De la masuri esentiale de pregatire a dispozitivului, inainte de pornire, si pana la detaliile depozitarii, folosirea motopompei s-ar putea sa nu fie chiar asa simpla cum crezi, daca nu te informezi suficient. Iata cateva indicatii folositoare care te ajuta sa protejezi utilajul si sa beneficiezi de avantajele sale pentru mai mult timp.
Ai cumparat o motopompa pentru gospodarie si abia astepti sa o pui in functiune? Indiferent daca o folosesti pentru a iriga solul, pentru a asigura alimentarea cu apa menajera a casei sau pentru a scoate apa dintr-un beci inundat, este bine sa stii cum trebuie sa o utilizezi corect. Afla din acest articol care sunt cele mai importante indicatii de operare a motopompelor.
Citeste manualul tehnic
Inainte de a incepe sa utilizezi motopompa, este important sa parcurgi manualul tehnic care insoteste produsul, pentru a te familiariza atat cu elementele sale componente, cat si cu conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru folosire optima. Verifica de asemenea si toate piesele primite la cumpararea dispozitivului, comparand cu schema din ghidul tehnic pentru a te asigura ca ai tot ce iti trebuie.
Asaza pompa pe o suprafata dreapta si stabila
Motopompa de asaza cat mai aproape de sursa de apa, pe o suprafata stabila, rigida, perfect orizontala, acoperita si ventilata foarte bine, intr-un loc in care nu incurca deplasarea persoanelor sau a animalelor din gospodarie. Este important sa te asiguri ca dispozitivul este asezat stabil, pentru ca altfel se poate misca din cauza vibratiilor generate in timpul functionarii si a fortei de tractiune realizate de furtunul de absorbtie. Pompa trebuie sa stea tot timpul dreapta, fara a se inclina mai mult de 10 – 13 grade in orice directie.
Evita sa folosesti pompa la interior. Daca nu ai alta optiune, asigura o ventilatie cat mai buna pentru a preveni acumularea de gaze nocive.
Sorbul trebuie sa fie imersat complet in apa si sa functioneze corect, iar pompa sa fie prevazuta cu sita de absorbtie potrivita. In cazul in care stii ca vei folosi dispozitivul pentru mai mult timp, asigura-te ca ai la indemana rezerva de combustibil si ulei.
Atunci cand alegi locatia motopompei este important sa tii cont de tipul de dispozitiv achizitionat. Daca este un model pentru apa curata, nu il folosi in apa murdara, iar daca este o versiune pentru apa murdara, fara tocator, nu o utiliza pentru zone in care sunt deseuri de mari dimensiuni.
Umple pompa inainte de pornire
Daca ai achizitionat o pompa care functioneaza prin centrifugare, este bine sa stii ca inainte de folosire trebuie sa o umpli cu apa curata. Poti face acest lucru desuruband dopul pentru amorsare, pe care este important sa il strangi bine dupa ce ai terminat. Pornirea dispozitivului fara apa are ca consecinta deteriorarea rapida a garniturilor.
Pentru utilizarea corecta a modelului de pompa cumparat, urmareste intocmai pasii inscrisi in manualul tehnic. In general, pornirea se face pozitionand robinetul de benzina in pozitia ON, tija de soc pe CLOSE, acceleratia la o treime din turatia maxima, contactul pe ON si tragand de lansor, mai intai usor si apoi cu putere. O data motorul pornit, muta tija de soc in pozitia ON, iar dupa ce se stabilizeaza motorul, alege turatia de functionare dorita.
Atentie! Daca pompa nu scoate apa dupa 3 minute de functionare, opreste dispozitivul si verifica ce anume cauzeaza defectiunea. Poate fi vorba despre strangerea incorecta a furtunului de absorbtie sau infundarea sa, ori este posibil sa fi uitat sa umpli pompa cu apa.
Ai grija unde amplasezi furtunurile
Pentru a evita deteriorarea lor, furtunurile trebuie asezate astfel incat sa nu treaca peste obiecte ascutite sau taioase ori sa fie pe traseul de deplasare a masinilor sau utilajelor agricole. La fel de important este sa nu se afle in apropierea unei surse de caldura, care poate determina deformarea sau topirea si sa fie ferite de torsionare, ciupire, intindere etc. In timpul functionarii, furtunurile trebuie sa fie poata fi observate pe intreaga lor lungime.
Analizeaza atent modul de functionare
Pentru ca unele defecte nu sunt vizibile la inspectia vizuala care se face inainte de pornire, este important sa stii la ce trebuie sa fii atent in timpul utilizarii. Asculta zgomotele generate si depisteaza sunetele anormale, observa daca vibratiile sunt diferite de cele obisnuite, daca dispozitivul lucreaza mai greu sau da rateuri.
Verifica de asemenea si culoare fumului care iese prin teava de esapament. Orice neregula sesizata este un motiv foarte bun pentru a opri utilajul si a-l supune evaluarii complete, chiar daca esti sigur ca detii cea mai buna motopompa de pe piata si ai cumparat-o recent.
Opreste dispozitivul cum trebuie
Cand ai terminat de udat gradina sau de scos apa din subsol, este momentul sa opresti dispozitivul. Trece acceleratia pe turatie minima, pune contactul pe pozitia OFF si inchide robinetul de benzina. Daca stii ca nu vei mai folosi pompa in urmatoarele 24 de ore, asigura elminarea apei, desfacand surubul de golire, si nu uita sa il fixezi la loc inainte de a o depozita.
Curata motopompa inainte de depozitare
Inainte de a duce motopompa in garaj sau in alt spatiu dedicat depozitarii, este recomandat sa o cureti de mizerie, folosind o carpa si o perie, si evitand utilizarea jetului de apa sub presiune. Acorda atentie sporita prafului si murdariei acumulate in apropierea fantelor care asigura racirea si in jurul tobei de esapament. Grilele care asigura circulatia aerului la motor necesita de asemenea atentie sporita.
Depozitarea se face intr-un spatiu uscat, ferit de praf si mizerie, si, de preferat, sub o folie de protectie. Motopompa trebuie golita de apa si combustibil, iar uleiul schimbat. Este bine sa asiguri aproximativ 15ml de ulei in cilindrul bujiei, daca stii ca va sta nefolosita mai mult timp si sa cureti turbina si melcul.
Nu o folosi pentru alte tipuri de lichide
Aceste tipuri de dispozitive sunt concepute pentru a pompa apa, deci nu alte categorii de lichide. Este in mod special important sa retii ca nu ai voie sa le folosesti pentru a circula apa de mare, solutii de tipul fertilizatorilor sau insecticidelor, ori substante inflamabile, precum benzina sau motorina, care pot deteriora utilajul sau duce la accidente periculoase.