Ce trebuie sa stii despre cultivarea Lucernei

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.25

 

In cultura pura sau in combinatie cu graminee, lucerna asigura hranirea eficienta a animalelor din gospodarie si un profit bun proprietarilor de culturi infiintate pentru comercializare. Iata ce trebuie sa stii despre lucerna pentru a obtine plante sanatoase si productive.

 

Bogata in substante nutritive (Ca, P, K, Mg, S, saruri minerale, vitaminele A si C), lucerna este regina plantelor furajere, folosita sub forma de nutret verde sau insilozat, granule sau brichete de majoritatea crescatorilor de animale, indiferent de marimea fermelor. Se cultiva in prezent, in Romania, pe aproximativ 400000 hectare anual, asigurand pana la 7 coase pe an si o perenitate de 3-5 ani, daca se respecta cateva conditii simple de insamantare si intretinere.

 

Soiuri de lucerna la vanzare

Cand cauti samanta de lucerna pentru cultura este bine sa retii ca poti alege dintre mai multe soiuri de seminte de lucerna romaneasca, adaptate mai bine climei din tara noastra:

  • Magnat – samanta buna pentru culturi semiprecoce, rezistenta la seceta, umiditate crescuta si temperaturi extreme, cu capacitate superioara de regenerare la cosire si productivitate buna
  • Roxana – soi inalt, cu crestere pana la 90cm, rezistenta la boli si daunatori, cu capacitate buna de regenerare
  • Mihaela – varietate de talie inalta, semi-tardiva, cu capacitate buna de refacere dupa cosire si nivel ridicat de productivitate
  • Teodora – soi de lucerna de talie medie, cu inflorire semi-tardiva, regenerare buna si perenitate de 3 – 5ani
  • Cezara –  lucerna cu inaltime medie, semi-tardiva, cu regenerare buna si perioada de perenitate de 3 – 5ani
  • Suceava, de toamna – seminte de lucerna semi-inalta, tarzie, cu rezistenta buna in sezonul rece si perenitate de 5 ani.

Cat costa samanta de lucerna

Poti cumpara samanta de lucerna, certificata, la pret de 25 – 30RON kilogramul, ceea ce inseamna, pentru o cultura de lucerna de 10ha, aproximativ 10000RON. Impreuna cu cheltuielile de arat si semanat, o astfel de plantatie ajunge la o investitie de aproximativ 15000RON.

Pentru proprietarii de terenuri, interesati de aceasta cultura exista fonduri acordate de APIA sub forma programului de Sprijin cuplat pentru lucerna, care pot acoperi costuri de pana la 750RON/ha in urmatoarele conditii:

  • utilizarea de seminte de lucerna, certificate, dovedite prin includerea la dosar a facturii sau bonului care sa ateste achizitia
  • obtinerea unei productii de masa verde de minim 15t/ha de masa verde, sau de 3.75t/ha de fan
  • comercializarea acestei cantitati minime catre ferme inscrise RNE, cu dovada tranzactiei (contract si factura fiscala sau fila din carnet de comercializare agricola) sau darea in consum catre animalele proprii, inscrise la RNE.

 

Cand se seamana lucerna si ce soluri prefera

Pentru o cultura cat mai productiva se recomanda semanatul lucernei la inceputul toamnei, insa procesul poate fi realizat si in primele saptamani de primavara. 

Lucerna prefera solurile neutre sau slab alcaline:

  • aluvionare
  • brune
  • podzolice
  • de tip cernoziom.

Se numara printre culturile ajutate semnificativ de plantele care au folosit terenul in perioada anterioara, deci cumpara seminte de lucerna la pret bun si seamana:

  • toamna, pe suprafete cultivate anterior cu orz, grau sau cartof
  • primavara, pe terenuri pe care ai avut porumb sau floarea-soarelui.

 

Cum se seamana lucerna

Pana la a cauta saminta de lucerna de vanzare trebuie sa ai grija sa pregatesti solul cum trebuie. In vara sau toamna anului anterior insamantarii, terenul se ara la 20-25cm, apoi se niveleaza. Daca solul are nevoie, tot in acest an il poti ajuta cu gunoi de grajd, aproximativ 30 – 40kg/ha, masura care va ajuta cultura sa de dezvolte mai bine, ridicand nivelul de productie de lucerna la hectar, si va reduce necesarul de fertilizare in urmatorii ani.

Inainte de a semana, solul se marunteste cu o grapa cu discuri sau un combinator, si se niveleaza din nou. Daca a fost un an secetos, terenul trebuie tavalugit.

Insamantarea se face la o adancime de 1.5 – 3cm cu o cantitate de 20 – 25kg de seminte de lucerna la hectar.

 

In cat timp rasare lucerna si cand poti sa cosesti

Daca solul este potrivit si lucerna beneficiaza de suficienta umiditate si substante nutritive, semintele vor germina in 9 – 10 zile. Prima cosire, din primul an dupa insamantare, se realizeaza dupa ce plantele au inceput sa infloreasca, fara a astepta insa ca florile sa fie complet deschise. In anii urmatori, prima coasa are loc de cum apar bobocii.

Urmatoarele coase, indiferent de anul culturii, se realizeaza cand aproximativ 1/3 din plante au inflorit, iar ultima cosire la lucerna trebuie facuta cu cel putin o luna inainte de primul inghet pentru a da plantelor timp sa se pregateasca de iarna. Dupa aceasta ultima tura de cosit poti lasa rumegatoarele mici sa pasca pe teren.

Fertilizarea lucernei

Deoarece azotul poate inhiba dezvoltarea plantei, se foloseste ca ingrasamant doar pe solurile sarace in materie organica sau atunci cand lucerna se planteaza impreuna cu graminee perene. Se aplica in cantitate de 30 – 50kg/ha, inainte de semanat, in primul an si daca este necesar, in fiecare an de cultura.

Se aplica ingrasamant complex (1:1:1), la inceputul primaverii, in cantitate de 200kg/ha, care se poate suplimenta cu produse pe baza de fosfor si potasiu, administrate cantitativ in functie de tipul de sol si de prezenta unui sistem de irigare.

 

Boli, daunatori si buruieni

Desi lucerna este o planta destul de rezistenta, si aceasta cultura trebuie ferita de boli precum mozaicul lucernei, ofilirea bacteriana, caderea plantutelor, fainarea lucernei, patarea bruna frunzelor, vestejirea fuzariana a plantelor, patarea galbena a frunzelor, ruginea lucernei. 

Pe lista celor mai populari daunatori ai lucernei sunt gargarita frunzelor de lucerna, gandacul rosu al lucernei, buburuza lucernei, viespea semintelor de lucerna etc. Pentru a preveni imbolnavirea si atacul daunatorilor este important atat sa alegi soiuri rezistente, cat si tratezi la timp cu solutii fitosanitare (Karate Zeon, Fastac 10 EC, Faster 10 CE). 

Pentru a limita aparitia buruienilor in cultura este indicat sa:

  • alegi un teren cat mai curat
  • folosesti seminte certificate, care nu contin si seminte de buruieni
  • aplici erbicid la lucerna, atat preemergent (Diizocab, Eradicane), pentru buruienile monocotiledonate, cat si erbicid pentru lucerna in vegetatie (Pivot) cand plantele au dezvoltat 2-3 frunze, care actioneaza asupra dicotiledonatelor

Impotriva pirului se recomanda a folosi ierbicid Fusilade sau Gallant, stevia cu Asulox, iar pentru a elimina cuscuta, se fac stropiri cu Pivot.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu