Ce lucrari de primavara vor avea prioritate in livada

Am modificat articolul ultima data pe: 24.07.24

 

Odata cu sosirea primaverii, natura se trezeste: ramurile cresc, animalele mici isi fac aparitia, pomii infloresc. Este timpul sa faci o plimbare in livada pentru a savura aceasta renastere, dar si pentru a-ti organiza eficient lucrarile pe care trebuie sa le faci pentru a te bucura de o recolta buna.

 

A ingriji o livada implica un volum mare de munca de lucru, dar, pentru a te bucura de fructe gustoase, culese cu mana ta din gradina, merita efortul. Iarna tarzie marcheaza inceputul sezonului de lucrari pentru cei care cultiva fructe. Iata cele mai importante operatiuni ce trebuie desfasurate in fiecare primavara in livada ta:

 

Plantarea pomilor fructiferi

Cel mai bun anotimp pentru a planta un pom fructifer este toamna. In campania de primavara, trebuie sa actionezi in lunile martie-aprilie, inainte de inmugurire. Grabeste-te, in special, in cazul arbustilor cu fructe mici (coacaze, agrise, zmeura cataratoare), daca vrei sa te bucuri de o mica recolta in timpul verii. Pentru mai mult succes, alege plante ramificate, cu 3 sau 4 ramuri. In caz contrar, asteapta cu plantatul pana in toamna si culege o prima recolta in anul urmator.

Pentru a te bucura de o livada ordonata, sanatoasa si bogata, trebuie sa respecti cateva reguli de plantare. Nu folosi suprafetele de sol argilos. Alege puieti sanatosi, de 1-2 ani si cu radacini puternice. Sapa gropile cu multa vreme inainte, pentru a beneficia de un sol bine aerisit si incarcat de substante nutritive. Trateaza in prealabil radacinile prin “mocirlire” cu un amestec de apa, pamant si compost.

Pastreaza intre pomi distanta recomandata in functie de sortiment, de portaltoi si de nevoie de lumina a plantei. Astfel, pentru majoritatea pomilor este necesara o suprafata de 16 m², iar in cazul nucilor si ciresilor, de 20 m².

Prevenirea si combaterea bolilor si parazitilor pomilor fructiferi

Pentru a evita bolile si parazitii, exista patru momente in functie de care trebuie aplicate tratamentele specifice: umflarea mugurilor, pocnirea mugurilor, scuturarea florilor si formarea fructelor.

In general, daunele cauzate de molime si daunatori sunt detectate numai la momentul recoltarii, atunci cand vezi fructele afectate, asa ca ai grija pe tot parcursul anului de pomii fructiferi, observandu-i in mod regulat.

Afidele si moliile fructelor isi depun ouale din aprilie pana in iunie pe fructele tinere, care vor fi apoi invadate de viermii ce se vor hrani cu “carnea” lor. Un remediu eficient impotriva lor il reprezinta capcanele cu feromoni, cutii lipicioase care capteaza masculii, impiedicand astfel fecundarea femelelor si tot ciclul urmator. Sunt de ajuns doua astfel de capcane pentru 5-6 pomi.

La inceputul sezonului, agata fasii de lipici (guler de copac) in jurul trunchiurilor, de care se lipesc insectele. Aceste capcane sunt eficiente in capturarea furnicilor, afidelor, omizilor si a altor insecte care se tarasc.

Monilioza (sau putregaiul fructelor), rapanul marului sau al parului si focul bacterian sunt principalele boli care iti pot ataca livada si diminua recolta si calitatea ei. Tratarea lor se face prin stropirea pomilor cu diverse substante.

Pulverizarea amestecurilor se face imediat ce pocnesc mugurii, apoi dupa ce se formeaza fructele tinere. Un rapel se impune toamna, dupa caderea frunzelor. In agricultura ecologica se recomanda stimularea si consolidarea apararii naturale a plantelor. Pentru aceasta, utilizeaza un amestec de urzica, gunoi de grajd si decoct de coada-calului, pulverizat de 3-4 ori, dupa inflorire, pe pomii care au fost afectati de o boala in anul precedent.

 

Taierea si curatarea pomilor 

Operatiunile se efectueaza in perioadele de repaos vegetativ, intotdeauna cu unelte ascutite, curate. Taierile se realizeaza in functie de speciile pomilor fructiferi si de specificul si destinatia recoltei. Toaletarea nu trebuie facuta prea devreme, pentru a nu sensibiliza ramurile si a le expune la ger.

Exista mai multe actiuni din aceasta categorie, in functie de scopul urmarit. Taierile de formare vizeaza ghidarea formarii coroanei in asa fel incat copacul sa beneficieze de cat mai multa lumina si sa faciliteze efectuarea altor lucrari.

Taierile de productie au legatura cu intretinerea pomilor si cu fructificarea. La meri si peri, aceasta operatiune consta in indepartarea celor mai mici fructe abia formate si pastrarea celor mari si poate avea loc de la sfarsitul lunii aprilie pana la jumătatea lui iunie in cazul in care sunt prea multe fructe in pom. Astfel, vei recolta mai putine fructe, dar mai frumoase.

Regenerarea se urmareste prin inlaturarea ramurilor batrane, uscate. Se realizeaza dupa inmugurire, cand incep sa se distinga cele doua tipuri de muguri: de floare si de lemn (din care se vor dezvolta ramuri viitoare).

Ramurile care nu au muguri sau sunt prea subtiri si risca sa consume resurse, fara insa a produce fructe, vor fi, de asemenea, inlaturate prin taieri de corectare.

Fertilizarea pomilor

In luna mai, in primii trei ani de la plantarea puietilor, curata terenul de la radacina lor. Sapa pentru a indeparta buruienile si pentru a aera solul. In fiecare primavara, poti aduce un ingrasamant special pentru pomi fructiferi, bogat in potasiu si fosfor. Acest lucru poate fi, de asemenea, efectuat pe subiecti mai in varsta, dar de dimensiuni mici.

Daca esti impotriva produselor chimice si doresti sa obtii o productie 100% naturala, te poti limita la raspandirea unui compost bun toamna pentru a imbogati solul si a consolida radacinile.

 

Pajistea inflorita

O pajiste inflorita, intinsa pe intreaga suprafata livezii, va indeparta pradatorii de fructe, este mai putin pretentioasa ca ingrijire decat gazonul, spre exemplu, si in acelasi timp poate constui surse de plante furajere cu care sa-ti hranesti animalele din gospodarie. 

Din aprilie, pregateste rasadurile si solul. Se desteleneste si se marunteste terenul, apoi se seamana un amestec de plante perene si anuale, a carui compozitie variaza in functie de relief si clima. In zonele mai reci, se recomanda sa astepti pana in luna mai pentru aceasta operatiune. Pentru a-ti inlesni munca in aceasta etapa, poti folosi cu incredere un motocultor de la Honda, care te va ajuta sa cruti o multime de timp si de resurse.

 

Primele recolte

In luna mai, dar mai ales in iunie, apar primele recolte, in special in regiunile mai calduroase. Bucura-te si savureaza pe indelete primele cirese, zmeura, coacazele negre si, de asemenea, primele roade timpurii ale zarzarilor si caisilor.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu