Cauti o masina buna de tuns iarba? Ofertele sunt atat de multe incat s-ar putea sa renunti doar pentru ca nu stii exact ce sa alegi. Afla care sunt cele mai populare tipuri si ce iti ofera fiecare dintre ele, pentru a putea opta din prima pentru un model potrivit.
Daca te-ai mutat la casa sau ai decis ca anul acesta sa inlocuiesti straturile de flori cu gazon simplu si frumos, probabil vei avea nevoie de o masina de tuns iarba. Pentru a alege modelul potrivit gradinii pe care trebuie sa o ingrijesti, iti propunem sa te familiarizezi mai intai cu principalele tipuri de dispozitive intre care poti alege si cu ce iti ofera fiecare dintre ele.
Masina manuala
Modelele manuale functioneaza integral pe baza fortei de impingere imprimata de tine, ceea ce inseamna ca implica mai mult efort fizic si le face mai putin potrivite pentru terenurile cu suprafete mari. Dezavantajele se opresc insa aici, pentru ca in rest, aceste optiuni iti ofera doar lucruri bune.
Sunt ecologice si complete autonome, functionand fara a avea nevoie de combustibil sau electricitate. Dimensiunile reduse le fac usor de strecurat in spatii mai putin generoase, cum sunt cele dintre straturile de flori, si facil de manevrat.
Probabil cel mai pretios avantaj oferit este insa sistemul de taiere. Daca in cazul versiunilor cu motor, lamele se invart circular similar unei elice, sfartecand firele de iarba, in cazul celor manuale, acestea taie similar unui foarfec, curat si repede. Studiile arata ca retezarea circulara poate duce la aparitia de pete albe sau maro in partea superioara a firului de iarba, afectand atat sanatatea plantelor, cat si aspectul gazonului.
Versiunile autopropulsate
Pentru gradinile de mari dimensiuni (peste 800 – 1000mp) si zonele cu iarba ceva mai dura, exista masinile autopropulsate, al caror motor asigura si deplasarea. In acest caz, utilizatorul trebuie doar sa ghideze dispozitivul, efortul fizic fiind unul minim. Le vei gasi pe piata in modele standard, pe care le tii de maner, si respectiv, optiuni tip cart sau tractoras, cu loc pentru sofer.
Sunt desigur mult mai scumpe si disponibile intr-o varietate de modele, cu caracteristici tehnice diferite, dar sunt cele mai potrivite pentru lucrarile de amploare, care inseamna terenuri de peste 1 – 2ha.
Optiuni cu taiere automata
Intre modelele manuale si masinile autopropulsate exista versiunile de mijloc, ceva mai ieftine, care iti ofera o solutie de compromis. Aceste dispozitive includ motor, electric sau termic, care actioneza insa doar lamele, asigurand taierea, fara a alimenta si deplasarea masinii. Sunt recomandate pentru suprafetele de teren de dimensiuni medii, cuprinse intre 100 si 500mp, sistemul de functionare reducand cu mult efortul implicat de optiunile manuale.
Roboti de tuns iarba
La cealalta extrema fata de versiunile manuale se afla robotii de tuns iarba, pe care ii programezi si ii lasi sa se ocupe singuri de gazon. Sunt prevazuti cu motor performant si senzori care ii ajuta sa se orienteze in spatiul gradinii si pot fi programati pentru a tunde gazonul exact la dimensiunea la care doresti sa il pastrezi.
Ii poti achizitiona la preturi cuprinse intre 3500 si 15000lei, printre brandurile populare care ii comercializeaza pe piata romaneasca numarandu-se Husqvarna, Ruris si Bosch. Ii poti folosi fara probleme pe terenuri de dimensiuni mici, medii sau mari, fiind recomandati in special pentru cei care nu au timp sa se ocupe personal de aceasta sarcina.
Masina de tuns iarba electrica
In ceea ce priveste modul de alimentare, poti opta intre o masina electrica si una cu motor termic, pe benzina sau motorina. Optiunile electrice cu cablu au putere mai mare decat cele fara fir, fiind mai eficiente in gradinile cu vegetatie ceva mai dificila.
Pentru ca firul de alimentare limiteaza libertatea de actiune, sunt de asemenea recomandate daca este vorba despre un spatiu verde situat in apropierea unei surse de curent. Daca alegi un astfel de model, este important sa retii ca trebuie sa ai grija sa nu treci din greseala cu lamele pentru cablu si sa il pastrezi mereu la vedere.
Versiunile cu acumulator sunt perfecte pentru cei care doresc sa intretina un spatiu verde aflat la o distanta semnificativa de casa, oferind o libertate mai mare de miscare, dar, de regula, si o putere mai mica.
Alternativa alimentata cu benzina
Daca vrei sa ai la dispozitie un produs cu autonomie ridicata, pe care sa il poti folosi independent de amplasarea sursei de curent, ai nevoie de o masina de tuns iarba, cu benzina. In aceasta categorie vei gasi usor modele de putere medie, pentru suprafate mici si medii, de pana la 1000mp, dar si optiuni cu motor puternic, care te ajuta sa intretii usor terenuri de peste 2000 – 3000mp, acoperite cu vegetatie mai dura si mai dificil de sectionat.
Latimea de taiere
Vei gasi in magazine modele micute, cu lame inguste, pentru suprafete mici si lucrari de detaliu, precum si optiuni mari, care fac fata cu usurinta terenurilor intinse. In general, pentru o gradina de pana la 350 – 400mp, iti este suficienta o masina cu lame de 30 – 38cm, pentru un spatiu de 800mp ai nevoie de o latime de lucru de 39 – 42cm, iar pentru un teren de 900 – 1000mp este bine sa te orientezi catre un model cu latime de taiere de 46 pana la 51cm.
Pentru a lucra eficient o suprafata de pana la 2000mp iti recomandam sa cauti o masina de tuns iarba cu lame de 53cm, iar pentru peste 3000mp este bine sa mergi pana la 84 – 87cm.
Sistem de pornire
In general, ai de ales intre pornire la cheie, prin buton sau standard, cu sfoara. Dintre cele trei, cea mai complicata este cea cu sfoara, care necesita cunoasterea clara a pasilor ce trebuie urmari si o perioada de invatare, pentru a evita suprasolicitarea motorului si a reduce timpul necesar pentru fiecare pornire reusita. In plus, poate fi ceva mai greu de actionat de catre persoanele in varsta.