
Visezi la o carare eleganta din piatra, care sa te intampine cand intri pe poarta si sa te conduca intr-un mod placut catre casa? Poti transforma visul in realitate cu cateva materiale usor de selectat, unelte pe care le ai deja prin gradina si o serie de pasi simpli, usori de parcurs, cu rezultate surprinzatoare.
Te-ai saturat sa te murdaresti de noroi pe drumul de la poarta pana la usa casei? Vrei sa inlocuiesti pietrisul aruncat la intamplare sau pamantul gol, cu o carare frumoasa din piatra? Iti spune in acest articol, pas cu pas, cum poti face acest lucru cu un buget rezonabil si fara a apela la profesionisti. Nu este deloc greu si rezultatul va fi impresionant. Cea mai simpla varianta de carare DYI este cea din nisip si bucati de roca.
Masuratori si trasee
Primul pas in construirea unei carari de gradina este sa stabilesti exact traiectoria de la poarta pana la usa casei, tinand cont de: straturile de plante pe care le-ai creat deja sau pe care vrei sa le pregatesti, conditiile oferite de teren si gradul de inclinatie al acestuia.
Toti acesti factori influenteaza traseul cararii care poate fi mai drept sau mai serpuit, in functie de suprafata gradinii. Daca de exemplu, pe o anumita portiune, diferenta de nivel este suficient de mare pentru a crea un segment abrupt, in unghi mic, dificil de urcat pe timp de iarna cand solul poate fi alunecos, este bine sa cauti o varianta ocolitoare.
De asemenea, daca ai nevoie sa creezi puncte de legatura cu mai multe zone ale curtii (garaj, magazie etc.) este bine sa iei in considerare traseele cele mai scurte care iti pot asigura accesul usor, indiferent de anotimp. Evita zonele scufundate si daca sunt gropi in zona vizata, acopera-le cu pamant si preseaza-l bine, pentru a obtine o suprafata cat mai dreapta, in care sa nu se adune apa atunci cand ploua.
Foloseste pietre sau stalpi mici din lemn si sfoara pentru a schita cararea si apoi apeleaza la ruleta pentru a-ti face o idee cat mai clara asupra lungimii si latimii cu care vei lucra. Aceste cifre te vor ajuta sa estimezi mai usor cantitatea de materiale necesare.
Materiale necesare
Pentru a construi o astfel de carare ai nevoie de sipci de 4 – 5cm grosime, material geotextil pe care il vei folosi ca baza pentru straturile superioare, o cantitate suficienta de nisip pentru a crea un strat de 2 – 3cm, si pietre late si cat mai uniforme ca grosime. Pentru ca acestea nu se vor potrivit de obicei fix, iti recomandam sa mai cauti si pietris mai mare pe care sa il strecori printre placile principale de roca.
La categoria unelte, iti vor fi necesare: sapa, grebla, furtun, ruleta, foarfeca si o roaba. Vei avea nevoie de asemenea si de o sursa de apa.
Curata spatiul vizat pentru construirea cararii
Este bine sa faci acest pas din timp, sau sa iti iei cateva ore bune pentru construirea intregii carari, pentru ca de regula aceasta etapa initiala este mai migaloasa. Ce presupune? In primul rand, eliminarea buruienilor care se afla pe traseul ales pentru alee, prin taierea lor din radacina.
Urmeaza apoi indreptarea terenului si maruntirea eventualilor bolovani mai mici sau mai mari, creati de sapa. Foloseste grebla pentru a da terenului un aspect cat mai uniform. Nu trebuie sa fie perfect, pentru ca nisipul are si rolul de a corecta imperfectiunile, dar denivelarile trebuie sa fie cat mai mici posibil.
Construieste cadrul aleii
Poti folosi o sapaliga cu varf triunghiular pentru a crea un mic sant pe margine, care sa permita fixarea sipcilor din lemn. O alta varianta de fixare este sa sapi solul in zona cararii putin mai jos decat restul pamantului, pentru a crea o margine de sprijin.
Intinde geotextilul
Geotextilul este un material special folosit in constructii si amenajari, care permite drenarea apei si previne atat cresterea buruienilor, acolo unde nisipul se intalneste cu solul, cat si tasarea nisipului in pamant. Folosit sub pavajele de piatra, acesta mai are rolul de a preveni ondularea suprafetei, pastrand placile orizontale si drepte. Are o durata de viata de peste 20 – 25 de ani si asigura stabilitatea cararii si mentinerea formei pentru mult timp, sub actiunea factorilor de mediu.
Fasia textila se intinde cat mai bine intre cele doua margini construite din sipci. Daca latimea sa o depaseste pe cea a traseului, il poti decupa folosind un foarfec, avand insa grija ca marginile sa ramana putin ridicate pe langa elementele din lemn si ca sectiunile succesive sa se suprapuna cel putin 1cm, pentru a asigura continuitatea.
Toarna nisipul
Foloseste o lopata pentru a imprastia nisipul cat mai uniform peste materialul geotextil, apoi finiseaza cu o grebla, imprastiind nisipul cu dintii si niveland cu spatele greblei. Pentru ca ai nevoie ca stratul de nisip sa devina cat mai compact, foloseste un furtun de gradina conectat la o sursa de apa pentru a-l stropi pe intreaga sa suprafata. Foloseste apoi o lopata sau alt instrument potrivit, pentru a-l presa cat mai bine. Poti de asemenea utiliza o bucata mare de piatra sau gresie pe care sa calci de mai multe ori cu picioarele.
Asaza placile din piatra
Peste stratul de nisip, pozitioneaza cu atentie pietrele, astfel incat sa obtii o acoperire cat mai buna si un model placut. Nu este nevoie ca elementele sa se potriveasca perfect, insa este bine ca intre placi sa ramana cat mai putin loc liber. Pe acesta din urma iti recomandam sa il umpli cu pietricele mai mici, care pot ocupa tot spatiul dintre peretii pietrelor. Combina cu atentie culorile astfel incat sa obtii un aspect cat mai placut.
Secretul unui astfel de design consta in faptul ca aceasta combinatie de materiale lasa apa sa treaca, fara a produce modificari in asezarea elementelor componente, indiferent ca vorbim despre nisip, pietris sau placile mari. Va rezista asadar bine in timp, chiar daca locuiesti intr-o zona in care ploua des.
Lasa un comentariu
0 Comentariu