Bolile prunului: Daunatori, Tratamente, Solutii

Am modificat articolul ultima data pe: 04.10.24

 

Prunul este un pom fructifer intalnit adesea in gradinile oamenilor. El poate avea o durata de viata de 30-40 de ani si da rod dupa 4-5 ani. Uneori insa, din nefericire, poate fi atacat de tot felul de boli, precum: varsatul prunilor, cancerul bacterian, monilioza etc. Acestea pot sa afecteze foarte mult pomul, motiv pentru care va fi necesar sa recurgi la anumite actiuni de intretinere si/sau sa folosesti tratamente speciale.

 

E neplacut cand ai un prun Stanley, Agen, Tuleu Gras, Centenar etc., trebuie sa il ingrijesti cum se cuvine si sa il observi in permanenta, pentru a actiona la timp in caz de boli ce pot sa apara din cauza daunatorilor sau a altor factori. 

In cele ce urmeaza, vrem sa iti vorbim putin de cateva afectiuni pe care le poti intalni si de ce tratamente la prun sunt recomandate in anumite situatii.

 

1. Varsatul prunelor

Chiar daca te ocupi de stropirea pomilor primavara devreme, tot poti sa ai neplaceri. Daca pomul tau sufera de o astfel de boala, iti vei da seama de asta prin: petele care apar pe frunze, prezenta unor inele difuze pe acestea, care au nuante verzi sau maslinii, fructe ce se coc fortat si apoi cad din pom, avand si un gust neplacut si scurgerea de clei din rod. 

Acest virus, care poate circula printr-o livada de pruni, se transmite se pare prin altoire, polen, dar si prin insecte precum afidele. 

E foarte important sa folosesti tratamente pentru prun, daca vrei sa scapi de daunatorii acestia. Pentru asta, stropirea prunilor va fi necesar sa se faca mai ales primavara, cand e perioada in care ei sunt cei mai predispusi la virusi. Pentru asta, foloseste insecticide sistemice pe care le poti cumpara de la farmaciile fitosanitare si aplica-le ca tratament pentru pruni, primavara. 

Totodata, pentru a evita astfel de boli, e important sa alegi altoii si portaltoi sanatosi, pentru a nu transmite virusul, iar daca observi probleme la un prun mai matur, acesta trebuie distrus pentru a nu da mai departe varsatul. 

2. Monilioza

Primavara, multi pomi pot sa fie atacati de monilioza. Ea aduce prejudicii tuturor organelor aeriene din cultura prunului, motiv pentru care trebuie sa actionezi la timp. Daca apare in etapa in care e perioada de inflorire, se va putea observa prin brunificarea florilor, care se vor ofili si usca. Se poate intampla sa ramana asa chiar si pana in urmatoarea primavara. De la acestea, poate trece la ramuri, atacand frunzele care se ofilesc si ele si, in final, se usuca. Daca apare in perioada in care se formeaza fructele, acestea din urma prezinta pete cafenii care afecteaza in acele locuri si tesuturile, adancindu-le. In final, prunele se inmoaie si putrezesc.

Monilioza la prun se manifesta mai ales in anii in care temperaturile sunt mai scazute si instabilitatea atmosferica e mare, deoarece aceasta ciuperca ierneaza in scoarta ramurilor atacate. 

Pentru a scapa de bolile prunului ca aceasta, ai nevoie de aplicarea unor tratamente in perioada in care copacul se afla in repaus vegetativ. Totodata, conteaza foarte mult sa actionezi la timp si prin distrugerea partilor afectate, pentru a nu permite extinderea ciupercii. 

 

3. Cancerul bacterian

E foarte probabil sa fi observat si tu efectele acestei boli care se poate manifesta la un prun Renglot urias, Stanley, Bistrita etc. Se manifesta prin prezenta unor tumori initial moi, care in timp se intaresc, prezente pe radacini si tulpini. Ele pot sa fie de multe ori si pe frunze, lastari sau muguri si sunt favorizate mai ales de temperaturile de 22-30 grade Celsius si de umiditatea mai mare de 80%. 

Pentru a inlatura astfel de boli si pentru a avea prune Stanley (sau alte soiuri) cat mai frumoase si gustoase, in primul rand trebuie alesi cu grija puietii, care trebuie sa fie cat mai sanatosi. Apoi, conteaza foarte mult ca lucrarile de ingrijire sa se faca in mod corespunzator, indepartand partea care pare a avea diverse probleme. In final, se pot aplica in perioada de vegetatie tot felul de tratamente fitosanitare.

Cand si cum se face stropirea pomilor fructiferi dupa calendar

De multe ori sunt boli ce pot fi prevenite prin aplicarea unor solutii de la farmaciile fitosanitare (insecticid afide, sistemice, de contact etc.). E foarte important ca astfel de tratamente la prun sa fie facute la timp. Calendarul de stropire spune ca astfel de solutii pot fi aplicate in urmatoarele perioada:

 – la sfarsitul lunii februarie, dupa ce incepe sa se incalzeasca si gerurile sunt mai putin probabile; 

 – primavara – inainte de a inflori;

 – toamna – cand e perioada de repaus vegetativ; 

 – in timpul perioadei vegetative. 

Depinde foarte mult de ce tratamente la prun e nevoie, deoarece una e sa ai nevoie de ceva pentru combatere de omizi la pomi fructiferi si alta e sa ai probleme precum viespea prunului (daca te intrebi de ce cad prunele inainte de coacere, afla ca acest daunator e responsabil, printre altele). 

Trebuie sa fii foarte atent la acest aspect, sa identifici corect problema, sa cumperi un tratament corespunzator care intr-adevar sa duca la rezolvarea inconvenientelor. Astfel, vei reusi sa tii la distanta tot felul de boli si daunatori. 

Daca te intrebi cand se stropesc pomii fructiferi, dimineata sau seara, afla ca poti alege orice moment al zilei, atata timp cat temperaturile nu sunt mai mari de 25 grade Celsius. 

Unele persoane vor trebui sa cumpere Alcupral fungicid pentru a scapa de diverse bacterii, altele vor apela la solutii precum curatarea pomilor si vor avea nevoie de o foarfeca de crengi si asa mai departe. Ideea e sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a avea pomi sanatosi, care sa te bucure cu un rod bogat. 

Si nu uita ca e foarte important ca orice copacel pe care il plantezi sa fie ales cu cea mai mare grija, astfel incat sa fie din start sanatos. Daca nu e asa, lucrurile se vor complica apoi si vei avea nevoie de multe costuri suplimentare. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu