9 pasi ca sa pornesti un motocultor Ruris

Am modificat articolul ultima data pe: 25.03.25

 

Spre deosebire de utilajele agricole care functioneaza cu motor electric, cele pe benzina sunt putin mai dificil de pornit corect. Pentru ca o abordare gresita poate strica motorul, afla din acest articol ce pasi trebuie sa urmezi exact, pentru a folosi eficient si pentru mult timp un motocultor cu motor termic.

 

Motocultorul este o unealta automatizata destinata lucrarilor agricole, care este folosita adesea cu mai multe accesorii interschimbabile, ce permit executarea de diverse operatiuni, specifice pregatirii terenului pentru insamantare sau intretinerii culturilor. Poate fi astfel folosit impreuna cu tocator de crengi, freza de pamant, lama de zapada, plug, sapa pentru cartofi etc.

Spre deosebire de motosapa, motocultorul ofera putere si stabilitate mai buna, motiv pentru care este recomandat pentru suprafete mai mari de teren si soluri dificile. Ruris se afla printre brandurile disponibile pe piata romaneasca care ofera aceasta categorie de produse impreuna cu accesoriile necesare. Daca te numeri printre cei care au adus de curand in gospodarie un astfel de dispozitiv si nu stii sigur cum sa il pornesti, te ajutam cu un scurt ghid care acopera aspectele esentiale ale pregatirii si pornirii unui astfel de utilaj.

 

 

Inspectia utilajului

Inainte de fiecare folosire, indiferent cat de familiarizat esti deja cu echipamentul si chiar daca tot tu l-ai utilizat ultima data, este recomandat sa verifici cu grija motocultorul. Acorda atentie speciala fixarii accesoriilor cu care lucrezi de aceasta data si verifica suruburile vizibile, strangand cu o cheie potrivita acolo unde simti ca priza nu este perfecta. Evalueaza atent toate zonele care implica prezenta unui rezervor cu ulei sau benzina, cautand potentiale lovituri sau fisuri.

 

Echipamentul de protectie

Folosirea unui motocultor implica in principal expunerea la urmatoarele riscuri: zgomot suficient de puternic pentru a afecta auzul, proiectarea de pamant, praf sau alte elemente catre fata si ochi, suprasolicitarea palmelor si agatarea materialului hainelor largi in cutitele taietoare sau alte elemente ale utilajului.

Inainte de a incepe sa il folosesti trebuie prin urmare sa iti asiguri urmatoarele masuri de siguranta: ochelari de protectie (nu de vedere), disponibili in majoritatea magazinelor de unelte, casti antifonate, manusi de protectie, incaltaminte adecvata (bocanci) si pantaloni cu format drept sau pana, de preferat introdusi in bocanci.

 

Alimenteaza motorul cu ulei

Cele mai multe dintre modelele Ruris includ un rezervor de ulei de 600ml, insa, este bine sa verifici aceasta caracteristica tehnica in manualul produsului achizitionat de tine, pentru ca pot exista si exceptii. Daca este prima data cand il alimentezi cu ulei, adauga intreaga cantitate. La urmatoarele utilizari va trebui sa verifici nivelul existent, desfiletand busonul de la carterul motor si observand daca uleiul ajunge pana la primul filet de sus.

In general, se recomanda folosirea uleiului Ruris 4t Max, insa poti inlocui aceasta optiune cu orice formula clasificata API la nivel CI-4/SL sau mai sus de acesta. Vei realiza mai usor umplerea folosind o palnie prelungita cu un furtun transparent, care sa iti permita sa urmaresti curgerea lichidului, prevenind scurgerile la umplerea rezervorului.

 

Umple rezervorul de benzina

In ceea ce priveste combustibilul folosit, la fel ca in cazul oricarui echipament pe benzina se recomanda utilizarea unui produs de calitate, deci evita variantele cele mai ieftine. Motocultoarele Ruris se alimenteaza cu benzina fara plumb, in limita capacitatii rezervorului, de preferat, cu o palnie confectionata din metal.

Ocupa-te intotdeauna de acest pas intr-un spatiu deschis, deci nu in interior, si cat mai departe de orice flacara sau sursa de scantei ori foc, inclusiv tigari aprinse. Pentru a nu polua mediul, este bine sa eviti turnarea benzinei in rezervor atunci cand motocultorul se afla pe terenul agricol sau in preajma plantelor ori sa folosesti o folie de polietilena sub palnie pentru a prinde eventualele picaturi cazute.

 

Incarca baia de ulei a transmisiei

Pentru baia de ulei a transmisiei de la modelele de motocultoare Ruris este indicat in general sa folosesti ulei de tip Ruris G-Tronic, dar il poti inlocui cu orice formula, indiferent de brand, atat timp cat este o varianta clasificata API la GL-4 sau mai sus. Consulta manualul tehnic pentru a afla exact care este capacitatea baii de uleii inainte de incepe sa o umpli. Nivelul maxim de alimentare este indicat de partea inferioara a orificiului folosit pentru turnare.

Si in acest caz este indicat sa utilizezi o planie potrivita pentru a reduce pierderile. Este bine sa stii ca de obicei motocultoarele de la Ruris nu sunt livrate cu ulei la reductor si ca schimbarea uleiului se face obligatoriu la cel mult 25 de ore de functionare.

 

 

Completeaza cu ulei recipientul filtrului de aer

Filtrul de aer include un recipient care trebuie alimentat cu ulei curat de motor. Este vorba despre o cantitate mica, dar esentiala. De obicei recipientul este confectionat din plastic alb care iti permite sa observi usor nivelul uleiului si linia care indica volumul maxim pe care trebuie sa il torni.

 

Ultimele pregatiri inainte de pornire

Inainte de a porni efectiv motocultorul, trebuie sa iti iei cateva masuri de precautie. In primul rand, este important ca pe o raza de aproximativ 5m in jurul utilajului sa nu existe obiecte sau persoane cu care aparatul ar putea intra accidental in contact, determinand deteriorarea echipamentului sau ranirea persoanei.

Motocultorul trebuie sa fie asezat in pozitie orizontala, cu roata montata si ridicata de la nivelul terenului, iar cutitele sa fie instalate corect si asigurate cu elementele de fixare. Verifica de asemenea daca cablurile sunt montate cum trebuie si daca comenzile raspund prompt.

 

Pornirea motocultorului

Pentru a porni corect motocultorul trebuie sa tragi clapeta de soc si sa comuti clapeta de benzina, pentru a asigura alimentarea. Inainte de fiecare pornire este important sa tragi demarorul de patru ori, usor si incet, pentru a amorsa motorul. Poti apoi sa actionezi la maxim manseta de acceleratie.

Trage sfoara demarorului 10 – 15cm, apoi complet, pana cand motorul porneste si schimba pozitia clapetei de soc. Redu nivelul de acceleratie pana la jumatate din intensitate si actioneaza cutitele. In acest moment esti pregatit sa incepi lucrul.

 

Precautii

La majoritatea modelelor de motocultoare este bine sa nu folosesti mersul inapoi pe distante mai lungi de 10m. De asemenea, daca utilizezi mersul la relanti, fara sarcina, pentru perioade mai mari de 10 minute, risti sa strici curelele de transmisie.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu