Cea mai buna pompa de apa

Am modificat articolul ultima data pe: 24.07.24

 

Pompe de apa – Opinii si Recenzii in 2024

 

Pompele de apa sunt esentiale atunci cand ai nevoie de o modalitate de a extrage si circula apa dintr-o fantana, un iaz sau un rezervor. Fac parte din sistemul care iti asigura apa curenta intr-o locuinta neracordata la reteaua orasului sau volumul necesar pentru a iriga gradina. Pentru ca functionarea corecta depinde mult de alegerea modelului potrivit pentru fiecare situatie, daca ai nevoie un astfel de produs, te ajutam cu cateva sfaturi si recomandari utile. Makita PF0410 este, de exemplu, o varianta construita pentru a evacua rapid si eficient apa murdara din iazuri, lacuri sau beciuri, prevazuta cu flotor pentru functionare sigura si design ergonomic pentru transport facil. Daca preferi o varianta putin mai puternica, iti propunem ca alternativa Steinhaus PRO-SP750.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Makita PF0410
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Versiune tehnica conceputa pentru a face fata impuritatilor din apa murdara a iazurilor, lacurilor, foselor de gradina si beciurilor inundate, din categoria modelelor submersibile, prevazute cu flotor pentru oprirea automata a dispozitivului. Asigura un debit de pana la 120litri/minut si este usor de transportat si utilizat.

Pentru ca lucreaza cu o presiune de doar 0.5bar, poate refula apa doar pana la inaltimea de 5m, fiind deci potrivita pentru apele mai putin adanci.

Model conceput special pentru a oferi o varianta robusta si eficienta de evacuare a apei care poate pune in pericol functionarea pompelor ce lucreaza doar cu lichid curat.

A 2-A OPTIUNE!

Steinhaus PRO-SP750
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o optiune de pompa cu debit ridicat si putere de 750W, recomandata pentru uz rezidential si surse de apa care necesita o varianta tehnica submersibila pentru drenaj. Asigura absorbtia apei din surse cu adancimea de pana la 7m si include flotor care protejeaza dispozitivul, prin oprirea automata, atunci cand nu se intrunesc conditiile de functionare optima.

Face parte din categoria versiunilor fara tocator, facand fata la impuritati de pana la 35mm, deci nu o vei folosi in conditii cu murdarie mai mare de acest nivel.

Pompa conceputa pentru a permite evacuarea apei din lacuri, beciuri, bazine murdare, fara a compromite integritatea si eficienta dispozitivului.

A 3-a Optiune!

Pandora CF-2203-1
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Concept tehnic destinat celor care au nevoie de o pompa pentru instalatia de apa a rulotei sau pentru stropitori automate portabile, cu rezervoare de dimensiuni mici si medii. Ofera presiune ridicata, de 5.5bari, este rezistenta la coroziune, include siguranta pentru prevenirea supraincalzirii si protectie automata a presiunii.

Debitul pus la dispozitie de acest produs este de doar 3.1litri/minut, gandit pentru puncte de consum cu necesitati reduse.

Varianta de pompa alimentata la curent continuu, de 12V, conceputa pentru integrarea in sistemul de instalatiei a rulotelor, cu debit redus, presiune ridicata si structura robusta, gandita pentru utilizare indelungata.

 

 

Pareri despre cele mai bune pompe de apa

Ai nevoie de un dispozitiv care sa asigure transportul apei din fantana sau iaz, pana la chiuveta sau in zona de irigat? Pentru cumparaturi corecte si rapide iti recomandam sa iei in considerare produsele de mai jos, selectate in functie de popularitatea in randul clientilor si evaluate dupa cele mai importante criterii.

 

 

Pompa apa murdara:

 

Makita PF0410

 

Pentru cei care vor sa achizitioneze o pompa de apa murdara pentru a scoate apa din iazuri, lacuri, beciuri inundate, pivnite, fose sau alte locatii, in care o versiune pentru apa curata nu poate fi folosita, recomandam acest model de la Makita, cu putere de 400W.

Ofera un debit ridicat, de 120litri pe minut, care te ajuta sa rezolvi rapid situatia, si o presiune de lucru de 0.5bar, echivalenta cu o inaltime de refulare de 5m, fiind deci recomandata pentru surse de apa de adancime redusa si mai putin pentru fantani. Este prevazuta cu flotor, care asigura oprirea automata atunci cand inaltimea apei a scazut sub nivelul considerat optim pentru functionare, protejand astfel dispozitivul.

Designul include carcasa din material plastic, cu rezistenta buna la actiunea apei si a factorilor de mediu, si maner cu format ergonomic, care permite manipularea facila a pompei de la locul de utilizare, la cel de depozitare si invers.

 

 

Pompa submersibila apa murdara:

 

Steinhaus PRO-SP750 

 

Steinhaus PRO-SP750 este o pompa submersibila de apa murdara, ce poate fi utilizata pentru furnizarea de apa menajera colectata din rezervoare, iazuri, lacuri, dar si pentru evacuarea suprafetelor inundate sau pentru irigarea culturilor. Face parte din categoria versiunilor cu putere de 740W si debit de 13000l/h, asigurand un flux suficient de apa pentru toate situatiile in care este nevoie de un astfel de dispozitiv.

Lucreaza cu o presiune de 0.8bari, care inseamna ca poate refula apa pana la o inaltime de 8m, si poate fi instalata in surse de apa cu adancimea de pana la 7m. Este alimentata cu electricitate, deci asigura-te ca o poti conecta usor la o priza cu curent monofazat, si dispune de protectie IPX8, care permite introducerea aparatului in apa, in siguranta.

Este gandita pentru uz rezidential si prevazuta cu flotor, care asigura oprirea automata a functionarii atunci cand apa din lac, iaz sau beci nu mai are adancimea necesara pentru utilizarea sigura a pompei.

 

 

Pompa apa 12V:

 

Pandora CF-2203-1

 

Iti propunem de aceasta data un model gandit pentru a oferi presiune ridicata si volum mai mic de apa, parametri specifici pentru alimentarea chiuvetelor de rulota sau a sistemelor de stropire de tip rucsac. Pandora CF-2203-1, distribuita in acest caz de Super Gospodarulm este o versiune de pompa de apa cu 12V, deci verifica cu atentie compatibilitatea cu sistemul electric la care va fi conectata.

Asigura o presiune de 5.5bar sau 80PSI si un debit de 3.1litri pe minut, suficient pentru utilizare casnica sau stropire in jet ori ceata, pe suprafete mici de teren. Este pusa in functiune de un motor de 26.4kW.

Functioneaza silentios, fara a deranja, chiar si la orele tarzii ale serii si este construita astfel incat sa fie rezistenta la coroziunea chimica, fiind de asemenea prevazuta cu protectie la supraincalzire si sistem de reglare automata a presiunii in circuit. Are dimensiunile de 16 x 95 x 65cm, importante pentru compatibilitatea cu spatiul rezervat pentru aceasta componenta.

 

 

Pompa apa gradina:

 

Micul Fermier 100 YQJD 

 

Esti pus in situatia de a extrage apa din puturi de adancime mare si ai nevoie de o pompa pe masura? Iti propunem Micul Fermier 100 YQJD, o pompa de apa pentru gradina, cu structura submersibila si 8 rotoare din plastic. Poate fi amplasata pana la o adancime maxima de absorbtie de 105m, dimensiunile reduse facand posibila introducerea in surse de apa inguste.

Structura sa este una durabila, compacta, conceputa pentru a rezista uzurii, alimentarea se face cu electricitate, prin intermediul unui cablu de 10m, iar pornirea este automata. Specificatiile de lucru o recomanda atat pentru uz rezidential, pentru asigurarea de apa menajera sau pentru irigatii, cat si in proiecte comerciale.

Face parte din categoria modelelor pentru apa curata, deci ai grija sa nu o introduci intr-un spatiu cu lichid murdar, pentru a evita deteriorarea. Asigura un debit maxim de 3000litri pe ora si lucreaza cu o presiune de 3.8bari, generata de un motor de 1100W cu 2800rpm. Este confectionata din inox, are o greutate de 9.4kg si nu include flotor.

 

 

Pompa apa murdara cu tocator:

 

IBO Furiatka 1500 

 

Pentru a goli eficient si fara incidente fose septice si zone de canalizare iti recomandam sa optezi pentru o pompa de apa murdara cu tocator cum este acest model Furiatka. Este confectionata din fonta, pentru o structura robusta si durabila, si prevazuta cu flotor care opreste automat pompa, prevenind functionarea in situatiile in care nu mai este suficienta apa de evacuat. Poate fi utilizata in lichid usor murdar sau cu nisip, insa, pentru a preveni deteriorarea in timp, se recomanda limitarea la situatiile in care impuritatile nu reprezinta mai mult de 10% din volumul apei.

Include tocator din otel, este pusa in functiune de un motor puternic, de 1500W si se alimenteaza cu energie electrica prin intermediul unui cablu cu lungimea de 8m. Asigura un debit maxim de 18000litri/ora si o presiune de 1.8bar, actionand rapid si eficient, si functioneaza optim la temperaturi de pana la 35oC. Pentru siguranta si mentinerea aparatului in cele mai bune conditii pentru mult timp, iti recomandam sa ii asiguri o adancime de imersie cuprinsa intre 8 si 25cm.

 

 

Pompa de apa manuala:

 

Everpro BAR-PT25 

 

Ai nevoie de un instrument potrivit pentru a testa integritatea unei instalatii de apa? Specialistii propun o pompa de apa manuala, cum este acest exemplar marca Everpro. Dispozitivul include cuva cu capacitatea de 5 litri, pentru depozitarea apei cu care se lucreaza, manometru, pentru observarea presiunii, si sistem de pompare cu piston, care foloseste eficienta parghiei pentru a circula apa.

Include racord de 1/1inch, care permite conectarea cam la orice instalatie de apa (sanitara, de incalzire, de racire etc.) si este confectionata din metal rezistent, cu dimensiuni reduse (30 x 18 x 25cm) care permit folosirea facila in spatii inguste de lucru. Lucreaza cu o presiune cuprinsa in intervalul 0 – 2.5bar si pune la dispozitie o capacitate de pompare de 10ml pe cursa.

Este ideala pentru testarea instalatiei termice, atunci cand apar frecvent avarii, si reglarea presiunii dintr-un circuit inchis si este conceputa atat pentru uza casnic, cat si profesional.

 

 

Pompa apa rulota:

 

Pandora CF-8088 

 

Nu toate modelele de pompa de apa pentru rulota lucreaza cu debite foarte mici. De exemplu, acest model de la Pandora, este conceput cu corp dublu pentru a-ti oferi parametri ceva mai buni de functionare, insa, atentie, si cu diferente de dimensiune pe masura. Verifica deci, cu atentie, spatiul disponibil pentru amplasare, inainte de a face achizitia, pentru ca ai nevoie de unul dublu fata de modelul clasic.

Este un model electric, alimentat la curent alternativ de 12V, care iti pune la dispozitie un debit de 8 litri/minut ce o recomanda si pentru utilizare in lucrari agricole, pe ambarcatiuni, in proiecte ce tin de vinificatie si la masinile de spalat. Pandora CF-8088 lucreaza cu o presiune de 10.3bar si este o pompa cu autoamorsare si presostat care permite reglarea automata a presiunii in functie de cea sesizata in tevi.

Se foloseste doar pentru surse de apa curata si poate fi utilizata atat in domeniul casnic, cat si comercial sau industrial.

 

 

Pompa de apa pe benzina:

 

Ruris MP50 

 

Preferi o pompa de apa pe benzina, care sa nu depinda de accesul la o sursa de curent electric? Incearca aceasta versiune de la Ruris, conceputa pentru a asigura apa menajera si pentru irigatii dintr-o sursa curata, deci fara prea multe impuritati.

Asigura un debit de apa de pana la 25000litri pe ora, cu refulare pe o inaltime de pana la 25m si circulare pana la 250m pe orizontala, distanta asigurata de motorul termic puternic, de 7CP. Este prevazuta cu rezervor de combustibil de 3.6litri si consuma, in medie, 1.75litri/h, ceea ce inseamna ca iti ofera o autonomie de 2 ore intre doua plinuri.

Include sorb, care previne absorbtia de crengi, frunze si alte obiecte mari, care ar putea deteriora dispozitivul, accesoriu ce necesita amplasarea fie pe o suprafata solida, fie la 0.5m de sol. Sasiul in care este incadrata este confectionat din otel durabil, care asigura produsului suficienta rezistenta pentru a fi utilizat si in domenii precum cel al constructiilor.

 

 

Pompa presiune apa:

 

Total TWPS101 

 

Total TWPS101 face parte din categoria presostatelor, accesorii esentiale pentru gestionarea automata eficienta a presiunii apei in unele sistem de incalzire, racire sau de pompare. Functioneaza cu electricitate, porneste si se opreste automat, si este prevazut cu un motor puternic, de 1.1kW, care poate lucra cu un debit ridicat de apa, de pana la 10000 de litri pe ora.

Este o versiune universala care poate fi utilizata atat cu variante de pompe de suprafata, cat si cu cele submersibile. Poate sustine o presiune de lucru de pana la 10bar si beneficiaza de protectie IP65 la apa si impuritati.

Iti recomandam sa achizitionezi un astfel de produs daca detii o pompa cu presiune la apa variabila sau un sistem de incalzire in cadrul caruia trebuie prevenita cresterea acesteia la un nivel riscant, in lipsa unui vas de expansiune pe masura necesitatilor. Pentru conectare, include filet exterior de 1inch (tol).

 

 

Ghid de cumparare

 

Desi rolul unei pompe de apa este simplu, eficienta cu care il indeplineste depinde de o varietate de factori, incepand cu modul de amplasare si terminand cu debitul pe care ti-l poate oferi.

Afla din acest ghid cum poti alege corect, varianta tehnica potrivita pentru tine, dintre ofertele de pompe de apa, la preturi bune, disponibile in magazine, tinand cont de cele mai importante criterii de selectie.

 

 

Submersibila sau de suprafata: Variantele de suprafata sunt concepute pentru a trage apa dintr-o sursa cu adancime  redusa, cum sunt iazurile, lacurile sau rezervoarele, si asigura un debit mare de apa, dar o presiune mai mica. Modelele submersibile, pe de alta parte, sunt confectionate pentru fi imersate complet in apa, oferind posibilitatea colectarii din surse cu adancime mare, cum sunt fantanile. Lucreaza cu un volum mai mic de apa, dar cu o presiune superioara.

Atentie! Versiunile submersibile nu se utilizeaza niciodata la suprafata, pentru ca lichidul in care sunt introduse are si rolul de agent de racire, prevenind supraincalzirea, iar la exterior aparatul este lipsit de acest sistem de reglare.

Pe lista optiunilor de suprafata gasesti atat modele mari, cu putere ridicata, utilizate la exterior, pentru irigatii si asigurarea apei menajere pentru locuinta, cat si versiuni mai mici, pentru rulote, alimentate cu curent alternativ, la 12 sau 24V.

 

Apa curata sau apa murdara: Pentru a evita deteriorarea rapida a dispozitivului, atunci cand alegi o pompa de apa, ieftina si buna, trebuie sa stii cu ce tip de lichid va lucra. Modelele de apa curata sunt cele destinate pentru asigurarea de apa menajera si de multe ori pentru irigatii, si sunt folosite pentru fantana sau extragerea de lichid dintr-un rezervor.

Daca stii ca vei folosi apa din iaz sau lac ori din orice tip de sursa cu impuritati de dimensiuni mici si medii, este bine sa te orientezi direct catre un model de apa murdara, prevazut cu filtre care opresc reziduurile la intrarea in pompa. Este important ca in ambele cazuri sa verifici dimensiunile impuritatilor in prezenta carora produsul poate functiona corect (informatia este inclusa in specificatiile tehnice).

Pentru zone foarte murdare sau eliminarea apei din locuinte inundate, santiere de constructii, terenuri agricole acoperite de apa, fose sau toalete publice, se recomanda o pompa de apa, la un pret bun, din categoria celor cu tocator. Acestea includ elemente suplimentare care permit sectionarea si maruntirea obiectelor de dimensiuni mari, protejand pompa.

 

Presiunea de lucru: Acest parametru iti spune de regula cam la ce distanta poate duce pompa, apa de care ai nevoie. Teoretic, dispozitivul are nevoie de 1bar presiune pentru fiecare 10m pe care apa trebuie sa ii parcurga in inaltime si pentru fiecare 100m pe care trebuie sa ii acopere pe orizontala. Deci, daca ai nevoie de o varianta care sa duca apa din fantana, de la un nivel de 15m, pana in casa, la o distanta de 50cm trebuie sa te orientezi catre pompe de apa, ieftine si bune, de minim 6.5bari.

In cazul rulotelor, unde spatiul este foarte redus, te vei descurca excelent cu versiuni de 0.8 – 1bar.

 

Debitul de apa: Se refera la cantitatea de lichid care curge prin punctul de consum intr-o unitate de timp, fiind de regula exprimata in litri pe minut. Depinde direct de fluxul de lichid de care ai nevoie. Daca in casa sunt folosite, de exemplu, in acelasi timp, cel putin doua chiuvete, este bine sa alegi o pompa de apa, la pret bun, cu debit de minim 15litri/minut.

Pentru gradina, debitul necesar depinde de suprafata pe care trebuie sa o irigi, astfel incat sa o poti acoperi intr-un interval de timp rezonabil, si de modul de irigare utilizat (direct, prin picurare, cu canal etc.). De exemplu, pentru o gradina de pana la 500mp, cu udare clasica, te poti descurca bine cu o versiune de 50 – 75litri/minut.

 

 

Sistemul de functionare: In cazul extragerii de apa din fantani foarte adanci, numeroase pareri despre cele mai bune pompe de apa recomanda modelele cu turbina, multietajate, care asigura debit ridicat si presiune foarte buna, fiind potrivite atat pentru locuinte, cat si pentru irigatii. Daca stii ca ai de lucru cu apa ceva mai vascoasa, este bine sa te orientezi catre o versiune cu ejector. Preostatul este util in sistemele care au de acoperit o distanta mare intre sursa si punctul de consum, pentru ca permite reglarea facila a presiunii apei.  

Flotorul sau plutitorul este un element esential pentru reglarea nivelului minim de apa pana la care pompa poate functiona in siguranta. Acesta opreste automat dispozitivul cand se atinge cota de atentionare.

 

Limite: Atunci cand alegi o versiune de suprafata este bine sa tii cont de adancimea maxima de la care poate colecta apa si inaltimea maxima de refulare, care iti spune pana la ce nivel al locuintei poate ajunge apa. In cazul celor submersibile, de interes este in principal cel de-al doilea indicator.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cand sa investesc intr-o pompa de apa cu panou solar fotovoltaic pentru gradina?

Stii ca a venit momentul sa cauti cea mai buna pompa de apa cu panou solar, cand vrei sa platesti mai putin la curent, pe termen lung, dar iti permiti momentan invesitita in panouri fotovoltatice care sa-ti asigure o cantitate potrivita de apa. De exemplu, cu 150 W poti asigura cam 10000 – 15000 litri pe zi. Este foarte important insa ca spatiul de amplasare sa asigure expunere directa la soare pentru cel putin 5 ore pe zi.

 

 

Exista pompa de apa manuala?

Da, exista si versiuni manuale, care arata similar unora dintre ciusmele pe care le mai gasesti la sate, cu o teava larga prin care curge apa si un maner cu sistem de parghie, care creeaza presiune in interior, determinand apa sa iasa la suprafata. Au de regula o adancime de absorbtie de pana la 7 – 8m si ofera un debit de aproximativ 25 – 40 litri pe minut.

 

Ce rol are pompa de ridicare de presiune pentru apa?

Modele de pompe concepute pentru ridicarea presiunii la apa sunt inserate in sistemele deficitare la acest capitol, cum sunt de exemplu cele care asigura apa calda pe baza energiei oferite de panouri solare. Rolul lor este de a se activa atunci cand punctul de consum este folosit si de a ridica presiunea apei in instalatie la un nivel multumitor.

 

 

 

Scurt ghid de utilizare la o pompa de apa pentru gradina

 

Ca in cazul oricarui dispozitiv automat utilizat, pentru a beneficia pe termen lung de avantajele folosirii unei pompe de apa de calitate este necesar sa stii exact care sunt conditiile sale de utilizare. Iata cateva recomandari care iti pot fi utile, daca lucrezi cu un astfel de produs.

 

 

Citeste manualul tehnic

Multi dintre noi, mai ales daca au ceva experienta in domeniu, considera ca aceste aparate sunt destul de usor de folosit incat sa nu mai fie nevoie sa deschida cartea tehnica. Adesea este un gest care poate inseamna uzura timpurie sau mici accidente, care duc la deteriorarea aparatului. Daca ai cumparat deci un astfel de dispozitiv pentru gradina, ai rabdare 5 minute si parcurge cu atentie ghidul inclus in pachetul de livrare.

 

Conexiunile electrice

Foloseste pentru alimentarea pompei o priza cu impamantare si verifica intotdeauna integritatea cablului de alimentare si a stecherului, inainte de a pune aparatul in priza. Toate conexiunile trebuie sa fie mereu uscate, iar cablul trebuie ferit de obiecte contondente si caldura excesiva.

De asemenea, este important sa rezisti tentatiei de a suspenda sau de a trage pompa folosind cablul de alimentare.

 

Pregatiri importante

Curata intotdeauna teava de drenaj inainte de incepe sa folosesti pompa. Pentru ca si cele mai bune pompe de apa au niste parametri limita de functionare, inainte de a instala dispozitivul asigura-te ca se respecta adancimea de absorbtie si refulare indicate in specificatiile tehnice.

Nu porni niciodata pompa intr-un spatiu fara apa suficienta , pentru ca se poate defecta.

Daca ai ales o pompa submersibila de apa curata, nu o folosi in apa murdara si verifica mereu limitele specificate cu privire la marimea impuritatilor care pot fi tolerate de modelele ce permit utilizarea in lichid murdar.

Nu utiliza o pompa de apa pentru uleiuri, benzina, motorina, apa sarata sau parafina.

Asigura-te ca pompa este intr-o pozitie stabila inainte de a o porni, ca flotorul se misca liber si ca gurile de aspiratie nu sunt blocate.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

9 tipuri de pompe de apa si beneficiile/aplicatiile lor

 

Vrei sa cumperi o pompa de apa si verifici modelele disponibile? Este bine sa afli mai intai cate ceva despre categoriile de produse dintre care poti alege. Poti opta intre versiuni electrice, pe benzina sau cu alimentare solara, submersibile sau de suprafata si multe alte variante, cu beneficii si aplicatii specifice.

 

Daca locuiesti la casa, ai cu siguranta nevoie de o pompa pentru apa, dar nici la bloc nu scapi de eficienta si necesitatea acestor dispozitive, implicate in multe dintre sistemele care iti asigura confortul in locuinta. Pentru ca modelele de pompe sunt variate si destul de diferite din punct de vedere tehnic, este important sa stii ce beneficii iti ofera fiecare dintre ele si in ce situatii se dovedesc cele mai utile.

 

Pompa manuala sau automata

Modelele manuale sunt ceva mai putin folosite in prezent, fiind utilizate in special cu scop decorativ si pentru a asigura functionarea cismelelor amplasate prin orase.

Daca ai o gradina frumoasa, amenajata in stil clasic, cu mobilier din fier forjat si alei asfaltate, poti completa designul si cu o ciusmea cu pompa manuala, utila atunci cand vrei sa uzi florile si nu ai nevoie de o cantitate foarte mare de apa. Avantajul principal al acestor modele este independenta fata de orice fel de prezenta curentului electric sau a combustibilului, fiind o varianta care nu consuma decat efortul tau fizic.

 

 

Pentru sarcini mai complexe, iti recomandam insa sa optezi intotdeauna pentru o versiune automata, care nu necesita munca din partea ta si poate functiona continuu pentru perioade lungi de timp, transportand cantitati importante de apa. Aceste optiuni au nevoie de alimentare cu energie electrica si deci o sursa de curent in apropiere, insa sunt cu mult mai eficiente decat cele manuale.

 

Modele prevazute cu tocator

Versiunile prevazute cu tocator sunt ceva mai scumpe decat alternativele simple, dar sunt esentiale pentru situatiile in care lucrezi cu apa murdara in care se afla tot felul de deseuri. Desi nu sunt infailibile, reusesc sa marunteasca elemente de vegetatie (frunze, crengi, iarba etc.) suficient de bine pentru a le putea folosi atunci cand gradina este inundata sau pentru a asana un iaz murdar.

Mai reprezinta o varianta viabila si pentru evacuarea deseurilor din toalete sau fose septice, cu precizarea ca tocatorul nu poate marunti eficient produse din plastic, deci este bine sa ai grija ce arunci in WC, chiar daca la celalalt capat se afla o pompa performanta. La fel de utila este si in zona bucatariei, prevenind infundarea tevilor de catre diverse resturi alimentare in chiuveta.

Principalul sau avantaj este asadar capacitatea de fi folosita in ape murdare, cu impuritati de dimensiuni mari.

 

Variante alimentate cu energie solara

Daca ti-ai propus sa contribui la protejarea mediului sau vrei pur si simplu sa platesti mai putin la curent, poti apela la o pompa alimentata prin intermediul energiei solare. Este independenta de reteaua de energie electrica, are o durata lunga de viata, nu polueaza mediul, iar utilizarea  costa mai putin decat o varianta pe benzina.

Pe de alta parte, functionarea nu este una continua sau la acelasi nivel de intensitate, fiind adesea afectata de cantitatea de lumina disponibila. Nu poti utiliza aceste produse in timpul noptii, ai nevoie de o expunere buna pentru panourile solare si vei intampina dificultati daca o perioada mai lunga de timp cerul este innorat.

 

Pompe pe benzina sau electrice

Trecand la variantele clasice, poti alege bineinteles intre pompe cu benzina sau electrice. Cele alimentate la priza sunt potrivite si recomandate pentru uz casnic, in spatiile racordate la reteaua electrica si in care pot fi conectate usor la o sursa de curent. Nu sunt la fel de puternice ca versiunile pe benzina, dar sunt suficiente pentru a deservi eliminarea apei dintr-un subsol, imbunatatirea presiunii in retea sau circularea apei in locuinta. Sunt usor de utilizat si intretinut, insa depind de accesul la un punct de alimentare cu energie.

Optiunile cu benzina sunt mai puternice si pot fi folosite oriunde, avand o mobilitate superioara celor electrice. Sunt utilizate de regula pe santiere si in ferme, la irigatii. Pentru ca in timpul functionarii pot degaja monoxid de carbon este important sa fie folosite in principal in exterior sau in spatii foarte bine aerisite.

 

Hidrofor sau pompa submersibila

Hidroforul este o pompa de suprafata folosita de obicei in gospodarie pentru a asigura presiune constanta la chiuveta sau pentru masina de spalat, pentru irigarea terenurilor sau alimentarea instalatiilor de stropire utilizate la exterior sau in sere. Lucreaza cu surse de apa de adancime mica, de pana la 8m, care pot fi fantani sau rezervoare cu apa de ploaie.

 

 

Prin comparatie, o versiune submersibila este etansa la apa si functioneaza coborata in sursa de alimentare, consumand mai putina energie si fiind mai silentioasa. Aceste versiuni sunt concepute pentru situatiile in care vrei sa scoti de la adancimi mai mari de 9m. Este important sa nu depasesti insa adancimea maxima de imersie indicata pe specificatiile modelului.

 

Pompa pentru put

Modelele pentru put sunt o categorie aparte a pompelor submersibile. Dupa cum spune si denumirea sunt concepute special pentru fi coborate in puturi, ceea ce inseamna spatii inguste, cu adancime mare. Se deosebesc de restul prin forma foarte supla, subtire, etansa, care permite functionarea dispozitivului imersat in apa.

Pentru un design cat mai simplu, racirea motorului este realizata in acest caz de catre apa care imbraca pompa, deci nu poate fi folosita sigur decat afundata destul de mult in lichid si necesita verificarea periodica a nivelului apei.

Aceste versiuni pot fi folosite pentru irigatii sau pentru alimentarea locuintelor cu apa menajera, fiind cele mai potrivite pentru sursele de apa care presupun accesul in spatii inguste. Sunt de asemenea foarte durabile, asigura un debit ridicat de apa, includ motor care nu necesita intretinere, lucreaza bine in fantanile adanci si sunt prevazute cu cabluri de alimentare lungi.

Ca orice pompa submersibila, si modelele pentru put trebuie alese in functie de calitatea apei. Este important deci sa folosesti o pompa de apa murdara daca lichidul extras contine impuritati, o versiune de apa curata fiind afectata de un astfel de continut.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu