Cand se planteaza zambilele si cum le ingrijim

Am modificat articolul ultima data pe: 25.03.25

 

Unele dintre cele mai parfumate flori de primavara sunt zambilele. Ele au un miros puternic si foarte placut, un aspect elegant, si sunt usor de plantat si ingrijit. Pot fi de mai multe soiuri, lucru care se vede atat in aspect, cat si in culori, si iubesc bataia directa a soarelui. 

 

Daca zambila este una din florile tale preferate si vrei sa o cultivi in gradina ta sau in apartament, iti prezentam, mai jos, cateva informatii care iti pot fi de folos.

 

1. Origini

Cand vrei sa afli totul despre zambile, trebuie sa stii si de unde provin aceste flori. Se pare ca ele isi au radacinile in Orientul Mijlociu. De acolo s-au raspandit in intreaga lume. In Europa au ajuns in secolul XVI, pentru prima data in Austria. 

Acum, daca vrei sa vezi plantatii impresionante de flori de zambile, le poti admira mai ales in tari ca Olanda si Marea Britanie. 

2. Descriere

Zambila roz, alba, violet, galbena etc., este recunoscuta cu usurinta dupa mirosul puternic, dar si dupa aspect. Ea este formata din bulbi de zambile, de cel mult 10 cm, o tulpina dreapta si groasa, de cel mult 40 cm inaltime (in capatul careia se gasesc flori mici si parfumate) si frunze lungi, de cel mult 25-30 cm.

 

4. Specii

Poti intalni mai multe specii de zambile, iar pe unele dintre cele mai populare si apreciate ti le vom aminti in cele ce urmeaza:

 – Hyacinthus Orientalis

Aceasta e zambila pe care probabil o ai si tu in gradina sau cea pe care ai avut-o macar o data intr-un ghiveci pe geamul balconului. E acea varianta clasica, pe care toata lumea o cunoaste. 

 – Eichhornia crassipes (zambila de apa)

Este o planta pe care o poti vedea pe apele dulci. Ea are lastari individuali cu pana la 10 frunze fiecare. Tulpinile cu flori au in jur de 60cm, iar lastarii 10 cm. Frunzele se inalta cam 1 metru deasupra apei, iar florile sunt purpurii si se pot extinde in 6 lobi ce pot avea cam 4cm lungime. 

 – Muscari armeniacum

Aceste zambile sunt intalnite si sub denumirea de zambila strugure. Ele au flori dispuse in ciorcine de culoare albastra si sunt originale din sudul si Centrul Europei. Tulpina are o lungime de circa 10-20 cm si frunze lunguiete, de aproximativ 25 cm. 

 

5. Plantare

Unele persoane adora sa aiba in gradina zambile galbene, altele se bucura de cele roz, albe sau in alte nuante. Insa, pentru a le avea, de multe ori e necesar sa le si plantezi, daca nu cumperi variante care vin direct in ghiveci. Iti vom spune in cele ce urmeaza cum, unde si cand se planteaza zambilele si vom face referire la cele clasice, populare – Hyacinthus Orientalis. 

Daca vrei sa ai aceste flori in primavara, trebuie sa plantezi bulbi de zambile toamna. Acestia trebuie introdusi in pamant la 15 cm adancime. Daca vrei sa ai mai multi, distanta dintre ei trebuie sa fie tot de 15 cm. 

Poti sa le introduci in pamant si primavara, insa vor inflori, bineinteles, in urmatorul an. Daca zona e una cu pamant galben, fie o eviti, deoarece e posibil sa nu le mearga prea bine, fie sapi putin si pui gunoi de grajd, sau un amestec de pamant normal cu nisip.

Daca esti interesat/a cand se planteaza bulbii de zambile in ghiveci, afla ca poti face asta cu mare usurinta. Iei aceste parti ale plantei si le plasezi peste un strat de pamant sau turba. Pentru zambile – plantare in ghiveci, nu trebuie sa introduci cu totul bulbul in sol, ci doar partea de jos. 

Daca vrei ceva mai deosebit decat o zambila in ghiveci sau in pamantul din gradina, poti incerca plantarea pe apa. Pentru asta, bulbii trebui lasati in frigider cateva saptamani, cam 12, dupa care, ii poti plasa pe un strat de pietricele si apa, eventual intr-un vas transparent, pentru a arata totul cat mai interesant. 

In ceea ce priveste aceste ultime doua metode, e foarte important sa stii ca astfel planta poate fi cultivata pe toata durata anului. Pentru asta, e nevoie sa se indeplineasca 2 conditii – trebuie sa oferi bulbilor un repaus de 12 saptamani in care sa stea la rece, in frigider, apoi sa ii plantezi si tii intr-un loc calduros, timp de 4 saptamani.

6. Ingrijire

Nu conteaza daca ai bulbi zambile din Olanda, Marea Britanie sau Romania, trebuie sa ai in vedere si modul in care aceste flori se ingrijesc. 

Aici nu e nimic foarte complicat. Vei vedea ca zapada care cade in timpul iernii va fi un irigator excelent pentru zambile. Totodata, umiditatea din primavara si caldura soarelui le va ajuta sa iasa la suprafata fara nici un efort din partea ta. Daca e vorba de plante la ghiveci, ele iubesc caldura, lumina soarelui si umiditatea moderata, deci, daca le plasezi pe un geam si le uzi cand e nevoie, astfel incat pamantul sa fie usor umed.

Dupa ce au inflorit si florile s-au ofilit, pentru o ingrijire a zambilei corespunzatoare, trebuie sa rupi partea uscata si sa le lasi sa se odihneasca linistite pana in urmatoarea primavara.

 

7. Inmultire

Inmultirea zambilelor e si ea o activitate care pe multi ii intereseaza. 

Daca vrei sa iti cresti numarul de zambile din gradina, poti cel mai simplu sa cumperi bulbi. Sunt mult magazine care ii comercializeaza, atat online, cat si stationare, deci, nu va fi foarte complicat sa gasesti. 

Daca insa te intereseaza zambile – inmultire din bulbii pe care ii ai deja in pamant, ai putina treaba, dar nu e nimic foarte greu. Dupa ce bulbul plantat initial a stat in sol si a inflorit timp de 2-3 ani, in jurul lui se vor forma altii mai mici, numiti bulbili. Acestia se pot desparti de partea matura si se pot planta in alte locuri. Cu ajutorul lor poti obtine chiar si zambile la ghiveci.

Aceste flori sunt cu siguranta deosebite atat ca miros, cat si ca aspect. Au marele avantaj al faptului ca sunt rezistente si nu sunt pretentioase. Poti oricand sa cumperi zambile in ghiveci pentru a-ti infrumuseta casa, in cazul in care nu e suficienta pentru tine scurta perioada in care le ai in gradina. Pentru asta insa, nu uita ca ai nevoie si de pamantul de flori in care sa le introduci radacina, asta daca nu vrei sa le cresti pe apa.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu