Afidele sunt unele dintre cele mai stricatoare insecte cu care poti ajunge sa te lupti in gradina, sau chiar in ghivecele de pe balcon. In continuare, tot ceea ce trebuie sa stii ca sa te feresti de ele… si de alti cativa semeni de-ale lor.
Atat plantele de gradina, cat si cele de ghiveci, sunt adeseori expuse atacurilor a numeroase insecte daunatoare, unele dintre ele atat de mici incat isi fac simtita prezenta abia cand invazia este deja importanta. In continuare, cateva informatii practice despre acestea.
Ce sunt afidele?
E greu sa combati un inamic pe care nu il cunosti bine, asadar ce sunt afidele? Ei bine, afidele sunt niste insecte de dimensiuni mici, care invadeaza o gama foarte variata de tipuri de plante, de la culturi pana la arbusti, inclusiv trandafiri, plante de gradina si plante in ghiveci.
Cunoscute si cu denumirea de purici de plante, aceste insecte sunt hemiptere; in termeni comuni, ele au o “trompa” cu care perforeaza suprafata plantei si sug elementele nutritive din interior.
Familia Aphididae include zeci de subfamilii, iar numarul de afide existente pe Glob este urias, dar in Romania exista cateva specii mai frecvent intalnite: Myzus persicae, Hyalopterus pruni, Aphis gossypii, Aphis pomi, Macrosiphum avenae, Sitobion avenae, Metopolophium dirhodium, Rhopalosiphum padi.
Cum recunosc afidele?
Pentru o buna ingrijire a plantelor este important sa recunosti cat mai devreme atacul afidelor. Acesti paduchi pot avea culori diferite; ei pot fi rosii, verzi sau bruni. O singura insecta este greu de observat, caci masoara in jur de 1 – 1.5 mm, dar traind in grupuri, ele devin mult mai evidente.
Care sunt plantele cele mai afectate?
O caracteristica comuna acestor specii de pureci este ca ei nu prea sunt pretentiosi: infesteaza in egala masura aproape orice plante de gradina. Printre culturile afectate se numara cele de leguminoase (fasole, mazare, sfecla, crucifere, curcubitacee), floarea-soarelui, cartoful, rosiile, dar si pomii fructiferi (piersic, mar) sau arbusti (socul este adesea foarte puternic afectat).
Care este impactul afidelor asupra plantelor?
Combaterea afidelor este esentiala nu numai pentru o buna productie/recolta, ci si pentru viata propriu-zisa a plantelor, caci atunci cand planta este puternic infestata, ea ajunge sa moara.
Desi nu vezi cum actioneaza fiecare insecta in parte, ci mai degraba observi efectele lor, gandaceii isi folosesc trompele pentru a perfora celulele frunzelor si tulpinilor si pentru a extrage seva. Astfel, plantele nu reusesc sa se mai dezvolte in voie, caci pierd o buna parte din propriile resurse.
Fie ca e vorba despre paduchi de trandafiri sau de paraziti care colonizeaza alte plante, vei observa ca insectele se organizeaza in grupuri mari in zona vaselor mari de transport al sevei. Frunzele afectate se pateaza, se zbarcesc, se innegresc si se rasucesc, iar plantele ajung sa se usuce. Astfel, un mic paduche aparent inofensiv ajunge sa produca pagube mari.
Acest paraziti nu numai ca afecteaza ciclul de viata al plantelor prin spolierea acestora de substante nutritive, dar creeaza mediul favorabil dezvoltarii altor boli. Afidele secreta o substanta zaharoasa, care e favorabila dezvoltarii altor organisme: ciuperci din genul Alternaria, de pilda. Dar o sa observi ca dezvoltarea afidelor te va obliga sa investesti si in solutie anti furnici, acestea din urma fiind si ele atrase de substanta zaharoasa.
Nici daca nu ar fi nevoie de solutie de furnici sau de alte interventii, lucrurile oricum nu ar sta mai bine, dintr-un motiv foarte simplu: substanta lipicioasa care se depune pe suprafata frunzelor inhiba schimbul gazos, ceea ce afecteaza procesul de fotosinteza. Astfel, planta devine subiectul unui atac pe mai multe fronturi.
Combaterea puricilor de plante
Combaterea puricilor de plante este o prioritate pentru orice gradinar, fie el si amator. Doar am vazut cate pagube poate provoca o asemenea insecta. Inainte de a discuta despre un insecticid pentru afide sa luam in calcul cateva solutii naturale.
Foloseste forta apei
Daca infestatia este proaspata poti apela la forta unui jet de apa bine tintit. Desigur, alternativa este potrivita in caz de paduchi de flori de camera, tratament cu apa fiind inutil in cazul unor gradini exterioare, unde nivelul de contaminare este net superior. Dar pentru plantele tale in ghivece, un dus periodic e bine-venit.
Apa cu sapun
O alta varianta de insecticid natural pentru flori este solutia de apa cu sapun. Exista mai multe retete, in acest caz.
Una dintre ele recomanda folosirea de sapun de casa, dat pe razatoare, care se dizolva apoi in apa calda: 6 linguri de sapun la 2 litri de apa.
O alta este mai complicata si recomanda realizarea amestecului din 5 linguri bicarbonat de sodiu, 5 linguri sapun lichid sau detergent de vase, 5 linguri de boia de ardei iute si o capatana de usturoi curatata si zdrobita. Toate acestea se pun intr-un bidon de apa de 5 litri si se lasa la macerat minimum 24 de ore.
Stropirea in acest caz se face o data la 2 – 3 zile, in mod repetat, pana la disparitia insectelor daunatoare si a larvelor lor. Dar reteta este recomandata in special pentru daunatori de plante de apartament, caci solutia cu sapun omoara si insectele benefice, cum sunt buburuzele, care sunt de altfel inamicii naturali ai afidelor.
Uleiuri esentiale
Nu, nu e nevoie sa iti tratezi oaspetii nedoriti cu cele mai scumpe uleiuri esentiale de pe piata; vei gasi insa in oferta Plafar astfel de extracte, la preturi foarte accesibile, numai bune pentru balcon sau pentru gradina,
Pe lista de insecticide bio pentru legume si flori vei gasi cimbrul, piperul, usturoiul si uleiul de rozmarin. Poti pune cate 4-5 picaturi din fiecare intr-o sticla cu pulverizator plina cu apa si sa folosesti amestecul pentru a pune pe fuga gandaceii.
Plante verzi sar in lupta
Te-ai gandit vreodata ca iti poti proteja culturile sau gradina folosind alte plante verzi, deloc agreate de afide?
O gradina fara purici poate fi obtinuta prin cultivarea adecvata a unor soiuri de plante de care afidele fug, sau pe care le indragesc atat de mult incat le vor infesta exclusiv.
Cautand atent informatii despre flori am descoperit de pilda ca tufele de cimbru si de levantica plantate in apropierea culturilor tin la distanta afidele. Daca ai acesti daunatori pe trandafiri o solutie foarte eficienta este sa inconjori butasii de trandafiri cu tufe din aceste plante aromatice.
O alta idee, daca te intrebi cum sa scapi de purici lipiciosi la trandafiri, este practica plantare de ceapa si usturoi in apropierea lor: aroma puternica a acestora pare sa puna pe fuga afidele. Iar daca nu esti incantata de combinatie, poti planta mustar si nasturel – ele sunt veritabile capcane pentru afide, care le prefera.
Atrage buburuzele in gradina
Cauti o solutie de purici care sa fie naturala, ecologica si…frumoasa? Buburuzele sunt raspunsul potrivit, ele fiind un dusman natural puternic impotriva afidelor. Si pana la urma, de ce sa folosesti pentru afide, insecticid toxic care iti contamineaza solul, cand poti apela la ajutorul naturii?
Buburuzele indragesc culturile aromatice, deci umple gradina cu patrunjel, marar, menta, coriandru si chimen; mai ales in perioada de inflorire, ele se transforma in magneti pentru buburuze. Lamaita, planta bine cunoscuta, este si ea de folos in gradina.
Ridichea, varza, nastureii si galbenelele sunt surse de hrana pentru mamarute; cimbrul, menta si oregano asigura un adapost eficient impotriva pasarilor, dusmani naturali ai buburuzelor. Sursele de apa – tavite putin adanci, cu pietricele in interior – sunt in egala masura importante. Iar daca nu esti multumit de numarul de buburuze care iti populeaza gradina, poti apela la varianta de a le cumpara sau poti crea cu investitii minime un … hotel pentru buburuze.
Bicarbonat de sodiu la paduchi
Multa lume se intreaba: chiar este bicarbonatul de sodiu insecticid? Ei bine, se pare ca acesta, in diverse combinatii, poate reprezenta un tratament eficient.
Solutia cu bicarbonatul de sodiu pentru plante se prepara rapid, ieftin si simplu. O lingura de bicarbonat, o pastila de aspirina, o lingurita de sapun lichid si o lingura de ulei, amestecate intr-un recipient cu 4 litri de apa – asta e tot.
Foarte cunoscuta este stropirea rosiilor cu bicarbonat, actiune care se pare ca indeparteaza foarte eficient daunatorii. De asemenea, spalarea semintelor de rosii cu o solutie diluata de apa bicarbonatata pare sa creasca productivitatea cu pana la 25%.
Bicarbonatul de sodiu la florile din ghiveci este una dintre cele mai eficiente solutii de stropire, dar recomandam atentie: cantitatea de pamant fiind atat de mica, e posibil ca aplicarile repetate sa determine alcalinizarea solului. Il poti folosi, preferabil pentru stropirea partilor vegetale ale plantelor.
Bicarbonatul de sodiu in gradinarit
Pentru ca am deschis vorba despre bicarbonat, facem o pauza de la afide ca sa iti spunem cate efecte “magice” are acesta cand vine vorba de gradinarit. De pilda, daca presari putin bicarbonat la radacinile rosiilor, acestea vor deveni mai dulci.
Se pare ca pulverizarea de solutie de bicarbonat (o lingura la 1 litru de apa) pe partile aeriene ale florii poate grabi inflorirea.
Bicarbonatul presarat intre straturi sau in colturile gradinii se spune ca ar tine la distanta melcii si limacsii.
Paduchi lanosi
Paduchi lanosi – iata o specie care le da cosmaruri gradinarilor profesionisti sau amatori. Specia poate fi identificata prin observarea unui puf albicios pe plante si a unui depozit lipicios pe frunze.
Un paduche lanos este o specie deloc mofturoasa, care infecteaza multe plante de apartament sau de gradina. El este responsabil pentru frunze lipicioase la lamai, dar afecteaza toate plantele cu frunze lucioase si carnoase – si nu numai.
Din pacate, e putin probabil sa scapi de acest “chirias” fara sa folosesti un insecticid pentru purici. Partea buna este ca o solutie aleasa atent si administrata adecvat este eficienta si impotriva speciei de paduche testos care infesteaza, de asemenea, plantele de apartament.
Insecticide impotriva afidelor
Multa lume solicita pentru purici de trandafir tratament, dar realitatea este ca o solutie contra afidelor functioneaza la fel de eficient indiferent de planta infectata.
Mospilan pentru flori este considerat a fi unul dintre cele mai eficiente insecticide sistemice cu spectru larg; eficienta sa se prelungeste pana la 3 saptamani, astfel ca doua aplicari ar trebui sa fie suficiente pentru plantele de ghiveci si cele de gradina. Actiunea sa nu este afectata de temperatura din mediu. Un avantaj foarte important este perioada scurta de pauza dintre aplicarea tratamentului si recoltare, ceea ce iti permite practic sa folosesti Mospilan atunci cand ai nevoie, fara sa amani si sa risti agravarea infestarii.
Tot cand ti se solicita tratamente de trandafiri si pentru arbusti sau pomi, Calypso reprezinta o varianta recunoscuta ca fiind foarte eficienta.
Calypso insecticid pentru trandafiri actioneaza sistemic asupra unei game foarte variate de daunatori; avantaje importante ale acestei alegeri sunt rezistenta la intemperii si lipsa de impact a temperaturii din momentul aplicarii tratamentului. Mai mult, 1 – 2 tratamente pe sezon sunt suficiente pentru a tine lucrurile sub control.
Modul de preparare a solutiei de Calypso variaza in functia de specia de planta tratata; vei gasi instructiuni clare in prospect, astfel incat sa te poti adapta.
Aceste tratamente sunt eficiente si impotriva puricilor?
Este o intrebare fireasca, daca poti folosi o astfel de solutie pentru purici in curte. Daca ne referim insa la puricii “obisnuiti”, cei care stau de obicei pe animale, raspunsul este nu.
Foarte bine tolerata si foarte utila in combaterea acestor paraziti externi hematofagi este produsul Romparasect 5%. Produsul este o solutie concentrata cu efect acaricid si insecticid pe baza de Cypermethrin si Permethrin, piretroizi sintetici cu actiune eficienta si intensa: de 200 – 500 ori mai puternica decat organoclorurile si organofosforicele.
Solutia se foloseste pentru dezinsectia profesionala a adaposturilor, tarcurilor si uneltelor. Pentru aplicarea corecta a produsului se recomanda utilizarea unui atomizor de buna calitate, astfel incat Romparasect sa fie pulverizat fin. Doza este de 2 ml/litrul de apa, administrarea fiind obligatoriu de repetat dupa 14 zile. Pentru eficienta maxima, se impune curatarea mecanica a zonei inainte de aplicare.
Incearca, pe cat posibil, sa folosesti solutii cat mai naturale in gradina, mai ales daca este vorba despre plante pentru consum. Nu pierde din vedere faptul ca solutiile insecticide folosite au o remanenta mare in sol; apa de ploaie care se infiltreaza contribuie la diseminarea lor pe o suprafata mai larga, astfel ca ceea ce folosesti ca sa iti tratezi trandafirii se poate raspandi pana la straturile de legume.
Lasa un comentariu
4 Comentarii
August 25, 2021 at 10:11 pm
Romparasect e si contra puricilor de pe plante, am inteles corect?
Respuesta
September 7, 2021 at 9:12 am
Buna, Ninel,
A nu se intelege gresit – am mentionat Romparasesctul strict la intrebarea adiacenta, daca ar fi eficiente substantele anti-afide, impotriva puricilor de animale.
Sper ca e clar ca pentru puricii de animale trebuie folosit altceva si am specificat asta clar in articol, amintind ca pentru puricii de animale se foloseste romparasesc – nu trebuie confundate notiunile.
Cele bune!
Respuesta
June 6, 2021 at 5:46 am
FOARTE INTERESANT SI UTIL PENTRU TOTI IUBITORII DE PLANTE SI FLORI .MULTUMESC MULT PENTRU SFATURI AM SA LE PUN IN PRACTICA .MULTA SANATATE SI NUMAI LUCRURI BUNE LA TOATA ECHIPA CE A REALIZAT ACEST MIC DOCUMENTAR??????????☘?????
Respuesta
June 9, 2021 at 5:49 am
Salutare,
Multumesc pentru feedback!
Toate cele bune!
Respuesta