De la pregatirea terenului pentru lucru, masurile generale de siguranta in lucrul cu benzina si pana la conditiile de depozitare si intretinere a unui motocultor, modul corect de folosire al unui astfel de echipament conditioneaza semnificativ rezultatul obtinut si durata de viata a produsului.
Ai cumparat un motocultor marca Ruris si abia astepti sa se opreasca ploaia pentru a incepe sa il folosesti? Desi pare destul de simplu de utilizat, pentru exploatarea optima, sigura si eficienta, este bine sa urmezi cat mai atent instructiunile de folosire specifice acestui tip de echipament agricol. Iata cateva recomandari generale care se aplica indiferent de modelul ales din gama producatorului.
Gestionarea sigura a combustibilului
Daca ai ales o optiune alimentata cu benzina, este important sa retii ca nu poti face alimentarea cu combustibil in interior, ci doar intr-un spatiu deschis, in care aerul circula liber, si ca trebuie sa fii departe de orice sursa de foc sau scanteie. In cazul in care esti fumator, tigara aprinsa nu are ce cauta prin apropierea utilajului. La fel de important este sa lucrezi ingrijit, astfel incat sa nu contaminezi solul cu benzina sau ulei de motor, caz in care plantele nu vor mai creste deloc sau nu vor mai fi sigure pentru consum. Benzina trebuie depozitata intr-un spatiu in care copiii nu au acces.
Nu incerca niciodata sa realimentezi dispozitivul in timp ce motorul este in functiune, indiferent cat de mult te grabesti. De asemenea, motorul trebuie lasat sa se raceasca inainte de a umple rezervorul, pentru ca exista riscul ca vaporii de benzina sa se aprinda.
Combustibilul se pastreaza doar in recipiente speciale, pe care le folosesti doar pentru acest lichid. In cazul in care versi din greseala benzina in timp ce faci alimentarea, este important sa nu pornesti utilajul pentru ca se pot produce scantei. Indeparteaza-l de zona contaminata care va deveni sigura abia dupa ce toti vaporii s-au disipat.
Protejeaza-te folosind echipament adecvat
Nu incepe niciodata lucrul fara a fi dotat cu echipamentul de protectie potrivit, care inseamna casti antifonice pentru protejarea auzului, in special daca modelul tau genereaza mai mult de 80dB si stii ca te asteapta cateva ore bune de arat. La fel de importanti sunt ochelarii de protectie, manusile si incaltamintea rezistenta, robusta, stabila, cu talpa care asigura aderenta buna. Evita hainele largi care se pot prinde in roti, lame sau in alte elemente ale aparatului.
Ai grija la zonele fierbinti
In timpul functionarii, atat motorul, cat si sistemul de evacuare a gazelor reziduale se incing suficient de tare pentru a produce arsuri grave la atingerea accidentala. Ai grija deci sa nu atingi aceste zone si sa depozitezi motocultorul doar dupa ce s-au racit.
Montarea elementelor componente
Inainte de a putea folosi motocultorul, va trebui sa asamblezi elementele care vin separat in pachet. Pasii sunt explicati clar in manualul tehnic al fiecarui model Ruris, motiv pentru care este important sa aloci macar cateva minute pentru a-l parcurge. Pentru siguranta ta si eficienta utilizarii, toate componentele trebuie montate corect si fixate foarte bine.
Verifica intotdeauna nivelul de ulei la motor si transmisie
Tot in manualul tehnic vei gasi si datele despre cantitatea si tipul de ulei pe care trebuie sa il folosesti pentru motor si pentru transmisie. O alta informatie utila este faptul ca modelele Ruris nu sunt livrate gata alimentate cu ulei, deci nu uita sa te ocupi de acest aspect inainte de a porni dispozitivul.
In specificatiile tehnice ale produsului achizitionat vei gasi atat uleiul recomandat pentru utilizare, din gama oferita de Ruris, cat si standardul de calitate pe care trebuie sa il cauti daca vrei sa folosesti ulei de la alt producator.
Verificarea nivelului de ulei se face inainte de fiecare folosire. Este un pas important, pentru ca o cantitate insuficienta poate insemna stricarea motorului sau a transmisiei si costuri mari implicate de reparatii.
Testeaza comenzile
Indiferent daca este prima utilizare dupa instalare sau a zecea folosire, inainte de a porni dispozitivul este indicat sa verifici fiecare element infiletat, pentru a si sigur ca toate sunt stranse bine. Bolturile trebuie sa fie toate montate si cu sigurantele fixate. Fiecare maneta trebuie sa se miste usor si sa raspunda rapid la comenzi (ambreiajul, acceleratia etc.). Nu uita nici de roti si daca sunt de tip pneu verifica presiunea (nivelul optim este cuprins intre 1.5 – 2bar).
Conditii de folosire
Desi motocultoarele fac fata destul de bine la terenuri accidentate, nu se folosec niciodata intr-o pozitie care implica inclinarea intr-un unghi mai mare de 15 grade. La fel de important este sa nu introduci un motocultor Ruris (aici niste oferte comparate) pe un teren despre care stii ca este pietros, pentru ca contactul repetat cu obiectele dure va strica cutitele si poate suprasolicita motorul. Din acelasi motiv, inainte de a ara o suprafata agricola, este recomandat sa se indeparteze pietrele, crengile groase, bucatile de metal ramase de la alte unelte etc.
Intretinere
Motocultorul trebuie curatat dupa fiecare folosire, indepartandu-se murdaria si petele de unsoare, iar depozitarea se realizeaza intr-un spatiu ferit de umezeala, socuri mecanice si de actiunea directa a razelor solare. Uleiul de la motor se schimba la maxim 25 de ore de functionare, iar pentru cel de la transmisie, perioada limita de inlocuire este de 50 de ore de utilizare.
La fiecare 150 de ore de folosire se recomanda o evaluare completa, care include observarea echipamentului in timpul functionarii pentru sesizarea de vibratii anormale, sunete neobisnuite, supraincalzirea anumitor zone, slabirea bolturilor etc. Verificarea mai presupune indepartarea oricarui tip de murdarie si asigurarea cantitatii necesare de ulei la motor si transmisie, la care se adauga curatarea filtrului.
La 300 de ore de utilizare se reiau operatiile de la primul ciclu de verificari, la care se adauga evaluarea rulmentilor, ansamblurilor, bolturilor si sapelor si schimbarea cu altele noi daca se observa deteriorari. Atunci cand depasesti 1000 de ore de exploatare, este bine sa mergi cu motocultorul intr-un service Ruris pentru o verificare completa a pieselor si sistemelor.