4 metode de irigare si argumentele pentru alegerea lor

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Anumite culturi legumicole, horticole, sau chiar culturi agricole mari necesita irigare. Exista patru tipuri principale: irigarea prin stropire, micro-irigarea, irigarea de suprafata, irigarea cu aspersoare. Cantitatea de apa scade de la irigarea de suprafata la micro irigare. Este important sa cunosti foarte bine terenul si nevoile culturilor pentru a putea estima o cantitate adecvata de apa si a determina modul potrivit de udare.

 

In timpul sezonului agricol, eficienta irigarii gradinii conditioneaza frumusetea paturilor de flori sau productivitatea brazdelor de legume, precum si aspectul gazonului. Adapteaza-ti activitatile si echipamentele potrivite fiecarui caz in parte pentru a combate cu succes seceta. Iata 4 dintre principalele metode de irigare a gradinii la care poti apela:

 

Irigare prin stropire / udare manuala

Aceasta metoda consuma mult timp, dar este accesibila si economica. De asemenea, permite udarea orientata acolo unde apare nevoia. Este important sa irigi direct solul, nu plantele. Evita baltile si scurgerile. Pentru a reduce volumul de munca, poti fragmenta activitatea pe mai multe zile, irigand doar o sectiune a gradinii la un moment dat.

Stropitoarea cu debit variabil: Udarea se face fara sita bratului, prin distribuirea unei cantitati de apa variabila, in functie de viteza de absorbtie a solului; apa nu ar trebui sa curga, pur si simplu, ci trebuie directionata cat mai aproape de planta. 

In timpul plantatiilor de primavara, poti amenaja un rezervor in apropierea plantelor sau un canal de-a lungul randurilor. Metoda este eficienta pentru udarea ocazionala a legumelor tinere sau a plantelor perene. Udarea este utila atunci cand se apeleaza la extragerea apei dintr-un rezervor de colectare a apei pluviale si pentru cantitati mici.

Stropitoarea cu sita: Ataseaza o sita pe gatul stropitorii a obtine o pulverizare de ploaie fina. Daca sita este indreptata in sus, debitul este mai mic. Prin indreptarea ei spre sol, creste suprafata de udare. Este utila pentru ridichi, salata, flori anuale si, in general, pentru udarea pepinierei si a rasadnitelor. Este convenabila pentru a uda zone mici de insamantare in ploaie sau de-a lungul randurilor, fara a deranja semintele.

Furtunul cu flux mare: Precis si usor de transportat, furtunul de gradina este foarte eficient, cu conditia sa optezi pentru un model care nu se innoada usor. Nu e nevoie sa te uzi din cap pana-n picioare. Pentru a evita neplacerile, dar si risipa, nu deschide robinetul prea mult si tine capatul furtunului cat mai aproape de baza plantei. Metoda este recomandata pentru legume bine dezvoltate (rosii, vinete, dovlecei), arbusti sau trandafiri. Dintre avantaje, amintim echipamentele minime pentru un confort apreciabil, lipsa deplasarii pentru alimentare si un debit care iti permite sa uzi rapid un numar mare de plante sau pe cele cu nevoi mari.

 

Micro-irigarea

Este una dintre cele mai bune metode de udare pentru utilizarea optima a apei, care este eliberata in sol acolo unde este nevoie. Difuzia se realizeaza usor, fara a se compacta pamantul; pierderea apei prin evaporare este limitata, iar frunzisul plantelor nu ramane umed, ceea ce reduce riscul de boli fungice. Udarea prin micro-stropire consta intr-o ploaie foarte fina, care poate purta apa pana la 3 metri. Udarea se face de sus, nu este potrivita pentru gradinile de legume. 

Microirigarea pe sol consta din conducte poroase sau micro-perforate. Ele permit trecerea apei de joasa presiune prin peretele tevilor. Este un sistem de udare automat excelent pentru plantarea pe rand, deoarece aduce apa la baza plantelor. Sistemul de picurare iti permite sa uzi lent, dar regulat, peticul de legume sau gradina. 

Microirigarea creste randamentul prin reducerea costurilor pentru apa, forta de munca si ingrasaminte. Fenomenele de evaporare si de infundare a retelei sunt foarte limitate cu acest proces. In plus, ajuta la lupta impotriva inghetului.

Rampele pot fi mobile, deci este o metoda eficienta si precisa, dar necesita mult timp si forta de munca. Rampele pot fi mutate manual sau sistemele de rulare laterale pot fi deplasate cu conducta ca axa. Rampele se misca paralel unele cu altele, iar aspersoarele functioneaza in acelasi timp.

Metode de irigatii agricole de suprafata

Prin scurgere: Apa este adusa din santuri fara a fi controlata. Aceasta metoda este comparabila cu irigarea naturala prin ploaie. Este ieftina in materie de timp si investitii, dar nu ofera uniformitate si economii suficiente pentru a fi pe deplin eficienta.

Prin scanduri (irigatie gravitationala): Apa este adusa pe parcele inclinate cu conditii de drenaj. Placile sunt dispuse in directia pantei. Este interesanta pentru solurile care se usuca lent. Apa este furnizata de placile plasate in brazde (pentru unele culturi) si pot fi gestionate simplu. Acest lucru este potrivit pentru parcele cu conditii diferite, limitand evaporarea prin reducerea zonelor, dar debitul nu poate fi intotdeauna controlat.

 

Metode de irigare prin aspersoare

Sunt eficiente acolo unde metodele de suprafata au mai putin succes. Este posibil sa se utilizeze mai multe tipuri de rampe cu diferite aspersoare (o lista comparativa de produse aici) pentru a se adapta mai bine topografiei.

Cand este necesar sa se aprovizioneze suprafete mari, rezervele de apa si conductele isi gasesc limitele. Folosind presiunea apei de la robinet, modelele cu aspersoare proiecteaza lichidul pe distante mai mari sau mai mici in functie de teren, fara sa irosesti multa apa.

Tunuri si aspersoare pentru irigatie circulara: Sunt sisteme rotative pentru proiectarea apei dintr-un punct fix. Plaseaza unitatea in centrul suprafetei si conecteaz-o la un furtun de gradina. Regleaza intensitatea pulverizarii in functie de teren. Este o metoda utila pentru peluze mari, in cazul tunurilor. Un aspersor independent este suficient pentru un spatiu mai mic; este potrivit pentru gradina de legume din zona rasadurilor, a legumelor radacinoase, a verzei, a spanacului sau a plantelor cu flori mici. 

Nu este potrivit pentru trandafiri, bujori si flori cu tije flexibile mari. Tunurile acopera pana la 500 metri patrati. Aspersoarele rotative au jeturi mai blande, care protejeaza mai bine plantele. Toate pot fi asezate pe un suport pentru a creste suprafata de udare sau pentru a opera deasupra plantelor inalte.

Aspersoare oscilante pentru irigarea suprafetelor rectangulare: Conecteaza aparatul la un furtun de gradina, apoi asaza-l pe sol, fie in centrul suprafetei de udat, fie pe margine. In acest caz, regleaza oscilatia astfel incat sa se opreasca la jumatatea circuitului si sa stropeasca doar pe o parte. Este ideala pentru plante mai mici, fie flori anuale si perene sau legume (morcovi, napi, praz, ridichi, spanac, varza), precum si pentru gazon.

Suprafata udata poate fi patrata sau dreptunghiulara, de dimensiuni variabile, pana la 300 metri patrati. Reglajele multiple (directia jeturilor, forta lor, deschiderea mai mult sau mai putin larga a supapei, oscilatia) fac posibila adaptarea la majoritatea suprafetelor si astfel limiteaza risipa. Udarea este silentioasa.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu