Cateva idei despre cum poti construi o casuta de gradina

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

Construite integral din lemn sau cu pereti din sticla, cu usi generoase si ferestre inalte sau discrete si intime, casutele de gradina se adapteaza usor la cerintele celor care doresc sa le includa in designului spatiului verde. Afla din acest articol cateva idei de abordare a unui astfel de proiect.

 

Daca locuiesti la casa si ai la dispozitie o gradina incapatoare pe care vrei sa o amenajezi intr-un mod cat mai placut, poti lua in considerare si integrarea unei casute de gradina. Va fi o incantare pentru copii, un spatiu de relaxare care te va scoate din rutina si dintre cei patru pereti ai locuintei, plus o varianta de cazare, pe timp de vara, pentru oaspeti. Iata cateva idei dintre care poti alege si elementele de baza implicate de construirea acestora.

 

Casuta tip pavilion

Este probabil una dintre cele mai simple variante, avand cel mai adesea o forma rectangulara, tip cutie, cu acoperis orizontal si o usa generoasa care permite transformarea spatiului intr-unul similar unui foisor, in zilele calde de vara. 

 

 

Pentru un astfel de design, iti recomandam sa inlocuiesti ferestrele din sticla cu alternative inalte cat usa, tip oblon, cu sipci din lemn,care se pot inchide complet cand afara este vant sau ploua. Cel mai simplu este sa o construiesti integral din lemn. Amenajeaza interiorul cu o canapea, fotolii si o masuta si nu uita sa tratezi materialul pentru a rezista cat mai mult timp la umezeala si razele solare.

Pentru iluminat, poti opta pentru a trage curent electric si a folosi becuri clasice sau pentru lampi cu baterie solara ori varianta traditionala cu lumanari.

 

Alternativa tip sera

Pentru cei care doresc sa aiba la dispozitie un spatiu ferit de vant si praf, fara a fi insa separati complet de exterior, recomandam o structura similara serelor, cu lemn sau zidarie pe o singura latura, sau doua, si restul peretilor confectionati preponderent din sticla. Poti opta si pentru un design complet transparent, in care doar acoperisul este din lemn. Daca ai copii mici este important insa sa semnalizezi vizibil structurile din sticla, pentru a evita accidentele determinate de graba si neatentie.

Un astfel de design este ideal pentru cei care doresc sa poata lucra intr-un spatiu linistit si relaxant si care simt nevoia unui cadru delimitat cu mobilier pe masura taskurilor. La fel de placut este si sa folosesti acest tip de casuta pentru a-ti petrece timpul liber, citind o carte sau bucurandu-te de privelistea gradinii, departe de sarcinile gospodaresti si de presiunea unei noi zile obositoare.

Iti atragem insa atentia ca structurile in care sticla are o pondere ridicata nu ofera rezistenta termica prea buna. De asemenea, peretii confectionati din acest material pot crea efect de sera, ceea ce primavara si toamna te va incanta, pentru ca in interior va fi mai cald decat afara, atunci cand bate soarele. Vara insa, se poate dovedi un inconvenient major, deci asigura-te ca integrezi usi generoase si ferestre care se pot deschide larg pentru a permite circulatia aerului.

Este varianta perfecte de casuta pentru cei care doresc sa aiba un spatiu suplimentar pe care sa il poata folosi pentru a creste plante ornamentale. Daca asiguri si o instalatie electrica, o poti utiliza in sezonul cald ca alternativa la coltul media din living, pentru a urmari meciurile si filmele preferate.

 

Modelul 50/50

Aceasta varianta este o structura destinata celor care isi doresc atat un compartiment complet izolat de exterior, similar unei camere de locuinta, cat si o zona semi-deschisa. Dupa cum spune si numele, implica de regula impartirea suprafetei casutei in doua parti aproximativ egale. Jumatate este construita cu patru pereti clasici, din lemn sau/si zidarie, cu ferestre si usa, iar cealalta jumatate este marginita de un singur perete sau doi, avand restul laturilor libere.

Compartimentul inchis poate juca cu usurinta rol de camera suplimentara, atat timp cat dimensiunile iti permit sa introduci macar un pat de o persoana sau o canapea, si ofera intimitate si protectie fata de factorii de mediu. Cel deschis este similar unei terase supradimensionate si este spatiul perfect pentru o masa si cateva scaune sau fotolii, unde poti lua micul dejun sau servi bauturile preferate impreuna cu prietenii.

Din punct de vedere constructiv este o structura destul de simpla, care implica un consum mai mic de material decat alternativa clasica, care implica pereti pe toate laturile.

 

 

Stil cabana de munte

Daca iti petreci toate concediile la munte si te incanta aspectul rustic al cabanutelor confectionate din barne, aceste modele sunt cele mai bune casute de gradina pentru tine. Pentru ca inseamna o cantitate mai mare de lemn, constructia unei variante de acest tip va costa ceva mai mult decat alternativa din scanduri, insa, iti va oferi de asemenea si o izolatie termica mai buna. Te vei bucura deci de mai multa racoare pe timpul verii si de un confort termic mai bun in zilele racoroase de toamna si primavara.

Designul este in general unul traditional, cu acoperis in doua ape, prelungit deasupra intrarii, o usa si doua ferestre in partea frontala si cel putin inca o fereastra pe un alt perete, in functie de cat de multa lumina doresti sa ai la dispozitie.

Se incadreaza cel mai bine in gradinile in care sunt plantati copaci, ideal brazi, dar si in spatiile in care va fi inconjurata de straturi frumose de flori. Este probabil cea mai potrivita pentru locuit temporar, daca ai destul spatiu pentru a ridica o casuta care permite crearea unei camere pentru dormit, cu pat si cel putin un dulap sau/si o masa. Poti lua in considerare si posibilitatea integrarii unei mici toalete, daca terenul este suficient de mare incat casuta sa fie departe de casa.

In ceea ce priveste inaltimea, te poti rezuma la un model doar cu un singur nivel, sau poti alege sa construiesti o varianta cu mansarda, concept care nu va creste cu mult cantitatea de material necesar, dar iti va oferi spatiu suplimentar.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu