Este foarte deconectant sa te relaxezi in gradina ingrijind flori, iar o frumoasa floare de primavara este Ranunculus, ce poate fi plantata si pe balcon in ghiveci, iar in acest articol vei gasi informatii despre plantare si ingrijire, pentru a te putea bucura de explozia de culori a plantei.
Sunt multe persoane care isi doresc o gradina multicolora, de care sa fie mandri, iar Ranunculus poate fi o buna varianta atat pentru curte, cat si pe balcon, asigurand o bogatie de culori.
Informatii generale despre Ranunculus
Ranunculus, cunoscuta si sub denumirea de Piciorul Cocosului, este o planta ce provine din zonele sudice ale Europei, precum Grecia, Turcia, se poate planta si intretine foarte comod si la noi. Face parte din familia Ranunculaceae.
Mai cunoscute, din aceasta familie, sunt doua tipuri:
- ranunculus asiaticus – plante perene, ornamentale, ce se cultiva in gradini, pe balcon in ghivece, se fac buchete, fiind foarte frumos colorate;
- ranunculus acer – ce se gaseste, in mod natural, in zonele de munte, pe pajisti si fanete umede, cu floarea galben aurie, cu tulpini ce pot ajunge pana la 70 cm inaltime. Aceasta este cunoscuta in medicina traditionala, Piciorul Cocosului planta medicinala, dar, deoarece are toxicitate mare, se foloseste putin si pe termen scurt pentru nevralgii locale, reumatism, doar extern.
In continuare, ne vom ocupa de Ranunculus asiaticus, ce poate fi plantata si crescuta in gospodarii.
Chiar daca este considerata o planta perena, este destul de dificil sa reusesti sa o mentii pentru a inflori mai multi ani, marea majoritate preferand sa planteze bulbi in fiecare an.
Piciorul Cocosului planta are o inaltime de 30 – 45 cm, cu flori decorative multicolore, cu frunze ovale, tulpini simple sau ramificate si radacini tuberizate. Sunt incadrate in categoria florilor de primavara, inflorind din aprilie pana in mai – iunie, avand nevoie de o temperatura si o umiditate moderata.
Daca e sa vorbim despre Piciorul Cocosului floare, aceasta prezinta o mare varietate coloristica de la alb, roz, galben la rosu si portocaliu. Pot fi simple sau batute, o combinatie ce aminteste de trandafiri sau bujori.
Cum se planteaza?
Ranunculus se planteaza in a doua jumatate a lunii februarie pentru a putea sa infloreasca in luna aprilie. Pentru a pregati rasadurile, poti sa folosesti pahare din plastic de unica folosinta, care sa aiba prevazute 3 gauri, sau rasadnite mici. In fiecare pahar pui un strat de nisip, apoi pamant de flori care sa fie bine afanat si bogat in nutrienti.
Rasadurile le poti tine in casa, asezate langa o fereastra, sau in sera. Bulbii, atunci cand ii achizitionezi, sunt uscati, asa ca ii vei pune cateva ore in apa, inainte de a-i planta. Se asaza apoi in paharele pregatite, se acopera cu pamantul bine afanat, cel putin un deget, se uda bine, la final acoperi paharul cu o folie transparenta care sa mentina o temperatura constanta la interior.
Dupa aproximativ 3 saptamani vor aparea primele frunzulite, moment in care poti sa indepartezi folia transparenta pentru ca planta sa aiba mai multa lumina.
Cand plantele de Ranunculus au crescut de o palma, poti sa le muti in gradina sau in jardiniere. Se iau cu tot cu pamant si se asaza la o distanta de 10 – 15 cm intre ele.
Ce sol se recomanda?
Pamantul in care vrei sa plantezi trebuie sa fie bine drenat, reavan, cu un pH neutru. Este important ca solul sa fie bogat in nutrienti pentru a avea cat mai multe flori in perioada de primavara. Intr-un sol potrivit, o tufa de Ranunculus poate avea intre 5 – 10 flori.
De asemenea, poti sa folosesti ingrasaminte pentru a te putea bucura de plante viguroase si care sa isi pastreze florile cat mai mult timp. Pentru Ranunculus se recomanda fertilizarea de doua ori pe luna, si poti folosi ingrasaminte lichide din comert, mult mai usor de utilizat.
Cum se uda?
Planta nu are nevoie de exces de umiditate, ce poate conduce la aparitia unor boli si putrezirea bulbilor. Se poate uda cu stropitoarea in cantitati moderate. Cat planta este in perioada de crestere si pe timpul verii este necesar sa o uzi regulat.
Cand frunzele incep sa se ingalbeneasca, nu se mai uda. Plantele au nevoie si de lumina, fiind indicat o pozitie unde soarele ajunge cel putin 5 – 6 ore pe zi.
Cum se face inmultirea?
Inmultirea se face prin bulbi pe care fie ii achizitionezi din magazinele de specialitate, fie ii pastrezi de la un an la celalalt.
Dupa ce planta se usuca in mod natural, se pot scoate bulbii din pamant, se curata bine, apoi se lasa la uscat, pentru a fi replantati in primavara urmatoare sau in toamna. De asemenea, planta poate fi lasata in pamant, curatata la jumatate si pregatita pentru iarna. Pentru a rezista bine trebuie sa nu fie expusa in locuri unde sunt curenti de aer si pentru protectie poti sa folosesti paie si mulci de frunze.
Boli si daunatori
Piciorul Cocosului este considerata o planta rezistenta si usor de intretinut, dar, daca bulbii vor fi expusi inghetului pe timpul iernii, vor muri. Astfel, este foarte important sa ai grija sa ii protejezi, asa cum am explicat mai sus, pentru a avea si in anul urmator o gradina frumoasa si colorata.
In perioada de vara, desi foarte rar se intampla, planta poate fi atacata de afide sau poate sa apara asa numitul fenomen de fainare. Urmarind planta vei putea depista din timp aparitia acestor fenomene sau a daunatorilor si poti achizitiona din comert tratamentele dedicate. Ai grija sa citesti bine instructiunile si sa respecti cantitatile mentionate.
Asa cum ai constatat la Ranunculus, ingrijirea nu este foarte pretentioasa, tai florile dupa ce se usuca, adaugi fertilizatori in sol, o uzi moderat si te vei putea bucura de o bogatie coloristica, care te va incanta in perioada de primavara – vara.
Lasa un comentariu
6 Comentarii
March 21, 2022 at 7:58 am
Buba ziua. Am descoperit de curând aceasta minunata floare si am achiziționat de la magazin, gata înflorită. Dar in cateva zile a inceput sa se pălească si ingalbeneasca, chiar daca e plina de bobocii. Oare am pus prea multa apa?
Respuesta
July 15, 2021 at 10:11 am
Un comentariu foarte detaliat cu informații bune.👍
Respuesta
November 1, 2021 at 7:42 pm
Mutumesc pentru informatii.Anul acesta am avut cativa bulbi in gradina si mi-au placut mult florile ,asa ca am sa plantez mai multe,urmandu-ti sfaturile.
Respuesta
July 19, 2021 at 10:19 am
Buna, Livia,
Multumesc mult pentru incurajare!
Respuesta
June 22, 2021 at 12:24 pm
Foarte frumos pentru idei și informații.
Respuesta
June 28, 2021 at 12:44 pm
Buna,
Multumim pentru feedback!
Cele bune!
Respuesta