Motopompe – Opinii si Recenzii in 2025
Cei care sunt in cautarea unei solutii pentru problemele gospadaresti sau agricole care necesita achizitia unei pompe de apa se afla in fata unor alegeri dificile. Fiindca multe dintre specificatiile tehnice pot fi derutante, noi iti oferam o lista cu tipuri si descrieri succinte de motopompe pe care sa iti poti baza decizia. Am trecut in revista aparate care iti pot fi de folos in mai multe circumstante si poti sa te orientezi dupa criteriile date de noi. Dintre toate produsele pe care le-am analizat, consideram ca Honda WT40XK2DE este o achizitie mai avantajoasa, fiind potrivita pentru lucrari de mai mare amploare, data fiind puterea superioara si capacitatea de a pompa apa foarte murdara, dar la fel de bine poti sa iei in calcul si motopompa Ruris MP50.
Tabel comparativ
Este un produs de mare putere pe care te poti baza pentru lucrari mari. Produsul utilizeaza un motor fiabil si materiale de calitate superioara, incluzand rotor din fonta, corp de pompa din otel moale si etansari din carbura de siliciu. Poate pompa apa foarte murdara, cu particule mari de pana la 30mm si are debit de aproape 100 m3/h.
Motopompa este destul de grea si are o autonomie relativ redusa in comparatie cu alte produse. In plus, este un produs profesional destul de scump.
Daca ai nevoie de o unitate de pompare care sa faca fata la sarcini dificile si care sa fie in acelasi timp usor de intretinut, te poti baza pe acest model.
Un produs creat special pentru cerintele lucrarilor agricole, unitatea are motor fiabil si e capabila sa furnizeze un debit mare intr-un timp scurtat. Are avertizare pentru nivelul de ulei si poate lucra in conditii neprielnice de temperatura. Este in acelasi timp mai usoara si mai avantajoasa la pret decat alte modele.
Are o capacitate de refulare relativ mica in comparatie cu alte produse destinate irigatiilor, fiind mai degraba potrivita suprafetelor mici si medii.
Este o optiune foarte atractiva ca pret si fiabilitate. Pentru cei care au nevoie de o unitate de pompare a apei atat in gospodarie, cat si la irigatii, este cu siguranta o alegere buna.
Este dotata cu un motor fiabil si are autonomie ridicata datorita rezervorului de mare capacitate. Presiunea si implicit inaltimea de refulare se afla la parametri foarte inalti. Fiind prevazuta cu roti si cu manere poate fi manevrata destul de usor, in ciuda greutatii mari.
Nu este autoamorsabila, ceea ce inseamna ca trebuie sa efectuezi amorsarea inainte de a o putea folosi. De asemenea, respecatand indicatiile producatorului, va fi necesar sa achizitionezi un sorb potrivit.
Probabil e una dintre cele mai bune optiuni, daca vrei sa transporti apa pe distante mari sau sa faci agricultura de irigatie pe suprafete intinse.
Pareri despre cele mai bune motopompe
Daca gospodaria sau mica ta afacere necesita, din motive evidente, o motopompa eficienta si usor de folosit, iti sugeram sa consulti lista noastra de produse, intocmita in urma studierii temeinice a pietei, din care poti alege pe cel care ti se potriveste cel mai bine.
Motopompa Honda
Honda WT40XK2DE
Motopompa HONDA WT40XK2DE este o pompa pentru ape reziduale, de mare putere, indicata pentru lucrarile grele. Este dotata cu motor Honda, OHV in 4 timpi, pe benzina, cu o putere de 9.5 cp. Pentru a evita supraincalzirea, motopompa Honda are integrata o alarma de ulei, iar pentru eficienta rotorul este de forma conica.
Rezistenta in timp este data de otelul moale din care este realizat motorul si de racordurile facute din carbura de siliciu, caracterisitice pentru o motopompa HONDA WT 40X. Acestea din urma sunt etanse, astfel ca reziduurile nu se pot infiltra in pompa. Pentru a face fata vibratiilor, corpul motorului este montat pe suporti de cauciuc.
Este usor de demontat pentru curatare si verificare prin demontarea bolturilor. Are un debit ridicat, de 1640 l/m (10 metri cubi pe ora). Are sita de aspiratie si functioneaza cu autoamorsare, avand o pornire usoara. Adancimea de absorbtie este de 8 metri, iar inaltimea de refulare de 26 de metri, fiind ideala pentru evacuarea excavarilor pentru fundatii, dar si ca motopompa pentru irigatii.
Honda WB 20 XT
Pentru pomparea apei curate (semiincarcata) poti folosi o motopompa Honda 2 toli. Modelul Honda WB 20 XT este indicat pentru lucrari mari, cum ar fi cele de irigatie, constructii usoare sau evacuarea de iazuri, alimentarea din rauri, alimentarea sau desecarea bazinelor piscicole si controlul inundatiilor.
Pompa este realizata din aliaj usor de aluminiu, turnat sub presiune, iar arborele este protejat cu etansare din carbune-ceramica, de mare rezistenta. Motorul de 118 cm3 are 4 cp si include avertizor pentru nivelul de ulei. Este o motopompa Honda cu un consum mediu pe ora de 0,8 litri si o autonomie de 2,5 ore. Pornirea este manuala si se face usor.
Debitul maxim este de 600 l/minut, cu un diametru de refulare de 2’’ (50,8 mm), ceea ce produce o presiune la evacuare de 3,2 bari. Adancimea de absorbtie este de 8 metri, iar inaltimea de refulare de 32 de metri. Pentru a proteja pompa, filtrul actioneaza pentru particule mai mari de 8 mm.
Honda EURO DWP-390-H4
Aceasta este o motopompa profesionala cu putere mare, utilizata pentru apa curata. Poate fi utilizata pentru orice activitate care necesita transportul unor cantitati mari de apa pe o anumita distanta, de la alimentare cu apa potabila la santiere de constructii sau irigatii cu aspersoare sau prin picurare.
Motorul in patru timpi, pe benzina, Honda OHV GX390 atinge 13 cp si foloseste un rezervor de combustibil de 6,1 litri si unul de ulei de 1,1 litri. Capacitatea mare a rezervorului ii asigura o autonomie mare. Sistemul de aprindere este electronic, iar pornirea se face manual, cu ajutorul unui demaror cu sfoara.
Debitul la refulare este de 7,5 bari, iar diametrul de 3’’ la refulare ii permite sa transporte 66 metri cubi pe ora. Motopompa Honda 3 toli are o adancime de absorbtie de 8 metri si o inaltime de refulare de 75 de metri. Este o motopompa de apa rezistenta si usor de manevrat, fiind dotata cu cadru si roti de transport.
Motopompa Ruris
Ruris MP50
Motopompa RURIS MP 50 este un produs pus la vanzare de catre un brand romanesc, specializat in motoutilaje destinate utilizarii in agricultura. Unitatea de pompare Ruris MP50 este dealtfel destinata in mod special agriculturii de irigatie sau lucrarilor piscicole.
Motorul in 4 timpi are capacitate ciclindrica mare (212 cm3) si dezvolta 7 cp. Este un motor pe benzina cu un consum mediu de 1,75 l/h, asa incat rezervorul de benzina cu capacitate de 3,6 litri ii permite o autonomie de cca 2,5 ore. Motopompa Ruris este dotata cu sistem de amortizare si pornirea manuala se poate face usor, indiferent de temperatura.
Motopompa Ruris este autoamorsabila si nu necesita amorsarea intregii coloane de apa, astfel ca pomparea incepe intr-un timp scurt. Pentru rezistenta la vibratii sau la soc pompa este prevazuta cu sasiu din otel. Debitul atins de 25 mc/h, cu o adancime de absorbtie de 8 metri si inaltimea maxima la refulare de 25 de metri.
Motopompa diesel
Visoli TDH80CL
Produsul este destinat in special celor care isi doresc rezultate maximizate, intrucat il folosesc pentru lucrari de anvergura. Unitatea este o motopompa Diesel potrivita mai ales pentru irigarea unor suprafete mari, transfer de apa sau stingerea de incendii.
Modelul este dotat cu un motor VS 186F de 418cc de putere mare (10 cp), cu un rezervor de combustibil de 15 litri si unul de ulei de 1,65 litri. Cu un consum estimat de 1,9 l/h, acest motor de motopompa are o autonomie sporita.
Printre dotari se numara o pompa de presiune din inox si 2 roti si manere pentru a putea fi manevrata cu usurinta. Motopompa nu este autoamorsabila, ci se amorseaza manual si trebuie echipata cu sorb motopompa conform recomandarilor. Ca performante sunt de notat capacitatea de transfer de 41 m3/h si inaltimea de refulare de 90 metri pe verticala (echivalentul a 900 de metri pe orizontala). Presiunea maxima este de 10 bari.
Motopompa apa murdara
Breckner WP30
Utilizata pentru ape menajere si ape murdare, motopompa Breckner WP30 este folosita in mod principal in irigatii generale si lucrari de gradina, pentru evacuarea apei din iazuri sau in caz de inundatii.
Motorul 168F-1 pe benzina produce pana la 6,5 cp, are o capacitate cilindrica de 163 cm3, un rezervor de 3,6 litri si un bazin de ulei de 0,6 litri ce conduc la o autonomie de 2 ore. Sistemul de aprindere este manual, cu demaror. Pentru siguranta, motopompa Breckner WP30 este dotata cu sistem de avertizare pentru nivelul scazut de ulei.
Produsul vine la pachet cu accesorii necesare pentru montaj si functionare: coliere, cuple conectoare pentru admisie si evacuare, filtru cu capac si alte piese. Performanta la transportul apei este asigurata de un diametru mare la absorbtie si refulare, de 3’’ fiecare. In felul acesta se asigura transportul a 60 metri cubi de apa pe ora. Adancimea de absorbtie este de 8metri, iar inaltimea de refulare e de 30 de metri.
Motopompa irigatii
KENTSEL H20M
Acest articol este preponderent destinat agriculturii de irigatie, dar poate fi foarte bine utilizat si in caz de inundatii sau pentru alte transferuri. Pentru ca este destinata mai ales transportului de apa semi-murdara, are toleranta la particule de pana la 8-10 mm.
Motopompa diesel cu motor WM 186 are o forta nominala de 10 cp si un consum situat intre 1,3 si 1,8 l/h, acesta din urma pentru capacitatea maxima de lucru. Rezervorul cu care este dotat, de 11 litri, si baia de ulei de 1,65 l, ii asigura suficienta autonomie cand executi lucrari de lunga durata. Pentru pornire, motorul motopompei este dotat cu demaror si electro-motor.
Functionarea motopompei se face cu autoamorsare, avand un timp de amorsare de 1-2 minute. Caracteristicile acesteia sunt diametrul mare al aspiratiei si refularii (4’’ pe interiorul tubului). Poate absorbi apa de la o adancime de 8 metri si o conduce pana la o inaltime de 20 m. Debitul rezultat este de maximum 2000 litri/minut, dar la sarcina recomandata ajunge la 1250 l/min.
Motopompa benzina
Set Gospodarul Profesionist GP-20A
Comparabil cu produsul anterior, aceasta motopompa pe benzina este indicata atat pentru irigatii in camp, in gradini si livezi, cat si pentru folosirea in constructii sau in aductiuni din puturi sau rauri sau lacuri. In pachet se afla si un furtun de 20 de metri si 20 de cuple, pentru cei care sunt gata sa inceapa irigarea
Motorul motopompei este in 4 timpi, de tip OHV, cu o putere nominala de 6,5 cp si 196 cm3 capacitate cilindrica. Pentru autonomie este inzestrat cu un rezervor de combustibil de 3,6 litri. Producatorul l-a prevazut si cu senzor de alerta in cazul in care uleiul atinge un nivel scazut.
Pentru rezistenta si curatare usoara pompa este realizata dintr-un aliaj de aluminiu, ceea ce contribuie si la scaderea greutatii utilajului (doar 26 kg). Debitul la care te poti astepta este de 30.000 de litri pe ora. Absorbtia se face printr-un racord de 2’’, la o adancime maxima de 8 metri, iar refularea poate atinge 28 de metri inaltime.
Steinhaus PRO-GP50
Aceasta unitate poate fi folosita pentru pomparea apei menajere, fiind destinata in special uzului gospodaresc, pentru extragerea apei din fantani, puturi sau ape statatoare. Piesa centrala este un motor in patru timpi pe benzina, cu o capacitate cilindrica de 212 cm3 si 7 cai putere. Are pornire simpla, cu demaror si sfoara si rezervor de 3,6 litri, suficient pentru o autonomie de mai bine de 2,5 ore.
Are eficienta mare din punctul de vedere al debitului, atingand 33.000 de litri pe ora. Adancimea de absorbtie este de 7 metri, iar inaltimea de livrare este de 30 m. Dimensiunea maxima a particulelor admise in suspensie este de 4mm.
Producatorul specifica, in datele tehnice, tipul de ulei de motor compatibil. Recomanda folosirea uleiului de tip 10W30 in decursului anului si 15W40 pentru sezonul de vara. Produsul vine cu manual de utilizare si certificare EURO V, mai buna decat a multor masini de pe drumurile publice.
Total TP3202
Aceasta motopompa se afla in seria unitatilor de transport al apei de uz gospodaresc si o poti folosi la aductiuni, irigatii sau evacuari, in functie de necesitati.
Cu o capacitate cilindrica de 208 centimetri cubi si cu un motor clasic monocilindru in 4 timpi, racit cu aer, motopompa atinge 7 cp. Motorul este prevazut cu un rezervor de combustibil de 3,6 litri, iar pornirea se face prin actionarea demarorului cu sfoara. Se utilizeaza amestec de benzina si ulei intr-o proportie de 25 la 1.
Atat diametrul de aspirare, cat si cel de refulare masoara 2 toli. Echipamentul asigura un debit maxim de 550 l/min. Pentru mai multa rezistenta, paleta fixa si rotativa este confectionata din fonta. Adancimea de absorbtie maxima specificata este de 8 m, iar inaltimea de refulare este de 28 m. Fiind usoara (21 kg), aceasta motopompa este usor de transportat si de montat.
Furtun motopompa
Evotools 677253
La achizitia unei motopompe este posibil sa primesti in pachet un furtun motopompa de absorbtie sau de refulare, dar daca nu sunt incluse trebuie sa gasesti un furtun cu dimensiuni corespunzatoare.
Pentru motopompele cu diametrul de refulare de 3 toli, furtunul Evotools 677253 este potrivit, avand acelasi diametru. Fiind un furtun de refulare, acesta trebuie sa faca fata unei presiuni destul de mari, de obicei peste 2-3 bari, de aceea produsul este realizat in strat dublu, de cauciuc si material textil.
Are o lungime de 20 de metri, dar nu este prevazut cu cuple sau tambur. Ramane la alegerea ta sa prelungesti cu mai multe bucati de furtun si cuple traseul furtunului.
Ghid de cumparare
Exista, desigur, atat pompe de apa de suprafata, cat si pompe submersibile, dar noi iti propunem sa analizam pe scurt criteriile dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand alegi o pompa de apa de suprafata. Am folosit cateva pareri despre cele mai bune motopompe, dar la ele se pot adauga si alte criterii pe care le poti consulta, mai jos:
Utilizare: Prima alegere pe care o faci, atunci cand esti in cautare de motopompe ieftine si bune, este folosinta pe care o vei da pompei. Daca ai de gand sa faci lucrari de amploare in constructii si agricultura, sa folosesti pompa pentru a evacua zone mari inundate si a elibera cuve sau piscine mari, atunci specificatiile producatorului te vor ajuta. Pompele de uz industrial, profesionale, sunt cele de care ai nevoie.
Specificatiile tehnice si caracteristicile generale in care se mentioneaza doar uzul rezidential te vor indrepta catre o motopompa de putere mai mica, o motopompa la un pret bun cu consum si debit redus, caracteristici tehnice pe care, de altfel, le poti folosi in gospodarie.
Tipul de alimentare: Este important sa te decizi pentru un tip sau altul de alimentare si combustibil. In cazul pompelor electrice, vei avea nevoie de o conexiune la retea, ceea ce nu este intotdeauna la indemana, daca spre exemplu ai nevoie de motopompa pentru a iriga o suprafata, sau in cazul in care vrei sa o folosesti pentru evacuare cand are loc o inundatie.
Motopompele diesel sau cu benzina sunt din acest punct de vedere mai practice si gasesti numeroase astfel de motopompe la preturi bune. Pot fi transportate oriunde ai nevoie, si le poti utiliza chiar si in situatii critice. Daca o inundatie face necesara folosirea pompei, dar nu ai curent electric, o pompa cu benzina te poate scoate din incurcatura.
In functie de capacitate si putere, pompele au consum diferit. De aceea trebuie sa iei si acest detaliu in calcul, atunci cand te hotarasti pentru un model sau altul.
Eficienta hidraulica: Puterea motorului si debitul sunt specificatii tehnice care apar in descriere si in cartea tehnica, asa incat poti sa-ti faci o idee daca ai dat peste o motopompa ieftina si buna.
O alta modalitate prin care poti determina eficienta hidraulica a unei motopompe este raportarea la numarul de turbine cu care este inzestrata.
Motopompele sunt concepute fie pentru a impinge apa cu un debit stabil, fie cu mai multe niveluri de debit. Cele mai bune motopompe pot fi reglate pentru a furniza apa intr-un debit mai mare, adica un echipament avand din constructie mai multe turbine care propulseaza apa.
Debitul: Ar fi ideal sa stii ce cantitate de apa trebuie sa transporti sau sa evacuezi si in ce ritm. In functie de asta te poti orienta in alegerea motopompei. Debitul este exprimat in numarul de litri pe minut sau pe ora.
Este un element esential daca vrei sa alegi de pilda o motopompa irigatii. Daca debitul este mare, iar diametrul furtunului este de evacuare este mic, atunci veti obtine o presiune mai mare, potrivita pentru irigatii sau alimentare cu apa.
Cand ai nevoie de apa pentru irigatii, intereseaza-te de o motopompa de mare presiune. De multe ori, producatorii au in vedere aceasta functie in mod special si construiesc aparate cu specificatii care se potrivesc, inclusiv presiune ridicata.
Adancimea si inaltimea de refulare: Vei gasi in cartile tehnice ale motopompelor doua elemente de inaltime de care trebuie sa tii cont. Una este adancimea de absorbtie, adica inaltimea maxima de la care pompa poate sa absoarba apa.
Cealalta se refera la inaltimea de refulare. O pompa poate transporta apa in sus pana la un numar de metri. Cea mai buna motopompa este cea care iti furnizeaza apa de la o adancime mare si poate refula la cat mai multi metri pe verticala.
Lichidul transportat: Motopompele sunt construite diferit in functie de tipul de apa pe care il transporta. Unele tipuri de pompe sunt destinate sa impinga apa curata dintr-o parte in alta, altele sunt concepute pentru a face fata apelor uzate, a celor care raman in urma inundatiilor sau a celor cu impuritati din ape statatoare.
Pentru apa care nu contine resturi exista motopompe de apa curata sau de transfer. Cu o motopompa pentru irigatii scoti apa din rau sau put, pentru irigatii sau alimentare cu apa potabila.
Motopompele pentru semi-solide sunt mai potrivite daca vrei sa golesti de apa un subsol sau o cuva care contine si mici resturi de materiale, fie ele resturi vegetale sau mizerie. De obicei pot face fata unor impuritati ce masoara intre 0,5 si 2 cm.
O motopompa de apa murdara, pentru apa cu resturi ce masoara peste 2 cm, are nevoie de o cale de absorbtie mai mare si este folosita de obicei in agricultura sau in constructii, pentru evacuarea unor zone cu apa murdara, deseori amestecata cu pamant, frunze, moloz si altele.
Chiar daca ai aflat, parcurgand lista noastra de produse si ghidul de cumparare, cam care ar fi optiunea ta de achizitie pentru o motopompa la pret bun, iti recomandam sa lecturezi in continuare si rubrica de intrebari frecvente si pe cea dedicata diferitelor aplicatii ale motopompelor in gosodarie.
Intrebari frecvente
Cand e momentul sa imi cumpar o motopompa?
Motopompa de apa este un echipament care se imprumuta si se inchiriaza greu si scump. Cel mai potrivit moment pentru a-ti achizitiona una este, desigur, inainte de a avea neaparata nevoie.
Pot instala singur motopompa?
De obicei producatorii de motopompe se exprima destul de clar in aceasta privinta, si anume ca produsul trebuie instalat de catre un profesionist. Este bine sa cunosti caracteristicile motopompei, dar atat timp cat nu ai pregatirea necesara, evita sa faci montajul de unul singur.
Merita sa cumpar o motopompa second hand?
Deoarece nu sunt evaluate la un service, ca masinile, nu poti afla in ce stare se afla. E o investitie pe care nu e indicat sa nu o irosesti.
Cat ma costa o motopompa Honda second hand?
De obicei ele se gasesc pe piata la preturi cuprinse intre 800 si 2000 de lei, in functie de model si de vechime.
Ce e un sorb la motopompa?
Sorbul este piesa importanta, de obicei metalica, perforata sau prevazuta cu o sita care impiedica impuritatile din apa sa intre in pompa, protejand-o in acest fel.
Top 3 aplicatii ale motopompelor in gospodarie
Utilizatorii frecventi ai motopompelor sunt persoanele care le folosesc pentru treburi gospodaresti. Vom vedea care sunt modurile cele mai raspandite de a le da o intrebuintare.
Transportul apei potabile
Cel mai adesea, motopompele sunt folosite in gospodarie pentru aductiune de apa de la o sursa apropiata. Fantana sau izvorul trebuie sa se afla in raza motopompei, bineinteles. Unitatea de suprafata se amplaseaza mai degraba la subsol sau langa casa, pentru a reduce senzatia neplacuta data de zgomot in timpul functionarii.
Irigatii
Ca sa isi poata ingriji petecul de gazon, livada sau straturile de legume, oamenii apeleaza la motopompe. Pentru ca o irigare eficienta poate fi facuta cu apa mai putina daca este bine gandita, cei mai competitivi dintre micii agricultori se indreapta spe unitatile cu refulare la presiune crescuta, ce se preteaza la instalarea de furtunuri pe suprafete cat mai mari.
Evacuarea apei pluviale
In zonele in care pamantul este argilos sau mlastinos, infiltrarea apei in subteran se produce lent sau stagneaza si se acumuleaza apa in stratul vegetal si la suprafata. Apa care balteste afecteaza structura cladirilor si suprastructura, iar o motopompa de apa murdara poate evacua surplusul de apa. Chiar daca reprezinta o solutie temporara, ea este destul de practica pe termen scurt.
Lasa un comentariu
0 Comentariu