Ai in jurul casei o gradina incapatoare si vrei sa o amenajezi cat mai placut? Nu este nevoie sa investesti multi bani in decoratiuni din magazin, pentru ca poti confectiona si singur ornamente frumoase si ingenioase. Afla din acest articol cum poti face asta si ce materiale iti trebuie.
Gradina este unul dintre spatiile in care te poti relaxa in timpul liber si pe care ai posibilitatea sa il amenajezi exact asa cum iti place. Mai benefic decat simpla amplasare a unor decoratiuni achizitionate din magazin, este implicarea in mici proiecte handmade, care sa aiba ca rezultat ornamente simple, dar ingenioase si fermecatoare, pentru imbogatirea spatiului verde.
Iti propunem, in cele ce urmeaza, cateva idei usor de realizat, care iti vor umple ziua de clipe frumoase si curtea de eleganta si culoare.
Picioruse din pietre de rau
Daca locuiesti in apropierea unei ape curgatoare, pietrele de rau sunt o resursa pe care trebuie neaparat sa o folosesti. Pentru cei mai putin norocosi, recomandam exploatarea oportunitatilor pe care le ofera iesirile ocazionale in natura.
Cel mai adesea ovale, intotdeauna nedete, de marimi si nuante diferite, pietrele de rau sunt folosite frecvent in amenajarile interioare si exterioare pentru natural si impresionant pe care il aduc in spatiu.
Pentru aceste mici decoratiuni nu ai nevoie de pietre mari. Obiectivul este sa creezi mici aglomerari a caror forma sa semane cu o talpa de copil sau de adult. Ai deci nevoie de grupuri de sase pietre cu o piesa principala, mai mare, si alte cinci, mai mici. Pentru un efect cat mai realist, pietricelele folosite pentru degete trebuie sa varieze ca dimensiune, pentru a reda succesiunea naturala de la degetul mic la cel mare.
Unde le poti aseza? Talpile din pietre pot decora usor o alee construita din beton, pentru a-i oferi mai multa personalitate. Le poti de asemenea include intr-o mica groapa cu nisip, conceputa pentru cei mici, transformandu-se in jucarii pe care le pot aranja in multe feluri, folosindu-si imaginatia. La fel de bine poti crea un punct focal intr-o zona centrala a unui gazon prea uniform.
Suport din betisoare de inghetata
Vrei sa poti aseza afara ghivece mici cu flori, suporturi de lumanari si alte obiecte decorative, dar nu ai suficient spatiu pe polite si peretii exteriori sunt oricum cam goi? Poti confectiona usor un suport modern, din lemn, folosind betisoare de inghetata si un pistol de lipit.
Nu-ti face griji, nu e nevoie sa consumi kilograme intregi de inghetata pentru a le obtine, desi nu este o idee rea sa le strangi in timp, pentru alte proiecte. Daca te grabesti, este bine sa stii ca aceste tipuri de betisoare pot fi cumparate rapid de pe Internet, la preturi cuprinse intre 10 si 20lei pentru suta de bucati, in functie de dimensiune. Cauta un model de 15cm lungime, pentru a obtine un suport incapator.
Formeaza cu betisoarele un hexagon, folosind pistolul de lipit pentru a lipi capetele unele de altele. Cladeste pe verticala, adaugand straturi succesive de betisoare. Suportul va fi folosit in picioare, deci inaltimea din timpul lucrului este de fapt latimea sa si defineste marimea bazei pe care vei putea aseza alte obiecte. Cand ai obtinut o baza suficient de lata (10 – 15 randuri de betisoare), este timpul sa te opresti sa il lasi sa se usuce.
Dupa ce s-a uscat, ridica suportul in picioare si creeaza un sistem de sustinere dintr-o sarma lipita. Foloseste o solutie tratament pentru lemn pentru a-i asigura rezistenta la apa si radiatii UV si apoi da cu lac sau vopsea, in functie de culoarea in care doresti sa il finisezi. Monteaza-l oriunde doresti si adauga o mica planta, o lumanare decorativa sau orice alt element care isi cauta locul.
Banca din gard reciclat
Un decor de gradina nu este complet fara o banca frumoasa, care sa iti permita sa petreci cel putin cateva minute pe zi ascultand in liniste cantecul pasarilor si admirand culorile vii ale florilor.
Te pregatesti sa schimbi vechiul gard din lemn cu unul mai rezistent din metal si beton? Este momentul perfect sa construiesti si o banca. Alege din materialul dat jos cateva sipci care sunt inca suficient de rezistente si au nevoie doar de raschetare si vopsire pentru a fi ca noi. Foloseste-le pentru a forma sezutul si spatul unei bancute, alegand dimensiunea in functie de marimea familiei si lemnul bun pe care reusesti sa il selectezi.
Ai nevoie si de cativa dintre stalpii din lemn extrasi din pamant. Taie segmentele putrezite, curata si trateaza bucatile bune si utilizeaza-le ca picioare si manere. Vopseste tot in aceeasi culoare sau intercaleaza mai multe nuante, daca vrei un obiect decorativ mai vesel.
Carti din caramizi
Este o solutie decorativa destinata celor care gasesc placere in parcurgerea filelor de carte in aerul placut al gradinii si incearca sa creeze o atmosfera de biblioteca in aer liber. Pentru ca in afara de volumul pe care il ai in mana, nu prea poti pastra in afara carti reale, daca vrei sa le mentii in stare cat mai buna pentru mult timp, le poti inlocui cu decoratiuni care le sugereaza.
Ai nevoie de cateva caramizi si, dupa caz, vopsea sau autocolant. Daca te pricepi cat de cat sa desenezi si scrii frumos, poti incerca varianta vopselei. Alege pentru fiecare caramida o carte pe care vrei sa o reprezinte, apoi vopseste una dintre lateralele sale in culoarea de fundal a copertii volumului. Utilizeaza un penson subtire pentru detalii si pentru a scrie de mana titlul cartii. Este un proiect la care copiii te vor ajuta cu mare drag, transformand orice zi de weekend in cateva ore de activitate distractiva si utila.
Daca vopsitul este prea mult pentru tine, poti printa copertile pe autocolant rezistent, pe care apoi sa il lipesti pe caramizi, desi aceasta din urma varianta este mai putin amuzanta si va rezista un timp mai scurt, din cauza sensibilitatii la apa si la razele solare. Asaza „cartile” nou create una langa alta, pentru a obtine efectul unui mic raft de biblioteca.