Cand si cum stropim pomii fructiferi

Am modificat articolul ultima data pe: 24.07.24

 

Cand este cazul sa incepi stropirea livezii, ce conditii trebuie sa indeplinesti, cu ce realizezi tratamentul si cum anume – iata cateva informatii importante pentru cei care cresc pomi fructiferi, pe care le gasesti, pe scurt, in acest articol. Afla cum trebuie sa ai grija de copacii tai pentru a-ti oferi rod bogat si a-i mentine sanatosi, indiferent de anotimp.

 

Daca te-ai confruntat macar o data cu afidele, acarienii sau ciuruirea frunzelor, stii deja ca o data ce boala sau parazitii ti-au cuprins livada, este mai greu sa te lupti cu ele. Este motivul pentru care majoritatea celor care cresc pomi fructiferi obisnuiesc sa stropeasca de 5 sau 6 ori pe an, in perioadele in care stiu ca copacii sunt vulnerabili la anumiti agenti patogeni. Iti oferim mai jos cateva informatii importante care te ajuta sa gestionezi eficient tratamentele, astfel incat sa te bucuri de fructe bine dezvoltate si o livada sanatoasa.

 

Cand stropim

Factorii de care se tine cont pentru alegerea momentului de realizare a stropirii cu solutii fitosanitare sunt: sezonul, stadiul de dezvoltare in care se afla pomii si conditiile meteorologice. Astfel, poti imparti simplu anul in patru perioade in care trebuie sa aplici tratamentele.

Prima este primavara, la finalul lunii februarie si inceputul lunii martie, inainte de curatarea copacilor, cand temperaturile incep sa ajunga tot mai des la 5oC. Este momentul pentru folosirea de solutii pe baza de ulei, care formeaza o pelicula pe scoarta tulpinii si crengilor, impiedicand patrunderea patogenilor.

A doua etapa este cea de vegetatie, in care vei trata pomii atat inainte sa apara mugurii, cat si dupa ce florile si-au scuturat deja petalele. Specialistii indica folosirea de formule impotriva rapanului, combinate cu insecticid si solutii antibacteriene, in perioadele cu precipitatii in cantitati mari. Urmeaza apoi o perioada de pauza in care fructele cresc si le culegi.

A treia perioada in care vei avea nevoie de atomizor este cea de toamna, cand vei stropi dupa ce ai recoltat fructele si frunzele au cazut, atunci cand incepe pauza vegetativa.

Nici iarna nu stai degeaba. Undeva pe la finalul sezonului rece, cand vremea incepe sa se imblanzeasca, este timpul sa stropesti din nou. Este momentul pentru dezinfectia cu solutii pe baza de cupru, cum este zeama bordeleza care este bine sa fie aplicata in perioadele in care temperatura s-a stabilizat in jur de 10 grade Celsius, precum si insecticidele care includ ulei horticol. Finalizeaza prin curatarea crengilor uscate sau afectate de boala, pentru a preveni imprastierea catre restul pomilor.

In afara de aceste perioade orientative, poti pulveriza solutii dezinfectante sau de protectie si in momentele cu schimbari mari de temperatura sau umiditate.

 

Cum stropesti

Desi este o activitate destul de simpla, stropirea pomilor implica anumite reguli care garanteaza eficienta si siguranta celui care o realizeaza. In primul rand, este important sa te imbraci corespunzator, avand grija sa acoperi in intregime pielea, pentru a evita depunerea solutiilor chimice pulverizate. Foloseste un combinezon, manusi lungi, cizme, masca de respiratie, ochelari si palari.

Asigura-te ca in zona pe care planuiesti sa o stropesti nu se afla copii, animale sau alte persoane care pot fi expuse chimicalelor. Reprogrameaza tratamentul daca este o zi cu vant puternic sau ploaie.

Orienteaza-te intotdeauna pe directia curentilor de aer, pentru a evita situatiile in care vantul aduce particulele de insecticid catre tine, si acorda atentie sporita etapei de alimentare cu combustibil si solutie fitosanitara.

Utilizeaza dispozitivul potrivit pentru suprafata pe care o ai de tratat si tipul de solutie pe care o vei aplica. Poti alege o pompa manuala pentru o gradina de mici dimensiuni sau poti sa folosesti un atomizor cu acumulator ori cu motor termic, in cazul in care este vorba despre o livada ceva mai mare. Conteaza si inaltimea copacilor. Daca este vorba despre puieti, inaltimea redusa nu va fi o problema in cazul pompei manuale. 

Pentru copacii ceva mai mari, vei avea insa nevoie de un sistem automatizat, care sa creeze suficienta presiune pentru a ridica solutia la inaltime.

 

Cu ce stropesti

In perioada de toamna se face asa numita stropire la negru, cu insecticide si acaricide pe baza de ulei horticol, menita sa combata daunatori precum afidele, acarienii, paduchele din San-Jose etc. Din aceasta categorie cele mai populare substante sunt considerate Emerit Oil si Confidor Oil.

Urmeaza stopirea albastra, care se face la finalul iernii, fara a se suprapune cu cea neagra, in care se folosesc solutii pe baza de cupru precum Curzate Manox, zeama bordeleza, piatra vanata, Funguran OH 50WP, Champion 50WP. Este important sa aplici acest tip de solutie cand afara sunt 5oC, nu este umiditate ridicata sau ceata si pomul are suprafata uscata. Pentru a obtine cele mai bune rezultate trebuie sa imbaiezi intregul copac in substanta fitosanitara.

 

Stropirea de primavara, inainte de dezmugurire, se realizeaza cu ulei horticol, pentru distrugerea oualelor de acarieni si a larvelor de paduchi, si cu sulf muiabil, care protejeaza impotriva fainarii. O data cu infrunzirea mugurilor vine momentul sa stropesti cu fungicide pentru fainare si rapan, cum sunt Champion 50WP, Bravo 500SC, Folpan 80 WDG, Shavit 72WP sau Dithane M45, si cu insecticide de contact (Reldan 40EC, Decis 2.5EC, Faster 10CE).

In perioada de buton floral roz sau alb se fac tratamentele impotriva moniliozei, rapanului si altor boli folosindu-se solutii fungicide sistemice precum Curzate Manox, idomil MZ Gold, Topsin, Aliette 80WG si insecticide (Calypso 480 SC, Vertimec, Nissorun 10 WP, Mospilan 20 SG, Talstar 10 EC, Actara 25 WG). Dupa ce au cazut aproape trei sferturi din florile pomilor, este momentul sa aplici tratament insecticid si fungicid (Systane, Reldan, Calypso) pentru larvele miniere, acarieni, viespi, fainare, monilioza si rapan.

Cand fructele au crescut pana la aproximativ 0.5cm mai poti stropi o data cu insecticide (Mobilspan, Reldan) si fungicide (Shavit, Merpan, Folpan), urmand ca dupa rodire sa tratezi o data la 2 – 3 saptamani cu fungicide, acaricide si insecticide, in functie de necesitati. Ultimul tratament se face cu minim doua saptamani inainte de coacerea fructelor.

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

Mihai Eminescu

March 31, 2022 at 6:45 pm

Sunt bou si nu am citit tot articolul atent, vreau sa stie si altii asta.

Respuesta