8 soiuri de pomi fructiferi de crescut in livada

Am modificat articolul ultima data pe: 04.10.24

 

Fructele nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia proprie si pot face parte din livada personala, daca aceasta permite plantarea unor pomi fructiferi columnari sau clasici. Pentru o productie proprie, ai in vedere urmatoarele informatii referitoare la soiuri ce pot fi cultivate si in spatii restranse, si la nivel de recolta pentru vanzare. 

 

Nu putini sunt cei care doresc sa isi produca propriile recolte de fructe, in propria gradina, unde au suficient spatiu la dispozitie, fie pentru pomi obisnuiti, fie pentru pomi fructiferi columnari, care vor fi capabili sa ofere o productie bogata intr-un spatiu mai restrans. Afla cate ceva despre diferitele soiuri de mar, par, prun, cires, cais si alti copaci pe care ii poti adauga gradinii tale. 

Pomi columnari sau clasici?

Este evident ca vor exista diferente majore intre cele doua tipuri de pomi pe care ii poti adauga spatiului disponibil. Daca despre copacii clasici stii ca pot avea coroane bogate, de 4 – 5 metri, si inaltimi asemenea, avand nevoie de un spatiu dedicat, adica de o gradina sau livada, pentru a produce o recolta bogata, afla ca o solutie de compromis pentru cei cu un spatiu limitat sunt pomi fructiferi columnari, care reprezinta specii hibride ale acelorasi tipuri de plante fructifere, ce cresc doar pe verticala (columnar se refera la un aspect de columna, impartasit de aceste plante). 

Pentru ca au inaltimi reduse, de pana la 3 metri, pomii columnari sunt preferati pentru balcon si gradina proprie redusa ca si dimensiuni, dar si pentru aspectul lor. 

Totusi, singurul pom cu adevarat columnar este marul, celelalte fiind doar asemanatoare acestuia. 

 

Spre ce soiuri de pomi fructiferi sa te indrepti?

Trebuie avuta in vedere rezistenta anumitor tipuri de pomi la factorii de mediu si la solul existent in livada. Printre cei mai trainici se afla marul si prunul, acestia fiind urmati de gutui, par, cais, soiuri de cires, visin sau, in cazul unei culturi care poate fi razbatuta de seceta, rezista bine migdalul si caisii altoiti pe migdal, piersicul altoit pe franc, ciresii si visinii altoiti pe visin turcesc (mahaleb) sau soiurile tarzii de par. 

In cazul Romaniei, ideale pentru o livada sunt cernoziomurile care prezinta un grad ridicat de humus, si solurile brun-roscate (cele de padure). In schimb, daca ai la dispozitie un sol lutos sau argilos ori greu, care retine apa, investitia poate fi in van, daca doresti sa scoti profit. 

Cand plantezi pomii in gradina

Atat acasa, cat si in pepiniera, pomi fructiferi vor fi plantati cand se afla in repaus vegetativ, adica atunci cand le-au cazut frunzele, roadele si florile, cu alte cuvinte, in luna octombrie. Inceputul perioadei de vegetatie are loc in februarie – martie, cand mugurii incep sa se formeze si crengile incep sa creasca. Totusi, exista soiuri si specii care pot avea o perioada de plantare diferita, de aceea e important sa citesti cu atentie instructiunile si informatiile specifice. 

Plantarea de toamna este cea mai benefica atunci cand se realizeaza in septembrie sau octombrie, cand temperaturile nu scad sub 5 grade Celsius, contribuind la prinderea radacinilor de pomi fructiferi pe rod sau clasici si la inceperea cresterii acestora cu nutrientii obtinuti din sol in timpul iernii. 

Plantarile de primavara prezinta un risc mai crescut al pierderii puietilor din pepiniere de pomi fructiferi deoarece radacinile pot fi afectate. Actiunea se face in lunile martie – aprilie, inainte de perioada activa de vegetatie, puietii fiind tinuti la intuneric si rece pentru a nu incepe sa se dezvolte deoarece, daca acest lucru se intampla, ei nu mai sunt viabili. 

 

Pasii necesari plantarii corecte

Dupa ce decizi ce tip de pomi fructiferi plantezi, te poti gandi la celelalte aspecte, precum la sol, necesitatile de udare si curatarea merilor si a altor copaci, dupa plantare. 

Solul ar trebui sa fie bogat in minerale si usor de afanat si udat, fara a retine apa, dupa cum mentionam mai sus, fiind ideale solurile brun-roscate de padure si cernoziomurile. 

Gropile pentru plantare in livada ar trebui facute cu cateva luni inainte de introducerea copacelului, pentru ca locul sa se purifice si pentru a reduce riscul aparitiei daunatorilor sau a bolilor, pamantul fiind mai aerat. Pentru o plantare de soiuri de mere sau alti pomi toamna poti sapa gropile din august, iar pentru cele de primavara poti recurge la facerea gropilor pe timp de iarna, cand pamantul nu e inghetat. 

Gropile pentru copacii clasici au in jur de 60 – 80 cm adancime si au laturi intre 1 si 1.5 metri, pentru ca pamantul sa se afaneze si pentru a lasa suficient loc radacinilor sa se dezvolte. Distanta dintre gropi difera de la un tip de pom la altul caci unii pot creste inalti si cu o coroana mare, in timp ce altii vor ramane mai mici. 

Fasonarea radacinilor ajuta la improspatarea firelor mai groase de 4 mm, astfel incat sa se incurajeze cresterea, scurtarea facandu-se cu pana la 2 cm, curatindu-le pe cele uscate direct de la baza. 

Mocirlirea radacinilor de pomi fructiferi pitici sau clasici se face pentru a ajuta la vindecarea radacinilor si pentru crestere, implicand introducerea intr-un amestec din apa, compost si pamant marunt. Imediat dupa acest pas se va introduce pomul in groapa si se va acoperi cu pamant, sustinandu-se puietul in pozitie dreapta cu ajutorul unui tarus, eventual. 

Dupa terminarea plantarii, se uda baza si, cand plantarea se face iarna, se va ridica musuroi de pamant de pana la 40 cm inaltime la baza puietului de mar (copac rezistent la temperaturi joase) pentru a proteja noile radacini pe timp de iarna, pomul fiind acoperit cu o plasa de rafie, pentru protejarea de rozatoare. 

Distanta dintre pomi

Variaza in functie de specie. De exemplu, soiuri de meri si peri au nevoie de 4 m intre randuri si 4 m intre pomi, in timp ce ciresul are nevoie de 5 m distanta intre randuri si pomi. Pentru nuc distanta creste si mai mult, deoarece va avea o coroana mai bogata. 

 

Plantarea pomilor columnari

Se poate face in gradina sau in ghiveci. Un puiet va avea nevoie de cel putin 50 cm in diametru, atat cat masoara un ghiveci mare. Se pot folosi recipiente din plastic, lut, lemn sau ceramica, solul fiind tot cernoziom, in mare parte. Pentru sustinere se va folosi un arac care se leaga cu sfoara de tulpina acestor pomi fructiferi de talie mica. Ei rezista bine la frig si calduri, dar au nevoie de ferire de vanturi puternice si trebuie expusi la lumina. 

 

Pomi columnari – ingrijire

Acesti pomi pitici au nevoie de apa dupa sadire, verificand frecvent pamantul pentru ca, atunci cand se usuca, sa fie din nou udat. 

Primavara vei face cele mai multe lucrari de intretinere, si anume vei fertiliza solul folosind un compost si il vei aera cu uneltele de mana, taind crengile crescute. 

Dupa trei ani, columnarii vor fi schimbati din ghiveci, la transplantare facandu-se curatarea pomilor, taindu-se radacinile prea mari. 

Ai in vedere ca un mar columnar sau o alta specie de acelasi fel poate produce pana la 10 kg de fructe, asa ca dimensiunile reduse nu sunt in defavoarea obtinerii unor productii bune. 

 

Soiuri recomandate

 

Mere

Aflat printre cele mai populare fructe din lume, marul este o sursa de vitamine, fibre si oligoelemente. 

Soiuri de meri columnari populari, care ating pana la 2.5 m, includ Samba, Polka, Bolero, Smaragd sau Garden Fountain. 

Daca vrei exemple de soiuri de mere romanesti ai la dispozitie Generos, Florina, Romus sau aromat de vara, cu soiuri de mere de vara precum Remus, Red Melba sau Romus 3, cel mai valoros de acest tip. 

Pentru productia favorabila vei invata cum se curata merii pentru corectarea cresterii, lucrarea aceasta realizandu-se primavara devreme sau toamna. 

 

Ciresul

Atragatorii ciresi infloriti impresioneaza atat prin aspectul lor romantic, cat si prin recolte bogate. 

Soiurile de cires columnar se planteaza in februarie sau noiembrie si fructele se culeg in iunie sau iulie, exemple fiind Victoria, Queen Mary sau Sara, care ajung pana la 3 m inaltime. 

Sortimenele clasice includ cires amar imperial, bun pentru dulceata, Boambe de Cotnari, cel mai valoros si bogat soi romanesc, Summit, Regina, Pietroase Dionissen sau Bigareu burlat, care ajunge la maturitate la inceputul lunii mai (timpuriu). 

 

Pruni

Printre comunele soiuri de pruni care se intalnesc des in Romania se afla Record, President, Renclod Althan, prun japonez si Avalon, in varianta columnara existand Imperial si Fruca, ce cresc la pana la 2.5 metri. 

 

Soiuri de cais

Atat in format clasic, cat si columnar, caisul se afla printre preferintele romanilor cand e vorba despre consumul fructelor proaspete, in compoturi sau gemuri. Poti avea un frumos cais inflorit si pe balcon, soiul Golden Sun fiind pitic. 

Sortimentul de cais Sulmona este un soi romanesc apreciat pentru productivitatea ridicata, fiind rezistent la boli si ger, astfel incat se descurce foarte bine in livezile autohtone. 

Se spune ca este dificil sa se intretina caisul, prin ingrijire intelegandu-se alegerile referitoare la sol si clima, pamantul trebuind sa fie nisipos, usor, cald si plin de nutrienti. Necesita mulcire pentru hranire si udare, precum si fertilizare si taiere periodica, folosind scari din aluminiu pentru copacii maturi. 

Formarea coroanei la cais se face in iulie, in anii in care rodul nu este bogat, eliminandu-se ramurile uscate si rupte, cele care se ating si lastarii batrani. 

 

Soiuri de peri

Cel mai cunoscut sortiment de par columnar se poate autopoleniza, numindu-se Decora. Va produce fructe rosii si mari, avand flori albe frumoase. Alte exemple care se gasesc pe piata autohtona sunt Safira, Concorde si Starkrimson. 

Alte soiuri de par de diferite dimensiuni, pentru livada, includ Conference, Monica, Napoca, Williams, Busuioace si Euras. 

Cerintele de cultivare pentru par (pom sensibil la caldura) includ temperaturi medii in perioada de vegetatie (pana la 26 grade), rezistand, totusi, si la temperaturi foarte scazute, de pana la -30 de grade Celsius. Daca infloreste la temperaturi scazute, productia va fi afectata. Are nevoie de lumina si umiditate pentru a produce fructe mari, gustoase si de calitate. Se prefera solurile luto-argiloase, fertile si profunde pentru acesti pomi fructiferi columnari. 

 

Piersici

Piersicul prefera caldura si soarele, dar rezista si la temperaturi joase, astfel ca poate trai si in climatul din gradinile romanesti, dar mai ales in sere. 

Printre cele mai apreciate soiuri de piersici de toamna se afla Superba de Toamna (Mirobolan), care are o productivitate buna. Alte sortimente includ Platicarp, Cardinal, Big Honey Diamond Princess, Royal Majestic. 

Exista si sortimente de piersic columnar, pe piata autohtona gasindu-se Honey, Aida si Little Pinocchio. 

 

Citrice columnare

Pentru cei care adora citricele, precum portocale, mandarin, lamai sau lime, exista in comert variate optiuni pitice, care pot fi crescute in balcon sau in bucatarie, de ce nu? Aceste tipuri de plante vor avea nevoie de lumina, caldura si un sol nisipos bine drenat. Se pot planta si in gradina, insa este preferata cultivarea in sera sau casa. 

Astfel de pomi au nevoie de ghiveci mic, de pana la 20 cm in diametru, putand creste la pana la un metru inaltime, preferandu-se temperaturile medii pozitive (10 – 18 grade). 

 

Cum se cultiva avocado

Avand in vedere emergenta fructului in comertul romanesc, dar si pretul sau, multi romani se intreaba cum isi pot produce propriile ingrediente pentru deliciosul guacamole, de pilda. Cel mai simplu raspuns este de a cumpara un copac gata maturat, insa poti incerca si producerea unuia dintr-un sambure. Gasesti online tutoriale referitoare la cum se planteaza avocado si cum poti transforma un simplu sambure intr-un copacel cu cateva scobitori si un pahar cu apa sau direct din pamant. 

Iti poti incerca norocul cu o plantare de avocado sambure direct in pamant, insa nu va da roade mereu, fiind important ca fructul de origine sa fie copt. Totodata, va dura foarte mult pana cand planta devine profitabila, avand nevoie de cel putin 5 ani pana vor aparea primele fructe, daca acestea isi fac aparitia. Totusi, daca iti plac plantele, aceasta poate infrumuseta locuinta prin aspectul sau. 

Mai usor este sa obtii un copac prin altoire de avocado, fructele rezultate fiind mai mari, copacul putand deveni productiv dupa doi sau trei ani. Planta pitica va rezista la temperaturi de pana la -1 grad Celsius. 

Pentru ca iarna planta trebuie plasata in locatii unde temperaturile nu scad sub 4 grade Celsius, in mod normal, nu este recomandat sa recurgi la plantare de avocado in gradina, ci in sera.

 

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

cretu

January 24, 2021 at 9:24 am

Buna Ziua
am.pomi coluna puși de doi ani în pamint si au 3 sau 4 m.si o coroana de 1.5 m,si vreau sa ii curat sa le fac toaletarea cu se face .
sa arate ca si în fotografii.

Respuesta
Gradinaru

January 25, 2021 at 9:04 am

Salutare,

Aici cateva sfaturi pentru taierile corecte:

https://gradinavesela.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-taierea-pomilor/

Pentru cei columnari, se iau ramurile anticipate de pe axul principal, numai cele care au crescut mai mult de 20 cm – acestea se vor taia sa ramana de 15 cm. Axul nu se taie decat cand pomul a atins inaltimea dorita.

si aici

Primavara se fac taieri de intretinere la columnari, mai putin la meri.

Mult succes!

Respuesta
Mariana

November 24, 2020 at 11:54 am

Bună ziua. Va rog să-mi spuneți dacă merii columnari se tund? Mulțumesc

Respuesta
Gradinaru

November 25, 2020 at 7:11 am

Buna, Mariana,

Numai dupa ce pomul a atins inaltimea dorita, se poate reteza axul.

Primavara se pot taia ramurile anticipate crescute pe axul principal, dar doar cele care au crescut mai mult de 20 cm – se taie sa aiba doar 15 cm.

Alte taieri nu mai sunt necesare la merii columnari.

Aici descarci un pdf cu informatii despre taierea pomilor.

Toate cele bune!

Respuesta