7 tipuri de scari si cum le folosim

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

Pentru ca nu toate lucrurile si suprafetele din locuinta sunt la o distanta potrivita pentru inaltimea noastra, in fiecare gospodarie este bine sa existe o scara simpla, din aluminiu, pentru reparatii, intretinere sau acces la dulapuri suspendate. Afla din acest articol care sunt tipurile de scari disponibile si cu ce te ajuta fiecare dintre ele.

 

Scarile realizate din aluminiu sunt rezistente, usoare si disponibile intr-o varietate de formate. Le poti folosi pentru a lua obiecte de pe rafturi inalte, pentru varuit, reparat acoperisul sau curatat pomii in livada. Iata care sunt cele mai populare tipuri de produse din aceasta categorie si cand este bine sa alegi un anumit format.

 

Uz rezidential

Se considera scari de uz casnic sau rezidential modelele concepute pentru actiuni mai putin solicitante si cu utilizare ocazionala, care nu presupun sustinerea unei greutati foarte mari sau o inaltime peste medie la care trebuie sa permita accesul. Sunt versiunile pe care le cumperi fie pentru a ajunge la ultimele rafturi din camara sau la cele ale dulapului de bucatarie construit pana in tavan, pentru schimbat becul, varuit tavanul si peretii etc.

Le gasesti de regula in doua varianta constructive. Cele mai comune sunt cele cu doua laturi, care nu au nevoie sa fie sprijinite de perete, fiind stabile fara punct de sustinere. Unele modele permit urcarea pe ambele parti, altele au trepte doar pe o latura, cealalta jucand doar rol de mentinerea a stabilitatii. 

Vei gasi in aceasta categorie versiuni care te duc cu gandul la un scaunel, cu doua trepte dintre care ultima este comuna ambelor laturi, permitand urcarea la fel cum ai face pe un taburet. Le poti cumpara insa si in variante cu trei, patru sau chiar 8 trepte, gandite de regula pentru apartamentele sau casele mai inalte, ori lucrari de exterior.

Mai exista de asemenea si gama optiunilor cu o singura latura, care trebuie sprijinite de perete. Acestea sunt mai usoare, dar au nevoie de o suprafata plana, nealunecoasa pentru a asigura stabilitate foarte buna.

 

Scara universala

Modelele universale sunt destinate atat uzului casnic, cat si operatiunilor profesionale, dar de nivel mediu. Ce inseamna acest lucru? Versiunile catalogate in aceasta categori te ajuta sa ajungi la inaltimi mai mari decat cele hobby, pana la 7 – 8m, fara a fi insa la fel de lungi ca cele profesionale. In acelasi timp, sustin in siguranta greutati de pana la 190 – 100kg, care iti permit sa urci pe ele cu materiale si unelte de greutate medie. Includ unul, doua sau trei tronsoane si sunt rezistente si usor de folosit.

 

 

Modelele profesionale

In categoria scarile profesionale din aluminiu vei gasi optiuni care iti pot asigura accesul pana la inaltimi de 10 – 12m. In acelasi timp, cele mai bune versiuni pot sustine scule, materiale si echipamente de pana la 170kg, ridicand la nivelul urmator conditiile de lucru in care pot fi folosite. 

Sunt concepute pentru domeniul constructiilor, reparatiilor electrice etc. si sunt semnificativ mai scumpe decat restul optiunilor. O lungime mai mare inseamna de asemenea ca sunt si mai grele si mai dificil de transportat si depozitat ceea ce nu prea le recomanda pentru uz casnic.

 

Telescopica sau articulata

Aceasta caracteristica face referire la sistemul utilizat pentru a face scarile din aluminiu adaptabile ca inaltime si mai usor de transportat si depozitat. Versiunile telescopice permit alunecarea tronsoanelor unul peste altul atunci cand scara este stransa, reducand in mod eficient dimensiunile produsului. Iti recomandam aceste optiuni daca locuinta ta nu este prea generoasa la capitolul spatiu si ai nevoie de un model pe care sa il poti strange cat mai eficient.

Variantele articulate permit plierea tronsoanelor cu trepte, unele peste altele si desi principiul pare similar, iti putem spune ca ocupa ceva mai mult spatiu, in formatul strans, decat cele telescopice.

 

Simpla, dubla sau multifunctionala

Formatul simplu, drept, care necesita sprijinire de perete iti ofera cea mai mica greutate pe unitate de lungime oferita. Cu alte cuvinte, daca vrei sa ajungi la un copac inalt, pe stalp sau la acoperis, un asemenea model va fi de doua ori mai mic si mai usor decat unul de tip A conceput pentru aceeasi inaltime. Va ocupa de asemenea si mai putin spatiu si va fi mai usor de transportat.

Punctul slab al modelelor simple este reprezentat de situatiile in care pur si simplu nu ai la dispozitie ceva de care sa o sprijini, ci doar suprafata solului, o placa de beton sau podeaua. In acest caz nu prea ai de ales si trebuie sa apelezi la un model in A, care iti va asigura stabilitatea de care ai nevoie.  

Unele dintre scarile de aluminiu in A includ tronson de prelungire simplu, combinand astfel avantajele ambelor formate. Le vei gasi uneori in categoria versiunilor multifunctionale alaturi de variantele articulate care pot fi transformate si in platforma de lucru. Cand sunt utile acestea? Gandeste-te ca trebuie sa tencuiesti mansarda pe dinafara si ai de stat cateva ore la inaltime. Ce este mai simplu? Sa stai cocotat pe o scara simpla, sprijinita de perete sau pe o platforma orizontala, pe care sa ai la indemana si materialele de lucru?

 

Unul, doua, trei sau patru tronsoane

Tronsoanele sunt succesiuni compacte de trepte despartite sau delimitate de un punct de legatura, care permite plierea sau glisarea pentru prelungirea sau restrangerea scarii. Un tronson are de obicei intre 2 si 14 trepte.

Ca regula generala, daca ai nevoie de acces la o inaltime mai mare, vei dori o scara cu tronsoane mai lungi si mai multe, iar daca iti rebuie doar de un model mic pentru casa, iti recomandam o versiune cu tronsoane mai putine si mai mici.

Numarul mai mare al sectiunilor inseamna de regula si posibilitatea de a depozita si transporta mai usor scara, pentru ca permite impachetarea mai eficienta. In acelasi timp, iti recomandam sa verifici cu atentie sistemele de conectare intre doua tronsoane pentru ca influenteaza direct rezistenta scarii.

 

 

Trepte inguste sau late

Desi nu este propriu-zis un criteriu care sa imparta scarile confectionate din aluminiu in categorii distincte, este bine sa iei in considerare si acest element. Optiunile cu trepte mai late sunt gandite pentru confort, si pentru ca influenteaza in mod direct greutatea produsului, le vei gasi de regula la modelele de uz casnic, mai mici.

In cazul versiunilor profesionale, accentul se pune pe o greutate redusa, rezistenta si mobilitate, si mai putin pe confort, deci, desi treptele sunt solide si adesea cu suprafata striata pentru a preveni alunecarea, sunt de asemenea, in general, si mai inguste.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu