Ce trebuie sa stii despre zeama bordeleza

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

Zeama de Bordeaux schimba gustul tamaioasei romanesti, are doar actiune preventiva, nu si curativa, si se aplica in concentratii diferite in functie de etapa vegetativa. Iata doar cateva lucruri importante pe care le afli din articolul nostru despre acest fungicid bio, pe baza de piatra vanata.

 

Folosita pentru prima data in secolul al XVI-lea pentru a proteja vita de vie de infectii fungice, zeama de Bordeaux este una dintre cele mai populare solutii folosite in agricultura pentru prevenirea bolilor atat la vie, cat si la legume, pomi fructiferi si flori de gradina. Este considerata un produs potrivit pentru culturile BIO si se numara printre tratamentele cele mai putin periculoase pentru sanatatea umana, pentru ca nu patrunde in fructe. Pentru a fi eficienta este insa important sa stii cateva detalii legate de modul de obtinere si folosire.

 

Ce este zeama bordeleza

Zeama bordeleza, cunoscuta si sub denumirea de zeama Bordeaux, se obtine amestecand piatra vanata sau sulfat de cupru cu var stins (obtinut din piatra de var) si cu apa si se foloseste in concentratii de 0.5 pana la 2% in functie de cultura tratata si etapa de evolutie in care se afla plantele.

Unii specialisti spun ca poti aplica tratamente doar pe baza de piatra vanata (formula CuSO4) in amestec cu apa, fara a o neutraliza cu apa de var, in perioadele de repaus vegetativ, deci toamna tarziu, iarna si in primele luni de primavara. Aplicarea solutiei se face in acest caz la baza pomilor fructiferi si pe scoarta, fara a fi preluata de catre planta, dar actionand eficient impotriva unor boli precum monilioza, rapanul, basicarea frunzelor si ciuruirea frunzelor. O data cu inceperea perioadei de vegetatie insa, toate tratamentele se vor face cu sulfat de cupru neutralizat cu var.

Alte pareri sustin ca este bine sa te limitezi la a creste concentratia solutiei la un nivel de 2 – 3% pentru aplicarile din aceasta perioada.

Preparare zeama bordeleza

Expertii recomanda folosirea acestei solutii in concentratie de 0.5% – 1% in perioada de vegetatie, deci o data cu aparitia primilor muguri si pana la caderea ultimelor frunze, si de 2 – 3% in cea de repaus vegetativ. Pentru a obtine o concentratie de 0.5% ai nevoie de:

 – 0.5kg de piatra vanata amestecata in 50litri de apa

 – 0.5kg var stins si 50litri de apa

Pentru ca amestecul astfel obtinut este destul de coroziv, va trebui sa il realizezi intr-un recipient din plastic si sa speli foarte bine sistemul de pulverizare dupa folosire, pentru a evita erodarea elementelor metalice. La fel de important este sa nu o amesteci cu alte substante fungicide, insecticide sau bacteriocide pe care vrei sa le aplici ca tratament asupra culturilor.

Pentru ca sulfatul de cupru sa se dizolve usor este bine ca apa sa fie putin calduta.

Daca te intereseaza piatra vanata, ca pret, iti putem spune ca un kilogram de CuSO4 costa aproximativ 20 – 30lei, in functie de furnizor. Pentru cei care nu doresc sa isi asume realizarea amestecului final, dar au nevoie sa foloseasca piatra vanata pentru rosii, vinete, ardei etc. exista solutie de zeama bordeleaza gata facuta, care trebuie doar incarcata in atomizor.

 

Dezinfectarea solului cu sulfat de cupru

Sulfatul de cupru in solutie cu hidroxid de calciu este folosit frecvent pentru tratarea solului din sere si solarii. Tratamentul se face in primele luni de primavara, pe un sol care a fost eliberat eficient de radacini si plante in toamna. Pentru a obtine cele mai bune rezultate solul trebuie sa aiba o temperatura minima de 6oC, optimul fiind la 15oC. Aplicarea solutiei pe sol se face cu 15 – 21 de zile inainte de a planta rasadurile. Zeama bordeleaza se foloseste si ca ingrasamant, pentru a imbogati solurile sarace in cupru.

 

Tratamentul cu piatra vanata pentru rosii

Daca nu stii cand se stropesc rosiile cu piatra vanata, iti vom spune ca poti aplica acest tratament inainte de inflorire si dupa ce fructele s-au format, insa inainte ca acestea sa fie aproape de coacere, astfel incat de la stropirea rosiilor si pana la recoltare sa poti lasa o perioada de 3 – 4 saptamani. Fiecare tratament pentru rosii, cu piatra vanata, are rolul de a preveni instalarea manei, alternariozei  si bacteriozelor.

Tratamentul pomilor fructiferi

Aplicarea de solutie cu sulfat de cupru pentru protectia pomilor fructiferi incepe din perioada de iarna, cu solutie de 1-2%, pe solul din jurul copacului si pe scoarta. In perioada de vegetatie, ultimul tratament se va face la aparitia butonilor (boboci nedesfacuti).

Pentru ca tratamentul sa fie eficient este bine sa alegi cu atentie momentul cand se stropesc pomii fructiferi. Dimineata sau seara sunt perioadele zilei indicate de specialisti, cu mentiunea ca ora trebuie selectata astfel incat afara temperatura nu trebuie sa depaseasca 22- 24oC, iar frunzele sa nu fie acoperite de roua, care poate determina siroirea solutiei si reduce eficienta lucrarii.

 

Tratamentul vitei de vie

Stropirea vitei de vie cu piatra vanata are drept scop protectia eficienta impotriva manei si a putregaiului cenusiu (solutia ingroasa coaja bobitei, facand-o mai rezistenta). Tratamentul se face numai in perioada de repaus vegetativ si in lunile iunie – iulie, cand cresterea lastarilor incepe sa incetineasca. In restul lunilor aplicarea de piatra vanata e interzisa pentru ca impiedica dezvoltarea optima a plantei.

Daca cultivi Tamaioasa romaneasca, este bine sa stii ca aplicarea de tratamente cu piatra vanata dupa finalul lunii mai afecteaza gustul strugurilor.

 

Tratamentul cartofilor

Zeama bordeleza se foloseste cu succes pentru a preveni si limita raspandarirea agentilor patogeni in cazul in care cultura este afectata de mana cartofilor sau virusul Y al cartofilor, in asociere cu alte tratamente specifice.

Aspecte particulare

 – Nu toata lumea stie ca zeama bordeleaza se foloseste si ca tratament la tuia, cu rol fungicid. Se aplica in luna Mai, cand temperatura incepe sa se mentina in mod constant peste 10oC.

 – Este indicat sa ai o cantitate suficienta de solutie preparata pentru atomizor, pentru ca zeama de bordeaux trebuie pulverizata cu generozitate, astfel incat frunzele sa fie imbaiate cu solutie.

 – Solutia nu patrunde in fructe, dar ramane pe coaja, deci spala-le foarte bine inainte de consum.

 – Daca o folosesti in tratamente la rosii, vinete si ardei, nu uita ca nu este eficienta atunci cand vine vorba despre fainare, pentru care trebuie sa folosesti alte solutii specifice.

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Cute Constantin

April 18, 2021 at 1:48 pm

Ce cantitate folosim pt. Tratarea solului an solarii ?

Respuesta
Gradinaru

April 19, 2021 at 12:46 pm

Buna ziua,

Pentru dezinfectarea solului, la zeama bordeleza folositi 3-5 kg la 100 litri de apă.

Mult succes!

Respuesta