Cea mai buna freza de zapada

Am modificat articolul ultima data pe: 25.03.25

 

Freze de zapada – Opinii si Recenzii in 2025

 

Te chinui in fiecare iarna sa indepartezi zapada de pe alee si din fata garajului, si ai ajuns la concluzia ca este timpul sa cumperi o solutie automatizata? Pentru ca alegerea unei freze de zapada nu este chiar asa simpla cum pare, pentru cei zoriti de timpul scurt, incepem acest ghid direct cu doua exemple utile. Agroma ST 6556 L este un model catre care vei dori sa te orientezi, daca ai de curatat o suprafata medie sau mare si cauti o versiune care sa indeparteze usor si nameti mai inalti sau omat inghetat. Daca preferi mai curand un model usor, cu alimentare electrica, pentru spatii mici, iti recomandam ca alternativa Lumash 9101.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Agroma ST 6556L
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Se numara printre optiunile concepute pentru a face fata cerintelor unor suprafete medii si mari, in zone cu ninsori abundente, fiind prevazuta cu motor de 6.5CP si o latime de lucru de 56cm. Este usor de manevrat usor datorita celor 8 viteze puse la dispozitie pentru inaintare, plus marsarier, si manerului reglabil pe inaltime.

Pentru ca este gandita in special pentru arii mari de teren, iti va fi dificil sa abordezi zonele inguste sau spatii mai greu accesibile.

Model performant, semi-profesional, cu gabarit ridicat si putere suficienta pentru rezultate bune pe suprafete intinse, cu zapada inalta sau in amestec cu gheata.

A 2-A OPTIUNE!

Lumash 9101
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o versiune usoara, electrica, suficient de puternica pentru a intretine suprafete de pana la 200mp, cu latime peste medie in aceasta categorie, de 46cm, care inseamna curatare rapida si eficienta. Include pornire automata, cos de aruncare reglabil la 180o si ofera o inaltime de lucru de 33cm, suficienta in majoritatea cazurilor, in spatiile ingradite.

Modelul este conceput pentru a fi impins manual, fara autopropulsie, structura fiind insa una usoara si facil de controlat.

Optiune cu alimentare electrica, prin fir, recomandata pentru gradinile de dimensiuni mici si zonele cu depuneri reduse sau medii, de zapada.  

A 3-a Optiune!

Husqvarna ST 151
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Format tehnic gandit pentru a oferi robustete si forta, cu roti supradimensionate si sistem de lucru in doua etape, potrivit pentru zonele cu zapada inghetata. Curata, la o singura trecere, o latime de 53cm, si include far pentru vizibilitate buna pe intuneric si maner incalzit pentru confortul utilizatorului.

Este ceva mai galagioasa decat alternativele cu putere mai redusa, generand pana la 100dB in timpul folosirii, nivel care se poate dovedi deranjant pentru cei ce locuiesc in apropiere.

Model de freza recomandat pentru suprafete de peste 200mp, cu sectiuni de zapada compactata sau inghetata, care necesita macinare pentru evacuare eficienta.

 

 

Pareri despre cele mai bune freze de zapada

Cauti freze de zapada, ieftine si bune, care sa te ajute sa scapi rapid de omatul care acopera intreaga curte, toate aleile si spatiul din fata garajului? Foloseste evaluarile de mai jos pentru a identifica ce caracteristici tehnice se potrivesc cu necesitatile tale.

 

 

Freza zapada, cu benzina:

 

Agroma ST 6556 L 

 

Pentru cei care au nevoie de o freza de zapada, pe benzina, cu motor puternic si latime mare de lucru, recomandam ca optiune Agroma ST 6556L. Include motor de 6.5CP, in patru timpi, si 8 viteze de lucru (6 inainte, 2 inapoi), care iti permit sa gestionezi usor acest echipament robust si eficient.

Este recomandata pentru spatii medii si mari, oferind o latime de lucru de 56cm, si se poate descurca usor cu straturi de zapada de pana la 55cm, fiind deci o versiune potrivita pentru zonele cu ninsori abundente. Manerul se poate regla pe inaltime, pentru a se adapta la statura utilizatorului, si include sistem de blocare, care permite folosirea utilajului cu o singura mana.

La categoria dotari esentiale, iti putem spune ca freza este pregatita exemplar pentru iarna, incluzand cauciucuri speciale pentru acest sezon si ca nu trebuie sa-ti faci griji pentru numarul redus de ore de lumina pe care le ai la dispozitie, intrucat dispozitivul este prevazut cu far.

 

EFCO ARTIK 56 EL 

 

Pentru cei care prefera pornirea electrica, am inclus in lista de propuneri EFCO ARTIK 56EL, cu motor de 7CP si 7 viteze de lucru, 5 inainte si 2 inapoi. Este asadar un utilaj puternic, conceput pentru suprafete mari de teren, cu straturi inalte de zapada, care poate raspund usor la solicitarea unor sarcini dificile.

Iti pune la dispozitie latime de lucru de 56cm, care te ajuta sa acoperi rapid spatii largi, iar inaltimea de 51cm inseamna ca se va descurca fara probleme si in zilele imediat urmatoare unor ninsori generoase. Arunca omatul colectat la o distanta cuprinsa intre 8 si 12m, astfel incat sa nu fie nevoie sa treci de doua ori peste acelasi material, iar tubul de evacuare poate fi rotit usor pana la 190o.

Este o freza de zapada pe benzina, cu autopropulsie, aspect esential avand in vedere greutatea sa de 73kg, iar vitezele puse la dispozitie iti asigura adaptabilitatea rapida la conditiile terenului. Dotarea include lame rezistente din otel, cu posibilitatea de reglare a inaltimii de abordare a solului, cauciucuri speciale de iarna si far, pentru vizibilitate buna pe inserat.

 

Stiga Prisma Basic 

 

Cauti o freza de zapada, cu motor termic, care sa se adapteze usor unei suprafete medii, supuse la ninsori care nu impresioneaza, dar nici nu te scutesc de mersul prin nameti? Incearca Stigma Prisma Basic. Este o versiune cu motor de 5CP, care ofera suficienta forta pentru a face fata terenurilor de peste 200mp, fara ca tu sa petreci toata ziua afara.

Latimea de lucru de 55cm garanteaza abordarea rapida si eficienta a straturilor de omat, in timp ce inaltimea de 33cm, iti spune cam pentru ce conditii de clima este gandita. Daca locuiesti deci la munte si uneori simti ca inoti prin zapada, este bine sa cauti un model ceva mai avansat, Prisma Basic punand la dispozitie formula ideala pentru gradina bine intretinuta, de la deal sau ses.

De asemenea, pentru ca este un model cu un stadiu de evacuare, iti recomandam sa eviti folosirea pe suprafetele cu pietris, pentru ca poti determina proiectarea accidentala a pietrelor, in persoane sau ferestre. Sistemul de pornire este manual, cu demaror cu recul, iar evacuarea se face la o distanta de 6 – 10m, deflectorul avand o libertate de rotatie de 200o.

 

 

Freza zapada, electrica:

 

Lumash 9101 

 

Cu motorul sau de 1800W sau 2.5CP, Lumash 9101 este o freza de zapada, electrica, ideala pentru gradinile cu suprafete de pana la 200mp si lucrarile de curatare cu dificultate scazuta si medie. Spre deosebire de alte versiuni din aceasta categorie, modelul pune la dispozitie o latime de lucru destul de mare, de 46cm, care inseamna eficienta crescuta si rapiditate in indepartarea stratului de omat.

Poate gestiona usor zone in care zapada s-a depus pana la un nivel de 33cm, si arunca materialul captat la o distanta de pana la 9m, cu unghi de evacuarea gestionabil intr-un interval de 190o. Poti deci controla usor directia in care este indreptat jetul de zapada, astfel incat sa asiguri un parcurs curat si sa eviti accidentele.

Se alimenteaza prin cablu, direct de la retea, aspect care iti limiteaza oarecum miscarile pe teren, insa include pornire automata si este o versiune usoara (15kg). Nu ai asadar de ce sa iti faci griji pentru propulsia manuala, care inseamna ca freza inainteaza la impingerea ta, forta motorului fiind rezervata sistemului de curatare.

 

Texas ST 1300 

 

Cu design minimalist si format ergonomic care permite folosirea facila, Texas ST1300 este solutia optima pentru persoanele care au nevoie de un instrument pentru indepartarea zapezii de pe alei, din fata garajului ori din jurul casei. Dupa cum sugereaza si denumirea, vorbim despre un model cu putere de 1300W sau 1.7CP, conceputa pentru manevrabilitate si acces facil in spatii inguste ori locuri greu accesibile.

La acest obiectiv se aliniaza si conceptul elementelor care abordeaza direct straturile de omat si care iti pun la dispozitie o latime de 26cm, suficienta pentru a inainta rapid prin spatiul curtii. Inaltimea de lucru este de 12cm, deci face referire la depuneri reduse de zapada, iar distanta de aruncare asigurata de tubul de evacuare este de 5m.

Cantareste doar 5.1kg si este o freza de zapada electrica, silentioasa, cu alimentare direct de la retea, prin intermediul unui cablu, de care trebuie sa tii cont in evaluarea distantei de lucru.

 

 

Freza zapada Husqvarna:

 

Husqvarna ST 151 

 

Ai nevoie de o varianta care sa fie eficienta si in conditii dificile, cu zapada compactata pe sol si straturi inghetate? Incearca aceasta freza de zapada Husqvarna, cu functionare in doua stadii, care include melc tocator si ventilator, ce permit strapungere si macinarea blocurilor inghetate.

Este prevazuta cu roti supradimensionate, care asigura stabilitate si forta in deplasarea pe terenuri denivelate, iar manerul incalzit te ajuta sa lucrezi confortabil pentru mai mult timp, chiar si in orele reci ale serii.

Motorul este unul pe benzina, care iti asigura autonomie si o putere de 5CP, pentru a strabate usor suprafete de peste 200mp. La viteza ridicata de lucru contribuie si latimea folosita pentru indepartarea omatului, de 53cm. Pornirea este de tip electric, iar pentru folosire pe timp de seara, ai la dispozitie far care iti lumineaza calea. Iti atragem insa atentia ca forta oferita vine insotita de un nivel de zgomot de 100dB (similar unei motociclete sau masini de tuns iarba), care poate fi deranjant pentru unele persoane si impune folosirea doar la anumite ore ale zilei in zone cu vecini.

 

 

Freza zapada Ruris:

 

Ruris Everest 804 

 

Cu Ruris Everest 804 treci deja la urmatorul nivel de performanta si vorbim despre suprafete mari, depuneri generoase si structuri inghetate sau suficient de dense pentru a fi greu de strabatut de o freza obisnuita. Incepand cu motorul de 8.5CP si latimea de lucru de 76cm, iti dai deja seama ca 200mp este un minim peste care poti trece lejer ca dimensiune de teren abordabil eficient.

Pentru ca este facuta pentru sarcini profesionale, include bineinteles manere incalzite, care sa sustina temperatura corpului in cazul in care te asteapta ore lungi de lucru. Poate aborda nameti cu inaltimea de pana la jumatate de metru, aruncand materialul indepartat de pe sol la o distanta de pana la 15m.

Rotile sunt in acest caz inlocuite cu senile, ceea ce ii permite acestui model de freza de zapada Ruris sa patrunda usor in zonele montane sau pe terenuri in panta, fara riscul deraparii sau dezechilibrarii. Motorul este protejat anti-inghet, iar la capitolul control, utilajul pune la dispozitie 8 viteze si sistem de transmisie care permite virajul frezei la 360o.

 

 

Freza zapada Hecht:

 

HECHT 9555 

 

Freza de zapada HECT 9555 se incadreaza in categoria modelelor concepute pentru suprafete medii si mari, de peste 200mp si situatii dificile, care implica prezenta straturilor de gheata sau omat presat, care nu pot fi abordate cu versiuni cu o singura treapta de evacuare.

Include deci atat burghiu cu lame metalice, care sparg gheata dura si o faramiteaza, cat si ventilator care asigura eliminarea materialului prin tubul de evacuare. Lucreaza pe o latime de 56cm, suficient de mare pentru a putea acoperi in timp util terenuri generoase, si poate aborda depuneri de ninsoare de pana la 40cm inaltime.

Motorul are o putere de 5.5CP, cu 5 viteze, dintre care 4 de inaintare si 1 in marsarier, ce permit ajustarea facila a modului de abordare a zapezii, in functie de structura acesteia. Include roti de iarna, cu diamentrul de 13 x 4.1, suficient de robuste pentru deplasare sigura si pe suprafete mai putin drepte si ofera posibilitatea ajustarii cosului de aruncare intr-un interval de 190o. Lucreaza cu o productivitate de 1500mc/h.

 

Hect 9556 

 

Daca vrei sa poti aborda depuneri de zapada ceva mai inalte, poti opta pentru versiune din gama Hect prevazuta cu inaltime de lucru de 53cm, si latime de curatare de 56cm, cum este acest model. Poti astfel indeparta eficient si rapid omatul asezat pe suprafete mari de teren, de peste 200mp.

Se numara printre variantele tehnice alimentate cu benzina, cu motor de 5.5CP si 8 viteze, 6 destinate gestionarii in perioada de inaintare si doua, pentru a putea da usor cu spatele in sectiunile care nu permit intoarcerea. Pentru ca include doua etape de evacuare, in loc de una, aceasta freza pentru zapada iti ofera suficienta forta pentru a face fata si straturilor intarite de omat sau portiunilor cu gheata.

Este dotata cu lame metalice, care sparg si maruntesc, intr-o prima faza, pentru ca zapada si gheata sa fie mai apoi preluata de un rotor ,care o arunca prin cosul de evacuare, pana la o distanta de 13m. Capacitatea de curatare este de 1700mc/h.

 

 

Ghid de cumparare

 

Frezele folosite pentru indepartarea zapezii sunt alternativa mecanica la folosirea binecunoscutei lopeti. Aceste dispozitive utilizeaza una sau doua elice pentru a ridica stratul de omat de pe sol si a-l arunca prin tubul de evacuare.

Sunt usor de folosit, dar nu la fel de facil de ales. Foloseste deci informatiile din acest ghid si cauta cea mai buna freza de zapada pentru spatiul pe care vrei sa il intretii, tinand cont de tipul de alimentare, latimea si inaltimea de lucru, puterea motorului, distanta de evacuare si alte detalii relevante.

 

 

Electrice sau pe benzina:

Iti recomandam un model electric daca ai de-a face cu o suprafata mai mica de 200mp, zapada depaseste rar 30cm inaltime si ai nevoie sa poti patrunde usor in spatii inguste, mai greu accesibile. Aceste versiuni sunt usoare si simplu de manevrat, chiar si de catre persoanele mai in varsta, insa, sunt mai putin indicate pentru lucrul pe zona cu pietris, pe care il pot prelua si arunca.

Pentru suprafetele de peste 200mp sunt indicate variantele de freze de zapada, la preturi bune, cu motor termic, care sunt mai puternice si mai robuste, facand fata atat la arii mari de lucru, cat si la nameti de pana la 70cm, omat inghetat sau cu noroi, si teren accidentat. 

Iti ofera de asemenea si autonomie foarte buna, spre deosebire de optiunile electrice care fie sunt alimentate prin cablu, conditionand accesul la priza, fie includ acumulator ce trebuie reincarcat/inlocuit frecvent.

 

Puterea motorului si treptele de viteza:

Puterea generata de motoarele acestor aparate variaza de la 2 – 3kW (2.5 – 4CP), in cazul optiunilor electrice, si pana la 20CP, in cazul celor termice. In general, daca ai nevoie de o freza de zadapa la un pret bun, pentru o gradina ingradita, mai putin expusa la vanturi si ninsori abundente, iti este suficient un model de 3 – 5CP.

Pentru zonele mai expuse la zapada inalta si dificila, cu straturi inghetate sau nameti, cum sunt cele montane de exemplu, este mai bine sa te orientezi catre o versiune de 6 – 8CP. Cele de peste 12 – 13CP sunt deja destinate lucrarilor comerciale si publice, pentru parcari, strazi etc.

 

Latimea si inaltimea de lucru:

Latimea de lucru depinde in mod direct de aria spatiului pe care vei folosi freza si necesitatea de a actiona in locuri inguste. Astfel, pentru suprafete mici, cu tot felul de cotloane, alei marginite de arbusti sau interpuse intre casa si copaci etc., iti va fi de folos o freza cu latime de 20 – 30cm, pe care o poti gasi usor in lista optiunilor electrice.

Daca gradina este ceva mai mare, este mai bine sa te orientezi catre latimea medie disponibila pentru uz casnic, de 40 – 60cm. Ai o curte generoasa, care iti mananca mult timp si pe care e neaparat sa o cureti complet de omat? Pentru eficienta si un timp scurt de expunere la frig, ar fi bine sa cauti o freza de zapada, ieftina si buna, cu latime de lucru de 60 – 100cm, care iti va oferi si puterea potrivita pentru un astfel de caz.

In ceea ce priveste inaltimea de aruncare, pentru uz casnic se considera suficienta o distanta de pana la 20 – 40cm, cu recomandarea de optiuni care pot depasi 40cm daca este vorba despre un spatiu expus la vant. Modelele profesionale pot arunca zapada pana la 10 – 20m.

 

Stadii de lucru:

Pentru a alege corect o freza de zapada la pret bun, care sa-si faca treaba in siguranta, este necesar sa intelegi ce iti ofera stadiile diferite de lucru. Astfel, un model cu unul singur foloseste un burghiu din cauciuc pentru a prelua, a ridica si arunca zapada de pe sol, intr-o singura etapa. Sunt modele usoare, care functioneaza bine pe omat pufos si de inaltime redusa, dar care pot prelua cu usurinta si pietre sau bucati de sticla de pe sol, deci nu le folosi daca ai pietris in curte.

Optiunile cu doua stadii sunt mai puternice si utilizeaza un burghiu din metal, pentru a strapunge si ridica zapada si gheata, si un rotor de mare viteza pentru a arunca materialul prin tubul de evacuare. Poti utiliza linistit un astfel de model si pe pietris si este eficient in zonele cu zapada intarita si nameti noroiosi adunati la marginea trotuarului.

Versiunile cu trei stadii sunt cele mai bune freze de zapada pentru spatiile in care neaua s-a amestecat cu frunze si crengi inghetate, pentru nametii inalti si solidificati si tot ce inseamna conditii dificile. Sunt prevazute cu doua burghie din metal, plus un acceletaror care faramiteaza si arunca volumul colectat.

 

 

Functii si dotari:

O functie importanta, mai ales in cazul optiunilor cu benzina, este autopropulsia, cu posibilitatea de a alterna intre mai multe viteze de inaintare plus marsarier, pentru a putea astfel controla un echipament destul de greu de impins. In categoria optiunilor electrice, vei gasi insa si modele cu deplasare manuala, acestea fiind insa mult mai usoare.

Oprirea automata este o functie care previne accidentele, in cazul care manerul iti scapa din mana, iar posibilitatea de a regla inaltimea de lucru, disponibila la unele modele cu benzina, te ajuta sa te adaptezi mai usor la nivelul zapezii.

Pe lista dotarilor de dorit se numara farul, deosebit de util cand se lasa seara, senile sau cauciucuri late, pentru versiunile care trebuie folosite pe teren accidentat, si cauciucuri de iarna pentru cele de gradina, si manerele incalzite.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

E indicat sa cumpar o freza de zapada second hand?

Depinde de marca pe care alegi sa o cumperi si de cat de bine a fost intretinuta de actualul posesor. Ca beneficiu financiar, iti putem spune ca achizitionand o versiune second hand poti face economii de 30 pana la 50%, in functie de vechimea produsului si pret, diferenta pe care o vei simti cu atat mai mult cu cat te orientezi catre o varianta profesionala. Este insa de preferat sa cauti o freza care se afla inca in garantie.

 

 

Exista freza de zapada pentru motocultor? Cum se foloseste?

Freza de zapada pentru motocultor este un accesoriu care se comercializeaza fie impreuna cu utilajul principal, fie separat, si include lama, sistemul de captare a zapezii (rotor, melc) si cosul de evacuare. Se monteaza conform ghidului tehnic al motocultorului, in partea sa frontala, si foloseste motorul acestuia pentru functionare.

 

Gasesc de cumparat online freza de zapada, manuala?

Numeroase pareri despre cele mai bune freze de zapada recomanda optarea pentru o versiune manuala, doar daca ai de-a face cu straturi relativ reduse de ninsoare. Aspectul manual se refera la propulsia dispozitivului, ceea ce inseamna ca trebui sa il impingi prin zapada.

 

 

 

Precautii si instructiuni de siguranta cand folosesti o freza de zapada

 

Ti-ai cumparat o freza buna de zapada si esti gata sa te bucuri de ea, indepartarea nametilor din fata casei parand, pentru prima data, mai mult o joaca de copil decat treaba serioasa de adult? Nu te grabi, asigura-te mai intai ca stii exact ce ai de facut, pentru a nu munci de doua ori pe un loc prin folosirea gresita a unui aparat eficient.

 

 

Incepe cu baza

Prima folosire trebuie intotdeauna precedata de consultarea manualului tehnic, care iti ofera informatii practice si la obiect, ce te vor ajuta sa obtii cele mai bune rezultate. Nu uita sa verifici intotdeauna freza inainte de utilizare, pentru a fi sigur ca componentele sunt inca in stare buna, si sa umpli rezervorul de combustibil.

 

Nu te pune cu vantul

Daca este o zi senina si calma de iarna, in care nu se clinteste nici o frunza, esti liber sa indrepti freza in orice directie doresti. Pentru momentele in care curentii de aer iti usuca fata si starnesc mici fuioare de zapada in jurul tau, este bine insa sa te pozitionezi mereu astfel incat materialul cules de freza sa fie evacuat in directia care bate vantul. Vei profta astfel de prezenta sa, in loc sa iti zadarnicesca eforturile, aducand zapada de unde tocmai ai ridicat-o.

 

Ce te faci cu zapada stransa?

Pentru ca da, zapada nu dispare in neant, ci este preluata de pe alee si aruncata intr-un loc stabilit de tine. Acesta este bine sa nu fie in apropierea casei, beciului, sau orice alt spatiu care poate fi afectat de un eventual dezghet ce ar transforma-o in apa. Evita de asemenea orice zona care ar putea ceda la greutate (usa orizontala de beci etc.) si nu indrepta niciodata cosul de evacuare catre locuinta sau persoane, pentru ca poti arunca din intamplare cu pietre sau alte obiecte periculoase.

 

 

Conditii de lucru

Incearca sa lucrezi cat mai mult la lumina zilei, pentru a vedea clar ce se afla in fata ta.

Trebuie sa stii ca uneori, daca intalneste obstacole mai mari, freza se poate opri brusc. Pentru a evita ciocnirile neplacute, este asadar recomandat sa mentii bratele intinse cand lucrezi cu ea, astfel incat sa se afle la o distanta suficient de mare de corp, pentru a-ti permite sa sesizezi oprirea.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu