Motocultorul actionat de un motor Honda este un instrument esential pentru lucrarea gradinilor de legume sau a gradinilor pur si simplu. Daca nu stii cum sa il manevrezi, dar ai vrea acest lucru, iata care sunt sfaturile noastre, bazate pe instructiunile de utilizare trasate de fabricant, pentru folosirea unui motor eficient si in siguranta.
Aratul este o operatiune indispensabila atunci cand cultivi pamantul de pe care ai recoltat sau cand vrei sa schimbi culturile. Binefacerile aratului sunt extrem de numeroase, dupa cum a aflat omenirea inca din preistorie. Folosirea motocultorului permite decompactarea solului, oxigenarea lui, indepartarea reziduurilor vegetale, limitarea regenerarii buruienilor si pregateste solul pentru insamantare.
Poarta echipament de protectie
Ca de fiecare data cand operezi un utilaj motorizat, trebuie sa te asiguri ca riscul de accidente la care te expui tinde catre 0. Motocultorul aduce dupa sine pericolul frezei si al lamelor extrem de ascutite.
Imagineaza-ti daca poate sfredeli pamantul atat de eficient, cam ce s-ar putea intampla daca a fiinta ar cadea prada sturucturii masinii. Si oricata grija ai avea, tot ramane o foarte mica probabilitate de producere a unei nenorociri. Asadar, este recomandat sa te echipezi corespunzator, in primul rand cu cizme sau bocanci de siguranta si manusi de protectie (poti opta pentru articole antitaiere si, dacă este posibil, si anti-vibratii in acelasi timp).
Nu te sfii sa porti si ochelari de protectie, pentru a-ti feri ochii din calea unor proiectile nedorite si, de ce nu, casti speciale care sa-ti protejeze auzul.
Pregateste terenul si imprejurimile
Inainte de a porni motorul, trebuie sa te asiguri de cateva elemente importante. In primul rand, daca tu te-ai inarmat cu atatea masuri de protectie si parca tot nu-s de ajuns, singurul mod in care vei fi absolut sigur ca animalele de companie si copiii sunt in siguranta este acela de a-i tine departe de locul operatiunilor.
Fa o recunoastere a terenului pe care vei lucra. In primul rand, trebuie sa tii cont ca nu ai voie sa folosesti motocultorul deasupra unei retele de utilitati, precum ar fi cablurile electrice, tevile de apa sau de gaz. Degeaba gradina iti va arata exemplara, daca gospodaria ta si inca alte cateva vor fi lipsite de foloasele civilizatiei.
Daca vrei ca eforturile sa iti fie incununate de succes, iar utilajul tau sa se mentina in buna stare de functionare, trebuie sa cureti, pe cat posibil, tot ce ar putea impiedica lamele sa-si faca treaba bine: pietre, lemne, obiecte metalice care pot fi proiectate in cele mai neasteptate si periculoase moduri cu putinta.
Respecta topografia locului si incearca sa eviti apropierea prea mare de copacii sau de pomii fructiferi din livada. Trecerea utilajului si, in consecinta, a lamelor poate vatama radacinile arborilor, putand chiar sa-i condamne la uscare.
Citeste manualul de utilizare
Inainte de a pune in functiune motocultorul, citeste cu atentie instructiunile de utilizare care ti-au parvenit odata cu utilajul. Astfel, vei putea invata si intelege mai bine partile componente ale masinii, cum sa o manevrezi, si, nu in ultimul rand, pentru a primi raspunsuri la toate intrebarile tale legate de intretinerea si buna functionare ale utilajului.
Familiariza-te, cu aceasta ocazie, cu comenzile ambreiajului si ale cutiei de viteze, precum si cu dispozitivele de siguranta ale masinii.
Verifica integritatea si buna functionare a motocultorului
Trebuie trecute in revista elemente importante pentru siguranta ta si pentru pastrarea integritatii tehnice a masinii. Ai grija la nivelul uleiurilor (de motor, de la cutia de viteze sau de pe osie), la stadiul de curatare a filtrului de aer (nu trebuie sa prezinte impuritati sau insecte), nivelul combustibilului din rezervor si presiunea din anvelope (in mod nornal intre 0,5 si 1 bar).
De asemenea, fa-ti timp sa vezi daca toate componentele sunt asamblate corect si daca toate cablurile sunt intregi si la locul lor.
Utilizare
Regleaza adancimea de lucru si numarul de freze in functie de duritatea solului si de cultura pe urmaresti sa o semeni. Daca terenul este prea arid, incearca, pe cat posibil, sa-l uzi cu cateva zile inainte de a porni operatiunea. Retine ca, pentru un motocultor, este de preferat ca terenul sa fie mai afanat.
Asigura-te ca masina este decuplata, iar cutia de viteze este in pozitie neutra. Comuta siguranta in pozitia „pornit” si lasa motorul sa functioneze cateva momente inainte de a folosi aparatul.
Odata pornit, adapteaza viteza de inaintare la tipul de sol. Pe un teren afanat si lucrat regulat, poti merge mai repede decat pe un sol tare si intelenit. Daca masina trece prin apa, inclina ghidonul intr-o parte sau in cealalta.
Daca pamantul este tare, este de preferat sa treci de mai multe ori pe deasupra, crescand adancimea de lucru cu fiecare noua trecere. In conditii de umiditate si consistenta normala a solului, o singura trecere este suficienta. Pe de alta parte, nu este indicat sa lucrezi in solul mustind de apa, deoarece pe masura ce se usuca se cimenteaza.
Evita pantele prea abrupte, dar daca trebuie numaidecat sa lucrezi pe un astfel de teren, deplaseaza-te transversal, niciodata in sus sau in jos. Din avertismentele fabricantului, aflam ca poti fi in pericol de rasturnare daca nu respecti aceasta masura de precautie.
Intretine si depoziteaza corect utilajul
Dupa fiecare utilizare, se recomanda curatarea frezei de resturi de pamant cu apa, purtand manusi de protectie, iar motorul se sterge de resturi de praf cu carpa (bineinteles, dupa ce s-a racit in prealabil).
La intervale stabilite de producator, trebuie schimbat uleiul, facuta revizia autorizata si verificate din nou toate elementele masinii. Operatiunile curente (verificarea cablurilor, a bujiilor, a franei etc.) se fac inainte si dupa fiecare utilizare. Revizia de catre un reprezentant Honda se face anual, iar schimbarea uleiului, dupa caz.
In cazul unor defectiuni sau daca vei constata ca unele piese sunt deteriorate, trebuie sa inlocuiesti ce se impune, dar numai cu alte componente originale Honda sau compatibile, dar in acest caz doar la recomandarea reprezentantului firmei.
Garantia, generoasa ca timp si ca servicii pentru cele mai bune motocultoare Honda, va acoperi orice serviciu necesar care sa remedieze defectiunile provocate de anumite materiale sau greseli de fabricatie.