Indepartarea facila a buruienilor, afanarea eficienta, chiar si a pamantului cleios, semanarea automata, tunderea gazonului sau indepartarea zapezii, sunt doar o parte dintre beneficiile pe care ti le ofera un motocultor diesel. Afla din acest articol ce altceva mai poate face pentru tine si decide daca ai nevoie de un astfel de utilaj in gospodarie.
Ai sau nu nevoie de un motocultivator? Gradina evolueaza bine si fara, dar oare nu ai mai putea sa obtii rezultate mai bune cu un astfel de utilaj? Iti spunem in acest articol care sunt beneficiile utilizarii unui motocultivator tip diesel si cum te poate ajuta sa lucrezi mai bine si mai usor pamantul.
Imbunatateste calitatea solului
In gradinile in care pamantul este dur sau cu continut ridicat de lut, deci cleios si dens, plantele imtampina dificultati in dezvoltarea sistemului radicular, care strabate cu greu solul. In ciuda eforturilor tale, nici adaugarea frecventa de ingrasaminte, nici suplimentarea frecventa cu compost nu poate schimba structura terenului si ajuta plantele.
Singura metoda in care poti veni in sprijinul radacinilor este sa intervii direct prin sapare. Patrunderea in adancime cu lamele frezelor montate la un motocultivator performant ajuta la aerarea si afanarea solului si este esentiala pentru a asigura plantelor tinere un mediu in care sa se poata dezvolta usor. Crezi ca te poti ocupa manual de acest lucru?
Saparea clasica a terenurilor cleioase este greoaie, mai putin eficienta, pentru ca forta umana nu se compara cu puterea unui motor, si dureaza mult timp. Daca alegi metoda traditionala, vei fi pus de multe ori in situatia de a fi nevoit sa priozitezi zonele de teren si culturile, pentru ca nu poti sapa peste tot, mai ales daca ai o gradina mare. Este o versiune fezabila doar pentru cei care cultiva cateva zarzavaturi si legume in trei – patru straturi create in fata casei.
Ajuta la eliminarea buruienilor
Daca straturile sau randurile semanata sunt formate corect, mai poti trece o data cu motocultivatorul in perioada de crestere a plantelor pentru a prasi. Acest proces ajuta la eliminarea eficienta a buruienilor, care pot sufoca vegetatia cultivata, asigurand un teren curat cel putin pentru cateva saptamani, cat rasadurile prind inaltime si forta.
Prasitul contribuie de asemenea la afanarea solului, asigurand patrunderea mai facila a apei la radacini, proces care poate fi stingherit de compactarea pamantului si formarea de canale de scurgere. La fel ca si sapatul, prasitul poate fi realizat manual. Este insa o activitate care necesita mult efort fizic, pune spatele la grea incercare si se dovedeste foarte dificila mai ales in perioadele cu zile calduroase, in care te expui ore in sir luminii soarelui.
Contribuie la patrunderea nutrientilor mai profund in sol
Poti folosi motocultivatorul si pentru a imprastia ingrasamintele, asigurand in acelasi timp patrunderea lor in interiorul solului, de unde se vor degaja treptat, asigurand plantelor nutrientii necesari dezvoltarii. Pentru aceasta activitate, un astfel de utilaj te ajuta din doua puncte de vedere. In primul rand, permite montarea de remorca pentru transportul si imprastierea facila a substantelor si, in al doilea rand, frezele te ajuta sa te asiguri ca acestea ajung in profunzime.
Semeni mai usor
Majoritatea motocultoarelor permit folosirea impreuna cu un accesoriu numit semanatoare, format dintr-o cuva, in care pui semintele pe care vrei sa le folosesti, si doua, trei sau mai multe brate, care asigura transmiterea lor in straturile pregatite pentru ele.
Spre deosebire de alternativa manuala, folosirea motocultivatorului reduce semnificativ timpul necesar pentru acoperirea intregului teren, mai ales daca este vorba despre suprafete mari, lucrand in acelasi timp pe mai multe randuri. Iti va oferi de asemenea si o imprastierea uniforma a semintelor, fara spatii de aglomerare a rasadurilor sau zone cu plante lipsa.
Il poti folosi pentru irigatii
Este seceta si trebuie sa uzi o suprafata de teren aflata la o distanta considerabila de sursa de apa? Nici o problema, motocultivatorul poate functiona si impreuna cu o cisterna, pe care te ajuta sa o transporti suficient de aproape, pentru a putea uda simplu si eficient solul, ori de cate ori este nevoie. Aceasta functie suplimentara este in mod special utila celor care detin terenuri agricole intinse, dar care nu au instalat un sistem de irigatie prin picurare sau stropire.
Aduna fanul cand soseste sezonul
Majoritatea modelelor de motocultor diesel (aici cateva modele comparate de noi) pot fi combinate si cu un accesoriu numit grebla pentru fan, care face exact ceea ce spune numele. Te ajuta sa colectezi mai usor fanul uscat de pe terenul agricol, pentru a-l putea depozita, curatand astfel terenul si pregatindu-l pentru urmatoarele activitati agricole.
Toaca reziduurile vegetale
Decat sa dai foc crengilor si vegetatiei uscate pe care o aduni cand cureti campul, este mult mai eficient sa introduci toate resturile la un tocator si sa pregatesti compost pentru a imbunatati calitatea solului pe care il cultivi. Daca ai in dotare un motocultor, nu mai este nevoie sa cumperi un tocator separat, ci doar accesoriul care se monteaza la motocultivator si permite maruntirea plantelor si ramurilor folosind motorul acestuia.
Il poti folosi ca masina de tuns iarba
Desi este prin excelenta un utilaj agricol, motocultorul poate fi utilizat cu succes si pentru a infrumuseta gradinile amenajate cu gazon. Cu accesoriul potrivit, acest dispozitiv te ajuta sa tai iarba uniform, repede si usor, fara a fi nevoie sa investesti intr-o motocoasa sau o masina de tuns iarba. Se dovedeste insa mai potrivit pentru gradinile generoase ca spatiu, dimensiunile sale destul de mari facand mai dificila patrunderea in zone inguste, precum alei sau segmente care marginesc casa.
Indepartezi zapada, tot cu el
Motocultivatoarele diesel sunt suficient de puternice pentru a pune in miscare, pe timp de iarna, si o turbina pentru indepartarea straturilor groase de zapada. Poti folosi asadar un astfel de utilaj pentru a elibera drumul din fata casei, traseele de acces catre garaj, gradina sau magazie si alte zone pe care vrei sa le scoti de sub omat, pentru ca ai nevoie sa poti circula rapid si in siguranta.