?

Necesitatea unui astfel de produs se face prezenta atunci cand esti nevoit sa improvizezi, din ce in ce mai des, diverse solutii de acces la inaltime, sau vrei sa incepi un proiect de renovare ori reparatii, care nu se limiteaza la pardoseala. De exemplu, daca: ai decis sa folosesti la maxim spatiul din camara, bucatarie sau hol si ai montat rafturi pana la tavan; ai mucegai si trebuie sa ajungi periodic in colturile de sus ale camerei pentru a curata cu clor; te-ai decis sa varuiesti si ai nevoie de acces liber si facil la tavan; e nevoie sa repari burlanul sau acoperisul etc.

 

 

Nu e totdeauna cazul sa cumperi un model de mari dimensiuni, de multe ori este suficienta o scara din aluminiu cu 5 trepte ca sa rezolvi problemele de interior sau care se limiteaza la inaltimea de 2.7 – 3m.

 

Cat costa o scara din aluminiu second hand? Unde gasesc sa cumpar?

Poti gasi destul de usor aceste produse in magazinele online second hand. In ceea ce priveste costul, iti putem spune ca gasesti modele de scara din aluminiu cu 4 trepte la preturi cuprinse intre 60 si 80 de lei, versiuni 2×3 la 100 – 120lei, varianta telescopica de 3m la 300lei, modele Krause mutifunctionale 3×7 si 3×10 la 350lei etc. Este deci o optiune viabila de a obtine aceste produse la un pret ceva mai accesibil decat in varianta noua.

 

 

Cum depozitez scara din aluminiu?

Indiferent daca ai cumparat o scara din aluminiu cu 2 tronsoane sau unul singur, este important ca atunci cand o depozitezi sa o asezi orizontal pe structura si sa nu o agati de trepte sau margini. De asemenea, evita sa depozitezi diverse obiecte pe ea, care ar putea sa o deformeze si pastreaz-o intr-un mediu curat, uscat si neexpus direct la lumina soarelui.

 

 

 

Cum intretin scara din aluminiu?

 

Chiar si cea mai buna scara poate ceda in timp daca nu este intretinuta cum trebuie. In primul rand, inainte si dupa fiecare folosire este bine sa verifici prezenta petelor de ulei, a noroiului sau oricarui tip de murdarie si sa cureti scara integral. 

Evita sa o scapi din mana, sa o lovesti sau o trantesti si fixeaz-o bine in timpul transportului pentru a evita deteriorarea. Aceste masuri sunt cu atat mai importante cu cat lucrezi cu un model mai mare, de exemplu o scara din aluminiu 3×15, care necesita verificarea atenta pe toata lungimea ei.

 

 

6 utilizari pentru o scara din aluminiu cu 3 tronsoane – idei pentru gospodarie

Din punctul de vedere al adaptabilitatii oferite, varianta constructiva cu trei tronsoane poate fi considerata cea mai buna scara din aluminiu cand vine vorba despre cei care locuiesc la casa, fiind ideala pentru interior si exterior si potrivita pentru o varietate de utilizari.

 

Varuit interior

Refacerea stratului de var este probabil situatia cea mai frecventa in care poti avea nevoie de o scara care sa te ajute sa obtii acces facil la cele mai inalte puncte din locuinta. Pentru interior, o scara din aluminiu 3×7 este cel mai adesea suficienta pentru a ajunge atat la nivelul unui tavan standard la 2.4 – 2.7m, cat si pentru a putea lucra in spatiul care uneste parterul cu etajul si in care poate fi vorba despre o inaltime ceva mai mare.

 

Curatarea livezilor si culegerea fructelor

Pentru ca o scara compusa din trei tronsoane, cu sistem de extindere, poate fi folosita atat ca varianta dubla, cat si in format simplu, acestea sunt foarte utile in livada, atat timp cat le poti amplasa pe o zona de sol relativ dreapta.

In formatul Y intors, permite accesul la crengile indepartate de trunchiul copacului, la care nu poti ajunge in varianta simpla, spirijinita de acesta. In acelasi timp, formatul simplu te ajuta sa ajungi la o inaltime mai mare in interiorul frunzisului, avand acces sigur mai aproape de varf.

 

Repararea acoperisului

In cazul acoperisului, o scara din aluminiu 3×12 te poate duce de exemplu pana la o inaltime de 8 – 9m, ceea ce inseamna ca poti aborda usor o casa cu un etaj sau chiar doua, in functie de inaltimea la care ai decis sa ridici tavanul fiecarui nivel. Pentru aceasta activitate se foloseste de regula in formatul simplu, sprijinit de zid, care iti ofera cea mai mare lungime de lucru accesibila, extinzand pe verticala toate cele trei tronsoane.

 

Varuit exterior

Si daca poti ajunge pana la acoperis, este simplu de realizat ca o poti utiliza in mod eficient si pentru a chitui, gletui si varui exteriorul. Poti alege sa o folosesti in formatul dublu, de A sau Y intors, pentru nivelurile de jos, pentru a avea mai multa libertate de miscare. Nu uita sa alegi intotdeauna o suprafata dreapta si cu grad redus de luciu, pentru a asigura o stabilitate cat mai buna, si sa folosesti chingile pentru a limita deschiderea in versiunea cu doua laturi pe sol.

 

 

Schimbarea becurilor

O scara din aluminiu, telescopica, este intotdeauna utila si pentru sarcinile simple si de rutina cum este de exemplu schimbarea becurilor de pe veranda sau din casa, asigurarea accesului in pod (daca nu ai o scara fixa montata in zona respectiva) si manevrarea de obiecte de pe rafturile cele mai inalte, folosite pentru depozitarea lucrurilor de care nu prea ai nevoie etc.

 

Montarea de jaluzele exterioare

Aceasta unealta esentiala in gospodarie iti va fi de asemenea de folos daca vrei sa montezi jaluzele la geamuri, pentru a te proteja de soare si grindina, sau sa dai jos din copac un pisoi ratacit.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu