Rucola e o leguma pe care o folosim adesea in salate, pe pizza sau in alte tipuri de preparate. Ea are frunze asemanatoare cu papadia sau alte tipuri de verdeturi pentru salate, are multe beneficii pentru santatate si e destul de simplu de cultivat, putand fi crescuta chiar si in ghivece, pe balcon.
Iti place sa consumi rucola? Vrei sa afli mai multe despre aceasta planta, despre cum o poti cultiva, ce beneficii aduce si in ce retete poate fi folosita? Parcurge, in continuare, acest text.
1. Ce este rucola
Multe persoane, cand vad pentru prima data aceasta planta iti pun urmatoarea intrebare “rucola e papadie?”. Ei bine, ea se asemana la frunze cu aceasta planta, insa sunt doua organisme vegetale diferite.
Rucola este o leguma crucifera, care are frunze mici, fine, incretite pe margini, si flori ce pot fi albe sau galbui. La gust, are o aroma usor picanta si amaruie, dar nu e deranjanta. Nu e in nici un caz la fel de amara ca papadia.
Aceasta planta mai e intalnita si sub denumirea de rucheta sau aragula.
2. Cum se cultiva rucola
Acum, ca ai aflat ca rucola sau papadie nu e acelasi lucru, vrem sa iti vorbim de cum se cultiva aceasta planta. Ea poate fi cumparata la un pret accesibil din supermarketuri, insa, avand in vedere faptul ca se oxideaza rapid, nu o sa o poti pastra prea mult timp proaspata.
Daca locuiesti la curte si vrei sa ai mereu cantitati mai mari din aceasta leguma, afla ca ea poate fi cultivata pe toata perioada anului, chiar si iarna. Insa, pentru asta trebuie sa o obtii prin seminte, nu prin rasaduri. O semeni oricand doresti si vei avea frunze din ea chiar si atunci cand toate celelalte plante din gradina sunt in repaus vegetativ. Plantarea in straturi se face la o distanta de circa 30 cm.
Rucola, e planta pe care multe persoane aleg sa o cultive si in ghivece. Poti sa faci asta chiar si atunci cand locuiesti la bloc. Iei un recipient, semeni in el, si ani la rand te poti bucura de aceste frunzulite. Pentru a face asta in cele mai bune conditii, pe mijlocul vasului fa un sant de 2.5 cm adancime si acolo seamana totul. Vei vedea primele frunze cam dupa 40 de zile.
Referitor la preferintele de mediu pe care le are, aceasta planta nu iubeste bataia directa a soarelui. Pentru a-i merge bine, ideal ar fi sa o plasezi undeva unde va fi in semiumbra.
Ea e simplu de ingrijit, deoarece e foarte rezistenta atat la daunatori, cat si la conditiile de mediu mai severe. Nu ai nevoie sa o stropesti cu substante chimice sau sa ii pui ingrasaminte.
Va trebui sa uzi o data la 3-4 zile. Nu iubeste apa in exces, deoarece astfel radacinile pot putrezi.
3. Beneficii rucola
Rucola este dorita spre a fi consumata mai ales pentru beneficiile pe care le are. Aici, cele mai importante sunt:
Previne osteoporoza
Frunzele acestei plante sunt foarte bogate in calciu si vitamina K. Acestea contribuie la imbunatatirea metabolismului oaselor si le intareste, astfel incat riscul fracturilor scade. Ca sa-ti faci o idee cat mai clara, afla ca 20 g de rucola au cam 21.8 mg de vitamina K si 32 mg de calciu, iar necesarul zilnic e de 80 mg de vitamina K si 1000 mg de calciu.
Reduce riscul de aparitie a cancerului
Studiile facute de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca aceasta planta, ca si altele crucifere, poate ajuta la inhibarea unor enzime care pot contribui la avansul celulelor cancerigene. Astfel, poate ajuta la reducerea riscului aparitiei de cancer la san, colon, plamani sau prostata.
Ajuta la sanatatea inimii
Rucola beneficii are si cand vine vorba de inima. Ea te ajuta sa tii la distanta diverse boli cardiovasculare, dar si ateroscleroza.
Reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2
Ca si alte verdeturi, si aragula ajuta la reducerea riscului de aparitie a diabetului. Ea are efecte antidiabetice, deoarece contine fibre, iar acestea din urma regleaza glucoza din sange.
4. Retete cu rucola
Aceasta leguma poate fi utilizata in tot felul de combinatii alimentare. Ai grija sa nu o confunzi cu susai, planta asemanatoare la aspect sau cu papadia. Pot fi si ele bune in anumite feluri de mancare. Se face salata de papadie? Da. Dar de susai? Da. Insa, acum vorbim de rucola, iar aceasta merge excelent in astfel de preparate, daca mai pui pe langa si rosii, castraveti sau chiar si alte legume care iti plac.
Dar, sunt si retete ceva mai complexe, iar pe cateva ti le vom prezenta in cele ce urmeaza. Ideea la aceasta leguma e ca nu se gateste in totalitate, ci mereu se consuma cruda sau semi-gatita.
Paste cu rucola, rosii si masline
Pe langa salata de rucola, poti sa folosesti frunzele acestea si in acesta reteta delicioasa, usor de pregatit. Ai nevoie de: 350 g paste, 200 g masline, 5 rosii mari, 150 g rucola, oregano, busuioc, sare, piper si ulei de masline.
Pastele se fierb cu apa si sare, pana devin aldente. Intre timp, intr-o cratita, pregateste celelalte ingrediente. Rosiile se taie cubulete, iar in momentul in care incep sa fiarba sunt amestecate cu maslinele. Se adauga sarea, piperul, oregano si cimbru, se amesteca totul bine si se toarna peste pastele fierte si scurse de apa. La final, se adauga ulei de masline si rucola.
Bruscheti cu rucola si rosii
Aici, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g rucola, 4 catei de usturoi, 4 rosii mari, 50 ml ulei de masline, 1 bagheta de paine si sare.
Rosiile, impreuna cu rucola se toaca marunt si se amesteca. Peste ele, se adauga sare, ulei de masline si un catel de usturoi pisat. Painea, se feliaza si se da la cuptorul preincalzit pe 200 grade, pentru 10 minute, cate 5 minute pe fiecare parte.
Dupa ce scoatem painea de la cuptor, o ungem cu usturoi pisat si peste punem amestecul de rosii si rucola. Va fi un deliciu.
Daca si tu vrei sa te bucuri de tot ce poate oferi aceasta planta, incepe chiar acum sa o cultivi. Nu uita ca poti face asta foarte simplu chiar si in ghivece, cu pamant de flori si seminte.
Lasa un comentariu
0 Comentariu