Cea mai buna motocositoare cu lama frontala

Am modificat articolul ultima data pe: 19.05.24

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Grillo AGT GF3 – 115 Honda GX 270

 

Daca ai o livada intinsa sau o pajiste de dimensiuni medii, acest model de la Grillo te ajuta sa termini toaletarea intr-un timp scurt, fiind dotat cu o lama de taiere de 115cm. Cu un motor de 9 cai putere, masina este potrivita pentru solicitari intense, atat in timpul sezonului de recoltare, cat si pe parcursul anului, pentru alte munci agricole.

Cand cauti cea mai buna motocositoare cu lama frontala, aceasta iti atrage atentia printr-un consum redus, de 2.5 litri, pe ora, si un rezervor de 5.3 litri. O alimentezi cu benzina fara plumb si poti lucra mai bine de doua ore, fara intreruperi. Ai posibilitatea sa alegi intre 3 viteze inainte si 3, in marsarier, de 1, 2 si, respectiv, 3 km pe ora. In plus, ghidonul este reglabil atat in lateral, cat si in inaltime, pentru o manevrare confortabila, inclusiv atunci cand schimbi directia de lucru.

Este echipata cu roti pneumatice 4-10 si cantareste 98 de kilograme, fiind deosebit de stabila, asa ca nu risti sa derapezi. Sistemul de siguranta permite debraierea automata, fara oprirea motorului.

 

 

 

 

 

Ruris BASSI 999B MAX

 

Pentru suprafete de peste 5000mp, din zone de deal si campie, fara denivelari puternice, Ruris iti propune un motocultor pe care poti fixa, daca doresti, atat freze rotative pentru sapat sau perii pentru pavaj, cat si pluguri cu brazde si rarite. Lama profesionala, de 97cm, are un tais zimtat, potrivit pentru orice tip de fibra vegetala.

La testele din fabrica, suprafata medie, lucrata intr-o ora, a fost de 3000mp. Motocoasa consuma doar 0.6 litri pe ora, avand un rezervor de 3.6 litri. Cu 2 trepte de viteza inainte si 2, inapoi, modelul este conceput sa aiba o lunga durata de viata, deoarece ambreiajul cu placi de presiune are propria baie de ulei si este separat de cutia de viteze.

Producatorii recomanda acest sistem ca fiind cu 50% mai durabil decat ambreiajele clasice, putand functiona o perioada indelungata, fara mentenanta.Cu un motor de 6.5 cai putere, dispozitivul cantareste 93 kg, fiind un model stabil, adaptat sa preintampine deraierea.

 

 

 

Cum aleg cele mai bune motocositori cu lama frontala

 

Ghidul cumparatorului

Daca vrei sa optimizezi randamentul uni pajisti, livezi sau gradini de peste 5000mp, foloseste o motocositoare, ca sa toaletezi usor suprafata inverzita si sa colectezi furajul, pentru animale.

Cand alegi modelul potrivit, tine cont de tipul de relief si de culturi, deoarece zonele denivelate sau livezile presupun o ingrijire diferita fata de pasuni si gradini intinse.

Puterea motorului este primul criteriu pe care trebuie sa-l ai in vedere. Pe masura ce creste capacitatea lui, urca si pretul utilajului, asa ca alege un dispozitiv adaptat pentru conditiile tale de lucru. In mod uzual, calculezi puterea de care ai nevoie, in functie de nivelul productiei.

Pentru suprafete cu flora abundenta sau cu o intindere de pana la doua hectare, ai nevoie de un motor de 9 cai putere. Pentru suprafete de pana intr-un hectar, sau cu o flora mai saraca, este suficient un motor de 5-6 cai putere.

Tehnicienii agronomi iti recomanda sa tii cont de panta maxima pe care trebuie sa lucreze utilajul si iti propun urmatoarea formula: Puterea= (masa masinii) X sinusul (unghiului care defineste panta terenului) X (viteza de lucru)/ 1000. Cu alte cuvinte, vei avea nevoie de un motor cu atat mai puternic, cu cat terenul este mai denivelat si vrei sa lucrezi la o viteza mai mare.

Foarte multe pareri despre cele mai bune motocositoare, cu lama frontala, te asigura ca un dispozitiv de 5 cai putere face fata cu brio pentru conditii usoare de lucru, pe suprafete cu inclinatii de pana la 30 de grade si cu vegetatie medie. In acelasi timp, agricultorii te avertizeaza ca trebuie sa cureti terenul de musuroaie, pietre si crengi, pentru ca motoarele cu o putere mica se pot strica mai usor, cand fortezi utilajul.

Inainte sa treci la urmatorul criteriu de evaluare, gandeste-te daca iti propui sa montezi in locul lamei de taiat iarba, dispozitive care sa te ajute la muncile agricole mai complexe, precum pluguri, rarite sau freze rotative. In acest caz, ai nevoie de un motor mai puternic, chair daca suprafata ingrijita nu este foarte intinsa.

Ca sa minimizezi costurile de utilizare, alege modele cu un consum cat mai redus, in functie de puterea motorului. Un utilaj eficient de 9 cai putere consuma in jur de 3 litri de carburant pe ora. Pentru masinile cu motoare de 6 cai putere, consumul poate ajunge la jumatate, adica la mai putin de 1.5 litri, pe ora.

Compara consumul cu capacitatea rezervorului, ca sa-ti dai seama cat timp poti lucra, fara intreruperi. Ideal este sa ai o plaja de doua ore de munca, pentru terenuri extinse sau bogate in vegetatie.

Latimea lamei iti arata ce randament vei avea, in functie de spatiul pe care vrei sa-l cureti. Pentru pasuni sau gradini largi, alege cutite de cel putin 1 metru, ca sa reduci timpul de munca. Pentru livezi sau gradini cu mai multe culturi, sunt potrivite lamele mai scurte de un metru, sau cu o lungime reglabila.

Nu trece cu vederea peste greutatea utilajului, care-ti arata cat de stabil va fi in timpul utilizarii. Cele mai usoare de 75 de kilograme (cu tot cu motor si lama) pot derapa usor, asa ca nu sunt potrivite pentru munci agricole serioase.

Pe de alta parte, dispozitivele foarte grele au o inertie mare si se pot dovedi dificil de manevrat cand vrei sa schimbi directia. De aceea, agricultorii care se intreaba unde gasesc motocositoare cu lama frontala, la un pret bun, trebuie sa puna in balanta si comenzile prin care pot adapta utilajul la specificul muncii lor.

Pe de o parte, te intereseaza viteza cu care poti inainta, iar pe de alta parte, confortul in timpul manevrarii. Cele mai performante modele iti permit sa alegi intre cel putin doua viteze inainte si doua, in marsarier, ca sa actionezi diferit, in functie de specificul terenului tau. Pe o suprafata neteda, cu monocultura, doua viteze (inainte si marsarier) sunt suficiente, dar pentru gradini cu mai multe culturi, sau dispuse in panta, ai nevoie de mai multe trepte de viteza.

Chiar daca nu esti pretentios, confortul in timpul cosirii inseamna timp castigat si o securitate sporita. Alege masini cu ghidonul reglabil, care sa-ti permita sa-l adaptezi in functie de inaltimea ta. Ai grija ca toate elementele de comanda sa fie dispuse ergonomic, pe coarne sau foarte aproape de ele.

Momentele in care schimbi directia sunt cele mai solicitante, deoarece trebuie sa manevrezi masini de peste 80 de kilograme. Ai nevoie atat de forta, cat si de control. Unele modele iti permit sa modifici orientarea, de pe ghidon, asa ca nu trebuie sa opresti utilajul ca sa-l intorci.

 

Cand vrei sa faci o achizitie inteligenta, poti avea in vedere motocoasele de mai jos, care au un design echilibrat, in functie de activitatile agricole pe care ti le propui.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu