Drujbe – Opinii si Recenzii in 2021
Fie ca este vorba de pregatirea lemnelor pentru iarna, debitarea de material lemnos, doborarea de arbori sau toaletarea acestora, drujbele sunt uneltele la care apelam cel mai frecvent. Fiindca ai nevoie de o unealta de incredere, iti recomandam modelul Husqvarna 120 Mark II. Acesta este potrivit pentru utilizatorii care locuiesc la casa si se remarca prin capacitatea mare de lucru si fiabiliate, fiind dotat cu un motor economic si prietenos cu mediul, de 1,8 cp, cu vibratii reduse si viteza mare de taiere; integreaza tehnologii de filtrare si comenzi combinate ce faciliteza o utilizare simpla. Daca nu mai gasesti produsul, poti achizitiona Stihl MS 211.
Tabel comparativ
Are un motor cu consum redus si emisii poluante minime, e prevazuta cu comenzi usoare si eficiente, cum sunt frana inertiala, pompa de combustibil pentru pornire rapida si comanda combinata de oprire, iar fiabilitatea si durata de viata a produsului sunt imbunatatite de tehnologia de injectie cu aer.
Drujba are un nivelul de zgomot destul de ridicat, iar la achizitionarea ei nu primesti in pachet alte accesorii sau consumabile, ca sa poti incepe lucrul imediat sau sa intretii si sa depozitezi unealta.
Este o posibila achizitie atractiva pentru persoanele care cauta o drujba cu care sa lucreze la curte, fiind conceputa special in acest scop, iar raportul calitate-pret este unul bun.
Motorul puternic e dotat cu sistem eficient de filtrare, nivelul de vibratii si socul de pornire sunt reduse, iar consumul si forta sunt constante. Este o drujba pentru casa si gradina cu utilizare confortabila, avand comanda monobloc, dar si un sistem de lubrefiere foarte eficient si mecanism de intindere a lantului.
Are un pret destul de ridicat, iar in cazul in care nu ai efectuat un reglaj corespunzator al pompei de ulei, este posibil sa consumi canitati mari sau sa pierzi lubrefiant.
Cei care au nevoie de un ajutor constant, rezistent in timp, pentru munca din gospodarie, se pot orienta spre acest motoferastrau, cu conditia sa aiba un buget ceva mai ridicat la dispozitie.
Acesta e un model fiabil de drujba pe care ti-l poti permite chiar si cu un buget limitat, iar functionarea ei silentioasa este adecvata pentru gospodarie. Are un motor puternic si un design ergonomic, pentru lucrari variate cu lemne de diametru mediu (20-30 cm) si manevrare usoara.
Indiferent de locul in care o folosesti, in atelier sau in gradina, vei avea nevoie de un prelungitor, cablul fiind prea scurt. Producatorul nu mentioneaza vascozitatea si tipul de ulei pe care sa le folosesti.
Oricand ai nevoie de o drujba puternica, pe care sa o poti folosi la casa, te poti orienta catre acest model electric, foarte convenabil ca pret si usor de folosit si intretinut.
Pareri despre cele mai bune drujbe
Fiindca nu e usor sa gasesti cea mai buna drujba, am selectat produsele care au cele mai mari sanse de a-ti starni interesul, atat pentru caracteristici, cat si pentru gradul de satisfactie al utilizatorilor; in felul acesta nu trebuie sa ratacesti printre o multime de oferte.
Drujba Husqvarna
Husqvarna 120 Mark II
Aceasta drujba Husqvarna functioneaza pe benzina, cu un motor de 38,2 cc si 1.8 CP si este inzestrata cu o lama de 35 cm. Motorul functioneaza cu un rezervor de ulei de 0,2 l si este alimentat cu ajutorul unei pompe de combustibil care te ajuta sa pornesti motoferastraul cu usurinta. Nivelul de vibratii produse este de 2.7 m/s², cu un efect de zgomot ce atinge 113 decibeli. Poti sa contezi pe o velocitate de 9000 de rotatii pe minut.
Tehnologile care te pun in avantaj cand achizitionezi acest produs sunt cea de injectare a aerului si cea brevetata de Husqvarna sub denumirea X-Torq. Sistemul centrifugal de injectare a aerului este conceput pentru autointretinere, astfel incat poti folosi drujba fara sa cureti filtrele pentru o perioada mai lunga, iar durata de viata a utilajului este prelungita. Tehnologia X-Torq este conceputa pentru un consum redus de combustibil si o reducere semnificativa a emisiilor poluante, fiind adaptata celor mai stricte prevederi legislative.
Produsul e un ferastrau cu lant destinat in principal uzului in gospodarie, cu o greutate medie, de 4.85 kg, fiind potrivit pentru taiat lemne de foc, dar si pentru curatarea copacilor si debitare. Se foloseste usor si e prevazut cu o frana de lant cu inertie, folositoare si sigura. Pentru folosire confortabila, drujba e dotata cu o comanda combinata de comutare si oprire a motorului, posibilitatea de a inunda motorul fiind astfel redusa.
Drujba Stihl
Stihl MS 211
In cutarea unei drujbe pe benzina, modelul MS 211 merita evaluat cu atentie. Pe langa faptul ca este construit de un brand cunoscut, are un motor puternic de 2.3 CP, cu o capacitate cilindrica de 35.2 cmc, iar lama are o lungime de 35 cm. Produce zgomot intre 100 si 113 dB si vibratii de 3,5 m/s², amortizate cu ajutorul sistemului anti-vibratii si a manerului ElastoStart, care absoarbe socul produs la demarare. Include si un sistem Stihl Ematic cu pompa de ulei pentru ungere eficienta si consum redus, sitem de filtrare cu separare preliminara si un dispozitiv de intindere a lantului.
Aceasta drujba Stihl are, printre altele, capace speciale pentru acoperirea rezervoarelor. Cu ajutorul busoanelor ai acces rapid la alimentare, cu deschidere si inchidere usoara, fara sa fie nevoie de alte scule. Performantele motorului sunt imbunatatite de sistemul de reglare al carburatorului, care, prin intermediul unui compensator, pastreaza constante puterea, consumul si toxicitatea scazuta a gazelor evacuate. Daca motoferastraul inregistreaza o scadere de putere, inseamna ca filtrele de aer necesita curatare. De altfel, normele EU II si EPA II privind poluarea sunt respectate intocmai. Folosirea uneltei este usurata de comenzile monobloc, pornirea si oprirea motorului fiind comandate de pe maner, dintr-un singur loc.
Scula este potrivita pentru lucrarile gospodaresti si de gradinarit cum sunt taierea lemnelor de foc, toaletarea sau doborare arborilor sau debitarea lemnului pentru constructii. Apt sa penetreze busteni cu diametrul de pana la 30 cm, acopera majoritatea necesitatilor de pe langa casa.
Drujba electrica
Heinner VDE003
Cei care isi doresc o drujba electrica de putere medie au la indemana oferta Heinner. Modelul VDE003 foloseste un motor de 2200 W (echivalentul a 3,48 cp), ce se alimenteaza la reteaua de curent cu un cablu de 35 cm. Lama are o lungime de 40 cm si atinge o viteza maxima de 15 m/s, iar pentru lubrefierea acestuia si a sinei drujba este dotata cu un rezervor de ulei cu capacitatea de 120 ml. Greutatea totala este de 5,4 kg, usor mai ridicata fata de alte modele, dar plasata in limita de confort.
Pentru a putea folosi drujba in mod sigur si eficient, producatorul a prevazut-o cu o frana de lant, de obicei absenta in cazul drujbelor electrice, iar prezenta ei poate opri aproape instantaneu miscarea dintilor de taiere, evitand astfel accidentele si reculul periculos si imbunatatindu-ti performanta.
Cel mai frecvent poti sa te folosesti de acest model de drujba ieftina si buna in treburile gospodaresti, efectuand taieri de busteni de foc sau arbori in gradina. Diametrul optim ce se preteaza la taiere cu acest motoferastrau este de 20 pana la 30 de cm, in functie si de tipul de lemn.
Steinhaus PRO-ECS20
Capacitatea drujbelor electrice de tip hobby este comparabila cu cea a drujbelor pe benzina, iar in cazul modelului Steinhaus PRO-ECS20, beneficiezi de un pret accesibil si un design ergonomic. Drujba are o capacitate de 2000W si o lama cu lungimea de 40,6 cm. Viteza este rezonabila, de 13 m/s, iar greutatea sa este destul de mica, de 4,2 kg, avand in vedere puterea motorului.
Pe langa faptul ca masa redusa o face usor de manipulat, drujba are un sistem de reglare si schimbare a lantului foarte rapid, ce nu necesita unelte. Pentru siguranta in timpul lucrului si o marja mica de eroare la debitare, drujba Steinhaus PRO-ECS20 este dotata cu un sistem de frana rapid.
Pentru un randament cat mai bun este indicata folosirea uneltei in reprize scurte de lucru, iar intretinerea atenta este vitala, intrucat depunerile de material lemnos ii pot afecta starea, iar un lant care nu este bine strans se poate agata in aparatoare, deteriorand-o.
Drujba Micul Padurar
Micul Padurar 5200 GF-0847||GF-0270||GF-1235
Pachetul oferit de catre brand-ul Micul Padurar are numeroase avantaje pe care le poti lua in calcul cand faci o achizitie. In primul rand, acesta contine, pe langa drujba, o seama de accesorii si consumabile de care vei avea nevoie pentru o buna folosinta. Oferta include un ulei de amestec (500 ml) si un ulei de lubrefiere pentru lant (1 litru), lant si lama de rezerva, pila si trusa de chei. Cand esti hotarat sa cauti drujbe ieftine si bune, nu ezita sa iei in considerare si aceasta oferta.
Drujba Micul Padurar are o capacitate de 52 cmc, cu putere nominala de 3,1 Cp, iar lama de drujba masoara 40 de cm, cu un lant de 32 de dinti. Cu acest model poti face fata, fara efort, prelucrarii tuturor tipurilor de lemn. Pentru folosire usoare, rezervoarele sunt prevazute cu busoane, asigurand deschiderea si inchiderea rapida si fara batai de cap. Drujba este prevazuta cu sistem de aprindere electronic si cu sitem anti-vibratii. Comanda de tip monobloc este indicata pentru rapiditate.
Capacitatea rezervorului de combustibil e de 0,5 l, iar a celui de ulei de 0,26 l, iar recomandarea fabricantului este sa se foloseasca un amestec de 3% pentru acest model. Are o greutate destul de mare, de 6,1 kg, asa incat va trebui sa iti dozezi eforturile.
Drujba Makita
Makita EA3200S35B
Pentru pasionatii de motoferastraie, o drujba Makita este un standard pe care e bine oricand sa-l ai la dispozitie. Modelul EA3200S35B este unul dintre cele concepute pentru casa si gradina, cu o capacitate de 32 cmc, putere de 1.8 CP si lama de 35 cm. Printre tehnologiile utilizate se numara frana pe lant, ce iti garanteaza o munca sigura, dar si Easy Start si MPI. Acestea din urma, cuplate cu o pompa foarte eficienta de combustibil, de la Primer, fac posibila o pornire si repornire fara dificultati.
Eficienta motofierastraului este data si de pompa de ulei metalica, cu debit variabil, ce lubrefiaza lantul, in asa fel incat sa obtii rezultate bune fara risipa de materiale. Drujba beneficiaza de sistem de amortizare a vibratiilor M2M, important atat pentru precizie si siguranta in executie, cat si pentru solicitare fizica minima.
Produsul are aprindere electronica si sitem de pornire la rece si oprire cu un singur buton. Cantareste 4,1 kg si detine, in felul acesta, titlul de cel mai usor motoferastrau din gama oferita de Makita. Pentru ca nu mizeaza pe forta, dar are caracteristici prietenoase pentru utilizatorii gospodari, se numara printre drujbele la pret bun pe care n-ar trebui sa le ignori.
Drujba cu acumulator
Grizzly AAS 108
Pentru cei care isi doresc un instrument cu autonomie buna pentru lucrul in gradina, dar nu sunt dispusi sa cheltuie sume mari pentru motoferastraie greoaie, o solutie este folosirea unui ferastrau cu acumulator. Modelul Grizzly AAS 108 este destinat in mod special utilizarii in gradina, si are caracterisitici specifice acestui scop.
Foloseste un acumulator Li-Ion-Akku de 10,8 V (2 Ah), ce poate fi incarcat in orice stadiu pentru ca nu are efect de memorie si nu se descarca atunci cand nu este folosit. Cu o autonomie de 30 de minute, prezinta o durata de incarcare de 3 pana la 5 ore, iar incarcatorul este inclus in pachet.
Ferastraul de 1,48 kg se foloseste usor cu ajutorul unui maner cu priza buna, de tip Softgrip, cu un design gandit pentru ergonomie si manevrabilitate. Reglarea vitezei este adaptata pentru o folosire cat mai flexibila, fara trepte fixe. Pachetul contine 3 panze care se pot schimba cu usurinta si care sunt adaptate pentru cerinte diverse, pana la sectionarea crengilor de 80 mm. Frana rapida si zavorul de siguranta iti confera control ideal si siguranta, iar un cadru special pentru priza crengilor, le fixeaza ca sa poti taia si crengile libere, ajutandu-te de o singura mana.
Drujba Ruris
Ruris DAC 401S
Printre produsele de luat in calcul cand vrei sa identifici drujbe la un pret bun se afla si cel oferit de Ruris, cu motor de 2 CP si capacitate de 41 cmc. Lama aparatului este de 40 cm, iar rezervorul ce-i asigura functionarea are 0,31 l. Lantul folosit este din otel rezistent si face fata la taierile efectuate pentru lemne de foc.
Capacitatea de lucru mare, de peste 2 mc de lemn in timp de doua ore, face din drujba Ruris un dispozitiv rentabil si eficient. Teoretic, poti sa debitezi lemn cu diametre de pana la 80 cm, desi este indicat sa ai o tehnica corespunzatoare pentru aceasta.
Vibratiiile produse de aparat sunt de circa de 3,2-3,3 m/s2 si nu constituie o problema deranjanta, dar consumul de ulei este mai ridicat decat cel mediu, insumand circa 4%. Manevrarea nu pune probleme, masa produsului fiind de 5,5 kg.
Drujba telescopica
Evotools bel10678492
Nu toti arborii pot fi toaletati cu ajutorul unor drujbe clasice, de aceea, pentru crengi subtiri, arbusti sau toaletari ale copacilor inalti sau dificil de escaladat, se recomanda folosirea unui model de drujba telescopica. Un model apreciat este cel propus de Evotools, ce permite sectionarea ramurilor la distante de 3 pana la 5 metri, fara sa mai ai nevoie de o scara.
Aceasta este dotata cu o tija extensibila si detasabila, prevazuta cu maner de tip softgrip. Manerul impiedica alunecarea, dar este in acelasi timp si confortabil pe durata folosirii. In plus, demontand coada poti transporta oriunde ferastraul, fara probleme, pentru o folosire cat mai confortabila. Lantul are ungere automata si functioneaza fara sistem de tensionare. Lucrul cu aceasta drujba a fost facut sigur prin intermediul unui buton de pornire ce nu permite pornirea accidentala. Beneficiezi si de protectie electronica pentru cazurile in care acumulatorul scade sub nivelul minim de energie, se produce incalzirea excesiva sau apare suprasarcina.
Un avantaj al modelului Evotools bel10678492 este folosirea unui acumulator cu durata mare de viata si avertizare pentru treptele de incarcare. E bazat pe tehnologie Litiu ion si poate fi reincarcat oricand, intr-un timp scurt. Acelasi tip este compatibil cu intreaga serie de produse Evotools, lucru folositor daca te-ai decis pentru mai multe dintre produsele lor.
Dispozitiv ascutit lant drujba
Artitec Italia DALDL
Exista diverse tipuri de dispozitiv pentru ascutit lantul de drujba si ele constituie o buna investitie in masura in care iti doresti eficienta sporita si un motoferastrau bine intretinut. In cazul unor aparate, dupa extragerea si fixarea lantului, inaintarea se face automat.
Produsul Artitec Italia propune o solutie la fel de comoda: ascutirea se face prin fixarea lamei, fara demontarea lantului, in menghina aparatului. Apoi, se executa ascutirea tragand pe rand dintii taietori spre marcaj si coborand piatra pentru un timp scurt, de cateva secunde.
Ascutitorul are la dispozitie o piatra de ascutit gata montata, cu o grosime de 4,5 mm. Pot achizitiona fara griji dispozitivul cei care au nevoie de ascutirea unui lant cu dimensiuni de ¼”, ⅜”, 0,325 sau 0,404”. Unghiul de reglare al uneltei este intre -35 si +35 de grade, iar reglajul se efectueaza usor, cu ajutorul unui surub si a gradatiei de pe masina de ascutit.
Ghid de cumparare
Cele mai bune drujbe au caracteristici usor de evidentiat care le plaseaza in prim plan, iar cu ajutorul criteriilor pe care ti le punem la dispozitie in paragrafele de mai jos, vei putea sa faci o alegere reusita. Iata care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont:
Tipul de alimentare: Felul in care se alimenteaza drujba ii defineste de la bun inceput o parte din caracteristici. Bunaoara, drujbele pe benzina sunt foarte fiabile si au autonomie destul de buna. Este o metoda simpla si relativ ieftina de a alimenta un motor puternic si randamentul acestor unelte nu te va dezamagi.
In mod obisnuit drujbele pe benzina sunt recomandate de utilizatori atunci cand cauti pareri despre cele mai bune drujbe. Cele mai multe modele, si cele mai populare, sunt cele pe benzina. Pe de alta parte, capacitatea motorului este combinata cu un zgomot puternic si dezavantajul de a te murdari in permanenta. In plus, noxele evacuate sunt neplacute, nesanatoase si agresive cu mediul.
Exista drujbe care se alimenteaza direct de la reteaua electrica. In felul acesta scapi de murdarie si gaze, iar alimentarea este continua, fara sa fie nevoie de oprire. Cand alegi acest tip de drujba, trebuie sa ai in vedere ca e posibil sa aiba o putere redusa fata de motoferastraiele clasice, desi o drujba electrica Makita, de exemplu, ar putea sa te surprinda placut. Astfel de unelte sunt potrivite atunci cand lucrezi pe langa casa sau ai un atelier sau magazie, dar nu se preteaza la activitati de defrisare forestiera. Acolo, autonomia este esentiala, iar cuplarea la un circuit electric este cvasi-imposibila.
O optiune care iti mentine independenta, prin asigurarea unei portabilitati mari, este alimentarea cu ajutorul acumulatorului. Folosind o drujba cu acumulator eviti neplacerile cauzate de cabluri si prelungitoare. Cu toate acestea, puterea unei astfel de drujbe se diminueaza, iar durata de functionare scade simtitor. Este recomandata celor care isi propun activitati mai putin solicitante in gospodarie, de toaletare sau debitare usoara.
Puterea: Capacitatea unui motoferastrau de a face fata la taieri se poate estima destul de bine apeland la specificatiile tehnice, mai precis la capacitatea cilindrica, in cazul motoarelor cu combustie, sau la numarul de cai putere pe care il poate dezvolta. Puterea drujbelor cu alimentare electrica este redata in watti (W). Chiar daca forta nominala nu este identica cu cea efectiva, este un bun indicator al puterii de lucru.
Ca sa alegi cea mai buna drujba pentru nevoile tale, iti oferim si cateva repere. Echivalentele sunt dupa cum urmeaza: 1 cp (cal putere) este egal cu 745 W si este generat de 14-17 cc (centimetri cubi). O drujba capabila sa execute toaletari si debitari ar trebui sa aiba circa 30 cc, pentru a taia lemne de foc (pana in 20 de cm) iti trebuie 35-45 cc, iar pentru busteni de dimensiuni medii ai nevoie de 40-50 cc. Copacii si bustenii mari se doboara si se sectioneaza cu drujbe mai puternice.
Dimensiunea lamei: Lama unei drujbe este proportionala cu puterea acesteia, asa incat, avand ambele informatii la indemana iti vei forma rapid o parere despre produs. Dimensiunile unei lame atasate unei drujbe potrivite pentru munci usoare este, de obicei, de circa 35-40 cm, iar pentru sarcini de dificultate medie vei intalni lame care au de la 35 pana la 45 de cm. In cazul motoferastraielor pregatite pentru lucrari silvice, lama depaseste acesta lungime, atingand 50 cm. Cu ajutorul unei lame suficient de lungi poti sa sectionezi trunchiul prin traversarea intregului diametru al busteanului.
Greutatea: Pentru a detine control bun asupra motoferastraului, greutatea joaca un rol esential. Cu cat este mai greu, cu atat manevrarea lui se face mai dificil, iar daca ai nevoie de o drujba la pret bun, care se poate utiliza doar cu o mana, atunci cat mai putine grame sunt indicate. In cazul drujbelor de mari dimensiuni, o greutate mai mare nu este neaparat contraproductiva. Fiindca trebuie sa manevrezi drujba cu ambele maini, masa acesteia iti va asigura stabilitatea necesara si vei putea sa eviti mai usor posibile ricoseuri.
Brandul: Atunci cand de investitia ta depinde incalizirea de iarna sau exploatarea unei suprafete impadurite, brandul este un indicator de care sa tii cont pentru a obtine calitate si rezistenta. Printre cei mai apreciati producatori de motoferastraie profesionale se numara firme straine, dar si furnizori din Romania. Firme cu traditie in acest sens sunt Husqvarna, Stihl, Makita sau Einhel, dar poti achizitiona fara regrete si o drujba electrica Bosch, de exemplul.
Husqvarna e un brand suedez si a inceput sa produca drujbe in 1959, iar in Romania are cel putin 23 de modele disponibile. Compania germana Stihl (1926) este printre primele care au dezvoltat echipamente de exploatare silvica in forma cunoscuta astazi, iar de la ei poti cumpara in jur de 35 de modele, din 7 game diferite. Makita e o companie americana, fondata acum mai bine de 100 de ani, specializata in productia de motoare de mare durabilitate, iar la noi poti gasi peste 30 de modele de drujbe. Einhell promite calitate germana: firma infiintata in anii ‘60, specializata in unelte gospodaresti, iti pune la dispozitie 10 modele de motoferastraie si trimere de gradina.
Printre firmele autohtone care ofera drujbe la preturi bune s-au remarcat pe piata firmele Ruris, Micul Padurar si Blade. Acestea sunt doar o parte dintre brandurile ce merita amintite, iar optiunea ta depinde de numeroase alte elemente de design si functionalitate, precum si service-ul sau garantia.
Pretul si garantia: In general, drujbele electrice sunt mai putin costisitoare, dar trebuie sa iei in calcul si alte aspecte, cum ar fi garantia si posibilitatea de a ajunge la un service autorizat. Firmele producatoare mai mici nu isi permit costuri mari, de aceea e posibil sa aiba o politica mai putin atractiva in ce priveste reparatiile sau o durata mare de asteptare pentru solutionarea problemelor.
Printre elementele care poti fi descurajatoare sunt: lipsa unor piese de drujba de pe piata sau raritatea lor. Iar in cazul in care piesele producatorului sunt costisitoare, optiunea pentru alt produs devine fireasca.
Daca unele drujbe au specificatii aparent similare, dar preturi diferite, designul si functiile cu care sunt inzestrate sunt o cauza probabila, iar in unele cazuri materialul de fabricatie difera calitativ.
Poti sa citesti in continuare ca sa afli cate ceva despre drujbe si problemele cu care se confrunta unii. Avem inclusiv instructiuni folositoare despre ascutirea unui lant de drujba. Nu uita, insa, ca este recomandat sa lasi un specialist sa se ocupe de probleme, chiar daca stii cum se regleaza o drujba.
Intrebari frecvente
Cat ulei se pune in benzina la drujba Micul Padurar?
In mod obisnuit drujbele pe benzina necesita un aport de ulei de minim 2%, fara de care uzura motorului creste. In cazul drujbelor Micul Padurar, raportul recomandat este de 1 la 33 sau la 25, insemnand 3 sau 4%. Este posibil ca aceasta cifra sa varieze de la model la model, de aceea e bine sa consulti manualul produsului. De asemenea, tine cont si de calitatea uleiului si a benzinei folosite.
Cum se taie cu drujba?
Folosirea corecta a drujbei necesita intelegerea functionarii ei si a regulilor de siguranta. Familiarizeaza-te cu dispozitivul si echipeaza-te cu echipament de protectie. Verifica mai intai rezervoarele, tensiunea lantului si gradul de ascutire. Porneste drujba cand aceasta este la sol. Foloseste o postura stabila, cu priza usor laterala asupra drujbei, nu direct deasupra acesteia. Aseaza lama drujbei cu partea inferioara pe lemnul bine fixat si apasa pana cand ai parcurs trei patrimi din bustean, apoi intoarce-l si taie restul materialului.
De ce curge uleiul din drujba?
Uleiul trebuie sa curga constant din pompita, ca sa unga lantul, iar cand motoferastraul se opreste, uleiul continua sa se scurga de pe lama, lasand o pata. Debitul pompitei poate fi reglat in cazul unor scurgeri prea mari. De asemenea, daca problemele persista, cauza poate fi o spartura in furtunul ce face legatura intre rezervor si pompa. In acest caz se recomanda inlocuirea furtunului si e bine sa apelezi la un specialist.
De ce se opreste drujba cand se incalzeste?
Destui utilizatori Daca nu identifici alte probleme care ar putea cauza proasta functionare, atunci este posibil sa ai probleme cu carburatorul drujbei. Acesta contine membrana de pompare care se poate deteriora daca drujba nu a fost curatata de combustibil. Cand carburatorul nu mai pompeza amestec, motorul se opreste. O alta posibila problema este amestecul de benzina si ulei care nu respecta proportia stabilita de producator.
De ce se ineaca motorul la drujba?
Acest tip de problema nu trebuie confundat cu cel semnalat de utilizatori care spun ca atunci “cand accelerez, drujba se opreste”, si care semnaleaza de obicei un deficit de alimentare, ce necesita curatarea filtrelor. Problema incecarii motorului, in schimb, se intalneste in cazul drujbelor care nu sunt reglate corespunzator. Daca in momentul acceleratiei carburatorul pompeaza o cantitate prea mare de amestec, motorul se ineaca. Daca reglajul a fost realizat, ai putea sa intampini dificultati din cauza calitatii slabe a blocului motor din duraluminiu. Cand acesta se erodeaza rapid, rezulta un amestec imbogatit, care nu mai este potrivit pentru pornirea drujbei.
Cum se ascute lantul la drujba
O drujba cu lant tocit iti poate aduce mai multe probleme decat avantaje, asa ca e important sa intretii taisul si sa il ascuti cand observi semnele unui randament scazut.
Pasi pregatitori
Mai intai va trebui sa te decizi pentru una dintre metodele pe care le vei utiliza: fie manual, cu ajutorul unei pile, fie cu un dispozitiv de ascutit lantul de drujba cu inaintare automata sau cu operare manuala. In cazul in care vrei sa ascuti lantul montat pe lama, asigura-te ca acesta este intins pe lama, mai tensionat decat de obicei. In felul acesta, dintii taietori nu se vor inclina si vei putea sa ascuti corect. Elimina orice posibilitate ca drujba sa fie in functiune in momentul in care incepi ascutirea. Apoi sterge cu atenite uleiul de pe lantul dispozitivului, altfel, resturile din urma pilirii se vor depune pe pila sau pe piatra de ascutire.
Un moment important este verificarea starii lantului, pentru a sti daca acesta poate fi folosit sau este deteriorat ori defect. Orice legatura slabita, indoitura, fisura sau urme de abraziune severe pot fi motive de inlocuire.
Ascutirea cu pila
Pentru a ascuti lantul, trebuie sa marchezi dintele taietor cel mai scurt, cel care s-a uzat cel mai tare, acest constituind referinta pentru ascutirea restului dintilor. Vei porni pilirea de la acesta si vei continua pana cand ajungi din nou in dreptul lui, folosind lungimea lui ca standard. Poti comite in jur de 18 greseli ce duc la efecte negative, asa ca e important sa stii la cate grade se ascute lantul de drujba.
Ca sa alegi o pila rotunda cu care sa ascuti, cauta numarul indicator care e stantat pe exteriorul limitatorului de adancime. Fiecare numar indicator corespunde unui diametru de pila rotunda pe care il poti gasi online sau in cartea tehnica. Ca sa pilesti corect, pila trebuie tinuta atat de maner, cat si de capatul liber, ghidand-o in felul acesta. Executa miscari de inaintare peste dinte, utilizand un unghi de 90 de grade fata de sina drujbei si de 30 fata de linia lamei. Miscarea se executa doar inainte, dinspre interior spre exterior.
Ascutirea cu masina
Pentru ca pilirea manuala nu este foarte precisa si uniforma s-au inventat atat dispozitive ajutatoare (lere, suporturi si grilaje), cat si masini pentru pilire. O masina de ascutit lantul de drujba are un randament superior si rezultate identice, dar folosirea ei difera in functie de model. La aparatele fixe, care nu necesita demontarea lantului, se prinde lama in menghina si se regleaza unghiul de pilire cu ajutorul unui buton, dupa care se coboara discul de ascutire in dreptul dintelui.