Inainte de a iesi sa deszapezesti, imbraca-te corespunzator si nu uita sa incluzi in echipament manusile si caciula. Daca afara inca mai ninge, deszapezirea se realizeaza usor, deoarece omatul este moale si il poti impinge cu lama lopetii. In schimb, atunci cand acesta este inghetat, va trebui sa il ridici. Ca sa nu depui foarte mare efort, alege sa il depozitezi aproape de locul pe care il deszapezesti.
Indepartarea zapezii din curte si din fata casei reprezinta o activitate esentiala in timpul iernii. Ca sa poti realiza acest lucru mai usor, iti prezentam cateva sfaturi, pe care ar fi bine sa le pui in aplicare.
Fa incalzirea si imbraca-te corespunzator
In timp ce indepartezi zapada de pe alee sau masina, intreaga musculatura este suprasolicitata, de aceea, inainte de a te apuca de aceasta activitate, fa cateva exercitii de incalzire.
Misca mainile si picioarele in mod repetat, timp de cateva minute. Poti face mersul pe loc sau iti poti indoi trunchiul in partile laterale. In acest fel iti vei incalzi musculatura si vei avea mai multa mobilitate, iar deszapezitul nu-ti va provoca febra musculara.
Pentru a nu avea parte de un soc termic, imbraca-te adecvat. Foloseste obiecte vestimentare de care te poti dezbraca usor. Prima data pune o bluza subtire lipita de corp, realizata din materiale ce dau voie pielii sa respire si in acelasi timp se usuca rapid.
Apoi alege hanorace sau pulovere ce se inchid cu fermoar, pentru a le putea da jos atunci cand transpiri. La final, poti lua o geaca impermeabila care te protejeaza impotriva vantului, asemanatoare cu cele pentru schi.
Ca sa poti coordona lopata, protejeaza-ti mainile impotriva frigului, acoperindu-le cu manusi. Echipamentul pentru deszapezit ar trebui sa mai cuprinda caciula si fular, dar ai grija ca acesta din urma sa nu iti reduca campul vizual. De asemenea, alege o pereche de incaltaminte cu talpa antiderapanta, pentru a avea stabilitate in zonele in care este gheata.
Aplica material antiderapant si alege momentul potrivit pentru a deszapezii
Inainte de a te apuca sa indepartezi zapada pune nisip sau sare pe zonele pline de gheata. Folosind acest material antiderapant, nu exista riscul sa aluneci, atunci cand ai lopata plina cu omat. Asadar, vei evita sa te lovesti din cauza cazaturilor.
Zapada are o greutate redusa atunci cand ajunge la sol, insa dupa ce ingheata este mai greu sa o muti dintr-o parte in alta, deoarece devine mai grea. Ca sa nu faci atat de mult efort, pentru a crea cai de acces, alege sa deszapezesti, inainte ca omatul sa inghete.
De asemenea, pentru a te misca usor, trebuie sa faci aceasta activitate intensa inainte de a manca, nu dupa ce ai stomacul plin, deoarece ti se va parea mai greu.
Alege modalitatea potrivita de deszapezire
Exista doua modalitati prin care poti indeparta zapada, realizand astfel cai de acces catre zonele la care trebuie sa ajungi. Impingerea omatului este prima varianta si este considerata mult mai usoara, insa trebuie sa faci aceasta operatiune, inainte sa se depuna un strat gros sau sa inghete. Este indicata atunci cand inca ninge, deoarece in acest fel vei evita acumularea si iti va fi mult mai usor.
Cea de-a doua modalitate presupune ridicarea zapezii. Poate fi o activitate mult mai solicitanta, deoarece vei fi nevoit sa umpli lopata cu zapada si sa o muti in alt loc. Acest mod de deszapezire se foloseste, in general, in momentul in care stratul de zapada este unul consistent si textura nu mai este una moale, ci s-a intarit.
Executa miscarile corect
Este important sa mentii pozitia coloanei vertebrale corect, pentru a nu pune presiune pe aceasta zona. Spatele trebuie sa fie in permanenta drept, atunci cand executi miscarile. Stai cu picioarele departate, astfel incat ele sa formeze o linie drepta cu umerii.
In acest fel iti vei putea mentine echilibrul. Tine lopata cat mai aproape de corp si flexeaza genunchi, atunci cand ridici zapada, pentru a diminua presiunea asupra coloanei vertebrale.
Alege un model cu lama mai mica si incearca sa iei cantitati mici de omat, pentru a o putea manevra usor si a nu suprasolicita musculatura bratelor. De asemenea, ca sa nu fii nevoit sa te apleci ori de cate ori executi miscarea, alege lopata de dat zapada cu maner suficient de lung, tinand cont de inatime.
Pune zapada intr-un loc potrivit
Cand ridici zapada nu incerca sa iti rasucesti corpul, deoarece poti avea parte de intinderi musculare. Este bine sa faci gramada de omat in fata ta, pentru a nu fi nevoit sa te rotesti cu toata greutatea.
Daca nu ai suficient spatiu si esti nevoit sa arunci incarcatura in lateral, incearca sa executi miscarea modificandu-ti pozitia picioarelor, iar nu fortand din spate. Alege sa faci gramada, cat mai aproape de locul pe care-l deszapezesti, ca sa nu fie nevoie sa te misti prea mult cu lopata plina de omat.
Cu cat reduci distanta, cu atat efortul depus este mai mic. Daca pui zapada in fata, incearca sa arunci cand mai departe primele lopeti, in acest fel pe masura ce te apropi distanta pe care trebuie sa o parcurgi este mai mica. Nu arunca zapada peste umar, deoarece vei acoperi si cararea pe care deja ai facut-o.
Hidrateaza-te corespunzator
Deszapezirea este o activitate foarte solicitanta din cauza caruia organismul se poate deshidrata. Ca sa poti sa iti recapeti puterile, fa pauze frecvente de hidratare. Pe langa faptul ca bei un pahar cu apa, ce se afla la temperatura camerei, este bine sa executi si cateva miscari de mobilitate la nivelul bratelor si a picioarelor.
In acest fel, vei putea sa iti recapeti energia, pentru a putea continua sa deszapezesti intreaga curte. Dupa ce ai finalizat aceasta operatiune, poti bea o ceasca de ciocolata sau ceai fierbinte, deoarece te va ajuta sa te incalzesti si sa restabilesti temperatura optima a corpului.